MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 3 listopada 2007, o 15:41

Az tyle miejsca to chyba to nie zajmie.
A rynek po modernizacji wizualnie sie powiekszy.

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 3 listopada 2007, o 15:49

Projekt ratusza z rur zaakceptowany
Chciałbym zobaczyć wizualkę, ale póki co mam złe przeczucia, co do tego projektu. Obym się jednak "pozytywnie rozczarował".

voodoo

Post autor: voodoo » 3 listopada 2007, o 17:19

cm pisze:Chciałbym zobaczyć wizualkę, ale póki co mam złe przeczucia, co do tego projektu. Obym się jednak "pozytywnie rozczarował".
Wizualka jest tu, może nie najlepsza jakościowo ale jest:
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/71102175

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 3 listopada 2007, o 22:03

voodoo pisze:Wizualka jest tu, może nie najlepsza jakościowo ale jest:
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/71102175
No tak, widziałem tą grafikę, miałem jednak nadzieję, że jest to tylko grafika na użytek "Echa Dnia", a nie oficjalna wizualka. Jeżeli jest inaczej, to mogę stwierdzić jedno: nie podoba mi się :( Wygląda jak wstrzymana inwestycja z czasów Gierka, a nie jak nawiązanie do historii.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 listopada 2007, o 22:09

Fot. J. Zętar
Obrazek

Robi wrażenie?
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 3 listopada 2007, o 22:16

Zawsze ładniejsze niz te rurki ;)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 3 listopada 2007, o 22:17

michal_ck pisze:Robi wrażenie?
No i to już by było coś. Gdzie to jest? Obawiam się, że u nas nie do zrealizowania, przede wszystkim z tego powodu, że (o ile mi wiadomo) nie zachowało się nic, co mogłoby świadczyć o wyglądzie kieleckiego ratusza.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 listopada 2007, o 22:28

"Plac po Farze" w Budapeszcie.
Plac ów jest nie tylko uporządkowany i schludny, ale również - poprzez umieszczenie w nim rzeźby w kształcie okna - mówi przechodniom bardzo wyraźnie, iż w tym miejscu stał jakiś ogromny i ważny kościół w stylu gotyckim. Ten widok intryguje i łatwo zapada w pamięć.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 4 listopada 2007, o 11:06

Mnie się nie podobają te rurki :/
Wygladają jak stare latarnie.
Zardzewieją, poprzekrzywiaja się...
Chyba nie do konca przemyslana forma wg mnie.

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 4 stycznia 2008, o 09:21

W kwietniu początek remontu Rynku

Na środku przebudowanego Rynku stanie efektowna instalacja. Remont zaczyna się w kwietniu. To znacznie trudniejsze przedsięwzięcie niż modernizacja deptaka.

Przebudowa Rynku będzie pierwszą inwestycją miasta w tym roku. Wczoraj ustalono, jak będzie wyglądała jej realizacja.

Największą niespodzianką będzie instalacja, której autorem jest artysta ceramik Marek Cecuła. Symbolizować ma kielecki ratusz, który od I poł. XVI wieku stał na Rynku. Skąd ten pomysł? - Zmodernizowany Rynek w początkowym projekcie wyglądał jak kamienna pustynia. Dlatego prezydent Kielc zwrócił się do mnie, by tę pustkę zagospodarować. Zdecydowałem się na interaktywną instalację, symbol ratusza, który spłonął w pożarze - zdradza Marek Cecuła.

Obrys budynku będzie zaznaczony innym odcieniem kostki. Z posadzki wystrzeli kilkanaście rur ze stali nierdzewnej o średnicy 10, 12 i 13 cm i o maksymalnej wysokości ok. 10-11 metrów. Będą podświetlane, a konstrukcja ruchoma. Całość, choć bez ścian, sugerować ma wnętrze, zamkniętą przestrzeń, która z każdego miejsca na Rynku będzie wyglądała inaczej. - Nikt nie wie, jak wyglądał ówczesny ratusz, każdy może wyobrażać go sobie inaczej. Dlatego zależało mi, aby całość można było zmieniać raz, dwa razy do roku, odwracając rury w różnych kierunkach i tworząc z nich nowe kompozycje. Chciałem też, aby instalacja była interaktywna, aby można było do niej wejść i jej dotknąć - opowiada artysta.

Instalację zobaczymy jednak najwcześniej w przyszłym roku. Najpierw rozpoczną się prace ziemne. Najstarsza część miasta może kryć pod ziemią wiele niespodzianek. Dlatego też od początku prace nadzorować będą kieleccy archeolodzy.

- Chcielibyśmy przy tym wykorzystać georadar. Urządzenie wskazuje, gdzie mogą być pozostałości po dawnych budowlach, dzięki czemu możemy uniknąć kopania na oślep - mówi Andrzej Przychodni ze świętokrzyskiej Służby Ochrony Zabytków. Archeolodzy prace na Rynku rozpoczną równocześnie z drogowcami, choć ci najpierw zajmą się remontem ulicy Orlej i kawałka Koziej, do ulicy Silnicznej. - Mamy nadzieję, że to pozwoli uniknąć nam opóźnień spowodowanych pracami badawczymi - podkreśla Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

W marcu MZD ogłosi przetarg, pod koniec kwietnia mają się rozpocząć prace budowlane. W tym roku wykonane zostaną dwa z ośmiu etapów.

MZD przygotowało harmonogram, bo Rynek i przyległe ulice to najbardziej newralgiczna część miasta, tu koncentruje się cały ruch. - Inwestycje podzieliliśmy na kilka etapów, by ograniczyć utrudnienia. Ale nie ma się co łudzić, łatwo nie będzie - przestrzega dyrektor Wójcik. - Dlatego też już dziś apeluję do kierowców, by przez czas remontu nie jeździli na pamięć, tylko bacznie obserwowali znaki w centrum. Organizacja ruchu często będzie ulegać zmianie - dodaje.

Po remoncie Orlej (pozwoli to po zamknięciu samego Rynku na puszczenie tamtędy samochodów jadących z ulicy Warszawskiej) drogowcy przystąpią do II etapu, czyli remontu ulic Małej i Dużej na odcinku od Rynku do Sienkiewicza oraz fragmentu Leśnej (między Sienkiewicza a placem Konstytucji). Potem drogowcy wezmą się za Rynek, ale tylko za jego mały fragment - południową pierzeję, na wysokości siedziby "Gazety Wyborczej" i "Sołtyków".

Dopiero w przyszłym roku rozpocznie się dalszy remont płyty Rynku wraz ze skwerem, na którym stoi pomnik św. Tekli. Wybudowane też zostaną ulice Nowoleśna (łącząca Piotrkowską z IX Wieków) oraz Nowosilniczna, która biec będzie od Koziej, przez Warszawską, aż do placu przed kościołem św. Wojciecha. - W przyszłym roku powinniśmy też rozpocząć przebudowę placu NMP oraz ulic Czerwonego Krzyża i Dużej na odcinku do katedry - wylicza dyrektor Wójcik.

W 2010 roku gotowy powinien być Rynek i rozpocznie się remont ulicy Małej (od Sienkiewicza do katedry) oraz Kapitulnej. Kolejny, ostatni już rok przyniesie remont Warszawskiej od Archiwum Państwowego do Rynku. - Rynek stanie się miejscem reprezentacyjnym. Architekci zaplanowali wyłożenie go granitowymi płytami o zróżnicowanej wielkości. Znajdą się tam wodotryski, pozostawimy kilka drzew, nie zabraknie małej architektury - podkreśla dyrektor Wojcik. Zniknie skwer, na którym stoi pomnik św. Tekli. Zostanie wyłożony płytami. Tam też swoje miejsce powinny znaleźć kieleckie kwiaciarki. Na Rynku pojawi się pręgierz.

- Jakie funkcje przyjmie plac, okaże się z czasem. Na całym świecie takie miejsca wypełniają się powoli, może powstaną na nim jeszcze małe estetyczne punkty handlowe, może minigalerie. Zobaczymy, ale niewątpliwie ta inwestycja zmieni Kielce - zapewnia dyrektor Wójcik.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

Zalamują mnie troche niektóre komentarze pod artykulem-autostrady przez rynek sie zachciewa.
Te rury to tragedia jest
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

andriey
Kontakt:

Post autor: andriey » 4 stycznia 2008, o 09:58

Rury tragedia - jak pręty zbrojeniowe!

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 4 stycznia 2008, o 10:03

no dobra dobra, niech robia.
kwiaciarki itp bardzo wporzadku ale po jaka cholere pregierz?
beda wymierzac kary cielesne?

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 4 stycznia 2008, o 10:27

Gazeta Wyborcza pisze:W kwietniu początek remontu Rynku
Wybudowane też zostaną ulice Nowoleśna (łącząca Piotrkowską z IX Wieków) oraz Nowosilniczna, która biec będzie od Koziej, przez Warszawską, aż do placu przed kościołem św. Wojciecha.
Przecież Piotrkowska łączy się z IX Wieków. Może mi ktoś przybliżyć o co chodzi z Nowoleśną.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 4 stycznia 2008, o 10:35

Jezpir pisze:
Gazeta Wyborcza pisze:W kwietniu początek remontu Rynku
Wybudowane też zostaną ulice Nowoleśna (łącząca Piotrkowską z IX Wieków) oraz Nowosilniczna, która biec będzie od Koziej, przez Warszawską, aż do placu przed kościołem św. Wojciecha.
Przecież Piotrkowska łączy się z IX Wieków. Może mi ktoś przybliżyć o co chodzi z Nowoleśną.
Chyba chodzi i przedłużenie Nowego Światu w kierunku południowym.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 4 stycznia 2008, o 10:58

Daniel pisze:Chyba chodzi i przedłużenie Nowego Światu w kierunku południowym.
O połączenie ul. Nowy Świat z Leśną? Wykorzystując obecne skrzyżowanie?
Czy tędy?
Obrazek
Jeżpir

ODPOWIEDZ