Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

hey
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: hey » 20 listopada 2007, o 21:47

Limp pisze:
Jezpir pisze:Ale o podziemnym przejściu dla pieszych mogliby pomyśleć. Tunel nie wyjdzie, bo nie ma gdzie zrobić z niego wyjazdu. Chyba, że na Przecznicy.
A nie można jakiejśc kładki zrobić??
I nie podoba mi się szczerze nazwa tej galerii...

W którym miejscu po drugiej stronie Warszawskiej byś widział wejście na kładkę? Przecież tam nigdzie nie ma miejsca...
Światła muszą powstać a połączenie dwóch nitek Warszawskiej tak zostać przebudowane aby jadąc z góry w stronę centrum,można było na tych światłach skręcić w lewo do Galerii.Światła mogą przecież zostać zsynchronizowane z tymi przy pobliskim rondzie tak by mając na rondzie zielone,mieć też zielone na nowych światłach...

Limp

Post autor: Limp » 20 listopada 2007, o 21:57

Oczywiście musza być wiazdy do i wyjazdy z Galerii w każdym kierunku ale jak pomyślę, że mają powstać kolejne światła na ul. Warszawskiej to mi się odechciewa tamtędy jeżdzić.
Synchronizacja świateł przy coraz większych korkach w tych rejonach i narastającej liczbie samochodów może za dużo nie pomóc...
Limp

Tam91

Post autor: Tam91 » 20 listopada 2007, o 22:25

Limp pisze:Oczywiście musza być wiazdy do i wyjazdy z Galerii w każdym kierunku ale jak pomyślę, że mają powstać kolejne światła na ul. Warszawskiej to mi się odechciewa tamtędy jeżdzić.
Synchronizacja świateł przy coraz większych korkach w tych rejonach i narastającej liczbie samochodów może za dużo nie pomóc...
czyli jak sa korki to swiatla nie za bardzo przeszkadzaja bo i tak musisz stac... a jak nie ma korkow to synchronizacja dziala, przynajmniej wg. Ciebie.... wiec gdzie tu widzisz problem? :D

Limp

Post autor: Limp » 20 listopada 2007, o 22:29

Żle zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że mimo iż będzie synchronizacja świateł to zanim się przemieścisz z jednego skrzyżowania na drugie to i tak Cię złapie czerwone światło na następnym skrzyżowaniu :D
Limp

maju
Kontakt:

Post autor: maju » 28 listopada 2007, o 14:47

czyli bedziemy mieli prawdziwe korki warszawskie , kiedy nawet mając zielone nie mozna ruszyć z powodu czerwonego na natepnych swiatłach :D to podkresli metropolitarnośc miasta, powiedziałbym szyderczo :?

darek

Post autor: darek » 28 listopada 2007, o 15:13

Oj nie przesadzałbym,w Lublinie Galeria Plaza przy Lipowej/samo centrum,jeszcze dodatkowo obok cmentarz,a jakoś nie widać korków/a Lipowa jest jednojezdniowa,Warszawska w Kielcach zaś dwujezdniowa.Kwestia zrobienia odpowiednich zjazdów ew. przebudowy ronda.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 28 listopada 2007, o 15:36

hey pisze:
Limp pisze: A nie można jakiejśc kładki zrobić??
I nie podoba mi się szczerze nazwa tej galerii...
W którym miejscu po drugiej stronie Warszawskiej byś widział wejście na kładkę? Przecież tam nigdzie nie ma miejsca...
Światła muszą powstać a połączenie dwóch nitek Warszawskiej tak zostać przebudowane aby jadąc z góry w stronę centrum,można było na tych światłach skręcić w lewo do Galerii.Światła mogą przecież zostać zsynchronizowane z tymi przy pobliskim rondzie tak by mając na rondzie zielone,mieć też zielone na nowych światłach...
Dojazd do galerii mógłby być po zrobieniu zawrotki przed skrzyżowaniem (z wyspą centralną a nie rondem) z ul. IW Wieków Kielc. Stoją tam co prawda dwa budynki, ale jest przed nimi (patrząc od "góry") tyle miejsca. Przy Tesco jest zawrotka na Solidarności i nie ma świateł i całkiem nieźle się jedzie. Zrobienie takiego samego rozwiązania na Warszawskiej wystarczyłoby w zupełności. Zwłaszcza, że jest alternatywny dojazd Radiową i Polną. Kładki faktycznie nie ma gdzie i nie ma po co - vide kładka nad Źródłową -> piękna aczkolwiek nieużywana.
Jeżpir

Sołek

Post autor: Sołek » 28 listopada 2007, o 18:57

kładka nad Źródłową -> piękna aczkolwiek nieużywana.
Ja często przez nią przechodze i niewyobrażam sobie przechodzić przy takim natężeniu ruchu przez tradycyjne pasy. Nie mam pojęcia jaki jest koszt postawienia takiego oryginalnego przejścia ale ze wzgledów bezpieczeństwa jak i wizualnych budowanie jest ich według mnie dobrym rozwiązaniem

Awatar użytkownika
wloczykij
Kontakt:

Post autor: wloczykij » 28 listopada 2007, o 21:52

ojej, nie wiem po co ta dyskusja...

moje rozwiazanie jest proste...zbudowac parking na max. 500 miejsc i wprowadzic za niego oplate...5zł/h...nie ma samochodów - nie ma problemu :)

po jakiego wpompowywac do centrum jeszcze wiekszą ilosc aut?
a pomysly kladki/przejscia podziemnego w centrum miasta powinny być ścigane z urzędu, a takich twórczych delikwentow nalezaloby srogo penalizowac !

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 28 listopada 2007, o 22:52

Jak chcesz to sobie noś wszystko na garbie, ja od transportu zakupów mam samochód. A że przy okazji mam również szacunek i dbałość dla pieszych i ich bezpieczeństwa, to jetem zadowolony z "bezkolizyjnych" przejść dla pieszych. Oczywiście wszystko poza ścisłym centrum - tam piechotką. Po to jest galeria handlowa czy inny wielomarket, żeby do niego dojechać. Nie wyobrażam sobie takiego sklepu bez dużego parkingu.
Sołek - koszt takiej kładki to ok. 1,5 mln zł lekko licząc. I chyba jesteś jednym z niewielu używających tej kładki, bo co dzień przejeżdżam pod nią kilka razy, a i zdarza mi się również czasem przechodzić. I widziałem wiele osób, które mijały kładkę, szły do przejścia dla pieszych i tam przechodziły przez ulicę. Może gdyby nie wiecznie zepsuta winda...
Jeżpir

Awatar użytkownika
wloczykij
Kontakt:

Post autor: wloczykij » 29 listopada 2007, o 07:19

Nie wiem Jezpir po co te nerwy...

Niektorzy mowia o tym, ze Polska jest zamorskim stenem USA...najwyrazniej maja ku temu powody, skoro przejmujemy powoli amerykanski sposob na zakupy - wszedzie samochodem ;)

Rozumiem ze nie kazdy ma ochote dzwigac 50kg cementu albo 5 opasnych jednorazowek tygodniowych zakupów w rekach. Jasne, po takie rzeczy jezdzi sie samochodem "pod miasto" do marketow. Ale GIX bedzie miala inny charakter...to galeria śródmiejska, gdzie nie bedzie ani DIY ani Hipermarketów, a butkiki, kawiarnie, centrum rozrywki...

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 29 listopada 2007, o 10:50

Póki komunikacja miejska w Kielcach wygląda tak jak wygląda - czyli nie wygląda, i tak pozostanie przez najbliższe wiele lat, to nawet nie ma co myśleć o robieniu takiej galerii bez parkingu (czy innego ograniczania ilości samochodów)

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 29 listopada 2007, o 11:20

Myśle że ma związek z tematem:

Staną inwestycje w centra handlowe

Deweloperzy wstrzymują projekty budowy nowych centrów handlowych. Głównym powodem jest brak rozporządzeń do ustawy o wielkopowierzchniowych obiektach handlowych.

Skargi na ustawę trafiły już do Trybunału Konstytucyjnego, który jednak może wydać wyrok najwcześniej za kilka miesięcy. – Deweloperzy centrów handlowych czekają na wyrok uchylający ustawę. Dlatego wstrzymali kilka czy kilkanaście przedsięwzięć, które są na etapie zaawansowanego projektowania. W kolejnych zatrzymana jest rozbudowa, gdyż zgodnie z ustawą także na to wymagane jest zezwolenie – mówi Piotr Szafarz z Polskiej Rady Centrów Handlowych.

W każdym tego rodzaju obiekcie jest co najmniej 100 – 200 sklepów: odzieżowych, obuwniczych czy jubilerskich, na które czekają najemcy. Tymczasem wolnych lokali na rynku brakuje i wiele firm otwiera placówki głównie w centrach handlowych. Kontrowersyjne prawo przygotowane przez Samoobronę Sejm uchwalił w maju. O odrzucenie ustawy apelowały, oprócz organizacji branżowych, również krajowe firmy handlowe: Alma, Piotr i Paweł, POLOmarket, LPP. Branża liczy na nową ustawę uchylającą obowiązujące przepisy. Może to być jednak trudne. Chociaż PO było przeciwne projektowi, PSL go popierał. Nawet jeśli powstanie projekt nowelizacji, to prace nad nim będą trwały miesiące, a już teraz nie można złożyć wniosku o zgodę na budowę sklepu o powierzchni większej niż 400 mkw. Skargi na ustawę trafiły też do Brukseli. W lipcu przedstawiciele Komisji Europejskiej informowali, że dokładnie zbadają zgodność ustawy z prawem unijnym. Komisja rozpoczęła już bowiem procedury karne przeciwko Francji, Hiszpanii i Holandii, gdzie funkcjonują podobne do polskich przepisy.

http://www.rp.pl/artykul/72755.html
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 2 grudnia 2007, o 13:36

wloczykij pisze:Nie wiem Jezpir po co te nerwy...
Jakie nerwy? Chodzi Ci o pierwsze zdanie? To reakcja na Twój argument o parkingu na 500 samochodów i wszędzie pieszo. Przecież napisałem spokojnie i rzeczowo, że w centrum - piechotką, ale G. IXW powinna mieć dobry, bezpieczny i bezkolizyjny nie tylko dojazd, ale i dla dojście pieszych, podając przy tym możliwe rozwiązanie. Twój argument o parkingu na 500 samochodów i wszędzie pieszo, jest dobry dla sklepu Puchatek, Tęcza, Ludwik, Katarzyna, sklepików na Sienkiewicza, ale nie G. IXW. Zresztą 500 miejsc parkingowych zapełni się w 15 minut, a co z resztą? Może zbudujemy parkingi na wlotówkach do Kielc i stamtąd już MPK, albo piechotka?
Jeżpir

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 4 grudnia 2007, o 16:38

Kamimi: Która z planowanych Galerii handlowych najszybciej zostanie otworzona ? Dworzec, Warszawska, moze inna ?
gosc: Rozbudowa Galerii Echo
Trochę jeszcze poczekamy...
Every dream has a price

ODPOWIEDZ