Filharmonia Świętokrzyska - ul. Żeromskiego
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
(...) Minister Kultury zdecydował natomiast o przyznaniu środków na budowę nowej siedziby dla Filharmonii Świętokrzyskiej. "Spośród 11 propozycji z całego kraju dotyczących filharmonii, oper czy teatrów muzycznych wybrano cztery najlepsze, w tym zgłoszony przez Filharmonię w Kielcach" - poinformował poseł Konstanty Miodowicz. Ze środków europejskich pokryte zostanie 60 procent wycenianej na ponad 21 milionów złotych inwestycji.
Kluczowe projekty dla kultury w regionie - rewitalizacja sandomierskiej starówki, oraz budowa Międzynarodowego Centrum Kultur, gdzie znajdzie się Filharmonia Świętokrzyska będą dofinansowane z programów operacyjnych rządu. Na rewitalizację starego miasta w Sandomierzu przeznaczone zostanie prawie 9,5 miliona euro, a cały koszt inwestycji to 11 milionów, pieniądze na Międzynarodowe Centrum Kultur zmniejszone zostaną z 12 do 10 milionów euro. Dofinansowanie projektu sandomierskiego jest możliwe dzięki wpisaniu go w różne programy operacyjne - twierdzi wojewoda świętokrzyski Bożentyna Pałka- Koruba. Dodaje także, że są to inwestycje niezwykle ważne dla rozwoju regionu. Pieniądze przeznaczone na budowę filharmonii gwarantowane przez ministerstwo to 50 procent kosztów tej inwestycji. Marszałek województwa zapewnia, że będzie zabiegał o kolejne pieniądze na sfinalizowanie tej inwestycji.
Radio Kielce
Kluczowe projekty dla kultury w regionie - rewitalizacja sandomierskiej starówki, oraz budowa Międzynarodowego Centrum Kultur, gdzie znajdzie się Filharmonia Świętokrzyska będą dofinansowane z programów operacyjnych rządu. Na rewitalizację starego miasta w Sandomierzu przeznaczone zostanie prawie 9,5 miliona euro, a cały koszt inwestycji to 11 milionów, pieniądze na Międzynarodowe Centrum Kultur zmniejszone zostaną z 12 do 10 milionów euro. Dofinansowanie projektu sandomierskiego jest możliwe dzięki wpisaniu go w różne programy operacyjne - twierdzi wojewoda świętokrzyski Bożentyna Pałka- Koruba. Dodaje także, że są to inwestycje niezwykle ważne dla rozwoju regionu. Pieniądze przeznaczone na budowę filharmonii gwarantowane przez ministerstwo to 50 procent kosztów tej inwestycji. Marszałek województwa zapewnia, że będzie zabiegał o kolejne pieniądze na sfinalizowanie tej inwestycji.
Radio Kielce
ufff... już się bałemAutor pisze:(...) Minister Kultury zdecydował natomiast o przyznaniu środków na budowę nowej siedziby dla Filharmonii Świętokrzyskiej. "Spośród 11 propozycji z całego kraju dotyczących filharmonii, oper czy teatrów muzycznych wybrano cztery najlepsze, w tym zgłoszony przez Filharmonię w Kielcach" - poinformował poseł Konstanty Miodowicz. Ze środków europejskich pokryte zostanie 60 procent wycenianej na ponad 21 milionów złotych inwestycji.
Radio Kielce
Byle budowa wreszcie ruszyła
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ja też się cieszę, że w Kielcach się coś buduje, ale... mam taką wątpliwość, czy budowa Szkoły Muzycznej z salami koncertowymi i budynku Filharmonii oddzielnie, to na pewno dobry pomysł. Są to dość pokrewne obiekty, można z łatwością powiązać funkcję użytkową budynków i przy okazji wykorzystać potencjał kadrowy filharmoników do szkolenia młodych muzyków (przynajmniej w części kierunków). Wiem, że w Filharmonii ma powstać Centrum Kultur. Ale czy to nie jest "przykrywka", by wyrwać kasę z UE? I cięgle mam wrażenie, że po wszystkim KCK (bo telewizja też się wyprowadzi) będzie stało puste i nieużywane (lub z rzadka używane). A akustyka dużej sali (gdzieś czytałem) jest jedną z lepszych w kraju.
Jeżpir
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Racja. Póki nie powstałyby ważniejsze inwestycje szkoła muzyczna mogłaby się mieścić w nowej filharmonii, a potem jak już byśmy ważniejsze inwestycje zrealizowali to można by budować szkole muzyczna.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
To po co mamy station lekkoatletyczny na Pakoszu osobno i stadion Korony osobnoJezpir pisze:mam taką wątpliwość, czy budowa Szkoły Muzycznej z salami koncertowymi i budynku Filharmonii oddzielnie, to na pewno dobry pomysł. Są to dość pokrewne obiekty, można z łatwością powiązać funkcję użytkową budynków i przy okazji wykorzystać potencjał kadrowy filharmoników do szkolenia młodych muzyków (przynajmniej w części kierunków)
Kielce Kielce Kielce to jest to...
no właśniegaki pisze:To po co mamy station lekkoatletyczny na Pakoszu osobno i stadion Korony osobnomoże dałoby się to połączyć
Przy okazji piłkarze trenowaliby biegi
ludzie, nie wiecie o czym piszecie... Kielce są jedynym miastem wojewódzkim, które nie ma "stacjonarnego" liceum muzycznego. To będzie szkoła nie taka jak jest teraz, że po lekcjach w zwykłej szkole uczniowie biegną do "muzyka", ale normalna szkoła średnia z matematyką, językiem polskim i maturą (tak jak plastyk). Z Filharmonią ma to niezbyt wiele wspólnego
To takie "starokieleckie", pseudogospodarskie myślenie, którego ja nie lubię...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Chciałbym zauważyć, że na Koronie nie ma bieżni (a szkodagaki pisze:To po co mamy station lekkoatletyczny na Pakoszu osobno i stadion Korony osobnoJezpir pisze:mam taką wątpliwość, czy budowa Szkoły Muzycznej z salami koncertowymi i budynku Filharmonii oddzielnie, to na pewno dobry pomysł. Są to dość pokrewne obiekty, można z łatwością powiązać funkcję użytkową budynków i przy okazji wykorzystać potencjał kadrowy filharmoników do szkolenia młodych muzyków (przynajmniej w części kierunków)może dałoby się to połączyć
Przy okazji piłkarze trenowaliby biegi
Jeżpir
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Po konsultacjach z osoba, której ta tematyka jest niezwykle bliska muszę stwierdzić, że jednak szkoła muzyczna i filharmonia nie mogą pełnić tej samej funkcji, chyba, że były tak zaprojektowane: że filharmonia na dole, a szkoła na górze.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
Tak a propos KCK/czyli kiedyś Teatru w budowie/.Mam już trochę lat i pamiętam jak wbijano pierwszą łopatę pod gmach,budowa ciągnęła się przez ponad 20 lat,ale w końcu została ukończona,piękny obiekt choć kontrowersyjny w kształcie architektonicznym/bliźniak to chyba gdyński teatr muzyczny/,ale jak na tamte czasy chyba dosyć nowoczesny.I przeraża mnie brak koncepcji co do wykorzystania tego gmachu.Tetar dramatyczny nie chce się wynosić na pewno z urokliwej choć starej siedziby przy Sienkiewicza/ach te obiady w Dziurce w latach 70 tych/.Telewizja tylko patrzeć za 2-3 lata się wyprowadzi do swojej siedziby,filharmonicy będą mieli swoją siedzibę,a KCK?Co będzie od czasu do czasu gościło przegląd filmów,czasem wystawią Straszny Dwór,jakiś program TVP coś tu puści na Polskę.Scena mała,duża,zaplecze,aż mi się marzy Teatr Muzyczny,albo opera.Ale czy w Kielcach to możliwe?
Dla porównania gigant Teatr w Lublinie do dziś nie doczekał końca realizacji i niszczeje,tylko część zagospodarowała właśnie operetka lubelska.
Tak więc może operetka w Kielcach?Gmach i scena jest,tylko skompletować zespół,przecież zaplecze filharmoniczne jest.
Dla porównania gigant Teatr w Lublinie do dziś nie doczekał końca realizacji i niszczeje,tylko część zagospodarowała właśnie operetka lubelska.
Tak więc może operetka w Kielcach?Gmach i scena jest,tylko skompletować zespół,przecież zaplecze filharmoniczne jest.