Wieści z kieleckich uczelni
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
1. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza-PoznańMichał pisze:Pozatym nie podoba mi się ta nazwa, w ogóle rzadko który uniwersytet w Polsce czy na świecie ma nazwę od patrona.
2. Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
3. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej-Lublin
4. Uniwersytet Mikołaja Kopernika-Toruń
5. Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego-Warszawa
6. Uniwersytet Kazimierza Wielkiego-Bydgoszcz
7. Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich-Bydgoszcz
8. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego-Poznań
To tylko Polska, a nawet sam UJ ma przecież za patrona całą dynastię królów, dlatego...
9. Uniwersytet Jagielloński-Kraków
Kielce Kielce Kielce to jest to...
No jak dla mnie to ta sprawa nadal jest niejasna bo zwiększenie ilości kierunków doktoranckich ,dokształcenie kadry nie zmiana jakości nauczania nie zmienia tez wyposażenia w pomoce naukowe stąd moje pytanie czy i o ile zwiększy sie finansowej tej uczelni.Bo jeżeli w całej tej imprezie chodzi tylko o zwiększenie prestiżu miasta to nie wiem czy było warto.
Morell: było, nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości. Teraz czekam na ranking WPROST i zobaczymy jak wypadną notowania. Na moje oko wcale nie będziemy na szarym końcu.
---------
Buduj z nami wirtualne Kielce: http://kielceyh.myminicity.com
---------
Buduj z nami wirtualne Kielce: http://kielceyh.myminicity.com
- gaki majster
- Kontakt:
Jakiś pewnie tak tylko jaki ?? Idąc tym tokiem rozumowania znana inwestycja we Włoszczowie tez miała wielki sens
A co do mojego pytania to postawiłem je bardzo konkretnie i nadal mi nikt nie odpowiedział jakie wymierne korzyści będziemy mięc z Uniwerytetu w Kielcach
Czy zmieni sie jakość nauczania i nie chodzi mi tu o miejsce w wydumanych rankingach tylko o faktyczna jakość.
Czy w Uniwerytecie w końcu nie bedzie potrzeby otwierac okien w ramach jedynej sprawnej wentylacji podczas zajęć z odczynnikami chemicznymi ??
Czy absolwenci będą mieli taką łatwą drogę do znaleźenia pracy jak teraz??
I wiele wiele innych
A co do mojego pytania to postawiłem je bardzo konkretnie i nadal mi nikt nie odpowiedział jakie wymierne korzyści będziemy mięc z Uniwerytetu w Kielcach
Czy zmieni sie jakość nauczania i nie chodzi mi tu o miejsce w wydumanych rankingach tylko o faktyczna jakość.
Czy w Uniwerytecie w końcu nie bedzie potrzeby otwierac okien w ramach jedynej sprawnej wentylacji podczas zajęć z odczynnikami chemicznymi ??
Czy absolwenci będą mieli taką łatwą drogę do znaleźenia pracy jak teraz??
I wiele wiele innych
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posiedzenie komitetu
Na uroczystym posiedzeniu zbiera się dziś Honorowy Komitet do spraw Przekształcenia Akademii Świętokrzyskiej w Uniwersytet. To pierwsze spotkanie tego gremium po przyjęciu przez sejm ustawy, zmieniającej nazwę Akademii na „Uniwersytet Humanistyczno – Przyrodniczy Jana Kochanowskiego w Kielcach” – podkreśla rzecznik uczelni Ryszard Biskup.
Honorowy Komitet będzie nadal istniał, teraz będzie wspierał działania uczelni, mające na celu przekształcenie w uniwersytet klasyczny – poinformował Ryszard Biskup.
W skład Honorowego Komitetu wchodzą parlamentarzyści wszystkich opcji politycznych, przedstawiciele władz regionu oraz publicznych mediów. Więcej o przyszłości komitetu w Temacie dnia, który nadamy z posiedzenia tego gremium. Początek programu o 12.15.
2008-01-28 07:00:19
http://www.radio.kielce.pl/index.php?bL ... id_k=10329
Na uroczystym posiedzeniu zbiera się dziś Honorowy Komitet do spraw Przekształcenia Akademii Świętokrzyskiej w Uniwersytet. To pierwsze spotkanie tego gremium po przyjęciu przez sejm ustawy, zmieniającej nazwę Akademii na „Uniwersytet Humanistyczno – Przyrodniczy Jana Kochanowskiego w Kielcach” – podkreśla rzecznik uczelni Ryszard Biskup.
Honorowy Komitet będzie nadal istniał, teraz będzie wspierał działania uczelni, mające na celu przekształcenie w uniwersytet klasyczny – poinformował Ryszard Biskup.
W skład Honorowego Komitetu wchodzą parlamentarzyści wszystkich opcji politycznych, przedstawiciele władz regionu oraz publicznych mediów. Więcej o przyszłości komitetu w Temacie dnia, który nadamy z posiedzenia tego gremium. Początek programu o 12.15.
2008-01-28 07:00:19
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.
A ja tam się cieszę.Lepiej późno niż wcale.Poza tym jakieś początki muszą być,przecież żadna szanująca się uczelnia nie zaczęła od najwyższego poziomu,ale dochodziła do niego latami,a nawet przez stulecia.
Cieszmy się więc z tej przemiany i trzymajmy kciuki,aby za 2-3 lata powstał klasyczny uniwersytet w Kielcach.Tu jednak trzeba zmian jakościowych, zarówno jeśli chodzi o kadrę,jak i kierunki nauczania przystosowane do obecnych realiów.Nie ma potrzeby kształcenia na kierunkach nie mających żadnego zapotrzebowania społecznego/tzw.produkcji bezrobotnych/,trzeba koniecznie dążyć do stworzenia w Kielcach wydziału prawa i administracji,można pomyśleć o medycynie,ekonomii,podnieść poziom studiów językowo-filologicznych/studia magisterskie/,stworzyć inne/romanistyka,iberystyka itp/,pomyśleć np.o archeologii,to byłby wtedy klasyczny uniwersytet a,nie szkółka z aspiracjami do uniwersytetu.
Uczelnia się rozbudowuje,powstają nowe budynki,kampus,trzeba ściągać zdolnych naukowców,a nie odpady,stwarzać im tu dobre warunki do pracy i zamieszkania.Tak czyni obecnie Rzeszów,który proponuje np.lubelskim naukowcom blokowanym przez skostniałe układy na UMCS ie posady na swojej uczelni uniwersyteckiej,proponując mieszkania i wyższe zarobki.Może tą drogą trzeba iść,aby potem uczelnia już sama mogła się samodzielnie rozwijać,aby mogła osiągnąć masę krytyczną do samodzielnego rozwoju.
Cieszmy się więc z tej przemiany i trzymajmy kciuki,aby za 2-3 lata powstał klasyczny uniwersytet w Kielcach.Tu jednak trzeba zmian jakościowych, zarówno jeśli chodzi o kadrę,jak i kierunki nauczania przystosowane do obecnych realiów.Nie ma potrzeby kształcenia na kierunkach nie mających żadnego zapotrzebowania społecznego/tzw.produkcji bezrobotnych/,trzeba koniecznie dążyć do stworzenia w Kielcach wydziału prawa i administracji,można pomyśleć o medycynie,ekonomii,podnieść poziom studiów językowo-filologicznych/studia magisterskie/,stworzyć inne/romanistyka,iberystyka itp/,pomyśleć np.o archeologii,to byłby wtedy klasyczny uniwersytet a,nie szkółka z aspiracjami do uniwersytetu.
Uczelnia się rozbudowuje,powstają nowe budynki,kampus,trzeba ściągać zdolnych naukowców,a nie odpady,stwarzać im tu dobre warunki do pracy i zamieszkania.Tak czyni obecnie Rzeszów,który proponuje np.lubelskim naukowcom blokowanym przez skostniałe układy na UMCS ie posady na swojej uczelni uniwersyteckiej,proponując mieszkania i wyższe zarobki.Może tą drogą trzeba iść,aby potem uczelnia już sama mogła się samodzielnie rozwijać,aby mogła osiągnąć masę krytyczną do samodzielnego rozwoju.
-
msz1
Ekonomia to chyba już jest, na Wydziale Zarządzania i Administracji, natomiast władze UJK powinny dążyć jak najbardziej do powstania prawa i medycyny..Tu jednak trzeba zmian jakościowych, zarówno jeśli chodzi o kadrę,jak i kierunki nauczania przystosowane do obecnych realiów.Nie ma potrzeby kształcenia na kierunkach nie mających żadnego zapotrzebowania społecznego/tzw.produkcji bezrobotnych/,trzeba koniecznie dążyć do stworzenia w Kielcach wydziału prawa i administracji,można pomyśleć o medycynie,ekonomii,podnieść poziom studiów językowo-filologicznych/studia magisterskie/,stworzyć inne/romanistyka,iberystyka itp/,pomyśleć np.o archeologii,to byłby wtedy klasyczny uniwersytet a,nie szkółka z aspiracjami do uniwersytetu.
-
seba_ck
„Antyplagiat” w Akademii Świętokrzyskiej
Akademia Świętokrzyska przystąpiła do Ogólnopolskiego Programu „Antyplagiat”. Prace licencjackie i magisterskie będą sprawdzane w specjalnym programie elektronicznym - powiedział Radiu Kielce rzecznik prasowy uczelni Ryszard Biskup. Akademia Świętokrzyska jest 25. uczelnią w kraju, która przystąpiła do tego programu. Teraz studenci będą mieli obowiązek składania prac dyplomowych w dwóch wersjach. W ciągu ostatnich 5 lat kadra naukowa z Akademii Świętokrzyskiej, sprawdzająca prace dyplomowe nie posądziła żadnego ze studentów o plagiat.
2008-01-29 14:03:29
http://www.radio.kielce.pl/index.php?bL ... id_k=10378
Akademia Świętokrzyska przystąpiła do Ogólnopolskiego Programu „Antyplagiat”. Prace licencjackie i magisterskie będą sprawdzane w specjalnym programie elektronicznym - powiedział Radiu Kielce rzecznik prasowy uczelni Ryszard Biskup. Akademia Świętokrzyska jest 25. uczelnią w kraju, która przystąpiła do tego programu. Teraz studenci będą mieli obowiązek składania prac dyplomowych w dwóch wersjach. W ciągu ostatnich 5 lat kadra naukowa z Akademii Świętokrzyskiej, sprawdzająca prace dyplomowe nie posądziła żadnego ze studentów o plagiat.
2008-01-29 14:03:29
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.
- Sz.J.
Warto było poczekać.
Inne ośrodki miały szybko a my mamy dobrze.
W Rzeszowie, Zielonej Górze czy Olsztynie uczelnie łączyły się by stworzyć Uniwersytety.
A u nas jest i Uniwersytet i Politechnika.
P.S.
Pamiętam moje młodzieńcze marzenia dot. Kielc : uniwerek, telewizja, lotnisko i I liga w nogę.
No to zostało tylko lotnisko
Inne ośrodki miały szybko a my mamy dobrze.
W Rzeszowie, Zielonej Górze czy Olsztynie uczelnie łączyły się by stworzyć Uniwersytety.
A u nas jest i Uniwersytet i Politechnika.
P.S.
Pamiętam moje młodzieńcze marzenia dot. Kielc : uniwerek, telewizja, lotnisko i I liga w nogę.
No to zostało tylko lotnisko