Wieści z kieleckich uczelni

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 29 stycznia 2008, o 19:57

Morell pisze:O własnie popieram przedmówce :D
I jeszcze architektura na Politechnice, tylko pełna 5 letnia.

msz1

Post autor: msz1 » 29 stycznia 2008, o 19:59

[No to zostało tylko lotnisko :wink:
To będzie chyba najtrudniejsze, a ja myślałem że lotnisko spokojnie będziemy natomiast uniwersytetu nigdy.

Limp

Post autor: Limp » 30 stycznia 2008, o 16:06

A tu wyszło na odwrót :D
Cierpliwości lotnisko też będzie (kiedyś)...
Limp

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 31 stycznia 2008, o 01:46

Senacka Komisja Edukacji i Nauki za Uniwersytetem

Senacka Komisja Edukacji i Nauki jednogłośnie zatwierdziła sejmową ustawę o zmianie nazwy Akademii Świętokrzyskiej na Uniwersytet. Za jej przyjęciem głosowało 12 senatorów, poinformował Radio Kielce rzecznik uczelni Ryszard Biskup.
„Jesteśmy bardzo zadowoleni, że wszyscy senatorowie komisji byli zgodni. Najbliższe posiedzenie Senatu odbędzie się 6 i 7 lutego. Liczymy, że tam nie będzie żadnych problemów. Później pozostanie tylko podpis prezydenta Lecha Kaczyńskiego i oficjalnie będziemy Uniwersytetem – dodał rzecznik.
Ryszard Biskup wyraził przekonanie, że stanie się to w pierwszej dekadzie lutego.

2008-01-30 20:45:08
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?bL ... id_k=10436
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

osmański zaklinacz węży

Post autor: osmański zaklinacz węży » 31 stycznia 2008, o 10:46

darek pisze:Tu jednak trzeba zmian jakościowych, zarówno jeśli chodzi o kadrę,jak i kierunki nauczania przystosowane do obecnych realiów.Nie ma potrzeby kształcenia na kierunkach nie mających żadnego zapotrzebowania społecznego/tzw.produkcji bezrobotnych/,trzeba koniecznie dążyć do stworzenia w Kielcach wydziału prawa i administracji,można pomyśleć o medycynie,ekonomii,podnieść poziom studiów językowo-filologicznych/studia magisterskie/,stworzyć inne/romanistyka,iberystyka itp/,pomyśleć np.o archeologii,to byłby wtedy klasyczny uniwersytet a,nie szkółka z aspiracjami do uniwersytetu.
Wiesz, tyle, że na naszym Uniwerku jest taki problem, że nie można otwierać nowych kierunków, bo nie ma odpowiedniej kadry...A dlaczego nie ma kadry? Bo nikt nie chce tutaj przyjeżdżać, a jakoś nasza kadra nie chce się dalej kształcić..no z pewnymi wyjątkami.

Z tego co wiem, żeby otworzyć np. studia magisterskie np. na kierunku filologicznym, potrzebnych jest przynajmniej dwóch profesorów (nadzwyczajnych) na pierwszym etacie (wydaje się nie tak wielu), ale większość woli dojeżdżać i pracować na drugim etacie...i kółko się zamyka. Nie będzie profesorów, nie będzie rozwoju...

seba_ck

Post autor: seba_ck » 31 stycznia 2008, o 14:51

Biologia Medyczna - nowa specjalność na AŚ

Na Akademii Świętokrzyskiej uruchomiona zostanie nowa specjalność - biologia medyczna. Decyzję w tej sprawie podjął Senat uczelni na pierwszym w tym roku posiedzeniu - poinformował rzecznik prasowy uczelni Ryszard Biskup.
"To kolejny krok uczelni związany z potrzebami rynku pracy. Po ukończeniu Biologii medycznej absolwenci będą mogli podjąć pracę w służbie zdrowia na onkologii z nowatorskimi metodami leczenia" - dodał rzecznik. Nową specjalność będą mogli już wybrać w marcu obecni studenci uczelni, a od nowego roku akademickiego w poszerzonej formie będzie można obrać ten kierunek na pierwszym roku.
Senat podjął też uchwałę o powołaniu Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej, nadał też jednej z sal wydziału Nauk o Zdrowiu imię zmarłego w ubiegłym roku dziekana profesora Waldemara Dudkiewicza.

2008-01-31 13:19:47
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?bL ... id_k=10456
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 stycznia 2008, o 18:29

Radio Kielce pisze:Biologia Medyczna - nowa specjalność na AŚ
Zycze sobie wiecej tak wyszukanych i dobrze dobranych specjalnosci.

----------

Nowe specjalności, większe szanse na rynku pracy

Akademia Świętokrzyska od kilku lat konsekwentnie poszerza profil kształcenia studentów. Studenci kolejnych kierunków na Wydziale Matematyczno - Przyrodniczym będą mogli wybierać nowe specjalności, nie tylko nauczycielskie. Będzie to biologia medyczna, a na geografii ochrona środowiska, turystyka i gospodarka przestrzenna.
Do tej pory zdobycie takich dyplomów było możliwe na studiach I stopnia, teraz będzie można kontynuować naukę na studiach magisterskich. „Co na pewno przyczyni się do tego, że taki absolwent będzie miał więcej możliwości odnalezienia się na rynku pracy; oprócz tradycyjnych studiów nauczycielskich oferujemy naprawdę szerokie spektrum specjalności i kierunków studiów o charakterze nie nauczycielskim” –mówi prorektor Akademii Świętokrzyskiej, prof. Jacek Semaniak.
Akademia Świętokrzyska kształci obecnie na siedemdziesięciu specjalnościach, a tylko 17 z nich przygotowuje do zawodu nauczyciela.

Radio Plus

Boss

Post autor: Boss » 31 stycznia 2008, o 18:55

Biologia Medyczna - nowa specjalność na AŚ

Na Akademii Świętokrzyskiej...
a nie na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego?
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 stycznia 2008, o 19:16

Uniwersystet bedzie jak podpis zlozy prezydent.

hey

Post autor: hey » 31 stycznia 2008, o 19:41

Koniecznie:
-prawo
-wydział lekarski
-stomatologia
-farmacja
-weterynaria
-wychowanie fizyczne
-turystyka i rekreacja (jako kierunek)
-psychologia

i będę zadowolony...

Limp

Post autor: Limp » 31 stycznia 2008, o 22:24

Podobno studenci mają stawiane już pieczątki Uniwersytetu :D
Limp

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 31 stycznia 2008, o 23:20

Limp pisze:Podobno studenci mają stawiane już pieczątki Uniwersytetu :D
Jako osoba studiująca na Akademii Świętokrzyskiej powiem, że nie widziałem aby gdziekolwiek zmieniona została nazwa uczelni. Zmiany będą pewnie jak cała procedura zostanie zakończona, a nie wcześniej. Gazety pisały "Mamy Uniwersytet", a ze zabrakło w nagłówkach informacji mówiącej, że tak naprawdę Uniwersytet będzie jak "przejdzie" przez senat i prezydenta to ludzie myślą, że już jest...

Limp

Post autor: Limp » 1 lutego 2008, o 15:40

Rozmawialem z kolegę przelotnie w autobusie, który jest studentem 3 roku na Akademi i powiedział mi, że dostają już pieczątki Uniwersytetu więc nie sądze aby sobie wymyślał. Ja na własne oczy nie wiedziałem tego dlatego napisąłem "podobno" ...
Limp

antena23

Post autor: antena23 » 2 lutego 2008, o 19:56

Limp pisze:Rozmawialem z kolegę przelotnie w autobusie, który jest studentem 3 roku na Akademi i powiedział mi, że dostają już pieczątki Uniwersytetu więc nie sądze aby sobie wymyślał. Ja na własne oczy nie wiedziałem tego dlatego napisąłem "podobno" ...
No cóż ja jestem studentką AŚ i nie mam nigdzie pieczątki Uniwersytetu...

msz1

Post autor: msz1 » 2 lutego 2008, o 21:12

hey pisze:Koniecznie:
-prawo
-wydział lekarski
-stomatologia
-farmacja
-weterynaria
-wychowanie fizyczne
-turystyka i rekreacja (jako kierunek)
-psychologia

i będę zadowolony...
Jeżeli chodzi o weterynarię to raczej bez szans, bo ten kierunek jest tylko na Akademiach Rolniczych i to tylko w 4 miastach: Wrocławiu, Lublinie, Olsztynie i Warszawie.

ODPOWIEDZ