Kielce - Wielki plac budowy
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
http://biznes.onet.pl/0,1632561,wiadomosci.htmlLas dźwigów rośnie na wschodzie Polski
Wreszcie doceniono ścianę wschodnią. Deweloperzy zapowiedzieli ogromną liczbę inwestycji w powierzchnie handlowe. Skąd to zainteresowanie? - pyta "Puls Biznesu".
(...)
- Zapowiedzi są imponujące. W Białymstoku zbudowano już 55 tys. mkw. powierzchni handlowej, a projekty mówią o 160 tys. Lublin posiada 180 tys. mkw. - deweloperzy planują jeszcze 170 tys.(...). W Rzeszowie znajduje się ponad 160 tys. mkw., a przewiduje się budowę kolejnych 140 tys. mkw. powierzchni - wylicza Ewa Derlatka, starszy anlityk DTZ.
Centra handlowe choć główne, to jednak nie jedyne planowane inwestycje na ścianie wschodniej
A co u nas?
Jeżpir
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Chyba nie zrozumieliście do końca kontekstu przekazu informacji. Mniejsza z tym czy Kielce są na ścianie wschodniej czy nie. Niepokojące jest to, że Lublin i Białystok (bodaj najbiedniejsze miasta wojewódzkie) chociaż większe, uchodziły za miasta nieco zacofane w stosunku do reszty, tymczasem już nawet one nas prześcigają w kwestii powierzchni handlowych. Kielczanie długo zachwycali się Galerią Echo, a teraz dopiero zaczynają się budzić z ręką w nocniku i zauważają, że w innych miastach klienci są bardziej wymagający, a deweloperzy są już co najmniej o krok dalej. Mamy w Kielcach 3 centra handlowe, z czego tylko jedna wspomniana galeria może uchodzić za obiekt co najwyżej średniej wielkości. Ja już nie porównuję nas do Krakowa czy Warszawy, bo nie dogonimy standardu tych miast tak samo jak np. Skarżysko-Kamienna nie dogoni Kielc. Wystarczy przejrzeć nawet to forum, aby przekonać się jakie inwestycje handlowe są realizowane (również przez nasze rodzime Echo Investment) w miastach dwukrotnie mniejszych od naszego. Nie mam dokładnych danych, ale nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że już ponad połowa miast ponad 100.000 mieszkańców ma galerię handlową większą niż 100 sklepów. Tymczasem u nas dokładnie przedwczoraj minęło 15 miesięcy (
) odkąd ukazała się informacja o planach budowy Galerii IX Wieków i do tej pory nie został nawet złożony wniosek o wydanie pozwolenia na budowę bo cały czas robi się plan zagospodarowania terenu. Mniej więcej w tym samym czasie dowiedzieliśmy się, że rozbudowę Galerii Echo planuje Echo Investment - wiemy już, że zakończenie rozbudowy jest oczekiwane dopiero za niecałe 4 lata. O nowym dworcu PKP to chyba nawet nie ma co wspominać bo nie wiadomo czy w ogóle powstanie w takiej formie jaką sobie prezydent (i chociażby ja) wymarzył... 
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Teoretycznie nie jesteśmy ścianą wschodnią, ale praktycznie tak. Bida aż piszczy... Niestety.Grzegorz pisze:Kielce są raczej na południu polski, ale odrobinkę zachaczają wschód, więc myślę, że warto przytaczać takie materiały.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
Nie czytałem watku dokladnie. Czy ALDI to już pewna inwestycja w tym miejscu ???Grzegorz pisze:Podzieliłem jeszcze do niedawna pustą działkę Na Stoku pod planowane, realizowane, lub już zrealizowane inwestycje. Znalazły się również dwie puste działki i mam nadzieję, że niebawem znajdą się na nie chętni (szczególnie na tą koło nowego bloku pana Grzyba):
Przecież to nie jest żadne centrum handlowe, tylko 3 konkurencyjne supermarkety tej samej branży. Nie wyobrażam sobie, żeby mogły istnieć pod jednym szyldem, skoro nawet parkingi i drogi dojazdowe mają osobne, a to że są obok siebie to czysty przypadek - były atrakcyjne działki pod handel tego typu to te firmy się o nie postarały i tyle. Duże centrum handlowe dla Stoku i Dąbrowy mogłoby powstać na miejscu obecnej pętli autobusowej przy Sikorskiego