GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 22 listopada 2007, o 19:43

Z tego co wyczytałem ekspresówka ma być od wjazdu do tunelu, a nie od Warszawskiej.
Jeżpir

qbasck

Post autor: qbasck » 22 listopada 2007, o 20:15

^^To spojrz jeszcze raz na post Maarka. Na "Przedmiot zamowienia" :)

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 22 listopada 2007, o 20:16

Jezpir pisze:Z tego co wyczytałem ekspresówka ma być od wjazdu do tunelu, a nie od Warszawskiej.
Masz racje, bo tunel sie bedzie zaczynal 20m za Warszawska :?

qbasck

Post autor: qbasck » 22 listopada 2007, o 20:22

bardziej wjazd do tunelu. :wink:

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 23 listopada 2007, o 09:50

qbasc jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z materiałami do specyfikacji (opis przedmiotu zamówienia jest tu nieco mylący). Zwłaszcza z plikiem Konc_1a_ark_1.pdf. Jak chcesz to prześlę na priva (innym też mogę).
Wjazd do tunelu zaczyna się ok. 50m przed obecnym przejściem dla pieszych, na wysokości wjazdu na osiedle (chyba ul. Kniewskiego). Przejście ma być zlikwidowane, a nad nim będzie kładka. Likwiduje się również wjazd towarowy do Tesco. Tunel zacznie się 20m, ale przed Solidarności (a nie za Warszawską to do ice'a), bo zawrotka na Świętokrzyskiej będzie zlikwidowana. Od Warszawskiej jest wjazd tak jak teraz, czyli skrzyżowanie ze światłami. Po czym po ok. 50m zaczyna się dodatkowy pas ruchu. W miejscu obecnego zjazdu na osiedle jest zatoczka autobusowa
Wynika z tego, że S-ka nie zacznie się od Warszawskiej, tylko od wjazdu do tunelu i to pewnie po 100m. Przecież na S-ce nie może być przystanków autobusowych i potrzebna jest "rozbiegówka" za skrzyżowaniem kolizyjnym.
Jeżpir

qbasck

Post autor: qbasck » 23 listopada 2007, o 11:49

Jezpir oglądałem materiały, bez tego niestarał bym sie interpretować całego projektu.
Przystanki autobusowe nie są na S'ce tylko na łacznicy (drodze zbiorczej ? - cięzko powiedzieć co to jest) Co jest dopuszczalne. Droga klasy S lub A nie może zaczynać się tak jak piszesz. Musi zaczynać/kończyć się od węzła bezkolizyjnego lub ronda. Dopuszczalne jest tez kolizyjne skrzyzowanie w określonych warunakch. Za skrzyzowaniem kolizyjnym jak piszesz nie ma czegoś takigo jak "rozbiegówka". 10 metrów ( przykładowo) przed skrzyzowaniem znak koniec drogi ekspresowej i tyle. Przykład na Śląsku na S1. Dokładnie jest takie rozwiązanie.

Edit:
Co mi się bardzo niepodoba na pierwszy rzut oka.
Brak pasu rozbiegowego relacji Warszawska(od centrum) - Świętokrzyska. :evil:

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 23 listopada 2007, o 11:59

Skoro S-ka musi się zacząć od węzła, to zacznie się pewnie za tunelem, bo przystanek nie jest na łącznicy, tylko za pasem rozdzielającym. I nie ma jak piszesz pasa rozbiegowego z wjazdu z Warszawskiej - a ten już chyba musi być.
A podoba Ci się kawałek jednojezdniówki koło Tesco?
Jeżpir

qbasck

Post autor: qbasck » 23 listopada 2007, o 13:19

Masz na mysli łącznicę koło przystanka autobusowego? Tą co się rozszerza przed skrzyzowaniem. Tak nieszególnie mi pasuje.
Przekopałem się przez materiały dodane do przetargu i znalazłem fragment z którego wynika, że kładka będzie już nad ekspresówką (gdzie dokładnie bedzie początek już niestety nie jest napisane.)
W ramach inwestycji przewiduje się:
 Budowę dwujezdniowego odcinka drogi klasy S na całym odcinku projektowanym;
 Budowę dróg dojazdowych równoległych do drogi ekspresowej, obsługujących przyległe tereny;
Budowę nad drogą ekspresową (ul. Świętokrzyska) kładki dla pieszych z pochylniami dla osób niepełnosprawnych umożliwiającą połączenie os. Bocianek z centrum handlowym TESCO;
 Budowę w km 83+512 wiaduktu drogowego Wd-1 z ciągiem pieszo-rowerowym oraz pochylnią dla osób niepełnosprawnych w rejonie Campusu Akademii Świętokrzyskiej – ul. Żniwna;
 Przebudowę drogi powiatowej Nr 0312 T w rejonie wiaduktu w ciągu drogi ekspresowej;
 Przebudowę drogi powiatowej Nr 0316 T wraz z budową skrzyżowania skanalizowanego z projektowanym odcinkiem drogi ekspresowej;
 Przebudowę drogi gminnej w m. Cedzyna Górna, gm. Górna – dojazd do wiaduktu nad drogą ekspresową;
 Budowę docelowego przełożenia drogi powiatowej nr 0316 T;
 Budowę węzła drogowego z przejazdem tunelowym w ciągu S 74, natomiast w poziomie terenu skrzyżowanie z wyspą centralną;
Wogóle nie podoba mi się rozwiązanie od strony ul Warszawskiej. Nie zachowuje ciągłości dwóch pasów w kierunku tunelu. Wymusza zmianę pasa z prawego na lewy. Powinno być wg. mnie na odwrót. Dwa pasy na wprost. Jak bede miał czas to narysuje tak jak ja to widze.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 23 listopada 2007, o 13:58

qbasck pisze:Masz na mysli łącznicę koło przystanka autobusowego? Tą co się rozszerza przed skrzyzowaniem. Tak nieszególnie mi pasuje.
Dokładnie ten kawałek ulicy.
qbasck pisze:Przekopałem się przez materiały dodane do przetargu i znalazłem fragment z którego wynika, że kładka będzie już nad ekspresówką (gdzie dokładnie bedzie początek już niestety nie jest napisane.)
W ramach inwestycji przewiduje się:
Budowę dwujezdniowego odcinka drogi klasy S na całym odcinku projektowanym;
Budowę nad drogą ekspresową (ul. Świętokrzyska) kładki dla pieszych z pochylniami dla osób niepełnosprawnych umożliwiającą połączenie os. Bocianek z centrum handlowym TESCO;
Prawdę mówiąc nie przeczytałem tego kawałka. Wygląda na to, że faktycznie się zacznie od Warszawskiej, bo "budowę (..) klasy S na całym projektowanym odcinku", choć droga może być klasy S, a nie być oznakowana jako S z innych względów (np. skrzyżowanie w Skarżysku na 7/42 jest klasy S, a nie oznakowane jako S ze względu na długość). Ciekawe, bo jak bez pasa rozbiegowego z Warszawskiej to zrobią. Wydaje mi się, że jednak musi być kawałek prostej "przejściówki" z S do DK.
qbasck pisze: Wogóle nie podoba mi się rozwiązanie od strony ul Warszawskiej. Nie zachowuje ciągłości dwóch pasów w kierunku tunelu. Wymusza zmianę pasa z prawego na lewy. Powinno być wg. mnie na odwrót. Dwa pasy na wprost. Jak bede miał czas to narysuje tak jak ja to widze.
Faktycznie jest to nieszczęśliwe rozwiązanie. Cały odcinek między Warszawską a Solidarności jest wg mnie niedopracowany. Mnie najbardziej jednak się nie podobają kawałki jednojezdniowych łącznic koło przystanków autobusowych. Powinny być dwujezdniowe, bo i teren jest i niewiele szersza droga by była (6-6,5m zamiast 5m). Nie podoba mi się brak zawrotki na Świętokrzyskiej, bo uważam, że zjazd do Tesco z niczym nie koliduje - nie jest na S-ce ani na łacznicy do S-ki. Brakuje mi jeszcze wiaduktu w ciągu ul. Górnej, bo campus jest bliżej Górnej, a nie Żniwnej. A przydałyby się oba wiadukty. Choć faktycznie jest mało miejsca przy górnej na wiadukt, a kolejny tunel... nie wchodzi w rachubę. Choć czytałem, że był plan, by tunel Świętokrzyskiej wychodził już za Akademią (czyli za Górną) i wtedy byłoby good. Podoba mi się, że są dwa pasy do jazdy na wprost (choć jeden współdzielony) na Solidarności w kierunku Wiśniówki.
Jeżpir

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 10 stycznia 2008, o 11:36

Kielce/ Cedzyna > Drogowcy skracają przygotowania do budowy nowego odcinka drogi ekspresowej nr 74
Przygotowania do budowy nowego odcinka Kielce - Cedzyna drogi ekspresowej nr 74 Łódź - Rzeszów będą skrócone.

Będzie to pierwsza wielka inwestycja w regionie świętokrzyskim realizowana w ramach nowoczesnego systemu "zaprojektuj i zbuduj”.

"Zaprojektuj i zbuduj” to system, który zakłada zamiast dwóch tylko jeden przetarg na zaprojektowanie i budowę drogi łącznie. A to nawet o kilka miesięcy skraca przygotowania do inwestycji. - Zgodnie z takim systemem buduje się drogi za granicą - mówi Ewa Sayor, dyrektor kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. - W Polsce ten system już był wykorzystywany, ale w Świętokrzyskiem zastosujemy go po raz pierwszy przy tak dużej inwestycji. Na razie testowaliśmy go na mniejszych przedsięwzięciach typu ustawianie ekranów przy drogach. I byliśmy zadowoleni.

W ramach nowego ponad 10-kilometrowego odcinka drogi 74 z Kielc do Cedzyny budowany będzie tunel wzdłuż ulicy świętokrzyskiej pod aleją Solidarności oraz przedłużenie ulicy Świętokrzyskiej do Cedzyny. Projekt na sam pozamiejski fragment przedłużenia ulicy Świętokrzyskiej już jest.

- Dlatego wykonawca wyłoniony w przetargu będzie musiał wykonać projekt tunelu, miejskiego fragmentu przedłużenia Świętokrzyskiej, a potem zbudować cały odcinek Kielce - Cedzyna - mówi Ewa Sayor. - Przetarg będzie bardzo skomplikowany, dlatego już zaczynamy przygotowanie materiałów, żeby uniknąć komplikacji na etapie jego rozstrzygania. Teraz czekamy na decyzję środowiskową na odcinek Kielce - Cedzyna, którą powinniśmy dostać najpóźniej w lutym. Kolejny etap to decyzja lokalizacyjna, a po załatwieniu tych formalności, czyli w połowie roku można ogłaszać przetarg.

Źródło: Echo Dnia
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 10 stycznia 2008, o 12:20

To jest na tej zasadzie, że projektant wygrywa przetarg i sobie bierze podwykonawcę firm budowlaną albo na odwrót?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 10 stycznia 2008, o 12:24

Raczej na odwrót. Proporcje finansowe o tym mówią. Startują głównie konsorcja firm projektowych i wykonawczych, bo rzadko która firma wykonawcza ma komórkę projektową.
Jeżpir

seba_ck

Post autor: seba_ck » 28 stycznia 2008, o 01:18

Minister środowiska nareszcie zaopiniował ul. Świętokrzyską

Ministerstwo Środowiska zaopiniowało projekt budowy ul. Świętokrzyskiej w Kielcach. Pismo w tej sprawie dotarło do wojewody świętokrzyskiego i Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

- Nareszcie. Na tę opinię czekaliśmy aż dwa miesiące - cieszy się Ewa Sayor, dyrektorka kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

Brak opinii uniemożliwiał wydanie przez wojewodę decyzji środowiskowej i - co za tym idzie - decyzji lokalizacyjnej.

- Jest szansa, że jeszcze w tym roku uda się rozstrzygnąć przetarg na budowę - tłumaczy Sayor.

- Ale nadal czekamy na opinię w sprawie budowy "siódemki", która miała być priorytetowa w związku z przygotowaniami do Euro 2012 - dodaje rozżalona.

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4874198.html
Marcin Sztandera
2008-01-27
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 21 lutego 2008, o 12:41

Ekspresowy wylot zatwierdzony
Zarząd Województwa świętokrzyskiego zatwierdził projekt przebudowy drogi wylotowej z Kielc do Cedzyny. Według planów będzie to droga ekspresowa, z początkiem na skrzyżowaniu ulicy Warszawskiej ze Świętokrzyską i końcem – w Cedzynie na połączeniu z istniejącą drogą nr 74.
Modernizacja obejmie prawie 7-kilometrowy odcinek, na którym wybudowane zostaną m.in. tunel pod skrzyżowaniem przy Świętokrzyskiej i wiadukt dla obsługi obiektów Akademii Świętokrzyskiej; kolejne wiadukty i rondo przewidziane są w dalszej części trasy; w ramach tej inwestycji powstanie też nowy most na Lubrzance i pętla autobusowa przy Żytniej.
Budowę przeprowadzi kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
:arrow: http://www.plus.kielce.pl/www/index.php ... &op=3#nius

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 21 lutego 2008, o 12:51

Daniel pisze: w ramach tej inwestycji powstanie też nowy most na Lubrzance i pętla autobusowa przy Żytniej.
Niech mnie ktoś oświeci, co ma ulica Żytnia do tego rejonu????
Dobra, chodzi pewnie o Żniwną...?

ODPOWIEDZ