200 tys na milionowe miasto to słabiutki wynik, ale myślę że już w tym roku to będzie 2 x więcej.Michel2 pisze:MeehoweCK pisze:oj, błąd się wkradłMichel2 pisze: 50.000 x 30% = 7.500
![]()
MeehoweCK pisze:Myślę, że nie aż kilkanaście milionów rocznie będzie potrzebne na początku.
Obawiam sie ze tak jednak będzie. Lódź dopłaca do swojego lotniska 9mln przy 200tys. pasażerów. Kiedy koszt utrzymania wynosi 20mln. najwyżej będzie trzeba sie max 5 lat pomęczyć a potem będzie już z górki. W końcu to jest inwestycja na dziesiątki lat.
Lotnisko Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Premier z rezerwą o Obicach
Ziemowit Nowak2007-12-07, ostatnia aktualizacja 2007-12-07 19:53
Premier Donald Tusk nie jest przekonany do budowy lotniska w Obicach po negatywnej decyzji Komisji Europejskiej w tej sprawie. Jego rzeczniczka zapowiada "dalsze analizy" i zapewnia, że rząd traktuje tę inwestycję "rzetelnie i kompetentnie".
Premier Donald Tusk nie jest przekonany do budowy lotniska w Obicach po negatywnej decyzji Komisji Europejskiej w tej sprawie.
Wczoraj otrzymaliśmy z kancelarii premiera odpowiedź na nasze pytania, czy nowy rząd popiera budowę Regionalnego Portu Lotniczego w Obicach. "Pragnę zapewnić, że pan premier Donald Tusk każdą nową inwestycję, która przyczyniłaby się do rozwoju i wzrostu konkurencyjności regionów, przyjmuje z życzliwością. Popiera również projekty modernizacyjne w województwie świętokrzyskim" - pisze Agnieszka Liszka, rzeczniczka premiera. Jednak jeśli chodzi o poparcie dla Obic, sprawa nie jest już tak jednoznaczna. Liszka zauważa, że "w przypadku lotniska w Obicach, analizy niezależnych ekspertów powołanych przez Komisję Europejską wskazują na brak zasadności współfinansowania budowy lotniska ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego".
Rząd nie deklaruje więc jednoznacznie poparcia dla tej inwestycji, oddalając sprawę w czasie. "Dalsze analizy trwają, a sprawą zajmuje się Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, które z całą pewnością traktuje ją rzetelnie i kompetentnie" - kończy Liszka.
Tymczasem krytykę Komisji Europejskiej wygłosił poseł PiS-u Krzysztof Lipiec na czwartkowym posiedzeniu Sejmu. - Komisja Europejska podcięła skrzydła, zahamowała rozwój województwa świętokrzyskiego - mówił Lipiec.
Zarzucił on zaniedbania obecnemu rządowi. - Jestem przekonany, że decyzja Komisji Europejskiej zapadła bez udziału polskiego rządu, natomiast chcę podkreślić, że jednak z jego strony zabrakło działań wspierających samorząd regionalny województwa świętokrzyskiego, eurodeputowanych, jak i również posłów polskiego Sejmu - oskarżał poseł ze Starachowic.
ziem
Komentarz
Krokodyle łzy posła
Sukces ma wielu ojców, klęska jest sierotą. Poseł Krzysztof Lipiec postanowił więc znaleźć dla niej rodziców. Szuka ich w nowym rządzie i wśród unijnych biurokratów. A powinien zacząć od siebie. To nie kto inny jak on "podcinał skrzydła" temu projektowi, kiedy na początku 2006 roku rzucił konkurencyjny dla Kielc pomysł budowy lotniska pod Skarżyskiem, robiąc niemałe zamieszanie. To nikt inny tylko "jego rząd" powinien lobbować w Brukseli za lotniskiem w Obicach, bo po październikowych wyborach w Polsce było na to już za późno. Tymczasem jak pamiętamy nawet w PiS-owskim rządzie nie brakowało kontestatorów tej inicjatywy. Ot, choćby minister Grażyna Gęsicka, którą do zmiany zdania dopiero "zmusił" wicepremier Przemysław Gosiewski. Panie Pośle, już nie obowiązują tezy do wystąpień medialnych, które PiS-owscy spin doktorzy rozsyłali posłom e-mailem. Nie musi mówić Pan gotowcem, wystarczy pomyśleć.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Ziemowit Nowak2007-12-07, ostatnia aktualizacja 2007-12-07 19:53
Premier Donald Tusk nie jest przekonany do budowy lotniska w Obicach po negatywnej decyzji Komisji Europejskiej w tej sprawie. Jego rzeczniczka zapowiada "dalsze analizy" i zapewnia, że rząd traktuje tę inwestycję "rzetelnie i kompetentnie".
Premier Donald Tusk nie jest przekonany do budowy lotniska w Obicach po negatywnej decyzji Komisji Europejskiej w tej sprawie.
Wczoraj otrzymaliśmy z kancelarii premiera odpowiedź na nasze pytania, czy nowy rząd popiera budowę Regionalnego Portu Lotniczego w Obicach. "Pragnę zapewnić, że pan premier Donald Tusk każdą nową inwestycję, która przyczyniłaby się do rozwoju i wzrostu konkurencyjności regionów, przyjmuje z życzliwością. Popiera również projekty modernizacyjne w województwie świętokrzyskim" - pisze Agnieszka Liszka, rzeczniczka premiera. Jednak jeśli chodzi o poparcie dla Obic, sprawa nie jest już tak jednoznaczna. Liszka zauważa, że "w przypadku lotniska w Obicach, analizy niezależnych ekspertów powołanych przez Komisję Europejską wskazują na brak zasadności współfinansowania budowy lotniska ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego".
Rząd nie deklaruje więc jednoznacznie poparcia dla tej inwestycji, oddalając sprawę w czasie. "Dalsze analizy trwają, a sprawą zajmuje się Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, które z całą pewnością traktuje ją rzetelnie i kompetentnie" - kończy Liszka.
Tymczasem krytykę Komisji Europejskiej wygłosił poseł PiS-u Krzysztof Lipiec na czwartkowym posiedzeniu Sejmu. - Komisja Europejska podcięła skrzydła, zahamowała rozwój województwa świętokrzyskiego - mówił Lipiec.
Zarzucił on zaniedbania obecnemu rządowi. - Jestem przekonany, że decyzja Komisji Europejskiej zapadła bez udziału polskiego rządu, natomiast chcę podkreślić, że jednak z jego strony zabrakło działań wspierających samorząd regionalny województwa świętokrzyskiego, eurodeputowanych, jak i również posłów polskiego Sejmu - oskarżał poseł ze Starachowic.
ziem
Komentarz
Krokodyle łzy posła
Sukces ma wielu ojców, klęska jest sierotą. Poseł Krzysztof Lipiec postanowił więc znaleźć dla niej rodziców. Szuka ich w nowym rządzie i wśród unijnych biurokratów. A powinien zacząć od siebie. To nie kto inny jak on "podcinał skrzydła" temu projektowi, kiedy na początku 2006 roku rzucił konkurencyjny dla Kielc pomysł budowy lotniska pod Skarżyskiem, robiąc niemałe zamieszanie. To nikt inny tylko "jego rząd" powinien lobbować w Brukseli za lotniskiem w Obicach, bo po październikowych wyborach w Polsce było na to już za późno. Tymczasem jak pamiętamy nawet w PiS-owskim rządzie nie brakowało kontestatorów tej inicjatywy. Ot, choćby minister Grażyna Gęsicka, którą do zmiany zdania dopiero "zmusił" wicepremier Przemysław Gosiewski. Panie Pośle, już nie obowiązują tezy do wystąpień medialnych, które PiS-owscy spin doktorzy rozsyłali posłom e-mailem. Nie musi mówić Pan gotowcem, wystarczy pomyśleć.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
- Michel2
- Kontakt:
msz1 pisze:Premier Donald Tusk nie jest przekonany do budowy lotniska w Obicach po negatywnej decyzji Komisji Europejskiej w tej sprawie.
Nie dziwi mnie to. Spodziewałem sie takiej reakcji na decyzje KE.
Tylko prywatni inwestorzy mogą lotnisko sfinansować. Moze Billa Gatesa poprosimy o pomoc. Kosztowało by go to 200mln dolców a ma 60mld.
co do polityki unii polecam tekst:
http://www.mpp.org.pl/01/mpp_1_211.pdf
maly OT ale warto przeczytac ten archiwalny tekst:)
http://www.mpp.org.pl/01/mpp_1_211.pdf
maly OT ale warto przeczytac ten archiwalny tekst:)
TVN od początku swego istnienia źle traktowała Kielce - to nie jest kwestia ostatnich 2 lat (podobnie zresztą GW). Przypominam sobie np. taki kuriozalny materiał filmowy, gdy Korona była jeszcze w III lidze i zatrudniła Wdowczyka. Pokazano Kielce od strony jakichś slumsów, a komentarz był mniej więcej taki, że "takie małe ośrodki" też mają się ambicje piłkarskie.msz1 pisze:Chodziło mi tylko o to aby pokazać, że TVN chciała zgnoić PIS i dlatego interesowała się sprawą kieleckiego lotniska. Gdyby nie to, że Gosiewski był jakoś w ten projekt zaangażowany to by nawet o lotnisku pod Kielcami nie wspominali. A TVN oglądam bo programowo są dobrą stacją, ale nauczyłem się że trzeba z dużym dystansem i na chłodno podchodzić do tego co podają w Faktach, bo strasznie tymi "Faktami" manipulują.
Nie jestem antysemitą ani rasitą, pogarda dla komuchów a rasizm to dwie zupełnie różne rzeczy.
Co ciekawe Bożena Walter jest przecież kielczanką z pochodzenia.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Kiedyś zauważyłem (niestety nie pamiętam na przykładzie której osoby to było), że Kielcom najbardziej szkodzą te osoby, które tu się urodziły i wychowały, a potem wyprowadziły na studia do stolycy czy innej metropolii.RZ pisze:(...)Co ciekawe Bożena Walter jest przecież kielczanką z pochodzenia.
Oczywiście piszę tu o niewielkim procencie emigrantów. Jakby nie patrzeć, wielu dobrze wypowiada się o swoim rodzinnym mieście.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
Ja mogę mówić za siebie: drogi Andrzeju, to co piszę, piszę jak najbardziej na serioandrzej pisze:Wy to wszystko na serio?
A "układy" mniejsze lub większe są wszędzie, wszędzie są gry interesów, wszędzie można spodziewać się, że co innego się mówi publicznie, a co innego prywatnie. Każdy kto ma jakieś doświadczenie życiowe o tym doskonale wie, nie wolno tego tylko demonizować. Zwykle rzecz cała sprowadza się do nieczystej gry o jak największy zysk. Najlepszą metodą, żeby wyrefikować intencje jest maksymalna jawność wszelkich precedur. Dlatego też, a propos lotniska, oczekuję jako kielczanin przedstawienia przez KE pisemnej analizy zwojej decyzji.
To co pokazało kolejne badanie zlecone przez miasto (tzn. jak Kielce są postrzegane "na zewnątrz"), ja już dawno wiem. Uważam jednak nie ma co obrażać się na to "dobrodziejstwo inwentarza", tylko trzeba walczyć o zmianę metodami pozytywnymi, przede wszystkim przemyslaną promocją miasta. I jeżeli mam do kogoś pretensje, to nie do TVN czy GW, ale do władz miasta, które nie potrafią zrozumieć jak niesłychanie dla rozwoju Kielc ważna jest poważna, "totalna" promocja miasta. Naprawdę nie wystarczy chwalić się stadionem. Prezydent musi wreszcie zrozumieć, że Kielce to nie tylko on, a on jest przede wszystkim po to, żeby Kielcom służyć. Dobro naszego miasta wymaga, żeby ci, którzy mają zdrową regionalna dumę brali górę nad dużym zawsze w Kielcach gronem mających kompleks prowincji malkontentów.
Co do lotniska, nie da się ukryć, że jestem do niego przekonany i mam nadzieję, że do jego budowy dojdzie. Jak do tej pory z satysfakcją stwierdzam, że w sprawach kieleckich czas przyznawał mi w różnych sprawach rację i mam nadzieję, że tym razem też tak będzie...
uderz w stół a nożyce się odezwąMeehoweCK pisze:Lekomin, Ty po prostu się doszukujesz na siłę takiego toku myślenia w wypowiedzi RZ'a powyżej
ja się po prostu nie mieszczę w schematach Lekomina
Widać czytamy inne rzeczy
ps. a historia masonerii jest bardzo pouczająca
RZ,
przeczytaj jeszcze raz to co sam napisałeś. Znalazłeś grupę trzymającą przeciwko Kielcom, z Unią Wolności na czele. Tak się składa, że mój szanowny rodziciel jest byłym szefem UW w Kielcach, a ja pracowałem przez 3 lata z byłym szefem UW w Polsce. I żaden z nich nie jest jakimś krwiopijczym antykielczaninem.
autor,
a co tu pisać. Lotnisko nie powstanie. Mam nadzieję, że wróci pomysł lekkiej rozbudowy Masłowa. Wystarczy wziąć od gminy trochę terenu..
pzdr
lekomin inc
przeczytaj jeszcze raz to co sam napisałeś. Znalazłeś grupę trzymającą przeciwko Kielcom, z Unią Wolności na czele. Tak się składa, że mój szanowny rodziciel jest byłym szefem UW w Kielcach, a ja pracowałem przez 3 lata z byłym szefem UW w Polsce. I żaden z nich nie jest jakimś krwiopijczym antykielczaninem.
autor,
a co tu pisać. Lotnisko nie powstanie. Mam nadzieję, że wróci pomysł lekkiej rozbudowy Masłowa. Wystarczy wziąć od gminy trochę terenu..
pzdr
lekomin inc
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Co dalej z lotniskiem w Obicach?
Prezydent Wojciech Lubawski będzie domagał się na piśmie uzasadnienia decyzji Komisji Europejskiej, która nie godzi się na dofinansowanie projektu budowy lotniska w Obicach z Regionalnego Programu Operacyjnego. Zdaniem prezydenta - należy się to społeczeństwu, które zmobilizowało się i walczyło o te pieniądze. Wojciech Lubawski powtórzył, że nie zrezygnuje z planów budowy lotniska. Zaznaczył, że nie zgadza się z ustnymi uzasadnieniami decyzji w sprawie dofinansowania i z ogólnopolskim sprzeciwem wobec tej inwestycji. "Nie będziemy używać pieniędzy unijnych, ani miejskich. Mam nadzieję, że nikt nie będzie krytykował, że będą to pieniądze prywatne" - zapowiedział. O szczegółach tych planów Wojciech Lubawski nie chce jednak na razie mówić. Jego zdaniem obecnie należy ograniczyć informacje na temat lotniska. "Nie mam wątpliwości, że nadepnęliśmy niejednemu na odcisk rozpoczynając tę inwestycję. Bardzo chciałbym być skuteczny, dlatego musimy dalsze działania realizować w większej dyskrecji" - stwierdził prezydent.
http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=8688
Prezydent Wojciech Lubawski będzie domagał się na piśmie uzasadnienia decyzji Komisji Europejskiej, która nie godzi się na dofinansowanie projektu budowy lotniska w Obicach z Regionalnego Programu Operacyjnego. Zdaniem prezydenta - należy się to społeczeństwu, które zmobilizowało się i walczyło o te pieniądze. Wojciech Lubawski powtórzył, że nie zrezygnuje z planów budowy lotniska. Zaznaczył, że nie zgadza się z ustnymi uzasadnieniami decyzji w sprawie dofinansowania i z ogólnopolskim sprzeciwem wobec tej inwestycji. "Nie będziemy używać pieniędzy unijnych, ani miejskich. Mam nadzieję, że nikt nie będzie krytykował, że będą to pieniądze prywatne" - zapowiedział. O szczegółach tych planów Wojciech Lubawski nie chce jednak na razie mówić. Jego zdaniem obecnie należy ograniczyć informacje na temat lotniska. "Nie mam wątpliwości, że nadepnęliśmy niejednemu na odcisk rozpoczynając tę inwestycję. Bardzo chciałbym być skuteczny, dlatego musimy dalsze działania realizować w większej dyskrecji" - stwierdził prezydent.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

przecież wiem, dlatego m.in. to napisałemlekomin pisze:Tak się składa, że mój szanowny rodziciel jest byłym szefem UW w Kielcach
Przepraszam Jerzy za OT, ale czasem warto pogrzebać w korzeniach tego co dzieje sie dzisiaj.