UM Kielce - Park Sportu i Rekreacji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 grudnia 2007, o 13:04

Basen nie jest tylko od zarabiania pieniedzy. Celem jego budowy jest to, by kadry sportowe mialy kompleksowa infrastrukture, ktora rowniez umozliwialaby organizacje zawodow, nie tylko ogolnopolskich. O to chodzi. Dla mnie powinien powstac, a do tego przynajmniej po jednym basenie na dwie dzielnice. Zapelnic basen 50metrowy, biorac pod uwage, ze bedzie to centrum rekreacji i sportu (lodowisko, moze korty obok), nie bedzie problemu. Moze przynajmniej bedzie to miejsce, gdzie osoby, ktora lubia wykorzystac czas na plywanie, a nie na pluskanie, beda mogly spokojnie plywac. Kolejny argument to dofinansowanie UE, na ktore liczymy.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 2 grudnia 2007, o 13:30

Wbrew temu co napisałem wcześniej, ja naprawdę chciałbym takiego obiektu w Kielcach. Tylko po prostu obawiam się co do zasadności jego powstania. Wiemy, że nasz prezydent (z całym szacunkiem dla niego) jest człowiekiem niezwykle upartym. Czasem (jak w przypadku pomysłu z lotniskiem) to bardzo dobrze, a czasem - jak w przypadku słynnej reklamy i tunelu pod miastem - już nie bardzo. Chciałbym, aby Centrum Sportu i Rekreacji powstało z tego względu, że byłby to pewnie najpiękniejszy, najnowocześniejszy i najbardziej funkcjonalny tego typu obiekt w naszym kraju. Mam tylko wątpliwości czy jest on faktycznie potrzebny czy jest to może kolejny wymysł naszego prezydenta.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 grudnia 2007, o 13:36

Ja watpliwosci nie mam w tym temacie. Basen 50 metrowy to nie fanaberia, tylko cos zwyczajnego, z czego u nas sie robi nie wiem w sumie co, ale przynajmniej niezwykle gloryfikuje, zupelnie niepotrzebnie. Taki basen od dawna powinien istniec, chocby przy jednej z uczelni. A ze mamy braki, to trzeba je niwelowac. Bez zbednej podniety, jak mowie. Jesli chodzi o oplacalnosc, to chyba nie moze byc brana pod uwage (chyba, ze bilansujemy same koszty eksploatacji, nie wliczajac kasy przeznaczonej na sama budowe).

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 2 grudnia 2007, o 13:44

mnie chodziło o koszty eksploatacji bo co do tego, że koszty budowy się nie zwrócą to, niestety, raczej nie mam wątpliwości. Jurku, mam szczerą nadzieję, że masz w tej kwestii rację 8)

Limp

Post autor: Limp » 2 grudnia 2007, o 13:52

Według mnie trzeba by pomyśleć o kilku basenach w Kielcach różnej skali i szczerze wolał bym aby powstało w naszym mieście kilka mniejszych basenów niż jeden 50m.
Mimo, że basen na Ślichowicach mam nie tak daleko ale aby znaleść wolne miejsca to czasem z 3 dni wcześniej trzeba dzwonić. Nie mam mowy abym poszedł bez rezerwacji i sobie popływał.
Niewątpliwie popyt na pływalnie jest i to dośc duży dlatego trzeba by mieć to na uwadze w planowaniu rozwoju Kielc :)
Limp

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 grudnia 2007, o 13:57

MeehoweCK pisze:Jurku, mam szczerą nadzieję, że masz w tej kwestii rację 8)
Tu tez mam watpliwosci czy sie zwroci, mozliwe ze nie, bo przeciez np. do Krakowskiej miasto przez wiele lat doplacalo, ale dla mnie to inwestycja typu publicznego, ktora moze generowac koszty i bedzie to dla mnie zasadne, chyba ze uda sie zarobic na uslugach dodatkowych, czyli np. jakies kregle, restauracje, wynajem powierzchni reklamowych.

hey
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: hey » 21 lutego 2008, o 22:05

Trwają rozmowy w sprawie krytego lodowiska
dodano: 2008-02-21

Trwają rozmowy w sprawie powstania w Kielcach krytego lodowiska. Miasto będzie miało partnera, który również chce podjąć się tej inwestycji - powiedział na antenie radia FaMa prezydent Wojciech Lubawski. "Ja jestem zwolennikiem całorocznego lodowiska nie takiego żeby tylko w ciągu kilku miesięcy zimowych można było z niego korzystać. Jeżeli partner w tym przedsięwzięciu uwiarygodni się swoimi decyzjami, że będzie to blisko to na pewno powiadomimy opinię publiczną. Tam jest kilka kwestii do rozstrzygnięcia. Póki co, są to rozmowy które wymagają poufności." Decyzje w tej sprawie mają zapaść w ciągu najbliższego miesiąca.

Radio Fama

seba_ck

Post autor: seba_ck » 3 listopada 2008, o 22:07

AKTUALNOŚCI
3 listopada 2008 - 21:30

Kielce > Centrum sportowo- rekreacyjne z kortami będzie na Pakoszu

Miał być basen o wymiarach olimpijskich, ale będzie centrum sportowo-rekreacyjne z kortami tenisowymi.

Korty tenisowe, kryte i otwarte, boisko do squasha i wiele innych obiektów sportowych ma powstać w dzielnicy Pakosz w Kielcach, w miejscu dawnej bazy Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach. W tym roku budynki, kiedyś do niej należące zostaną wyburzone.

Na działce dawnej bazy MPK miał powstać kryty basen o wymiarach olimpijskich i sztuczne lodowisko. Pływalni nie będzie, ale centrum sportowo-rekreacyjne zostanie wybudowane.

Więcej jutro w Echu Dnia

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /529671268
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
Maniax

Post autor: Maniax » 3 listopada 2008, o 22:14

Szkoda że lodowiska nie będzie :( Mogłoby powstać coś czego w Kielcach ba prawdę niema. Korty jak się chce to mozna znaleźć...
Lokalny patriota

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 3 listopada 2008, o 23:08

No to ładna kiszka z tym basenem :?

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 3 listopada 2008, o 23:32

A niech mi ktoś wytłumaczy - po co w Kielcach wielka pływalnia olimpijska? Żeby robić konkurencję dla Ostrowca Świętokrzyskiego? Mieszkańcy Kielc osobiście nie skorzystaliby na takim obiekcie bo dla 99% ważne jest samo istnienie basenu i nie musi to być pływalnia olimpijska. Powiem więcej - zdecydowana większość kielczan wolałaby aquapark z prawdziwego zdarzenia zamiast 50-metrowego basenu. Jeśli ten obiekt miałby powstać tylko po to, aby zabrać Ostrowcowi (który jest - przypominam - w naszym regionie!) organizację imprez krajowych, to uważam, że jest to chore. W Kielcach potrzebnych jest co najmniej kilka basenów mniejszych, 25-metrowych o zasięgu dzielnicowym i duże sztuczne lodowisko oraz oczywiście wspomniany aquapark, a nie jeden wielki basen dla całego miasta. Gdyby coś takiego powstało, to pewnie miasto czułoby się usprawiedliwione za niebudowanie mniejszych pływalni.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 4 listopada 2008, o 00:15

Nie zależy mi na basenie olimpijskim, wsumie osobiście nie zależy mi na żadnym basenie bo nie pływam ale czasem spotykam ludzi z poza Kielc, którzy pytają gdzie w mieście jest jakiś fajny basen.
Wstyd troche wysyłać gościa do szkoły podstawowej gdzie przywita go pani woźna.
Wprawdzie można popływać.
Podobna sytyacja jest w Kielcach z restauracjami a przecież w McDonald's też można smacznie zjeść :?
AquaPark powinien powstać w mieście :!:

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 4 listopada 2008, o 09:10

No to mamy kolejny basen na drodze do zamknięcia:

Jedyna kielecka pływalnia w rozsypce
Basen przy ulicy Szczecińskiej, jedyny obiekt do letnich kąpieli w Kielcach, rozpada się.

Kierownik basenu przy ulicy Szczecińskiej w Kielcach Andrzej Nańczyk pokazuje starą nieckę. (D. Łukasik) W przyszłym roku, jeśli radni nie dadzą pieniędzy, to na plażowanie kielczanie będą musieli jeździć do sąsiednich gmin.

- O kolejnym sezonie myślę z drżeniem serca, czy uda się uruchomić basen, a potem, czy przetrwa on lato - przyznaje Wojciech Dębski, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Kielcach.

BUDOWAĆ CZY REMONTOWAĆ?

- Basen przy Szczecińskiej jest w katastrofalnym stanie, wszystkie urządzenie są zużyte albo przestarzałe, mówiąc w przenośni, uruchamia się je za pomocą sznurka i drutu. Może się zdarzyć, że woda do niecki nie popłynie, a jeśli już się tam dostanie, to ucieknie w trakcie sezonu albo aparatura odmówi jej uzdatniania. Wszystko jest do wymiany. Musimy odpowiedzieć tylko na pytanie, czy burzyć i stawiać od podstaw czy remontować to, co jest - dodaje dyrektor Dębski.
Basen powstał w 1973 roku. Wtedy stosowano inne technologie niż dzisiaj. - Na przykład rury mamy stalowe i dostosowane do nich filtry, których już się nie produkuje. Jeśli pojawi się konieczność ich wymiany, to znajdziemy się w wielkim kłopocie, ponieważ nie da się zamontować współczesnych elementów do starych rur. Teraz wszystkie części są dostosowane do plastikowej sieci - przyznaje Andrzej Nańczyk, kierownik basenu.

Dyrektor Dębski przygotował listę inwestycji, które powinny być realizowane w przyszłym roku. - Potrzebne są ogromne pieniądze na dokończenie krytego basenu przy Kujawskiej i remont przy Krakowskiej oraz rozpoczęcie budowy na Barwinku. Konieczne są też mniejsze inwestycje, jak zagospodarowanie pomieszczeń na szatnie przy stadionie na ulicy Ściegiennego. Urządziliśmy tam dwa boiska i zawodników, którzy z nich korzystają, trzeba gdzieś rozebrać. Jedna inwestycja pociąga kolejną. Nie da się tego uniknąć - przyznaje dyrektor.

SZANSA NA PIENIĄDZE

Na liście są też budowa sztucznego lodowiska przy Szczecińskiej i remont basenu. Od radnych zależy, na co przeznaczą pieniądze.

- Znam listę inwestycji, remont basenu nie jest bez szans. W listopadzie będziemy analizować propozycje do budżetu na 2009 roku i wtedy wybierzemy te najpilniejsze - informuje Tomasz Bogucki, przewodniczący Komisji Budżetu i Finansów Rady Miasta w Kielcach.

Brawo nasi planiści. Żeby się w upalne dni wykąpać trzeba będzie jechać za miasto albo .......w Silnicy :)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 4 listopada 2008, o 10:09

200 tysięczne miasto bez basenu.
To byłby niezły syf :?

seba_ck

Post autor: seba_ck » 8 listopada 2008, o 10:40

Przetarg na rozbiórkę budynków przy ul. Pakosz 66 w Kielcach - Centrum Tenisowe wygrała firma PHU Spurek.

:arrow: http://www.mosir.kielce.pl/index.php?mid=26
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

ODPOWIEDZ