Przebudowa dworca PKP

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Tam91

Post autor: Tam91 » 4 stycznia 2008, o 13:22

zbrodnia na hotelu? no tak.. zmienili piekny budynek na cos takiego.. wtyd na cala Polske... co do dworca to polecam poczekac na nim w nocy na pociag... nawet latem a odechce Ci sie go bronic...

Awatar użytkownika
Adasiek CK
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Adasiek CK » 4 stycznia 2008, o 13:27

193 pisze: Dworzec jest bardzo dobrym budynkiem i nie wierze by teraz zbudowali cos choc troche tak dobrego. Niech przykladem bedzie nowy gargamel obok dworca - az strach patrzec.
pomysl z lustrzana elewacja to jakis powracajacy koszmar lat 80' postmodernizm w najgorszym wydaniu.

ogolnie to ten rejon zmienia sie na gorsze - rzeczony budynek + zbrodnia dokonana na hotelu centralnym + teraz planowane wyburzenie dworca.

mnie sie serce kraja

Według mnie ten dworzec to TRAGEDIA, im szybciej wyburzą tym lepiej. Troche nie rozumiem Twojego podejścia do tej sprawy. Ja jeżdzę z tego dworca co tydzień i naprawde to wstyd dla Kielc, że pierwsze co sie widzi po wyjściu z pociągu to ten "zabytek" PRL-u. Co do hotelu...bez komentarza...

petermks

Post autor: petermks » 4 stycznia 2008, o 14:45

Dworzec i perony to wstyd i ruina no i jeszcze do tego brud. Im wczesniej go wyburza tym lepiej. Co do hotelu Łysogóry to chyba gołym okiem widać ze jest o niebo lepiej, ale wszystkim się jak widac nie dogodzi.....

Boss

Post autor: Boss » 4 stycznia 2008, o 15:10

jak ktoś mówi że nasz dworzec to ruina to chyba nigdy w życiu nie podróżował pociągiem po Polsce :!: dworzec w Kielcach uwazam za jeden z czystrzych i bardziej zadbanych jakie widziałem w Polsce.
ostatnio np. byłem we Wrocławiu dworzec z zewnątrz ciekawy architektonicznie ale obdrapany i brudny a wewnątrz... tragedia, syf kiła i mogiła.
Jeśli nowy dworzec w Kielcach ma byc wiekszy i ma ciagnąc sie ponad torami do mielczarskiego tak jak niby jest planowane i w dodatku ma byc naprawde ładny i niezwykle reprezentacyjny to ok
Ostatnio zmieniony 4 stycznia 2008, o 15:11 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.
CK|PL|EU

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 4 stycznia 2008, o 15:10

Ludzie.. o czym Wy piszecie ? Przestańcie powielać jakieś dziwne, zaszłyszane stereotypy a nauczcie sie oceniać sami. A który to dworzec PKP nie tkwi korzeniami w PRL ? Częstochowa ? Kraków ? W PL jest podział na przedwojenne (nie koniecznie atrakcyjniejsze) oraz PRL.

Dużo podróżuję koleją. Który dworzec wg kolegi jest godny uwagi ? Ja polecam Legnica PKP... Głogów... Oleśnicę... mam wymieniać jeszcze ?

http://kielceyh.myminicity.com (potrzebni nowi mieszkańcy)

Tam91

Post autor: Tam91 » 4 stycznia 2008, o 15:11

Lublin ma bardzo ladny dworzec:)

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 4 stycznia 2008, o 15:14

Gdynia i Gdańsk b. ładne wg. mnie , a Sopot to do zburzenia i ludzie do zwolnienia :lol: Warszawa no coment nasz nie najgorszy.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 4 stycznia 2008, o 15:20

Yahagi pisze: A który to dworzec PKP nie tkwi korzeniami w PRL ? Częstochowa ? Kraków ? W PL jest podział na przedwojenne (nie koniecznie atrakcyjniejsze) oraz PRL.
Częstochowa osobowy( tam gdzie koncowy maja osobówki z Kielc) zbudowany w 1996r. po zburzeniu starego budynku
Ostatnio zmieniony 4 stycznia 2008, o 15:23 przez vincent, łącznie zmieniany 1 raz.
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Boss

Post autor: Boss » 4 stycznia 2008, o 15:21

Yahagi pisze: W PL jest podział na przedwojenne (nie koniecznie atrakcyjniejsze)
popieram. ja osobiście uważam dworzec w Kielcach za ładniejszy niż nie jeden "zabytkowy" rupiec. a jak ktoś psioczy bez końca jaki to Kielce mają straszny brzydki, obskurny dworzec to naprawde w d**** był i g**** widział.

co nie zmienia fakty że jeśli jest mozliwośc "zamiany" go na coś lepszego, wiekszego, ładniejszego, to jestem jak najbardziej za
CK|PL|EU

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 4 stycznia 2008, o 16:09

Napisałem właśnie o Częstochowie, w której jest ładny dworzec. Kraków jest zmodernizowany... czy jeszcze jakieś przykłady ?

Lublin wg mnie niczym się nie wyróżnia. Mnie przypomina Tarnów, tyle, że jest w zdecydowanie lepszej kondycji.

Co konkretnie w naszym PKP jest takiego złego ? Bo dużo tu o tym 'złym' mowy... a konretów - brak.
?

PS. Też uważam, że jeśli jest możliwość zamienić na lepszy - to jaknajbardziej...

http://kielceyh.myminicity.com (potrzebni nowi mieszkańcy)

Tam91

Post autor: Tam91 » 4 stycznia 2008, o 16:24

latem, ostatni weekend sierpnia musialem poczekac na naszym wspanialym dworcu na pociag.. jakies 2 godziny w nocy.. mialem kurtke a mimo to zmarzlem jak cholera wialo kazda dziura.. nie twierdze ze jest najgorszy ale modernizacja jest wskazana! tzn budowa nowego! Co do Lublina to przy naszym wyglada super, przynajmniej jest schludnie i nie wieje...

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 4 stycznia 2008, o 16:50

Tam91 pisze:latem, ostatni weekend sierpnia musialem poczekac na naszym wspanialym dworcu na pociag.. jakies 2 godziny w nocy.. mialem kurtke a mimo to zmarzlem jak cholera wialo kazda dziura.. nie twierdze ze jest najgorszy ale modernizacja jest wskazana! tzn budowa nowego! Co do Lublina to przy naszym wyglada super, przynajmniej jest schludnie i nie wieje...
Przysłowia mądrością narodu: "Pi*dzi jak w Kielcach na dworcu" :D Mimo, że tyczyło się poprzedniego, ale jak widać, temu braku cyrkulacji powietrza również nie można zabronić :twisted:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 4 stycznia 2008, o 18:12

bardzo ladne dworce w polsce to np:

warszawa powisle - w stanie ruiny
waraszawa centrum - prawie jw
katowice glowne - przeznaczony do wyburzenia

genaralnie jest to bardzo smutny trend, ze wszystko co odrobine sie zestarzalo przeznaczamy od razu do likwidacji. jeszcze smutniejsze jest, ze z taka ochota do wyburzania podchodza mlodzi ludzie, ktorzy beda ksztaltowac przyszlosc Polski.
Socmodernizm to taki sam etap naszej historii jak barok, klasycyzm czy historyzm. Nie mozna wyrzec sie swojej historii.
Nie wyobrazamy sobie wyburzenia Palacu Biskupow dlatego, ze jest "stary" i w nim piżdzi (zapewniam was ze nie spelnia norm energetycznych). Dlaczego tak lekko przychodzi nawolywanie do pozbycia sie modernizmu? To takze historia, tylko troche nowsza. Za kilka pokolen bedze to prawdziwy "zabytek". Poza tym te budynki maja tym wieksza wartosc, ze sa naprawde wyjatkowe. O ile Francuzi maja 100x lepszy gotyk, Wlosi 100x lepszy renesans to powojenny modernizm w polsce jest naprawde wartosciowy.
Cudzoziemcy w warszawie sraja na wiezowce ale podniecaja sie Centralnym. Naprawde.
Przez takie podejscie jakie niektorzy tu prezentuja zniknelo z powierzchni ziemi wiele wspanialych budynkow, takich jak np warszawski Supersam.

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 4 stycznia 2008, o 18:16

co do hotelu lysogory, to mial on wybitne mozaiki przy wejsciu. Takiej sztuki juz teraz sie nie robi wiec to byl autentyczny zabytek. Obecnie zamiast tego zrobiono karykature portyku (mikre kalekie kolumienki podtrzymuja potezny tympanon - antyteza greckiego porzadku, ktory chyba mial tu byc wzorem)

nie trzeba zabijac brudnego czlowieka. wystarczy go umyc.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 4 stycznia 2008, o 20:48

Dobrze, że są ludzie którzy umieją rozgraniczyc pomiędzy kiczem, a tym co nowocześne i funkcjonalne. Pałac biskupów...dobry przykład :/ ...ehhhh...
<klawy tekścik w tym miejscu>

ODPOWIEDZ