Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 stycznia 2008, o 13:31

M@rcin pisze:
Autor pisze:Wlasnie nie wiem, co mam myslec o tablicach, czy mial na mysli instalacje wyswietlaczy czy ramek :roll:
Ja zrozumiałem ramki :evil:
Ja zakumałem tablice (elektroniczne).

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 3 stycznia 2008, o 15:06

#618 jednak chyba pójdzie do kasacji bo dzis spuszczali juz z niegio paliwo a, że w #645 ( kraksa na bazie ) trzeba wymienić ściane czołową, a nowa kosztuje 4 tys. i czeka się na nią 2 miesiące, a MPK szkoda na to czasu wzwiązku z tym rozważane jest przełozenie przodu z #618 do #645.

Tam91

Post autor: Tam91 » 3 stycznia 2008, o 15:07

Daniel pisze:
M@rcin pisze:
Autor pisze:Wlasnie nie wiem, co mam myslec o tablicach, czy mial na mysli instalacje wyswietlaczy czy ramek :roll:
Ja zrozumiałem ramki :evil:
Ja zakumałem tablice (elektroniczne).
temu panu pewnie chodzilo o tablice rejestracyjne:)

Mat

Post autor: Mat » 3 stycznia 2008, o 16:14

http://www.mzk.bielsko.pl/81,galeria.html

w MZK Bielsko Biala moga jezdzic autobusy 2drzwiowe, tylko u nas przez wymysl pana Sosnowkiego z ZTM trzeba sprzedawac MANy 2x2, ktore sa w duzo lepszym stanie niz nadal jezdzace PR110

ale dopoki nie zostanie zlikwidowany ZTM to nie ma co myslec o normalnosci w miejskiej komunikacji, gdyz to wlasnie miasto i ZTM ponosi odpowiedzialnośc za wyglad i ksztalt obecnego MPK (przez brak inwestowywania w firme i marnotrawienie pieniedzy, ktore ida do ZTMu "ktory to podobno ma stac na strazy dobrej komunikacji") PARANOJA

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 3 stycznia 2008, o 16:39

Tsaaa stać na straży komunikacjii ... nawet porządnych rozkładów nie mogą ułożyć, a z roku na rok miasto tylko dopłaca do tej armii Mariana.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 stycznia 2008, o 16:45

Skoro MPK nie potrafi odpowiednio rozdysponować pojazdów2-drzwiowych to lepiej niech takimi nie jeździ. Dodam jeszcze, że w Radomiu również wycofano autobusy dwudrzwiowe. Jeśli zaś mowa o pieniądzach to ZTM zazwyczaj zwraca do kasy miasta nadwyżkę jaka zostaje im na koniec roku.

EDIT
I w ogóle proponuje skończyć jałowe gadanie na temat likwidacji ZTMu, bo jest to niemożliwe. Prawo wymusza organizację komunikacji na terenie danej jednostki administracyjnej i do tego potrzeba odpowiedniego organizatora.
Ostatnio zmieniony 3 stycznia 2008, o 16:52 przez Daniel, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 stycznia 2008, o 16:52

Mat pisze:w MZK Bielsko Biala moga jezdzic autobusy 2drzwiowe, tylko u nas przez wymysl pana Sosnowkiego z ZTM trzeba sprzedawac MANy 2x2
Wg mnie 2-wejściowe autobusy w polskim mieście wielkości Kielc się nie sprawdzają. Oczywiście przy dostatku taboru można takie autobusy przeznaczyc na linie o małym przepływie pasażerów lub obsługiwac kursy w godzinach w których ruch jest mały.
Braki w taborze sprawiły że te autobusy jeździły w godzinach szczytu na liniach o największym przeciążeniu, co było porażką.
Uważam, że dobrze się stało iż nie będzie możliwości zakupu takich autobusów.

mlodass

Post autor: mlodass » 3 stycznia 2008, o 17:35

dzisiaj rozmawiałem z kierowcą pewnej 46 w sprawie tego neoplana i mówił, że mu szyli siedzenia długo no i uszyli i wczoraj był na testach i już tam wszystko w porządku było tylko (cytat) coś z prądem... że klimatyzacja nie działa czy coś tam i dlatego nie wyjechał. Mam nadzieje, że się uporali już dzisiaj z tym i go jutro zobaczymy :)

Mat

Post autor: Mat » 3 stycznia 2008, o 17:42

Daniel pisze: EDIT
I w ogóle proponuje skończyć jałowe gadanie na temat likwidacji ZTMu, bo jest to niemożliwe. Prawo wymusza organizację komunikacji na terenie danej jednostki administracyjnej i do tego potrzeba odpowiedniego organizatora.
"Miejski Zakład Komunikacyjny w Bielsku-Białej.”
Podstawową działalnością Zakładu jest zaspokajanie potrzeb przewozowych społeczeństwa, poprzez realizowanie regularnej komunikacji autobusowej w granicach administracyjnych miasta...

http://www.mzk.bielsko.pl/2,artykul.html

Dlaczego wiec tak jak to bylo wczesniej MPK Kielce nie mogło by organizowac komuniakcji w mieście...

Poza tym p. Marian Sosnowski nie potrafi zajac sie ZTMem jak i wczesniej bedac dyrektorem MPK nie umial zazadzac ta firmom a posady dostaje tylko dzieki lojalnosci wobec wladz miasta

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 stycznia 2008, o 17:51

Mat pisze:p. Marian Sosnowski nie potrafi zajac sie ZTMem jak i wczesniej bedac dyrektorem MPK nie umial zazadzac ta firmom a posady dostaje tylko dzieki lojalnosci wobec wladz miasta
Może nie piszmy na temat posad bo MPK nie wychodzi na tym tle najlepiej...

Limp

Post autor: Limp » 3 stycznia 2008, o 18:03

AR pisze:
Mat pisze:w MZK Bielsko Biala moga jezdzic autobusy 2drzwiowe, tylko u nas przez wymysl pana Sosnowkiego z ZTM trzeba sprzedawac MANy 2x2
Wg mnie 2-wejściowe autobusy w polskim mieście wielkości Kielc się nie sprawdzają. Oczywiście przy dostatku taboru można takie autobusy przeznaczyc na linie o małym przepływie pasażerów lub obsługiwac kursy w godzinach w których ruch jest mały.
Braki w taborze sprawiły że te autobusy jeździły w godzinach szczytu na liniach o największym przeciążeniu, co było porażką.
Uważam, że dobrze się stało iż nie będzie możliwości zakupu takich autobusów.
W pełni zgadzam się z AR. Wogóle 2drzwiowe autobusy wypuszczone na najbardziej uczęszczane linie to przesada. A jeszcze większą porażką było jak jakiś czas temu (dość dawno) wypuścili autobus na 15 taki jak teraz jeździ na nocnym tylko był jeszcze jedno drzwiowy to już był poroniony pomysł...
Limp

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 stycznia 2008, o 18:18

Mat pisze: Dlaczego wiec tak jak to bylo wczesniej MPK Kielce nie mogło by organizowac komuniakcji w mieście...
Nim odpowiem Ci na to pytanie zapytam Cię - czy widzisz jakieś plusy w takiej organizacji jaką mamy teraz?
Mat pisze:Poza tym p. Marian Sosnowski nie potrafi zajac sie ZTMem jak i wczesniej bedac dyrektorem MPK nie umial zazadzac ta firmom a posady dostaje tylko dzieki lojalnosci wobec wladz miasta
Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 stycznia 2008, o 18:25

1) Jalowa jest chyba dyskusja z osoba, ktora twierdzi, ze ZTM to twor niepotrzebny. Dla mnie to jednostka niezbedna, ale zeby dziala w pelni funkcjonalnie potrzebne jest zupelne oddzielenie starych znajomosci i kurczowe trzymanie sie umowy oraz karanie w kazdej niedozwolonej sytuacji, bo poki co przyjdzie ktos z MPK poswieci oczami i syf jedzie dalej. ZTM to jednostka, ktora musi istniec.
2) Bardzo dobrze, ze ZTM zakazal posiadania dwudrzwiowych pojazdow, na wiekszosci linii zupelnie sie nie sprawdzaly. Przypomne, ze te autobusy nie miala prawa jezdzic juz caly ubiegly rok. W miescie ma byc standard, a dwa wejscia go nie zapewnialy.
Mat pisze: Dlaczego wiec tak jak to bylo wczesniej MPK Kielce nie mogło by organizowac komuniakcji w mieście...
Gdyz nie moze byc tak, ze firma sama sobie zleca uslugi i decyduje o tym, gdzie jezdzic, a gdzie nie.
Patol pisze:#618 jednak chyba pójdzie do kasacji bo dzis spuszczali juz z niegio paliwo a, że w #645 ( kraksa na bazie ) trzeba wymienić ściane czołową, a nowa kosztuje 4 tys. i czeka się na nią 2 miesiące, a MPK szkoda na to czasu wzwiązku z tym rozważane jest przełozenie przodu z #618 do #645.
Troche mnie przeraziles...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 stycznia 2008, o 19:43

Patol pisze:#618 jednak chyba pójdzie do kasacji bo dzis spuszczali juz z niegio paliwo a, że w #645 ( kraksa na bazie ) trzeba wymienić ściane czołową, a nowa kosztuje 4 tys. i czeka się na nią 2 miesiące, a MPK szkoda na to czasu wzwiązku z tym rozważane jest przełozenie przodu z #618 do #645.
Proponuje zachować #171, może zaistnieje potrzeba przeszczepów do jakiegoś MANa albo Solarisa...

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 3 stycznia 2008, o 20:17

Ja to proponuję przeszczepić przód #171 do #644 :lol:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ