Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 6 listopada 2007, o 14:58

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem tę wizualizację kilka miesięcy temu (bo była już dostępna) też nie byłem zachwycony. Teraz, kiedy widzę ją ponownie, strasznie mi się spodobała. I Wam życzę takiej metamorfozy w jej ocenie. Coś w niej jednak jest :). Pozdrawiam z Lublina :).
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 6 listopada 2007, o 15:11

Prawda jest taka, że wizulka jest kiepska. Być może na bardziej precyzyjnej zobaczymy piękno tego budynku, bo jak na razie to wygląda on jak z jakiejś kreskówki.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 6 listopada 2007, o 15:51

A mnie się podoba, mam już dość oszklonych klocków z czerwonymi, zielonymi i żółtymi wstawkami, imitującymi budynek w rzeczywistości blaszakami w opakowaniu. Podoba mi się i już, nawet taki neon postkomunistyczny :D Przynajmniej wiem , że to w Kielcach.
Zresztą de gustibus coś tam coś tam .....

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 listopada 2007, o 17:01

Z wygladu prawie jak Galeria Czarnowska :P

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 6 listopada 2007, o 18:45

M@rcin, pokaż mi te oszklone "klocki" w Kielcach, ciekawi mnie, że masz ich dość, bo ja sobie aż tyle ich nie przypominam... W taką architekturę to się można bawić jak się ma sporo budynków-przedstawicieli wcześniejszych styli, jak to nazwałeś przeszklonych "klocków". A u nas prawie w ogóle nie ma dobrej architektury, więc zamiast bawić się w takie bunkry powinniśmy nadrabiać zaległości... Co do "szklanych domów" do chyba wielce szanone urzędasy nie czytały "Przedwiośnia", bo te budynki powinny być wykonane z wielkich kawałków szkła (jak choćby w drugiej wizualce) a tu widzimy ledwo co przeszklone mini okienka, które wyglądają jakby były zrobione z tych malutkich szklanych kwadracików, popularnych w PRLowskich toaletach, przez które nic nie widać... Nie zdziwiłbym się, gdyby to były właśnie one... Miała być przestrzeń gastronomiczna ze stolikami, krzesełkami i panoramą na Kielce (ulicę Warszawską) a będzie panorama za zamazane miniaturowe szybki... Nikt mnie nie przekona do tego projektu, zastąpił on według mnie najlepszą wizualkę w historii kieleckiego budownictwa, na którą tak bardzo czekałem - teraz to mi szczerze już wisi ta galeria... Nie ma co, w naszym mieście nie ma fajnych projektów a jak się już znajdą to zaraz je ktoś zmieni na inne, albo poleci po kosztach i zrezygnuje z różnych ciekawych dodatków, które świadczą o atrakcyjności budynku... Teraz czekam tylko na zmiany planów firmy Becher i ich biurowca przy IX Wieków, na którego również czekam z utęsknieniem - jak już miasto wraca do PRLu to może zamiast planowanego biurowca postawimy bloczek z dużej płyty? Mam nadzieję, że chociaż centrum handlowe w nowym dworu kolejowym będzie naprawdę pięknym obiektem, tyle, że na niego będziemy musieli jeszcze trochę poczekać, o ile w ogóle się doczekamy...

Boss

Post autor: Boss » 6 listopada 2007, o 20:03

patrząc na ten obrazek bo trudno to nazwac wizualizacją uważam że ta galeria powinna nosic nazwe tragedia.
ale ja jestem mgr politologii a nie architektury więc moge polegac tylko na moim guście, wyczuciu smaku i estetyki.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 listopada 2007, o 20:16

Nie podoba mi się. Nie lubię takiej architektury, a ten daszek nad wejściem, napis i loga firm są dla mnie wręcz osłabiające.
Może jak zobaczę jakieś lepsze wizualizacje, to chociaż trochę się przekonam - chyba nie mam innego wyjścia :( ...
Tradycyjnie już, jeśli jakiś projekt mi się bardzo podoba ( w tym przypadku wersja poprzednia), to do jego realizacji nie dochodzi...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 listopada 2007, o 21:19

Ja to mam nadzieję, że to nie ostatnia zmiana koncepcji :( ta wizualizacja mnie poraziła i osłabiła swoją tandetą :evil:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 listopada 2007, o 21:32

Obawiam sie ze to ostateczna wersja projektu :?

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 6 listopada 2007, o 21:47

Grzesiek, mnie też ta wizualka się nie podoba, ale w jednym nie masz racji. To na pewno nie będą "miniaturowe szybki". Myślę, że ich rozmiar to min. 1 m kw.
Mamy na forum jednego (może więcej :?: ) architekta i akurat jemu się podoba :wink: Ciekaw jestem czy podoba się pani Kuźmuk. Zapytam przy okazji :)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 6 listopada 2007, o 21:53

Apropos ostatniego zdania powyżej - taki mały oftopik: architekci nie są po to (a przynajmniej nie tylko po to ;) ) żeby im się podobało, tylko żeby się innym podobało :P (albo żeby chociaż nie wzbudzało złych emocji ;) )

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 6 listopada 2007, o 21:58

Michał pisze:Apropos ostatniego zdania powyżej - taki mały oftopik: architekci nie są po to (a przynajmniej nie tylko po to ;) ) żeby im się podobało, tylko żeby się innym podobało :P (albo żeby chociaż nie wzbudzało złych emocji ;) )
Bardzo dobre podsumowanie, rewelacja :D Napisałeś dokładnie to co myślę :)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 listopada 2007, o 22:12

Jest to ostateczna koncepcja, a w sumie dobre dzielo to takie, ktore wlasnie wzuba emocje, nawet skrajne, bo inaczej wrzucam do worka z napisem 'mdłe'.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 listopada 2007, o 22:44

Pozostaje miec nadzieje, ze w rzeczywistosci Galeria bedzie prezentowala sie lepiej niz na wizualce.
No i mysle, ze przynajmniej sam napis "Galeria IX Wiekow" zmieni nieco charakter, bo teraz wyglada jakby zostala wyklejona folia samoprzylepna :P

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 6 listopada 2007, o 23:42

A może powinniśmy uświadomić kogo trzeba, że kielczanie wolą poprzedni projekt? Przecież ten budynek będzie dla kielczan i to dzięki nim będzie zarabiać. Jestem przekonany, że większości spodobała by się poprzednia wizualizacja. Może jakaś ankieta w internecie z trzema (lub dwoma najnowszymi) projektami galerii, albo jeszcze lepiej, przeprowadzenie takiej ankiety na ulicach Kielc?

ODPOWIEDZ