Nie.tom pisze:Nie jest tragicznie. Jak zaczynali malować to myślałem, że wyjdzie gorzej. Tylko ten daszek w kratkę beznadziejny.
Ps. Wyświetla się Wam mój awatar?
ACM Agrocentrum - ul. Paderewskiego 40
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
maju
- Kontakt:
jakoś na wizualizacjach nie raził...
...tak jak razi obecnie, i to chyba nie jest kwestia ,że budynek jest brzydki, czy żle pomalowany....tak moim zdaniem to on po prostu tam nie pasuje i jedynym rozsądnym wyjściem jest teraz zbudowanie mu od strony Silnicy jakiegoś towarzysza ,który by jakoś połaczył go stylistycznie z reszta okolicznych budynków bo inaczej jak to maszef policji do komisarza Ryby-" .upa blada" - koniec cytatu
P.S. taki mały kamyczek do ogródka dyskusji mojej i innych forumowiczów z autorem na temat kształtu architektury w ścisłym centrum ( stare: nowe)
P.S. taki mały kamyczek do ogródka dyskusji mojej i innych forumowiczów z autorem na temat kształtu architektury w ścisłym centrum ( stare: nowe)
Budynek Agrocentrum jest moim zdaniem bardzo nieudany - takie "niewiadomoco"... Tutaj parę osób nie lubi zielonych elewacji - ja akurat bardzo lubię i np. patrzenie na niedaleką porządnie wyremontowaną w zielonych odcieniach kamienicę na rogu Sienkiewicza i Paderewskiego sprawia mi dużą przyjemność. Na Agrocentrum zaś tynk i jego kolor wyglądają po prostu tandetnie
Przede wszystkim jednak nie mogę zrozumieć dlaczego, skoro z drugiej strony skweru powstała elegancka pierzeja, tu dostali pozwolenie na takie umiejscowienie budynku
Jedynym sensownym rozwiązaniem jest budowa drugiej pierzei, tymczasem budynek Agrocentrum jest jednocześnie narożny i cofnięty
Teraz tylko wypadałoby poszerzyć skwer i dobudować pierzeję do budynku Agrocentrum. Pewnie jednak jest to nierealne.
Mam nadzieję, że budynek kupców z placu Wolności powstanie w innym miejscu. Po pierwsze nie widzę powodu by miasto dawało im za darmo działkę i to w samym centrum miasta, po drugie ze względów wymienionych na początku - tam powinny być dwie pierzeje po bokach z pustym środkiem.
Przede wszystkim jednak nie mogę zrozumieć dlaczego, skoro z drugiej strony skweru powstała elegancka pierzeja, tu dostali pozwolenie na takie umiejscowienie budynku
Mam nadzieję, że budynek kupców z placu Wolności powstanie w innym miejscu. Po pierwsze nie widzę powodu by miasto dawało im za darmo działkę i to w samym centrum miasta, po drugie ze względów wymienionych na początku - tam powinny być dwie pierzeje po bokach z pustym środkiem.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Jeśli nie ma MPZP to wydanie decyzji, o której piszesz następuje na podstawie stadium. Ale masz rację, że MPZP jest gwarancją zachowania ładu przestrzennego miasta. Stadium takiej gwarancji nie daje.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
niestety nie jest tak jak piszesz.
MPZP sporzadza sie w zgodzie ze studium ale gdy nie ma MPZP to wydaje sie pozwolenie wylacznie na podstawie Decyzji o Warunkach Zabudowy, ktora z kolei wydaje sie na podst sasiadztwa (blizszego lub dalszego). To bardzo nieprecyzyjne wiec powoduje mase naduzyc.
czyli STUDIUM > MPZP > POZWOLENIE tak
ale STUDIUM >> POZWOLENIE nie. to glupie ale tak jest
MPZP sporzadza sie w zgodzie ze studium ale gdy nie ma MPZP to wydaje sie pozwolenie wylacznie na podstawie Decyzji o Warunkach Zabudowy, ktora z kolei wydaje sie na podst sasiadztwa (blizszego lub dalszego). To bardzo nieprecyzyjne wiec powoduje mase naduzyc.
czyli STUDIUM > MPZP > POZWOLENIE tak
ale STUDIUM >> POZWOLENIE nie. to glupie ale tak jest