Nowy Hotel wieżowiec - ul. Zakładowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Z tego co ja zrozumiałem to nie zmienili planu zagospodarowania bo takowy nie obowiązuje.
Postępowanie właściciela działki jest jak najbardziej logiczne bo jeżeli teraz nie wpiszą do studium planu tego co chce to będzie tzw kibel. czyli wpiszą do planu te czterdzieści pięter i ma działkę na której teoretycznie może powstać 40 pięter
ile powstanie kiedy i co to będzie to już osobna sprawa.
Postępowanie właściciela działki jest jak najbardziej logiczne bo jeżeli teraz nie wpiszą do studium planu tego co chce to będzie tzw kibel. czyli wpiszą do planu te czterdzieści pięter i ma działkę na której teoretycznie może powstać 40 pięter
ile powstanie kiedy i co to będzie to już osobna sprawa.
Zmaiana (a w zasadzie nowy plan miejscowy) może tez wynikać z uwag samych Targów. Jednym z wniosków po przeprowadzonym konkursie była potrzeba wytworzenia dominanty wysokościowej zwiazanej z samym centrum Targowym (w zasadzie każde centrum targowe na swiecie ma taki element identyfikujący - choćby 'żyletka' we Frankfurcie). Zdaje się, że zwycięski zespół wprowadził korektę koncepcji idącą w tym kierunku. Sprawa hotelu i jego wysokości mogła urodzić się jakoby przy okazji ... i stała się informacją medialną. Co do racjonalności finansowej budowy tak wysokiego hotelu to nie będę się wypowiadał ... bo to faktycznie jest mało prawdopodobne z punktu widzenia budżetu. Sama przedmiotowa działka ma jakąś wadę prawną (przez jej środek przebiega wydzielona pod stare torowisko działka i jakiś czas temu nie można było ustalić jej właściciela. Targi i MAC Edukacja toczyły o nią zacięty bój ... nie wiem jak się to skończyło, ale chyba jakimś patem, bo MAC miał tam budować swoją siedzibę i jakoś nie wybudował.
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
to może bardziej nadaje się do działu Humor, ale związane z tym tematem:
Dzisiaj jadąc autobusem słyszałem jak dwóch starszych panów rozmawiało o planach budowy 40-piętrowego hotelu przy Zakładowej. Jeden z nich powiedział: "Lepiej by kupili nowe autobusy, albo drogi wyremontowali, a nie hotel budowali"
Widać w świadomości niektórych cały czas wszystko jest państwowe 
Dzisiaj jadąc autobusem słyszałem jak dwóch starszych panów rozmawiało o planach budowy 40-piętrowego hotelu przy Zakładowej. Jeden z nich powiedział: "Lepiej by kupili nowe autobusy, albo drogi wyremontowali, a nie hotel budowali"
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Ja uwierzę na 50% jak oficjalnie ujawni się inwestor i potwierdzi te plany a na 100% jak otrzyma pozwolenie na budowę i stanie żuraw wieżowy.MeehoweCK pisze:Wizualizacja? To już jest w ogóle jakaś koncepcja? Dziwne i wręcz nierealne mi się to wszystko wydaje... ale kibicujemy jak to mawiał prezydent
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Mamy już kolejne, po Echu Dnia, źródło, które potwierdza tę inwestycję... CiekaweOk. 120 metrowy wieżowiec powstanie w Kielcach
40 piętrowy wieżowiec o około 120 metrach wyskokości powstanie w Kielcach. Będzie to najwyższy budynek w mieście przeznaczony na hotel. Jak powiedział na antenie radia FaMa prezydent Wojciech Lubawski " Myślę, że jeżeli powstanie lotnisko i jeżeli będziemy rozwijać się z taką dynamiką na Targach Kielce, to właściciele będą mięli świetny interes z tego hotelu. Obok budowany jest inny hotel, a zapadła już decyzja, że powstanie następny, więc o inwestycje hotelowe nie musimy się martwić." Wieżowiec powstanie w okolicy Targów Kielce.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
Wydaje mi się, że nie ma co się narazie podniecać bo szczerze wątpię, aby powastał tam szybko taki budynek. Jesli w ogóle taka inwestycja miałaby w tym miejscu powstać to najwcześinej rozpocznie się jak Targi Kielce będą kończyły swoją rozbudowę, a nie teraz. Czyli za jakieś trzy lata.
Natomiast co do pogłosek że to MAC ma być inwestorem jak to było sugerowane to moim zdaniem jest wykluczone aby byli w stanie pozwolić sobie na chodźby ćwierć takiej jak ta inwestycji. Są po po pierwsze za słabi kapitałowo, a po drugie mentalnie.
Natomiast co do pogłosek że to MAC ma być inwestorem jak to było sugerowane to moim zdaniem jest wykluczone aby byli w stanie pozwolić sobie na chodźby ćwierć takiej jak ta inwestycji. Są po po pierwsze za słabi kapitałowo, a po drugie mentalnie.
Jeśli tak jest to dlaczego Pan Prezydent w wywiadzie dla Radia FaMa mówi otwarcie, że MAC będzie budował ten hotel???mike pisze:Natomiast co do pogłosek że to MAC ma być inwestorem jak to było sugerowane to moim zdaniem jest wykluczone aby byli w stanie pozwolić sobie na chodźby ćwierć takiej jak ta inwestycji. Są po po pierwsze za słabi kapitałowo, a po drugie mentalnie.
Limp