Nowy Hotel wieżowiec - ul. Zakładowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Nowy Hotel wieżowiec - ul. Zakładowa
ECHO DNIA
28 listopada 2007 - 0:01
Drapacz chmur w Kielcach
Właściciel działki przy ulicy Zakładowej chce postawić wieżowiec z ponad 40 piętrami.
Najwyższy gmach w Kielcach to wieżowiec przy ulicy Targowej 18, ma 54 metry. Kielecki drapacz chmur będzie trzy razy wyższy.
Takiego drapacza chmur w Kielcach jeszcze nie ma. Hotel, która ma powstać koło Targów Kielce przy ulicy Zakładowej, ma mieć 150 metrów wysokości, to prawie trzy razy tyle, co wieżowiec przy ulicy Targowej 18.
O tym, że ktoś zamierza wybudować w Kielcach drapacz chmur, pisaliśmy już rok temu. Wówczas inwestor nie chciał się ujawnić ani podać, gdzie planuje inwestycję.
Teraz wiadomo, że gigantyczny wieżowiec, jak na nasze miasto, stanie przy ulicy Zakładowej, koło Targów Kielce. Powstanie on na działce z niedokończonym szkieletem budynku, nazywanym przez kielczan "akropolem”.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... tokrzyskie
---------------------------
W papierowym wydaniu Echo podaje ze wlascicielem tej dzialki jest Mac Edukacja, ale nie jest jasno sprecyzowane ze to oni są inwestorem.
Wydaje mi sie ze Echo troche przesadzilo z tymi 150m, bo UM pracuje nad planem zagospodarowania dopuszczajacym budynki o wysokosci 120m... (informacja rowniez Echa z poniedzialku). Troche mi sie nie podobaja te rozbierznosci co do wysokosci tego hotelu.
Najwazniejsze jednak ze naprawde cos jest na rzeczy z tym "drapaczem chmur"
28 listopada 2007 - 0:01
Drapacz chmur w Kielcach
Właściciel działki przy ulicy Zakładowej chce postawić wieżowiec z ponad 40 piętrami.
Najwyższy gmach w Kielcach to wieżowiec przy ulicy Targowej 18, ma 54 metry. Kielecki drapacz chmur będzie trzy razy wyższy.
Takiego drapacza chmur w Kielcach jeszcze nie ma. Hotel, która ma powstać koło Targów Kielce przy ulicy Zakładowej, ma mieć 150 metrów wysokości, to prawie trzy razy tyle, co wieżowiec przy ulicy Targowej 18.
O tym, że ktoś zamierza wybudować w Kielcach drapacz chmur, pisaliśmy już rok temu. Wówczas inwestor nie chciał się ujawnić ani podać, gdzie planuje inwestycję.
Teraz wiadomo, że gigantyczny wieżowiec, jak na nasze miasto, stanie przy ulicy Zakładowej, koło Targów Kielce. Powstanie on na działce z niedokończonym szkieletem budynku, nazywanym przez kielczan "akropolem”.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... tokrzyskie
---------------------------
W papierowym wydaniu Echo podaje ze wlascicielem tej dzialki jest Mac Edukacja, ale nie jest jasno sprecyzowane ze to oni są inwestorem.
Wydaje mi sie ze Echo troche przesadzilo z tymi 150m, bo UM pracuje nad planem zagospodarowania dopuszczajacym budynki o wysokosci 120m... (informacja rowniez Echa z poniedzialku). Troche mi sie nie podobaja te rozbierznosci co do wysokosci tego hotelu.
Najwazniejsze jednak ze naprawde cos jest na rzeczy z tym "drapaczem chmur"
Ostatnio zmieniony 28 listopada 2007, o 14:12 przez Kiba69, łącznie zmieniany 1 raz.
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Celowaliśmy, że pierwsze "drapacze" będą przy Mielczarskiego (20-pięter), lub na terenie bazarów (30-pięter), a tu taka niespodzianka i od razu 40 pięter! 
Ostatnio zmieniony 28 listopada 2007, o 14:42 przez gaki majster, łącznie zmieniany 5 razy.
Kielce Kielce Kielce to jest to...
-
voodoo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Re: Nowy Hotel wiezowiec - ul. Zakładowa
Wlasnie mialem pisac, że powstanie najprawdopodobniej na tej dzialce. Co do ogólnej lokalizacji to jestem troche zawiedziony, że nie będzie bliżej centrum...Kiba69 pisze: Powstanie on na działce z niedokończonym szkieletem budynku, nazywanym przez kielczan "akropolem”.
Nie do konca tylko z Echa, poniewaz UM informowal niedawno o zmianach w planie zagospodarowania dla tego rejonu pod konkretnego inwestora - znaczne zwiekszenie maksymalnej wysokosci zabudowy.bobek pisze:Wiadomosc o tym wiezowcu pochodzi z Echa Dnia wiec jak dla mnie jest to tylko bajka. a po za tym nie wiezem zeby oplacilo sie w kielcach stawiac 40 pietrowy hotel.
Echo Dnia = Kielecki Fakt
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Myślę, że ta pierwsza informacja o 120 metrach jest bardziej realna. Jeśli jednak hotel miałby 150 metrów wysokości - byłby to (na chwilę obecną) 3. najwyższy budynek tego typu w Polsce i zmieściłby się w pierwszej dziesiątce najwyższych budynków w Polsce.
A co do prawdziwości artykułu ogółem - jeśli jest uchwalany plan to byłaby to jakaś paranoja, żeby informacje te były fałszywe.
A biurowiec na Targowej ma 54 metry do dachu. Łączna wysokość to ponad 80 metrów
A co do prawdziwości artykułu ogółem - jeśli jest uchwalany plan to byłaby to jakaś paranoja, żeby informacje te były fałszywe.
A biurowiec na Targowej ma 54 metry do dachu. Łączna wysokość to ponad 80 metrów
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
Taki wysoki hotel obok dynamicznie rozwijających się Targów Kielce, gdzie podczas większych targów nie ma ani jednego wolnego miejsca w hotelach, motelach i pensjonatach w województwie jak najbardziej ma sens! A my możemy się tylko cieszyć - no i ten szkielet w końcu zniknie 
PS - Bardzo wielkomiejski będzie przejazd drogą S74 przez Kielce za kilka lat - pierw wjazd w tunel, potem Exbud/Office Park i Galeria Echo, Zalew, potem Kolporter Tower, Obi, Makro, Targi Kielce, ten wielki wieżowiec i w końcu dwupasmowa obwodnica

PS - Bardzo wielkomiejski będzie przejazd drogą S74 przez Kielce za kilka lat - pierw wjazd w tunel, potem Exbud/Office Park i Galeria Echo, Zalew, potem Kolporter Tower, Obi, Makro, Targi Kielce, ten wielki wieżowiec i w końcu dwupasmowa obwodnica
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Ten budynek będzie widoczny chyba zaraz po wyjeździe z tuneluGrzegorz pisze:(...)Bardzo wielkomiejski będzie przejazd drogą S74 przez Kielce za kilka lat - pierw wjazd w tunel, potem Exbud/Office Park i Galeria Echo, Zalew, potem Kolporter Tower, Obi, Makro, Targi Kielce, ten wielki wieżowiec i w końcu dwupasmowa obwodnica![]()
![]()
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- Sz.J.
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ja, jak na razie nie wierzę, że ten wieżowiec powstanie. Choć bardzo bym go chciał, ale w innym miejscu. Gdzieś w centrum.
Budowa tak dużego hotelu przy Zakładowej spowoduje, że niemal wszyscy wystawcy się w nim "zmieszczą". Będą mieli wszystko na miejscu. Stworzy się zamknięta enklawa targowa.
Nie będzie to zbyt miastotwórcze. Centrum może już nic nie skorzystać na Targach.
Budowa tak dużego hotelu przy Zakładowej spowoduje, że niemal wszyscy wystawcy się w nim "zmieszczą". Będą mieli wszystko na miejscu. Stworzy się zamknięta enklawa targowa.
Nie będzie to zbyt miastotwórcze. Centrum może już nic nie skorzystać na Targach.
Osobiście wolalbym 5 budynkow 30 metrowych niz jednego 150 kolosa - nie chce dzikiego zachodu w Kielcach!
Ktoś tu mówil o wielkomiejskości...jeśli Grzesiek dla Ciebie wielkomiejskość oznacza wjechanie do miasta ekspresówką, wybicie sie z tunelu wprost na dwu-/trzypasmową "autostrade" w mieście, by z dala zobaczyc gdzies rozsiane w polu szesciany i 150metrowy kikut, to mamy chyba zupełnie odmienną wyobraźnie.
Dla mnie wielomiejskość to szerokie chodniki, nietolerowane i dyskryminowane samochody - skradające sie po cichu i z zazenowaniem, ze smiały wkroczyc do centrum, kilkupietrowa (5-8) zabudowa pierzejowo-kwartalna, rozpinana bezwstydnie przez poprzez placyki pelne ludzi lub zielone oazy - parki. np.:

Ktoś tu mówil o wielkomiejskości...jeśli Grzesiek dla Ciebie wielkomiejskość oznacza wjechanie do miasta ekspresówką, wybicie sie z tunelu wprost na dwu-/trzypasmową "autostrade" w mieście, by z dala zobaczyc gdzies rozsiane w polu szesciany i 150metrowy kikut, to mamy chyba zupełnie odmienną wyobraźnie.
Dla mnie wielomiejskość to szerokie chodniki, nietolerowane i dyskryminowane samochody - skradające sie po cichu i z zazenowaniem, ze smiały wkroczyc do centrum, kilkupietrowa (5-8) zabudowa pierzejowo-kwartalna, rozpinana bezwstydnie przez poprzez placyki pelne ludzi lub zielone oazy - parki. np.: