Plaza Centers - ul. Zagnańska/Jesionowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Sebastian
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Plaza Center jest jednym największych i najbardziej doświadczonych developerów centrów rozrywkowo- handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem Europy Środkowej i Wschodniej. Specjalizuje się w rozwoju, budowie i leasingu Centrów Rozrywkowo-Handlowych.
Plaza Centers należy do ELBIT MEDICAL IMAGING Ltd., notowanej na giełdzie NASDAQ w Nowym Yorku.Od listopada 2006 Plaza Centers będzie również notowana na giełdzie w Londynie.
W latach 2004-2005 Grupa Plaza Centers sprzedała swoje centra handlowe francuskiej grupie Klepierre i angielskiej grupie Dawnay Day.
Grupa wybudowała dotychczas 24 centra handlowe; 16 na Węgrzech, 6 w Polsce:
Sadyba Best Mall w Warszawie (wrzesień 2000), Ruda Śląska Plaza (październik 2001), Kraków Plaza (grudzień 2001) i Poznań Plaza (maj 2005), Rybnik Plaza (marzec 2007), Sosnowiec Plaza (marzec 2007), Lublin Plaza (czerwiec 2007) oraz 1 w Republice Czeskiej.
Dotychczas Plaza Centers zainwestowała w Polsce ponad 200 milionów EUR w istniejące obiekty. W 2005 rozpoczęto budowę obiektów w Lublinie, w Rybniku i w Sosnowcu. Te trzy inwestycje sięgną wartości rzędu ponad 125 milionów EUR. Otwarcie budowanych obiektów, wraz z dotychczasowymi inwestycjami to 7000 nowych miejsc pracy w Polsce.
Nasze centra są zorientowane potrzeby rodziny i łączą w sobie zarówno rozrywkę z usługami oraz kulturę z zakupami. Centra Plazy zmieniają miasta i ich okolice, w których funkcjonują, wnosząc w nie nową jakość.
W Europie budujemy:
* Plzen Plaza
* Liberec Plaza
* Opava Plaza
* Riga Plaza
* Arena Plaza
W Polsce budujemy:
* Suwałki Plaza
* Zgorzelec Plaza
* Toruń Plaza
A teraz KIELCE!!!!!!!!!!
Plaza Centers należy do ELBIT MEDICAL IMAGING Ltd., notowanej na giełdzie NASDAQ w Nowym Yorku.Od listopada 2006 Plaza Centers będzie również notowana na giełdzie w Londynie.
W latach 2004-2005 Grupa Plaza Centers sprzedała swoje centra handlowe francuskiej grupie Klepierre i angielskiej grupie Dawnay Day.
Grupa wybudowała dotychczas 24 centra handlowe; 16 na Węgrzech, 6 w Polsce:
Sadyba Best Mall w Warszawie (wrzesień 2000), Ruda Śląska Plaza (październik 2001), Kraków Plaza (grudzień 2001) i Poznań Plaza (maj 2005), Rybnik Plaza (marzec 2007), Sosnowiec Plaza (marzec 2007), Lublin Plaza (czerwiec 2007) oraz 1 w Republice Czeskiej.
Dotychczas Plaza Centers zainwestowała w Polsce ponad 200 milionów EUR w istniejące obiekty. W 2005 rozpoczęto budowę obiektów w Lublinie, w Rybniku i w Sosnowcu. Te trzy inwestycje sięgną wartości rzędu ponad 125 milionów EUR. Otwarcie budowanych obiektów, wraz z dotychczasowymi inwestycjami to 7000 nowych miejsc pracy w Polsce.
Nasze centra są zorientowane potrzeby rodziny i łączą w sobie zarówno rozrywkę z usługami oraz kulturę z zakupami. Centra Plazy zmieniają miasta i ich okolice, w których funkcjonują, wnosząc w nie nową jakość.
W Europie budujemy:
* Plzen Plaza
* Liberec Plaza
* Opava Plaza
* Riga Plaza
* Arena Plaza
W Polsce budujemy:
* Suwałki Plaza
* Zgorzelec Plaza
* Toruń Plaza
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A ja uważam, że w Kielcach biurowców jest aż nadto. W wielu stoją puste nie tylko pokoje, ale i piętra. Pustkami świeci SHL-ka po Echu, biurowiec PH Nida na Wesołej, Exbud sprzedany. Po cóż jeszcze kolejne.. Sołowowe spółki mają siedzibę, Kolporter też ma, Chińczycy jak przyjdą (może) to sobie SHL-kę wezmą lub coś co już stoi. Argument, że Plaza u zbiegu Zagnańskiej i Jesionowej zagrozi przebudowie dworca PKP na Galerię... cóż, a kiedy to miałoby nastąpić i czy w ogóle. Podróżnym, którzy się przesiadają potrzebne są sklepy, w których spędzą max 20-30minut. Zatem butiki. Do tego nie potrzebne jest centrum handlowo-rozrywkowe. Mnie nie szkoda działki. Ożywi trochę tamtą część miasta, która po 17 jest "martwa".
Jeżpir
RZ pisze:No cóż, mam mieszane uczucia... Po pierwsze ta działka zasługuje na coś ciekawszego, po drugie ta dodatkowa galeria faktycznie może zaszkodzić galerii dworcowej
Zaszkodzić galerii dworcowej to może część usługowa,która ma powstać na działce Kolportera przy Mielczarskiego.Kiedyś Kolporter zapowiadał,że w tym miejscu chciałby postawic centrum handlowe...
Czy ja wiem? To byłoby tak blisko siebie, że takie centrum Kolportera traktował bym to jako część większej całości - fragment kompleksu należącego do różnych właścicieli.hey pisze:RZ pisze:No cóż, mam mieszane uczucia... Po pierwsze ta działka zasługuje na coś ciekawszego, po drugie ta dodatkowa galeria faktycznie może zaszkodzić galerii dworcowej
Zaszkodzić galerii dworcowej to może część usługowa,która ma powstać na działce Kolportera przy Mielczarskiego.Kiedyś Kolporter zapowiadał,że w tym miejscu chciałby postawic centrum handlowe...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Ostatnie wieści są takie, że ma tam być mieszkaniówka.hey pisze:RZ pisze:No cóż, mam mieszane uczucia... Po pierwsze ta działka zasługuje na coś ciekawszego, po drugie ta dodatkowa galeria faktycznie może zaszkodzić galerii dworcowej
Czego się możemy spodziewać?
Suwałki Plaza:
* powierzchnia łączna 40 000 m2
* trzy kondygnacje przeznaczone na handel i rozrywkę
* 500 miejsc parkingowych na 2 poziomach
W Centrum znajdą się:
* 100 sklepów uznanych marek w pasażu handlowo-usługowym
* delikatesy
* 4 sal kinowych Cinema City
* centrum rozrywki Fantasy Park z kręgielnią, bilardami, grami komputerowymi, placem zabaw dla dzieci, kafejką internetową i dyskoteką
* ogródek gastronomiczny
Najwieksza Plaza w Polsce
Dzielnica : Śródmieście
Powierzchnia łączna 68′000 m2
- Trzy kondygnacje przeznaczone na handel i rozrywkę
- 700 miejsc parkingowych na 2 poziomach
- Wybrani najemcy: Empik, Orsay, Rossmann, Reserved, H&M, Smyk, Monnari, Sephora, Mango, Carry, Bata, Nine West, Wrangler, Fantasy Park
I Etap
- 150 sklepów uznanych marek w pasażu handlowo-usługowym
- delikatesy
- 8 sal kinowych Cinema City
- centrum rozrywki Fantasy Park z kręgielnią, bilardami, grami komputerowymi, placem zabaw dla dzieci, kafejką internetową i dyskoteką
- ogródek gastronomiczny
- centrum kongresowe
II Etap
- biura
- hotel prawdopodobnie RADISSON
Czyli pewnie u nas będzie ok. 100-120 sklepów, centrum rozrywki Fantasy Park i kino Cinema City (?).Nie chcę mi się wierzyć,że w Plazie też będzie kino,jeśli ma też być w Galerii IX wieków.Chyba,że tu Cinema City a tam Multikino...Do tego Kinoplex,za dużo jak na Kielce...Potem trzeba będzie tylko czekać na IMAX...
Suwałki Plaza:
* powierzchnia łączna 40 000 m2
* trzy kondygnacje przeznaczone na handel i rozrywkę
* 500 miejsc parkingowych na 2 poziomach
W Centrum znajdą się:
* 100 sklepów uznanych marek w pasażu handlowo-usługowym
* delikatesy
* 4 sal kinowych Cinema City
* centrum rozrywki Fantasy Park z kręgielnią, bilardami, grami komputerowymi, placem zabaw dla dzieci, kafejką internetową i dyskoteką
* ogródek gastronomiczny
Najwieksza Plaza w Polsce
Dzielnica : Śródmieście
Powierzchnia łączna 68′000 m2
- Trzy kondygnacje przeznaczone na handel i rozrywkę
- 700 miejsc parkingowych na 2 poziomach
- Wybrani najemcy: Empik, Orsay, Rossmann, Reserved, H&M, Smyk, Monnari, Sephora, Mango, Carry, Bata, Nine West, Wrangler, Fantasy Park
I Etap
- 150 sklepów uznanych marek w pasażu handlowo-usługowym
- delikatesy
- 8 sal kinowych Cinema City
- centrum rozrywki Fantasy Park z kręgielnią, bilardami, grami komputerowymi, placem zabaw dla dzieci, kafejką internetową i dyskoteką
- ogródek gastronomiczny
- centrum kongresowe
II Etap
- biura
- hotel prawdopodobnie RADISSON
Czyli pewnie u nas będzie ok. 100-120 sklepów, centrum rozrywki Fantasy Park i kino Cinema City (?).Nie chcę mi się wierzyć,że w Plazie też będzie kino,jeśli ma też być w Galerii IX wieków.Chyba,że tu Cinema City a tam Multikino...Do tego Kinoplex,za dużo jak na Kielce...Potem trzeba będzie tylko czekać na IMAX...