Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 16 listopada 2007, o 14:59

Moim zdaniem tu chodzi nie o dofinansowanie lotniska, ale o znalezienie zaporowej kwoty, która odstraszy Echo. A że padło na lotnisko... zbieg okoliczności.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
gutek
Kontakt:

Post autor: gutek » 16 listopada 2007, o 15:16

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 16 listopada 2007, o 16:02

Korona włączyła się do akcji organizowanej przez kieleckie media TAK DLA OBIC.

Na najbliższym meczu Pucharu Ekstraklasy z Cracovią Kraków (niedziela, 18.11.07r., godz. 15.00) każdy kibic będzie mógł wyrazić swoje poparcie dla budowy lotniska wpisując się do specjalnie przygotowanej księgi, umieszczonej w loży nr 6.
pletwa

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 16 listopada 2007, o 16:24

kamilkw pisze:Korona włączyła się do akcji organizowanej przez kieleckie media TAK DLA OBIC.

Na najbliższym meczu Pucharu Ekstraklasy z Cracovią Kraków (niedziela, 18.11.07r., godz. 15.00) każdy kibic będzie mógł wyrazić swoje poparcie dla budowy lotniska wpisując się do specjalnie przygotowanej księgi, umieszczonej w loży nr 6.
To trzeba koniecznie isc na ten mecz ;)

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 16 listopada 2007, o 16:37

Dobra wiadomośc bo miałem iść specjalnie do galerii i już nie będzie trzeba :)

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 16 listopada 2007, o 17:00

Tomek pisze:miałem iść specjalnie do galerii i już nie będzie trzeba :)
Lepiej idź do galerii, jak każdy kibic będzie się chciał wpisać to wrócisz nad ranem :)
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 16 listopada 2007, o 17:44

Swoje poparcie można wyrazić poprzez wysyłanie meila ze strony Radia Kielce.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

seba_ck

Post autor: seba_ck » 16 listopada 2007, o 17:53

"Lecimy, bo chcemy"

Od wczoraj trwa medialna akcja zbierania podpisów poparcia idei budowy Regionalnego Portu Lotniczego KIELCE w Obicach. Z uwagi na duże zainteresowanie akcja potrwa do środy.
Na prośbę internautów uruchamiamy internetową listę poparcia dla inicjatywy budowy Lotniska Kielce. Opinie w tej sprawie można kierować na e-mail: itv.kielce@kielce.eu. Osoby wysyłające e-maile prosimy o podawanie imienia i nazwiska. Informujemy, że Państwa opinie będą publikowane na internetowej stronie Urzędu Miasta Kielce ( www.um.kielce.pl ).

Materiał filmowy:
:arrow: http://www.itv.kielce.eu/pl/artykuly/pokaz/96
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 16 listopada 2007, o 23:43

Fly from Obice

Chodziła kiedyś taka anegdota, chyba po katastrofie samolotowej (marzec 1980): lataj albo nie, ale nigdy LOT-em (samoloty były radzieckie - IŁ 62).

Przypomniało mi się to powiedzenie, kiedy przeczytałem w prasie informację, że na lotnisko nie zasłużyliśmy. Tak orzekli eksperci z UE. W chwili ogłoszenia pomysłu budowy lotniska w Obicach napisałem felieton broniący tego pomysłu, bo ówczesny marszałeczek sejmiku województwa nie wyrażał zgody na tę inwestycję. A jednak były marszałek województwa okazał się być Europejczykiem w myśleniu o Kielcach, bo też uważał, że nie zasłużyły one na lotnisko. Nie ma zmartwienia, jak pisał kiedyś Andrzej Waligórski: "Czoła do góry! Postęp zwycięży, przyszłość jest nasza!".

Wysłuchawszy porannej audycji radiowej (15 listopada) na temat lotniska, ucieszyłem się niepomiernie, że tylu mieszkańców naszego województwa interesuje się tą sprawą, że znaczna większość wypowiadających się jest za. Jeśli tak, to "przyszłość jest nasza!". Eksperci unijni przyjechali, obejrzeli, odmówili, chociaż tu na miejscu robili nadzieje, że być może projekt przejdzie. Myślę, że nie miał go kto bronić. Nie poparła wniosku pani Danuta Hübner ani nikt inny. Człowiek zastanawia się nad przyczynami odmowy: "trzeba wchodzić w uwagi, przyczyny, powody", być może "tym sposobem przyjdziemy do zgody". A przecież w dzisiejszych warunkach, kiedy żyjemy wszyscy w przyspieszonym tempie, przemieszczanie się z miejsca na miejsce pociągami pospiesznymi PKP, które tylko bilety mają pospieszne (z wyjątkiem ekspresu włoszczowskiego, którym rzadko kto jeździ), albo autobusami poruszającymi się z zawrotną szybkością 60 km/h to nie musi być jedyna możliwość. Myślę sobie o tym wszystkim i dochodzę do wniosku, że pewnie Kielce i województwo świętokrzyskie przeznaczono na skansen, podobny do tego w Tokarni. Poeta kiedyś pisał złośliwie, "my Sławianie, my lubim sielanki". Z wypowiedzi wielu radiosłuchaczy wnioskować można, że oni lubią sielanki i że najlepiej zachować wszystko po staremu. "Po co te wszystkie odmiany? Alboż źle było dotąd? A nasi przodkowie nie mieliż to rozumu i oleju w głowie?". Oj, mieli, mieli - tylko rzepakowy, a dziś jest już winogronowy, ryżowy, oliwkowy, słonecznikowy i wiele innych Niektórzy jednak uważają - widać to - "że tak jest najlepiej, jak przedtem bywało".

Radio Kielce podjęło ideę lotniska udatnie, sprawnie sprowokowało społeczeństwo do wypowiedzi, w których przeważała jednak koncepcja pozytywna; były propozycje założenia fundacji, sprzedaży cegiełek, zbiórki pieniędzy, składania podpisów, które następnie winny dotrzeć do owych mędrców unijnych jako argument za. Mogę latać lub nie latać, ale inni z pewnością będą latać ze świata do Obic: "Czoła do góry! Postęp zwycięży, przyszłość jest nasza!".

Rozmowa z Panem Prezydentem w Radiu Kielce (16 listopada, godz.8.15; wysłuchałem jej już po napisaniu felietonu) utwierdziła mnie w dobrym nastroju, bo skoro powstanie odpowiednia spółka "Obice", to znajdą się pieniądze na lotnisko. Jest tu jeszcze jeden bardzo istotny aspekt: zwykle mówi się "słomiany ogień", czyli "zawrzało, buchnęło i zgasło", a tu się okazuje, że zawrzało i wrze, a nawet to wrzenie się wzmaga.

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4681465.html
Stanisław Żak
2007-11-16

seba_ck

Post autor: seba_ck » 16 listopada 2007, o 23:45

Tysiące podpisów za Obicami

Tysiące podpisów pod petycją o dofinansowanie budowy portu lotniczego w Obicach. - To się może opłacić - mówi o spółce akcyjnej Port Lotniczy Kielce SA ekspert.

Do środy można składać podpisy pod petycją w sprawie dofinansowania przez Unię budowy Regionalnego Portu Lotniczego Kielce w Obicach. Akcję przedłużamy do środy.

W sobotę w godz. 14-19 księgi będą wyłożone w Realu, Galerii Echo i Pasażu Świętokrzyskim. Do księgi będzie można się wpisać na Placu Artystów (w godz. 10-14) oraz na targach psów na terenie Targów Kielce (g.11-14). Zainteresowanie jest tak duże, że akcję zbierania podpisów przedłużamy do środy. Księga będzie wyłożona w naszej redakcji przy Rynku w godz. 9-17, w pobliskim Ratuszu (biuro obsługi interesanta), redakcjach Echa Dnia, TVP Kielce i Radia Kielce, a także w Pasażu Świętokrzyskim na Ślichowicach i Galerii Echo.

Do tej pory zebralismy już kilka tysięcy podpisów. Wielu, dopisując swoje komentarze i przemyślenia.

- Podpisałam, bo w Kielcach lotnisko jest potrzebne. Jestem z Mielca, ale mam zamiar tu się przeprowadzić. Nie wyobrażam sobie miasta wojewódzkiego bez lotniska - mówiła Elżbieta Jędrzejowska, studentka ekonomii w Akademii Świętokrzyskiej, która podpisała się na liście wystawionej pod Kinopleksem.

- Żebyśmy w końcu z zaścianka wyszli! - dodał pan Ireneusz, kielczanin od urodzenia, który podpisywał się razem z żoną.

- I napiszcie, żeby się zwrócić do Polonii Amerykańskiej. Pan Olbiński niech pomoże. No i poseł Miodowicz, teraz ma władzę. Ja jestem emerytem, to nie skorzystam z lotniska, ale młodzi tak. Dziecko mi do Gdańska uciekło, bo tu nie ma życia. Co oni chcą z Kielc skansen jakiś zrobić? - mówił zdenerwowany pan Tadeusz.

Władze województwa domagają się włączenia budowy portu lotniczego w Obicach do unijnego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013 i dofinansowania tej inwestycji kwotą 39 mln euro. Całość ma kosztować 70 mln euro.

Budowę lotniska popierają też władze klubu piłkarskiego Kolporter. Podczas najbliższego meczu Pucharu Ekstraklasy z Cracovią Kraków - w niedzielę o godz. 15 - każdy kibic będzie mógł wpisać się do specjalnie przygotowanej księgi umieszczonej w loży nr 6.

W czwartek prezydent Kielc Wojciech Lubawski poinformował, że miasto powoła spółkę akcyjną Port Lotniczy Kielce i będzie sprzedawać jej akcje wszystkim chętnym. Na początek chce zebrać 2 mln zł kapitału, docelowo spółka ma przejąć nieruchomości lotniska i pozyskać inwestora strategicznego.

Dla Gazety

Michał Marczak, dyrektor Domu Inwestycyjnego BRE

- Idea spółki [Port Lotniczy Kielce - przyp. red.] jest ciekawa i trochę przypomina to jak finansowano wiele przedsięwzięć publicznych przed wojną. Interesująca oferta. Pozostaje pytanie, przy jakiej wycenie takie akcje byłyby sprzedawane. Biznes związany z portami lotniczymi jest interesujący pod warunkiem odpowiedniej ich lokalizacji. Inwestowanie w takiej branży nie jest czymś niezwykłym. Jakiś czas temu hiszpańska grupa inwestycyjna Farrovial kupowała porty lotnicze w Wielkiej Brytanii [w 2006 r. Ferrovial objął 83 proc. akcji BAA. BAA to jeden z największych operatorów lotniskowych na świecie, ma siedem portów lotniczych w Wielkiej Brytanii, m.in. Heathrow - przyp. red.].

RAMKA

Co wpisywali kielczanie

"Lotnisko szansą dla regionu"

"Świętokrzyskie ma być Europą, a nie zaściankiem. Dajcie nam szansę na rozwój"

"Popieram wszelkie starania zmierzające do rozwoju regionu świętokrzyskiego. Takie szczególnie możliwości daje port lotniczy i połączenia z innymi zakątkami świata"

"Panie prezydencie Lubawski, jestem całym sercem za lotniskiem i popieram Pańskie starania"

"Popieram budowę lotniska całym sercem"

"Port lotniczy ma być!!!"

"Lotnisko Kielce świętokrzyską racją stanu!"

"Nie wyobrażam sobie dalszego rozwoju naszego regionu bez lotniska"

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,4681434.html
Ziemowit Nowak, pio
2007-11-16

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 17 listopada 2007, o 15:31

Przychodźcie i podpisujcie, piszcie maile - razem nam się uda! :D

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 17 listopada 2007, o 17:38

Grzegorz pisze:Przychodźcie i podpisujcie, piszcie maile - razem nam się uda! :D
brakuje:
kupujcie akcje 8)
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 17 listopada 2007, o 19:15

gaki pisze:
Grzegorz pisze:Przychodźcie i podpisujcie, piszcie maile - razem nam się uda! :D
brakuje:
kupujcie akcje 8)

A mozna juz :?: :-D
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

hey

Post autor: hey » 17 listopada 2007, o 20:02

Ciekawostka:

Ani porażka ani sukces
Łódzki port, jako jedyny w kraju, jest finansowany niemal w całości przez budżet miasta. Niewielkie wsparcie daje samorząd województwa, udaje się też dosłownie "wyszarpać" dotacje z budżetu centralnego. Według wiceprezydenta Michalika, tak powinno zostać, czyli lotnisko nadal ma utrzymywać miasto, tyle że trzeba zabiegać o większą pomoc państwa.

Tutaj aż ciśnie się pytanie, czy Łódź stać na utrzymywanie lotniska? Rocznie port im. Reymonta kosztuje podatników 50 mln zł, nie licząc dotacji na promocję nowych połączeń (ostatnio 3 mln zł) i innych wydatków poza planem. Marek Michalik zdecydowanie twierdzi, że gminę nie tylko stać na lotnisko. Zapewnia, że każda wydana złotówka zwraca się podwójnie. W jaki sposób? Goście odwiedzający Łódź napędzają koniunkturę w hotelach, sklepach, restauracjach, kawiarniach. Istnienie portu jest często przesądzającym argumentem "za" w negocjacjach z potencjalnymi inwestorami. Jako przykład Michalik podaje komputerowego giganta Della.

Naszego miasta raczej nie byłoby stać na wykładanie rocznie takiej sumy...

seba_ck

Post autor: seba_ck » 17 listopada 2007, o 23:44

Poparcie dla Obic

W rekordowym tempie zapełniają się strony ksiąg poparcia dla budowy lotniska regionalnego w Obicach. Tysiące wpisów - tyle samo argumentów dla Komisji Europejskiej. Jedna z ksiąg wyłożona była na Placu Artystów w Kielcach. Aby oddać swój głos kielczanie i mieszkańcy regionu ustawiali się w olbrzymich kolejkach. "Wierzę, że się uda - popieram!!!", "Dość upokarzania tego biednego regionu", "Nie możemy cofać się w rozwoju", "Województwo świętokrzyskie jest atrakcyjne turystycznie. Aby turystyka się rozwijała - potrzebny jest port lotniczy", "Fakty ekonomiczne przemawiają za budową portu" - takie wpisy widnieją w księdze poparcia. Te argumenty zostaną przedstawione w Brukseli. Kampania zainicjowana zostałą przez naszą rozgłośnię. Księgi są wyłożone także w Galerii Echo i Pasażu Świętokrzyskim, oraz REAL-u. Akcja trwa również w Targach Kielce, gdzie odbywa się II Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych. W redakcjach lokalnych mediów podpisy można składać przez całą dobę.

2007-11-17 14:26:41
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?go=3&id_k=8131

ODPOWIEDZ