Przebudowa dworca PKP

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

andriey
Kontakt:

Post autor: andriey » 4 stycznia 2008, o 21:13

bardzo ladne dworce w polsce to np:

warszawa powisle - w stanie ruiny
waraszawa centrum - prawie jw
katowice glowne - przeznaczony do wyburzenia
Powiśle ma być remontowany
http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73498,4378819.html

Smutny los - wyburzenie może spotkać też lubelskie kino kosmos.

Większość narzeka na to co zostało zbudowane w ubiegłym ustroju, a wystarczy sobie popatrzeć jak ciekawie zostały rozplanowane osiedla Bocianek, Uroczysko. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia satelitarne.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 4 stycznia 2008, o 21:35

193 pisze:ogolnie to ten rejon zmienia sie na gorsze - rzeczony budynek + zbrodnia dokonana na hotelu centralnym + teraz planowane wyburzenie dworca.

mnie sie serce kraja
No, niebanalne spojrzenie 8)

A odnosząc się do następnych postów "193", napiszę jak ja to widzę:
Owszem, zdarzają się gdzieniegdzie budynki z PRL-u wybitne, trochę częściej bywają niezłe, ale odsetek architektonicznego dziadostwa zdecydowanie przeważa - jak w żadnym innym okresie historycznym. A ile koszmarnej dewastacji krajobrazu z tego okresu... Dobrze, że większości co bardziej monumentalnych pomysłów w Kielcach nie zrealizowali :!: :!: . Może dworzec PKP i Łysogóry przed przebudową to nie dziadostwo, ale widzieć w nich bardzo dobrą architekturę modernistyczną to moim skromnym zdaniem gruba przesada :) A naprawdę od jakiegos czasu staram się patrzeć na architekturę PRL-u bez uprzedzeń, "świeżym okiem". Moim skromnym zdaniem te budynki to nic ciekawego, a dworzec w ogóle uważam za nieudany od podstaw, niefunkcjonalny "toster". Zgadzam sie natomiast całkowicie co do zlikwidowanej hotelowej mozaiki. Zastanawiałem się też, co zrobili z piękną wielką metalową płaskorzeźbą z holu z konturem Polski i herbami 17 ówczesnych miast wojewódzkich.
Ale poza tym przebudowa hotelu, mimo iż poszła w kontrowersyjnym historyzującym kierunku to - odważę sie stwierdzić - spełniła oczekiwania elegankiego, reprezentacyjnego miejsca.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 4 stycznia 2008, o 21:59

andriey pisze:
Większość narzeka na to co zostało zbudowane w ubiegłym ustroju, a wystarczy sobie popatrzeć jak ciekawie zostały rozplanowane osiedla Bocianek, Uroczysko. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia satelitarne.
One wyglądają dobrze tylko z satelity :D Z bliska te osiedla to zawsze był dla mnie ból. Jak chodzę po Uroczysku wśród tych porozrzucanych jednakowych klocków to mi się humor psuje 8) . Przypominam sobie wtedy słynną scenę projektowania osiedla z filmu "Poszukiwany, poszukiwana" Barei.
A okropną monotonię Bocianka ratuje tylko piękna zieleń.

A jeśli miałbym stwierdzić, jakie bloki z PRL-u mi się podobaja, to przede wszystkim te, które powstały do ok. 1967 r. (potem nastapił upadek...) Np. pierwsze w Kielcach wieżowce koło WDK. Są super i świetnie się komponują z WDK. Całe osiedle Gagarina jest fajne. Bardzo fajnie wygląda osiedle Na Skarpie - patrząc od strony Silnicy. Te osiedla naprawde ładnie "leżą" w krajobrazie. Tak samo osiedle w kwartale Źródłowa/Zagórska/Winnicka/Astronautów, czy np. bloki przy uliczce Dabrowskiej. Jeszcze nieźle wyglądają wieżowce na Sadach. Potem już było coraz gorzej, a już np. Podkarczówka, Barwinek, Świętokrzyskie to koszmar.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 4 stycznia 2008, o 22:17

ja sie wychowalem na uroczysku wiec nie moge nic zlego powiedziec :]

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 4 stycznia 2008, o 22:35

Tym wszystkim, którym tak bardzo nie podoba się nas dworzec dla kontrastu zaprezentuje dworzec z miasta o porównywalnej ilości mieszkańców - z Bytomia. Nie upieram się, że u nas jest super. Nasz dworzec zaklasyfikowałbym do klasy średniej-wyższej (wg polskiej skali). Ogólnie jak się jeździ pociągiem wszędzie widać dużo brudu i dziadostwa. W Katowicach w przejściu w tunelu poprzecznym np nos wykręca zapach moczu... żeby było śmieszniej obok ludzie wcinają pieczone kurczaki (nie potrafię tego zrozumieć).(Artykuł)

Tak wygląda tunel z wejściami na perony w Bytomiu:

Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mam zdjęć głównej hali, ale jest fatalnie. Jedyne remonty jakie tam były przeprowadzane w historii to chyba tylko malowania (głównie farbą olejną). Schody kilka miesięcy temu odnawiali ale to chyba tylko dlatego, że groziły zawaleniem. Dalej są równie brzydkie. Ogólnie to wszędzie coś się sypie albo kapie. Dużego rozkładu nie ma wcale. Byłem raz w WC - wszechobecna olejna farba - warstwa na warstwie i paskudne muszle i spłuczki (te spłuczki to nie wiem czy nie żeliwne czasem). Ogólnie 100 razy gorzej niż u nas. Nawet kiosku nie ma. Jak ktoś pisze, że u nas jest tak strasznie, tak paskudnie to zaraz myśle o tamtym dworcu. Myślę, że Kielcom się nie słusznie obrywa. Wierzę, że będziemy mieć nowy dworzec. Teraz żałuje najbardziej, że na tym obecnym nie jest zagospodarowane i udostępnione piętro...

Edytowano:

Dodam jeszcze zdjęcia z Bytomia znalezione w Internecie:
Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia pochodzą z tego artykułu
Ostatnio zmieniony 4 stycznia 2008, o 23:22 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 4 stycznia 2008, o 22:42

Jasne, ze nieslusznie. Jakis glupi stereotyp. Kielecki dworzec jest przyzwoity, czysty i na tyle, ile widzialem w Polsce na pewno nie wypada niekorzystnie, ale nowy musi byc :)

Limp

Post autor: Limp » 4 stycznia 2008, o 23:51

Nie jeźdzę po dwarcach więc wypowiedzieć się nie mogę tylko liczę na Wasze subiektywne opinie.
Nasz dworzec z tego co widać to piękny jest w porownaniu do bytomskiego :D
Limp

Boss

Post autor: Boss » 5 stycznia 2008, o 00:06

niechce robic dyskusji o Bytomiu:) ale... Bytom to niestety czarna dziura śląska - takie miasta jak Katowice czy Gliwice to koła zamachowe konurbacji śląskiej. w Bytomiu z kolei jest gigantyczne bezrobocie i ogólnie nieciekawa sytuacja. wystarczy zaznaczyc że w przecięgu 30/40lat z Bytomia uciekło około 30tyś mieszkańców - to nielada eksodus. na pocieszenie można dodac ze Bytom wraz z Gliwicami to najstarsze miasta śląska i chyba najbardziej zabytkowe zarazem :wink:
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 stycznia 2008, o 00:50

Boss pisze:
Yahagi pisze: W PL jest podział na przedwojenne (nie koniecznie atrakcyjniejsze)
popieram. ja osobiście uważam dworzec w Kielcach za ładniejszy niż nie jeden "zabytkowy" rupiec. a jak ktoś psioczy bez końca jaki to Kielce mają straszny brzydki, obskurny dworzec to naprawde w d**** był i g**** widział.

co nie zmienia fakty że jeśli jest mozliwośc "zamiany" go na coś lepszego, wiekszego, ładniejszego, to jestem jak najbardziej za
A dlaczego mamy porównywać go tylko do dworców w Polsce? Polska jest teraz w UE, więc porównujmy go np. do niemieckich dworców... Choć to raczej nie ma sensu... Ten budynek już się wysłużył, czekamy na obiekt godny XXI wieku!
Yahagi pisze:...Co konkretnie w naszym PKP jest takiego złego ? Bo dużo tu o tym 'złym' mowy... a konretów - brak...
Żartujesz sobie? Już wymieniam: brak inwestycji w tabor, brak inwestycji w infrastrukturę, brak inwestycji w dworce kolejowe, ceny biletów w porównaniu do komfortu i czasu jazdy naprawdę bardzo drogie, mam wymieniać dalej?...
Tomek pisze:Tym wszystkim, którym tak bardzo nie podoba się nas dworzec dla kontrastu zaprezentuje dworzec z miasta o porównywalnej ilości mieszkańców - z Bytomia...
Nie można porównywać Kielc do Bytomia, bo choć w tych miastach mieszka podobna ilość ludzi to Kielce są miastem wojewódzkim a Bytom nie...
Ostatnio zmieniony 5 stycznia 2008, o 00:57 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 5 stycznia 2008, o 00:55

Tez tak uważam, dlatego nie rozumiem dlaczego ktoś uważa , że ten "zabytek" powinien sie ostać
<klawy tekścik w tym miejscu>

Boss

Post autor: Boss » 5 stycznia 2008, o 01:02

Adasiek CK pisze:Tez tak uważam, dlatego nie rozumiem dlaczego ktoś uważa , że ten "zabytek" powinien sie ostać
a kto pisze ze ma sie ostac? wszyscy piszą tylko o tym że on nie jest wcale ani brzydki ani brudny ani zaniedbany (i jeszcze wiele innych ani...)
i tyle.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 5 stycznia 2008, o 01:25

ja pisze ze ma sie ostac. poki co.

bo dalo by sie z tym miejscem zrobic cos godnego XXI wieku ale bynajmniej nie podmiane jednego budynku na drugi, wiekszy, bardziej blyszczacy i kiczowaty.

mnie chodzi po glowie takie cos: polaczenie centrum z czarnowem mogloby dac impuls do pozytywnych przeksztalcen tego rejonu. nalezalo by w tym celu spoic sienkiewcza z czarnowem przy pomocy bardzo dobrej jakosciowo przestrzeni publicznej. wiazalo by to sie oczywiscie z wrzuceniem torow pod ziemie i dostep na parony z poziomu 0 (czyli odwrotnie niz teraz) co nie jest zadna fanaberia bo takie rzeczy planuje sie coraz czesciej.
otrzymalibysmy piekny plac-wezel, do tego po bokach jakas atrakcyjna zabudowa i plynne przejscie z centrum w rewitalizujace sie osiedle
jak bede mial chwile czasu (niepredko niestety) to wrzuce jakis rysunek o co mi chodzi.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 5 stycznia 2008, o 08:49

193 pisze:ja pisze ze ma sie ostac. poki co.

bo dalo by sie z tym miejscem zrobic cos godnego XXI wieku ale bynajmniej nie podmiane jednego budynku na drugi, wiekszy, bardziej blyszczacy i kiczowaty.
Widziales juz projekt :?:
Bo poki co piszesz jakies bezpodstawne glupoty.

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 5 stycznia 2008, o 09:56

Grzegorz:

A do którego konkretnie dworca w EU chcesz sie porównywać ? Hamburg ? Berlin ? Paryż ?
Nie sądzisz, że to nie ta kategoria ? Chcesz próbować porównywać coś , co było budowane w innych systemach. Pałac Kultury też byś się odważył porównać np do Empire State Building ? To chyba nieporozumienie...

Yahagi napisał:
...Co konkretnie w naszym PKP jest takiego złego ? Bo dużo tu o tym 'złym' mowy... a konretów - brak...

Żartujesz sobie? Już wymieniam: brak inwestycji w tabor, brak inwestycji w infrastrukturę, brak inwestycji w dworce kolejowe, ceny biletów w porównaniu do komfortu i czasu jazdy naprawdę bardzo drogie, mam wymieniać dalej?...

... któryś z nas albo nie czyta po polsku, albo czyta bez zrozumienia. Dyskusja toczy się wokół budynku dworca PKP w Kielcach, a nie wokół ogólnie pojętym brakom inwestycyjnym PKP ... zwłaszcza gdy dotyczy to taboru. PKP akurat od wielu lat nigdzie w nic nie inwestuje, no chyba że musi, bo coś się już wali.

Dworzec PKP w Kielcach może nie jest perłą architektury, może nie zachwyca, może nie ma tak zdecydowanej i odważnej linii jak choćby po sąsiedzku dworzec PKS w Kielcach. Jednak w porównaniu z innymi dworcami PKP w kraju uważam, że umieścić go można raczej bliżej czołówki, niż wogonie i wylewać pomyje. Bardzo się cieszę, że na jego miejscu ma powstać coś nowego... być może nie będzie to pomysł nawiązujący tak odważnie do rozwiązań z Krakowa Głównego czy Warszawy Wileńskiej... projekt chyba jeszcze nie był publikowany nawet.
Nie napisałeś co konkretnie tak szokuje / przeszkadza/ przeraża w naszym dworcu. Ja np. jestem zadowolony, bo nie boję się, że mi cegłówka na głowę spadnie. Jak na obecną ilość obsługiwanych połączeń - wielkościowo ma on sporą rezerwę. Jeszcze raz zapraszam na dworce Legnica / Oleśnica.

http://kielceyh.myminicity.com (potrzebni nowi mieszkańcy)

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 5 stycznia 2008, o 10:31

Grzegorz pisze: Nie można porównywać Kielc do Bytomia, bo choć w tych miastach mieszka podobna ilość ludzi to Kielce są miastem wojewódzkim a Bytom nie...
Wcale nie chciałem porównywać miast. Porównałem dworce i to tylko po to, aby wykazać że nas dworzec wcale nie jest taki brzydki, brudny i wogóle ostatni jak się niektórym wydaje. W towarzystwie dworców z innych miast też wojewódzkich wypada przeciętnie (nie beznadziejnie).

A tak po za tym Grzesiek to jest dylemat czy nasz dworzec lepiej porównać do dworca w mieście niebędącym stolicą województwa a podobnej wielkości, czy wojewódzkiego co prawda ale dużo większego takiego jak np wymieniane wcześniej Warszawski, Krakowski czy Wrocławski.

Rozumiem, że pisząc o Uni Europejskiej miałeś na myśli że nasz dworzec powinien być porządny, duży itd bez oglądania się na inne polskie dworce. Oczywiście, że tak. Ja też czekam na to i bardzo mocno trzymam kciuki. To że nie mieszam naszego dworca z błotem nie oznacza, że chce aby pozostał na wieki taki jak teraz.

ODPOWIEDZ