Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Mat

Post autor: Mat » 30 grudnia 2007, o 17:45

wydaje mi sie ze 20 letnie jeszcze moga jezdzic czyli akurat w 2008 roku KASP kupi nowe LAZy, ktore zastapia PR110tki

a chce zapytac czy jezeli Veolia by kupila MPK czy tez musialaby sprzedawac MANy 2drzwiowe bo wydaje mi sie ze ZTM przymknal by oko na to

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 grudnia 2007, o 18:12

Mat pisze:wydaje mi sie ze 20 letnie jeszcze moga jezdzic czyli akurat w 2008 roku KASP kupi nowe LAZy, ktore zastapia PR110tki

a chce zapytac czy jezeli Veolia by kupila MPK czy tez musialaby sprzedawac MANy 2drzwiowe bo wydaje mi sie ze ZTM przymknal by oko na to
Głupoty opowiadasz. Przymykanie oka to działanie na niekorzyść firmy i mieszkańców i za to grożą poważne konsekwencje karne. Nie jest tajemnicą, że 15 grudnia tego roku Veolia miał wprowadzić pierwsza partię 15 Mercedesów Connecto LF. Kolejne 15 w następnym roku.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 grudnia 2007, o 18:19

Wlasnie, jak pisal Daniel, VTP miala wprowadzic w grudniu 15 nowych Mercedesow. Warunki przetargu sa jednakowe dla wszystkich i jesli uwazasz, ze ZTM "przymknalby" na to oko, to zapewniam, ze moje oczy sa caly czas otwarte i wiem o istnieniu takich instytucji jak RIO oraz NIK :wink:

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 30 grudnia 2007, o 21:05

Czyli rozumiem, że po 1 stycznia 2008 r. mamy oczy szeroko otwarte, notujemy i pilnujemy :twisted:
Koniec z partyzantką :!:

EDIT Ciekawe jak zareagują nasze "media" na zgłaszane przypadki łamania prawa :?:
Jest jeszcze jedno rozwiązanie , nierealne acz - Lazy w kolorach miejskich i wyświetlaczami działającymi - wiem wiem rozmarzyłem się

Mat

Post autor: Mat » 30 grudnia 2007, o 21:52

ja zapytałem konkretnie: czy MANy 2drzwiowe jezdzilyby po 2007 roku pod szyldem Veolii?

wedlug mnie to by bylo mozliwe a wasze rozumowanie na temat 15 Mercedesow jeszcze w grudniu jest bezsensowne

a za jakie pieniadze pracowaliby kierowcy i inni pracownicy MPK po cieciach Veolii (czy 1000 zl ?)

Limp

Post autor: Limp » 30 grudnia 2007, o 21:59

Patol pisze:
Limp pisze:Nie chcialiście mieć nigdy w swoim mieście autobusów każdy w innych barwach? MPK chce nam zapewnić kolorowe życie :wink:
To nie tylko u nas tak jest, w innych miastach jest podobnie.
Wiesz tak szczerze to nie interesuje mnie zbytnio co u innych jest, ważne co u Nas jest robione. Można powiedzieć równie dobrze, że np. w Krakowie jeżdżą autobusy wszystkie w jednych niebiesko-białych barwach co wygląda super ale to mnie mniej interesuje ważne i chciałbym (chodź nie marzę o tym) aby u nas autobusy miały jednakowe malowanie.
Limp

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 grudnia 2007, o 22:05

Mat pisze:ja zapytałem konkretnie: czy MANy 2drzwiowe jezdzilyby po 2007 roku pod szyldem Veolii?

wedlug mnie to by bylo mozliwe a wasze rozumowanie na temat 15 Mercedesow jeszcze w grudniu jest bezsensowne

a za jakie pieniadze pracowaliby kierowcy i inni pracownicy MPK po cieciach Veolii (czy 1000 zl ?)
1. Nie udawaj ułoma, Veolia miała jeździć na podstawie tej samej umowy według której będzie jeździło MPK, więc na jakiej podstawie miałyby jeździć 2-drzwiowe MANy? Tym bardziej że łatwiej egzekwować warunki umowy od obcego inwestora niż od miejskiej spółki.
2. Co bezsensownego jest w wprowadzaniu 15 nowych wozów jeszcze w tym roku?
3. Pensje pracowników były sprecyzowane w umowie prywatyzacyjnej więc przeczytaj ją i poznasz wskaźnik wzrostu pensji na najbliższe kilka lat. A jak już zapoznasz się z umową prywatyzacyjna i umową na wożenie to zapraszam Cię tutaj do dyskusji, bo póki co nie mamy o czym rozmawiać.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 grudnia 2007, o 22:08

Patol pisze:
Limp pisze:Nie chcialiście mieć nigdy w swoim mieście autobusów każdy w innych barwach? MPK chce nam zapewnić kolorowe życie :wink:
To nie tylko u nas tak jest, w innych miastach jest podobnie.
Poprosze o przykłady miast podobnej wielkości co Kielce w których wprowadza się do ruchu nieprzemalowane pojazdy. Zdarzają się takie, ale to margines a nie codzienna praktyka, a ja nie chę zaliczać się do marginesu.

Mat

Post autor: Mat » 30 grudnia 2007, o 22:11

najpierw to popytaj kierowcow jak zarabialai do tej pory i jak byli ponizani a dopiero potem pisz (ulom.e) na ten temat, bo jak widze to na razie masz tylko teoretyczne przygotowanie do tej sprawy wiec najlepiej to Ty sie nie wypowiadaj...

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 grudnia 2007, o 22:15

Mat pisze:najpierw to popytaj kierowcow jak zarabialai do tej pory i jak byli ponizani a dopiero potem pisz (ulom.e) na ten temat, bo jak widze to na razie masz tylko teoretyczne przygotowanie do tej sprawy wiec najlepiej to Ty sie nie wypowiadaj...
Nie spodziewałem się, że znajdziesz odpowiednie zapisy więc przygotowałem dla ciebie link do fragmentu umowy dotyczącego zatrudnienia i wysokości wynagrodzeń
:arrow: http://www.komunikacja-kielce.pl/umowa_ ... _fragm.pdf
Przeczytaj, a po tym pytaj o pensje. Ciekawe czy teraz będzie stać spółkę na podwyżki, w momencie gdy należy wykupić udziały i jeszcze zakupić 30 nowych wozów w najbliższym roku.

Ostrzegam również gdyby zdarzyło ci się nazwać raz jeszcze któregoś użytkownika tego forum ułomem to zakończysz współpracę z nami.

Mat

Post autor: Mat » 30 grudnia 2007, o 22:24

to dlaczego VTP nie chciala podpisac pakietu socjalnego przed podpisaniem umowy kupna MPK od miasta tylko dopiero po.... po prostu chcieli ominac zaloge i dlatego (na szczescie) przegrali

a poza tym nie nazwalem nikogo ulomem, Tylko Ty to zrobiles wczesniej wiec uwaznie czytaj

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 30 grudnia 2007, o 22:34

Daniel pisze: Poprosze o przykłady miast podobnej wielkości co Kielce w których wprowadza się do ruchu nieprzemalowane pojazdy. Zdarzają się takie, ale to margines a nie codzienna praktyka, a ja nie chę zaliczać się do marginesu.
Bardzo prosze miasta naszej wielości: Opole>>Many, Olsztyn>>Volvo i Many, Białystok>> Many

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 grudnia 2007, o 22:40

Mat pisze:to dlaczego VTP nie chciala podpisac pakietu socjalnego przed podpisaniem umowy kupna MPK od miasta tylko dopiero po.... po prostu chcieli ominac zaloge i dlatego (na szczescie) przegrali

a poza tym nie nazwalem nikogo ulomem, Tylko Ty to zrobiles wczesniej wiec uwaznie czytaj
Związkowcy domagali się imiennej listy zatrudnienia gwarantowanego co z kolei uniemożliwiało jej przeprowadzać zwolnienia dyscyplinarne. Kolejeną ważniejszą rzeczą były wymagania pracowników - Veolia w umowie prywatyzacyjnej zapisała co może zagwarantować, na więcej ich nie było stać, a proponowany przez związkowców pakiet miał wygórowane wymagania.
Czy Veolia przegrała? Wrócimy do tego zagadnienia za 2-3 lata. Powiem tylko że w najbliższym roku należy wykupić pierwszą transze udziałów (kilka milionów zł) i zakupić 30 nowych pojazdów (ponad 20 mln. zł) by spełnić warunki umowy na wożenie. Za co? Ale powodzenia życzę.

Wracając do ułomności - nie dotyczyła ona twojej osoby a jedynie twego zachowania (nie zachowuj się jak ułom), tymczasem mojej osobie się dostało.

Mat

Post autor: Mat » 30 grudnia 2007, o 22:47

z tym u....m to juz wystarczy... ( nie ja zaczalem)

natomiast odnosnie Veolii poszukam jutro jeszcze troche informacji i napisze na tym forum ...

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 grudnia 2007, o 22:49

Patol pisze:
Daniel pisze: Poprosze o przykłady miast podobnej wielkości co Kielce w których wprowadza się do ruchu nieprzemalowane pojazdy. Zdarzają się takie, ale to margines a nie codzienna praktyka, a ja nie chę zaliczać się do marginesu.
Bardzo prosze miasta naszej wielości: Opole>>Many, Olsztyn>>Volvo i Many, Białystok>> Many
Opole i Białystok owszem. Co do Olsztyna to myślę że można im podarować - w tym roku zakupili 8 nowych Solarów przegubowych z silnikami Euro5 (która zacznie obowiązywać od 2009 roku), w zeszłym roku kupili 10 Solarów U12, więc oni inwestują w dobry nowoczesny i kosztowny tabor. Gdy już zdarzy im się wprowadza coś używanego to przynajmniej działa ja w tym wyświetlacze, więc nie mamy się co porównywać do Olsztyna.

ODPOWIEDZ