Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 listopada 2007, o 17:40

Na www.inwestycje.kielce.pl pojawiła się wizualizacja galerii w ciągu dnia.
Obrazek

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 8 listopada 2007, o 17:54

To jest projekt do realizacji??!!!!! Nawet nie żartujcie sobie... Kto sie godzi na budowanie takich paszkwili?? Najpierw targi teraz galeria IX wieków:/ jeszcze troche i będziemy mieć najbrzydsze miasto w Polsce. A mogło być tak pięknie:( Pierwsza a zwłaszcza druga wizualka byly tysiąc razy lepsze. Jak dla mnie to zakrawa na modernizm z początku ubiegłego wieku. Już ładniej się prezentuje DT renoma zbudowany w 1930 roku przez niemców we Wrocławiu. Oto link:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Wr ... Renoma.jpg

Z kolei ta przestrzenna Kratownica nad wejsciem, to nieudane naśladownictwo Pasażu Grunwaldzkiego... też we Wrocławiu. Link:

http://wroclaw.hydral.com.pl/150011,foto.html

I proszę was nie porównujcie tego czegoś do metropolitana zaprojektowanego przez Fostera, czyli jednego z najlepszych światowych architektów.

Do tych, którym to cos się podoba, lub chociaż nie "nie podoba"... Przejdzcie się czasem do empiku przejrzyjcie sobie czasem miesięczniki takie jak "Architektura" albo "Archivolta" jeżeli tam znajdziecie tak tandetną realizacje to dajcie mi znać. Jestem pewnien, ze jeśli to powstanie w takiej formie, to będziemy pośmiewiskiem w architektonicznym światku.

W tej chwili tylko się modlę, żeby nie ruszali udanego projektu Filharmoinii Świętokrzyskiej.
Ostatnio zmieniony 8 listopada 2007, o 18:51 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 listopada 2007, o 18:33

Daniel pisze:Na www.inwestycje.kielce.pl pojawiła się wizualizacja galerii w ciągu dnia.
Nie tylko w ciągu dnia - zmieniła się kolorystyka elewacji z koloru czarnego na coś w rodzaju srebrnego - sam nie wiem czy to słuszne posunięcie, ale chyba jednak teraz prezentuje się odrobinę lepiej (mówię tak chyba tylko dlatego, bo lubię srebro 8) ):

Obrazek
Obrazek

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » 8 listopada 2007, o 18:53

może będzie zmieniać kolor :lol: , a tak pozatym to nie wygląda najgorzej :wink:

PS. a ta pani z pomarańczową siatką jak stała tak stoi :lol: :P

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 8 listopada 2007, o 19:01

Zadna z wizualizacji mnie nadal nie przekonuje i nadal uwazam, ze desing budynku o ile mozna o takowym mowic to DNO :!:

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 8 listopada 2007, o 19:04

Coż, może się nie znam, ale dla mnie to tandeta... Ponadto wzbudza moje emocje przez połączenie: "największa inwestycja w centrum + banalność". A precyzując - gdy wysilam swoją wyobraźnię i próbuję "zobaczyć" ten fragment miasta z takim budynkiem, to mogę co najwyżej wzruszyć ramionami. Dla mnie architektura musi mieć "to coś". Tutaj nawet przy wysileniu dobrej woli, "tego czegoś" co przyciąga wzrok i zapiera dech w piersiach za chiny nie mogę się dopatrzeć. Co najwyżej będzie robić wrażenie rozmiarem bryły. Ale to moje subiektywne zdanie.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 8 listopada 2007, o 19:44

Cóż... wygląda to odrobinę lepiej. Przed jakąś ogólną oceną chciałbym się wstrzymać do czasu aż nie pojawi się więcej wizualizacji prezentujących przyszły budynek z różnych stron...

Awatar użytkownika
wisniawy

Post autor: wisniawy » 8 listopada 2007, o 20:16

a pamiętacie co kiedyś napisał lekomin odnośnie drugiego projektu?

"Przestańcie się wreszcie nabierać, na PRowe "koncepcje". Nikt nie zbuduje takiej galerii jak na rysunku tutaj przedstawionym, bo sama fasada wejściowa będzie kosztowała kilka milionów złotych."

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 listopada 2007, o 20:25

Napisal, ale zmiana projektu nie wynika z checi obnizenia ceny realizacji, tylko z wyboru nowego biura architektonicznego, a przede wszystkim szklenie nad wejsciem oraz te wielke okna kosztuja bardzo duzo, do tego dodam, ze czesc dachu rowniez jest wykonana ze szkla podobnie jak wiekszosc wnetrza.

Tam91

Post autor: Tam91 » 8 listopada 2007, o 21:16

Wiekszosc ludzi tutaj wypowiada sie majac w pamieci jedynie wejscie do galerii z wizualizacji nr 2... natomiast reszta tamtego budynku tzn inne strony prawdopodobnie bylyby pozbawionym okien bunkrem.. tutaj z kazdej strony prezentuje sie lekko... duzo okien i szkla.. daje sobie reke uciac ze szkla zuzje sie wiecej na ten projekt nizby zuzyto na nr2!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 listopada 2007, o 21:58

Aaaa i jeszcze wazna kwestia, naliczylem tam minimum 5 kondygnacji (od wewnatrz).

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 9 listopada 2007, o 09:26

Z jednym się zgodzę. Pierwsze projekty były zbyt piekne, zeby mogły być prawdziwe. Z pewnością byłyby one znacznie droższe w realizacji. W każdym razie niepotrzebnie rozbudzili nadzieje. Co do ilosci kondygnacji, to budynek nie zmienił raczej swojej wysokości, co za tym idzie kondygnacje będą znacznie nizsze. To w dużym stopniu ogranicza możliwości kształtowania przestrzeni wnętrza. Szczerze mówiąc niewiele mnie obchodzi ile sklepów się tam zmieści... Dla mnie ważniejsze jest jak ta galeria będzie się prezentowała na zewnątrz i wewnątrz. Niestety wygląda mi to znowu na cięcie kosztów, czyli jak największa powierzchnia handlowa, przy najniższych nakładach finansowych. Przykładem takiego cięcia są na przykład tak zwane "3 kostki Sołowowa". Sześcian to bardzo oszczędna forma dla biurowca. Niewielka wysokość=mniejsze koszty. Duża kubatura=duża powierzchnia biurowa. Gdyby architekt postawił, te 3 kostki na sobie, wyszłoby troche ciekawiej, ale znacznie drożej... Powstało co powstało. Niestety takie formy niewiele dobrego wnoszą do architektury miasta. Są zwyczajnie nudne.

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 9 listopada 2007, o 10:26

Witamy w latach 70-tych, i jeszcze ta wiata nad wejściem, to chyba jakiś niezrealizowany projekt Domów Towarowych a nie nowoczesna propozycja. Chyba nie muszę dodawać że nadal to mi się wcale nie podoba.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 9 listopada 2007, o 11:00

kaggy pisze:Witamy w latach 70-tych, i jeszcze ta wiata nad wejściem, to chyba jakiś niezrealizowany projekt Domów Towarowych
Mam podobne skojarzenia.
Można rzec - historyzująca architektura w stylu lat 70-tych :wink:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 listopada 2007, o 11:32

Tam91 pisze:Wiekszosc ludzi tutaj wypowiada sie majac w pamieci jedynie wejscie do galerii z wizualizacji nr 2... natomiast reszta tamtego budynku tzn inne strony prawdopodobnie bylyby pozbawionym okien bunkrem.. tutaj z kazdej strony prezentuje sie lekko... duzo okien i szkla.. daje sobie reke uciac ze szkla zuzje sie wiecej na ten projekt nizby zuzyto na nr2!
To fakt, ze w poprzedniem projekcie fajne bylo wejscie, no ale to wejscie stwarzalo dobry wizerunek calego budynku, bo obecny projekt wogole nie ma prezencji.
Co do okien, w moim bloku tez jest wiecej szkla niz w projekcie nr2, a mimo to nie prezentuje sie lekko i fajnie :?

ODPOWIEDZ