Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Limp

Post autor: Limp » 18 grudnia 2007, o 15:10

ice pisze:
Jezpir pisze:Mnie zastanawia gdzie na Radiowej takie piękne, ale jednocześnie duże rondo powstanie. Widzę, że na skrzyżowaniu z Polną, ale nie widzę tego w terenie, bo i na Radiowej jeden pas ruchu przybywa aż do Niskiej i duże rondo. Przy Radiowej jest taki drewniany domek i pewnie przy budowie Galerii on zniknie, ale rondo... Chyba, że to "przerysowanie"
To rondo az takie duze chyba nie bedzie, moze cos podobnego jak przy Realu. Moim zdaniem miejsca jest tam wystarczajaco.
Na tym planie to wygląda, że będzie większe to rondo niż przy Realu...
Limp

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 18 grudnia 2007, o 17:13

Jezpir pisze:Mnie zastanawia gdzie na Radiowej takie piękne, ale jednocześnie duże rondo powstanie ...."
Jak chcecie to mogę wrzucić 'własnościówkę' i zeskalowany rzut na zdjęcie satelitarne - może trochę przybliży 'wielkości' :)

Wydaje mi się, że zaproponowali rondo na Polnej/Radiowej bo włączenie w Polną było by zbyt blisko skrzyżowania (trochę koślawie rozwiązane to rondo - nie wiem czy możliwe z uwagi na nasze przepisy - w zasadzie włączenie dwóch równoległych ulic). Mogło by go nie być, a wjazd mógłby być zordanizowany jako skrzyzowanie Radiowa/Niska (jeśli własność pozwala i analiza ruchu umożliwia płynny przejazd przez nie - bez blokowania skrzyżowania).

Chyba niewskazany jest lewoskręt z Polnej na Warszawską (albo światła i korki od skrzyżowania z IX Wieków albo korki i brak mozliwości faktycznego wykonania manewru - myślę, że powinnna być zawrotka na wysokości domu Rzemiosła - ale nie wiem czy pas rozdzielający nie jest zbyt wąski.

Zastanawiająca za to jest obsługa dostaw (strefy są z obu stron). Na rysunku nie ma włączenia (wjazdu) dla TIR od strony Polnej, od ul. wewnętrznej też nie. Pod wejściem pieszych z parkingu jest narysowana jakaś pochylnia (czyżby przejazd pod nią? - ale dla ciężarówek?). Za to doki są narysowane - coś mi na tym rysunku nie gra.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 18 grudnia 2007, o 18:55

Charon pisze:
Jezpir pisze:Mnie zastanawia gdzie na Radiowej takie piękne, ale jednocześnie duże rondo powstanie ...."
Jak chcecie to mogę wrzucić 'własnościówkę' i zeskalowany rzut na zdjęcie satelitarne - może trochę przybliży 'wielkości' :)

Wydaje mi się, że zaproponowali rondo na Polnej/Radiowej bo włączenie w Polną było by zbyt blisko skrzyżowania (trochę koślawie rozwiązane to rondo - nie wiem czy możliwe z uwagi na nasze przepisy - w zasadzie włączenie dwóch równoległych ulic). Mogło by go nie być, a wjazd mógłby być zordanizowany jako skrzyzowanie Radiowa/Niska (jeśli własność pozwala i analiza ruchu umożliwia płynny przejazd przez nie - bez blokowania skrzyżowania).

Chyba niewskazany jest lewoskręt z Polnej na Warszawską (albo światła i korki od skrzyżowania z IX Wieków albo korki i brak mozliwości faktycznego wykonania manewru - myślę, że powinnna być zawrotka na wysokości domu Rzemiosła - ale nie wiem czy pas rozdzielający nie jest zbyt wąski.

Zastanawiająca za to jest obsługa dostaw (strefy są z obu stron). Na rysunku nie ma włączenia (wjazdu) dla TIR od strony Polnej, od ul. wewnętrznej też nie. Pod wejściem pieszych z parkingu jest narysowana jakaś pochylnia (czyżby przejazd pod nią? - ale dla ciężarówek?). Za to doki są narysowane - coś mi na tym rysunku nie gra.
Wrzucaj co masz.

msz1

Post autor: msz1 » 18 grudnia 2007, o 19:05

Poprosiłem niejakiego AMS-guy z SSC forum o przetłumaczenie tego tekstu i oto odpowiedź:

[QUOTE=AMS guy]Cześć,
też nie wiedziales co mi dac do tlumaczenia. Ten tekst wyglada tak, jakby autor probowal nim zdobyc literacka nagrode Nobla, a uprzednio nalykal sie jakichs prochow . :lol: :lol:

Oto niewielki fragment:

"(...) Olbrzymi budynek bedzie optycznie przeciety, poniewaz elementy elewacyjne, ukladane w sposob systematyczny, daja wrazenie podporzadkowania sie prawom natury. Wokol miejsc atrakcji, takich jak wejscia, punkty widokowe oraz wyraziste zalamania, szczelne luksferowe powierzchnie przechodza transformacje w szklane panele; analogia do chmar pszczol, zbierajacych sie nad miodem wydaje sie obecna..."

^^ W tekscie jest sporo lania wody, a malo konkretow, jest to zdecydowanie opis majacy wartosc literacka, a nie informacyjna. Moge przetlumaczyc caly, ale dopiero jutro.

msz1

Post autor: msz1 » 18 grudnia 2007, o 22:01

Mam pełne tłumaczenie tekstu od AMS-a. :D

msz1

Post autor: msz1 » 18 grudnia 2007, o 22:46

Czesc,
przesylam przetlumaczony caly tekst.
Pozdro

AMS

Projekt centrum handlowego: Galeria IX Wiekow
Inwestor: Churchland Development Sp. z o. o.
Program: 40 000 m2 powierzchni do wynajecia, 1200 miejsc parkingowych, 115 sklepow
Projekt - czas realizacji 2007 - 2009
Wizualizacja: Bruls en Co en Archimatics

Nowa galeria handlowa zostanie wybudowana na terenie znajdujacym sie przy historycznym centrum Kielc, ktore sa stolica wojewodztwa Swietokrzyskiego. Miasto ma 200 tys. mieszkancow. Statystyki wykazaly, ze na obszarze w odleglosci, ktora mozna pokonac w czasie trzydziestu minut, mieszka 350 tys. potencjalnych odwiedzajacych, posiadajacych - wedlug polskich standardow - ponad przecietne zasoby finansowe.

Planowana galeria IX wiekow jest wysokim na 22 metry budynkiem, ktory z tylu posiada liczacy 9 kondygnacji parking. Kazdy poziom parkingu jest dla odwiedzajacych bezposrednio polaczony z jednym z centralnych placow w budynku.

Zewnetrzna czesc budynku galerii sklada sie z nakladanych na siebie prefabrykowanych elementow. Elementy te zbudowane sa z luksfer albo duzych okien wystawowych. Olbrzymi budynek bedzie optycznie przeciety, poniewaz elementy elewacyjne, ukladane w sposob systematyczny, daja wrazenie podporzadkowania sie prawom natury. Wokol miejsc atrakcji, takich jak wejscia, punkty widokowe oraz wyraziste zalamania, szczelne luksferowe powierzchnie przechodza transformacje w szklane panele; analogia do chmar pszczol, zbierajacych sie nad miodem wydaje sie obecna.

Wieczorem budynek blyszczy niczym miejska latarnia, rozswietlony sztucznym swiatlem, przedzierajacym sie przez liczne szczeliny. Szklane przestrzenie sa od wewnatrz oswietlone delikatnym monochromem, a pomiedzy nie wpada swiatlo z umieszczonych w glebi wertykalnych okien. Obok spektakularnego oswietlenia - innym elementem rownie mocno przyciagajacym uwage odwiedzajacych, beda wystawy sklepowe.

Wielkie szklane zadaszenie umieszczone nad wejsciem do budynku galerii wita przyjezdnych zapraszajaco. Zaokraglona fasada ze szkla, pod tym zadaszniem, wypycha wejsciowe portale do przodu, oferujac miejsce kawiarnianym tarasom oraz restauracjom, ktore sa zaplanowane wlasnie przy wejsciach do budynku.

Uklad kompozycyjny wnetrza galerii ma za zadanie wywolanie przyjemnego doswiadczania rytmu, ktory tworzy architektura przestrzeni. Uliczkopodobne strefy ze sklepami o witrynach z obu stron oraz stosunkowo niskim sufitem - w porownaniu do innych miejsc w budynku - kontrastuja z wiekszymi przestrzeniami, przypominajacymi place, ktore znajdziemy na roznych pietrach. Ten rytm przestrzennego napiecia i relaksu w oczywisty sposob definiuje trase zakupow.

Publiczna czesc sklepowa galerii sklada sie z wielkiego owalnego wnetrza, ktore na calej dlugosci oswietlone jest plafonowym swiatlem. Wewnatrz tej przestrzeni znajduje sie mniejszy owal sklepowy na wysokosc 4 pieter. Kompleks z restauracjami ("foodplaza", "food court") znajduje sie na najwyzszym pietrze i jest widoczny z wszystkich przestrzeni publicznych. Dookola foodplazy, na najwyzszym pietrze, beda realizowane funkcje wypoczynku, rozrywki oraz sportowe, takie jak silownia, sale kinowe, puby i restauracje. Na pozostalych trzech poziomach znajdzie sie bogata oferta sklepowa. Galeria bedzie otwarta do poznych godzin wieczornych.

Przestrzen publiczna jest wykonczona blyszczacym materialem ("anthracite"). Monochromowe wykonczenie skieruje cala uwage na wystawy sklepowe oraz reklamy. Podczas dnia calosc oswietlona bedzie subtelna kombinacja swiatla dziennego i sztucznego, tworzac mila atmosfere.

M. B. Maastricht 2007[/QUOTE]

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 18 grudnia 2007, o 23:00

hmm
Mnie sie podoba ;)

petermks

Post autor: petermks » 3 stycznia 2008, o 06:46

Czy nie macie wrażenia że RM robi wszystko zeby jak najdłuzej opóżnić rozpoczecie budowy? Patrz cyrk z planem zagospodarowania przestrzennego.... Ile to jeszcze potrwa. Czy tylko jedna osoba może budowac w Kielcach galerie handlowe?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 stycznia 2008, o 10:36

Raczej jest to normalna procedura, tyle to zajmuje, ale mozna pewne procesy przyspieszyc.

Melboourne

kiedy

Post autor: Melboourne » 4 maja 2008, o 13:14

czy ktoś wie coś nowego w sprawie Galerii IX Wieków? Czy wogóle powstanie w tym roku?

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 4 maja 2008, o 13:46

Poki co brak jakich kolwiek złych wiadomosci a to dobra wiadomosc ;)

marcel321

Post autor: marcel321 » 5 maja 2008, o 11:14

:roll: I co z ta galeria? Wogóle będzie ona budowana?
MARCEL321

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 5 maja 2008, o 12:08

marcel321 pisze::roll: I co z ta galeria? Wogóle będzie ona budowana?
Poczytaj sobie strony w temacie albo nawet jeden post u góry a nie zaśmiecaj forum...

marcel321

Post autor: marcel321 » 5 maja 2008, o 14:24

:roll: Voodoo sam zaśmiecasz forum, mam do niego takie samo prawo jak Ty więc nie pajacuj z takimi odpowiedziami.
MARCEL321

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 5 maja 2008, o 14:28

marcel321 pisze::roll: Voodoo sam zaśmiecasz forum, mam do niego takie samo prawo jak Ty więc nie pajacuj z takimi odpowiedziami.
Marcel, nie bądź taki agresywny. Przyznaj, że nie chciało Ci się czytać wcześniejszych wypowiedzi i liczyłeś na krótką informację ze streszczeniem. Jaki sens ma wypowiedź w dyskusji, jeżeli nie słucha/czyta się wypowiedzi innych osób biorących w niej udział?
Jeżpir

ODPOWIEDZ