Nowy Hotel wieżowiec - ul. Zakładowa

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 3 grudnia 2007, o 16:40

To raczej pewne informacje czy tak na mieście gadają?
pletwa

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 3 grudnia 2007, o 17:26

bobek pisze:z tego co slyszalem to prawdopodobnie w przyszlym roku rospocznie sie realizacja apartamentowca na ulicy mielczarskiego (100 metrow wysokosci)
No właśnie, kolega to ma te wiadomości ze źródła czyli Kolportera czy gdzieś w okolicach św. Tekli zasłysazał?

lekomin

Post autor: lekomin » 6 grudnia 2007, o 16:00

Co do Zakładowej to zasięgnąłem języka i też się mogę założyć, że nie powstanie tam nic wyższego niż 5 pięter. Ktoś się chce założyć? :)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 6 grudnia 2007, o 16:03

lekominie, skąd masz takie informacje? Kto w takim razie lobbował za takim planem?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

lekomin

Post autor: lekomin » 6 grudnia 2007, o 19:33

Jak zwykle chodzi o możliwości ekonomiczne inwestorów :) Więcej nie napiszę. A jak ktokolwiek pójdzie do banku i powie, że chce zbudować 40 pięter pośrodku pól i stepów, to go wyśmieją :) My nie Gazprom, Panie i Panowie.

Zrozumcie, że między "chciejstwem" zrobienia z Kielc centrum Tokio, a rzeczywistością jest dość duża przepaść.. głęboka jak Rów Mariański :)

Jestem na tyle pewny tego co mówię, że mogę się założyć. Jak narazie był zakład o lotnisko i o wieżowce Kolpoltera na Mielczarskiego..

Limp

Post autor: Limp » 6 grudnia 2007, o 19:49

Czyli jak wkońcu? Nie may co liczyć, że powstanie taki hotel? Jeśli tak to skąd się wzięły te wszyskie zapowiedzi?
Limp

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 6 grudnia 2007, o 21:33

Z jednej strony od początku miałem poważne wątpliwości czy jest sens budowy w Kielcach tak wysokiego hotelu i w ogóle nie będę zdziwiony jeśli on nie powstanie, ale z drugiej - nie daje mi spokoju tworzenie planu miejscowego dla tego terenu. To się po prostu kupy nie trzyma. Niestety nie rozmawiałem, jak na razie, na ten temat z nikim, kto ma o tej "planowanej" inwestycji szerszą wiedzę ode mnie i nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.

Logika mi podpowiada, że to nie MAC Edukacja, jak piszą media, jest inwestorem tylko ktoś inny. Być może szykuje się sytuacja podobna jak w przypadku księży emerytów i Church Land Development - MAC Edukacja ma teren, dzierżawi go operatorowi hoteli, który za własne pieniądze buduje tam swój obiekt i płaci czynsz. Bo podobnie jak lekomin nie wierzę, aby MAC Edukacja miała "możliwości ekonomiczne" do realizacji tak dużego przedsięwzięcia. A nawet jeśli, to wydaje mi się karkołomnym budowa 40-piętrowego hotelu bez doświadczenia w tej branży. To tak jakby księża emeryci chcieli wybudować nowoczesną galerię handlową ze 100 sklepami i kinem w centrum miasta. Jeśli tak jest w istocie, to podejrzewam, że owy tajemniczy inwestor narzucił warunek właścicielowi gruntu, aby ten wymógł zmianę planu miejscowego przed faktyczną umową dzierżawy.

Lekominie, zakład o lotnisko jest ważny do którego roku? Bo zastanawiam się czy nie podjąć się wyzwania :wink:

msz1

Post autor: msz1 » 6 grudnia 2007, o 22:16

lekomin pisze:Co do Zakładowej to zasięgnąłem języka i też się mogę założyć, że nie powstanie tam nic wyższego niż 5 pięter. Ktoś się chce założyć? :)
Tym gorzej dla ciebie, pomyśl o tym jakbyś dostał kontrakt na dostawę i montaż okien do takiego 40 piętrowca. :D

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 grudnia 2007, o 22:50

Czyli jak narazie w chmury bedziemy tylko spogladac z ziemi.
Bez lotniska i bez drapaczy chmur :?

lekomin

Post autor: lekomin » 7 grudnia 2007, o 09:48

msz1,
A po jakiego mi kontrakt na 40 pięter, jak mogę wziąć kontrakt o tej samej wartości na 6 pięter w Wawce czy w Krakowie? Mniejsze ryzyko techniczne, bezpieczniej, a zysk taki sam.. jeśli Ghelamco, GTC czy Echo trzaskają budynki 6-7 kondygnacyjne w Warszawie, to trzeba mieć trochę nie po kolei w głowie, żeby budować 40 pięter w polu.

MeehoweCK,
Sprawdz ile pięter ma Hilton, IC, albo Marriott w ścisłym centrum Wawki. Po jakiego budować 40 pięter i iść w koszty, jak można dokupić teren za płotem i zbudować hotel o takiej samej powierzchni użytkowej, ale WIELOKROTNIE taniej? To się kupy nie trzyma. Cały temat to jedna wielka ściema.

Co do lotniska: przeczytasz za jakiś czas w gazetach, że winne jest województwo, że nie załatwiło środków, a miasto zrobiło wszystko co mogło..

qbasck

Post autor: qbasck » 7 grudnia 2007, o 10:35

Co z tego ze Echo itd stawia w Warszawie 6-7 kondygnacji. To duże miasto nie wszedzie wieżowiec pasuje i jest potrzebny. Btw Orco dostało pozwolenie na żagiel (192 m)
Kilkanaście dni temu izraelska spółka Lilium złożyła wniosek o warunki zabudowy dla 257-metrowego budynku u zbiegu Jerozolimskich i Jana Pawła II, obok Marriotta, a kilka tygodni temu pracownia FSP Arcus poprosiła ratusz o opinię na temat 110-metrowego wieżowca na terenie przeznaczonych na sprzedaż wojskowych gruntów pomiędzy Jerozolimskimi a Nowogrodzką.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Na ssc wybuchła "bomba" o 280 metrach Kulczyka. Wież jest w planach dużo o różnych wysokościach, wiec takimi tekstami o Warszawie ośmieszasz się wg mnie.

Wracając do sprawy hotelu w Kielcach. Po pierwsze uwierzę jak zobaczę.
Z drugiej strony po co są zmieniane plany zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu? W głównej mierze chodzi o wysokość. W ostatnim chacie z prezydentem Lubawskim, ten na pytanie o duzych inwestycjach potwierdził "40 piętrowy hotel". Mac Edukacji na pewno nie stać na taką inwestycję, kredytu tez takiego pewnie nie dostanie. Często jednak w naszym kraju dla dużych firm o warunki zabudowy itp starają się mniejsze firmy żeby w razie porażki niebyło o tym głośno. Jak mówię jestem sceptyczny ale są pewne znaki że to może być prawda.

Jeszcze jedno wieża to prestiż - czasami rachunek ekonomiczny jest na drugim miejscu albo jeszcze dalej.

msz1

Post autor: msz1 » 7 grudnia 2007, o 11:12

[quote="lekomin"]msz1,
A po jakiego mi kontrakt na 40 pięter, jak mogę wziąć kontrakt o tej samej wartości na 6 pięter w Wawce czy w Krakowie? Mniejsze ryzyko techniczne, bezpieczniej, a zysk taki sam.. jeśli Ghelamco, GTC czy Echo trzaskają budynki 6-7 kondygnacyjne w Warszawie, to trzeba mieć trochę nie po kolei w głowie, żeby budować 40 pięter w polu.

MeehoweCK,
Sprawdz ile pięter ma Hilton, IC, albo Marriott w ścisłym centrum Wawki. Po jakiego budować 40 pięter i iść w koszty, jak można dokupić teren za płotem i zbudować hotel o takiej samej powierzchni użytkowej, ale WIELOKROTNIE taniej? To się kupy nie trzyma. Cały temat to jedna wielka ściema.

OK, lekominie, nie zaperzaj się tak, przecież z tych postów wynika, że wszyscy podchodzimy do budowy tych 40 pięter z pewnym dystansem.

petermks

zakładowa

Post autor: petermks » 7 grudnia 2007, o 14:49

ten cały Lekomin to ma jakies straszne kompleksy.Czyżby Kielczanie zrobili Ci kiedyś coś złego........

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 7 grudnia 2007, o 17:39

lekomin pisze:(...)
MeehoweCK,
Sprawdz ile pięter ma Hilton, IC, albo Marriott w ścisłym centrum Wawki. Po jakiego budować 40 pięter i iść w koszty, jak można dokupić teren za płotem i zbudować hotel o takiej samej powierzchni użytkowej, ale WIELOKROTNIE taniej? To się kupy nie trzyma. Cały temat to jedna wielka ściema.(...)
Czy nie zrozumiałeś tego co napisałem? Czemu próbujesz mnie przekonać, że ten hotel nie powstanie, skoro ja sam myślę podobnie i w poprzednim poście napisałem:
(...)od początku miałem poważne wątpliwości czy jest sens budowy w Kielcach tak wysokiego hotelu i w ogóle nie będę zdziwiony jeśli on nie powstanie(...)
?
Dla mnie, tak jak dla Ciebie, ta inwestycja wydaje się surrealistyczna, ale widzę sprzeczność z potwierdzonym faktem sporządzania planu miejscowego dla tego terenu. Zwyczajnie próbuję znaleźć jakieś logiczne wnioski. Zapewniam Cię, że gdyby plan nie był aktualnie sporządzany, to co napisałeś, że nie ma szans na realizację takiej inwestycji, przyjąłbym w ciemno jako pewnik.
qbasck pisze:(...)wieża to prestiż - czasami rachunek ekonomiczny jest na drugim miejscu albo jeszcze dalej.
To jedyny argument popierający tę inwestycję, który wydaje mi się sensowny

lekomin

Post autor: lekomin » 7 grudnia 2007, o 20:52

Dziś sprawdziłem listę tematów do ofertowania u siebie w firmie. Tematów "biurowcó" w granicach nastu milionów złotych w naszym zakresie [czyli około 100-150 mln w zakresie GW] mamy około 20, z czego żaden nie ma więcej niż 8 kondygnacji. To tak w temacie kto się ośmiesza a kto nie.

MeehoweCK,
spoko maroko. No hard feelings :)

petermks,
mam kompleksy, bo fizycznie boli mnie to, że system edukacji może wypuscić produkt, który jest w stanie uwierzyć w niektóre brednie publikowane w gazetach. Pisze się to, co publika chce czytać.

ODPOWIEDZ