MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 24 października 2007, o 20:17

Obrazek
Ulica Duża zamknięta za pół roku

Ulice Kozia i Duża będą pierwsze wyłączone z ruchu podczas remontu Rynku, jaki rozpocznie się w przyszłym roku - zapowiedział w środę prezydent Wojciech Lubawski.
Stanie się to w połowie 2008 roku. Remont rozpocznie się wiosną i będzie przebiegał etapami. W kolejnym ruch wróci na Dużą, a zamknięty będzie ma Małej. A w 2009 roku Rynek będzie już zamknięty dla pojazdów. - Marzę o tym, żeby do centrum wjeżdżała tylko komunikacja masowa, jakieś specjalne, może małe i kolorowe autobusy. W jednym z miast takie autobusy ruszają z rynku o pełnych godzinach, nie trzeba się uczyć rozkładu, i rozwożą pasażerów w różne strony - mówił Lubawski.

W przyszłym roku ruszy też budowa parkingu wielopoziomowego. Miasto nie będzie wnosić o kasację wyroku NSA, który spowodował nieważność zezwolenia na budowę. - Uchwalimy miejscowy plan zagospodarowania, uwzględnimy niektóre uwagi protestujących i opracujemy nowe zezwolenie. Jak dobrze pójdzie, parking będzie już gotowy następnej zimy - stwierdził prezydent.

Zmiany to m.in. rezygnacja z kolumnady, jaka miała podpierać parking od strony ul. Leśnej, i poprawa architektury, aby parking lepiej wpisywał się w otoczenie.

:)

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 24 października 2007, o 20:30

Parking mi się nie podoba w tym miejscy, ale zawsze to jakiś kompromis, a więc krok naprzód.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 24 października 2007, o 20:44

voodoo pisze:Marzę o tym, żeby do centrum wjeżdżała tylko komunikacja masowa
Ja też chciałbym żeby po rynku jeździły autobusy!
Tak jak np. w Wiedniu - autobusy jeżdżą po deptakach w centrum.
Takie rozwiązania widziałem w wielu miastach.
Oczywiście nie ma mowy tutaj o Ikarusach i PRkach, które zostawią litry oleju na nawierzchni i wytworzą chmurę dymu.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 24 października 2007, o 21:29

W ostatnim wywiadzie dla radia Fama prezydent mówił, że te autobusy miałyby być elektryczne :D

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 24 października 2007, o 23:29

Grzegorz pisze:W ostatnim wywiadzie dla radia Fama prezydent mówił, że te autobusy miałyby być elektryczne :D
A raczej dwu silnikowe, normalnie jezdzily by na silniku spalinowym a wjezdzajac do centrum wlaczany by byl silnik elektryczny.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 24 października 2007, o 23:36

Wreszcie doczekamy się fajnego Rynku. Dosyć odważna jest decyzja zamknięcia go dla ruchu samochodowego i to właśnie mi się podoba. Przy okazji odmienią oblicze ulice do niego dochodzące. :D Ciekaw nadal jestem jak zostanie rozwiązana sprawa oświetlenia. Proponowałbym punktowe takie jakie jest na pl. Artystów plus podświetlenie kamienic. Centrum zmieni się nie do poznania w najbliższych latach.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 24 października 2007, o 23:40

hmm tylko ciekawe gdzie sie przeniosa te wszystkie samochody, ktore w godzinach szczytu zalewaja mala i duza :?:

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 25 października 2007, o 07:18

I tak ruch samochodowy na Małej i Dużej będzie. Właściciele posesji muszą mieć możliwość dojazdu do posesji. Będzie tak samo jak na Sienkiewicza. Niby deptak, a na samochody uważać trzeba.
Jeżpir

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 października 2007, o 09:43

No tego sie nie uniknie, mieszkancy i zaopatrzenie musza jakos dojezdzac.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 25 października 2007, o 11:15

No, tylko Sienkiewicza szersza.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 26 października 2007, o 19:04

ice pisze:hmm tylko ciekawe gdzie sie przeniosa te wszystkie samochody, ktore w godzinach szczytu zalewaja mala i duza :?:
Na razie na Plac Wolności i na Solną a docelowo na wielopoziomowy parking na Placu Konstytucji.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 27 października 2007, o 01:23

Mialem na mysli rowniez to, ze w godzinach szczytu przez rynek, mala, duza przejezdza masa aut. Zastanawiam sie na tym gdzie sie przeniesie ten natlok samochodow.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 27 października 2007, o 09:23

Ulica Kościuszki i Wesoła pewnie to przejmie. Część może Piotrrkowska-Leśna-Jana Pawła, ale to tylko w jedną stronę. Oj będzie się działo.
Jeżpir

seba_ck

Post autor: seba_ck » 3 listopada 2007, o 07:37

KIELCE
3 listopada 2007 - 0:01

Projekt ratusza z rur zaakceptowany

Już powstaje dokumentacja konstrukcji, która na kieleckim Rynku będzie wyznaczała miejsce ratusza. Projekt Marka Cecuły zaakceptował konserwator zabytków.

Planując remont Rynku postanowiono kostką o odmiennym kolorze zaznaczyć kontury dawnego ratusza.

- Zobaczyłem ten projekt i zdziwiłem się, bo w ten sposób chciano oddać ideę czegoś co nie istnieje i nie wiadomo jak wyglądało - mówi artysta Marek Cecuła, który po latach nieobecności wrócił do Kielc i swe usługi oferuje miastu. - Nie zachowały się zdjęcia ratusza, więc pomyślałem, że znaczenie lepszym sposobem na oddanie niegdysiejszej roli tego miejsca byłoby stworzenie konstrukcji ze stalowych wygiętych rur. Takie łuki nawiązujące do gotyckich sklepień budują atmosferę, kojarzą się z portalami, z arystokratycznymi wnętrzami.

Zaproponowana przez Cecułę kompozycja przestrzenna nie ogranicza przestrzeni, a jedynie ją organizuje. Rury z matowej stali mają być podświetlane (najdłuższe mają 10 m wysokości) i będzie można zmienić ich położenie tworząc nowe kompozycje. - Mam taki model z drutu i przy pomocy kilku ruchów można uzyskać zupełnie inne efekty.

Pomysł spodobał się specjalistom od rewitalizacji starówki, został zaakceptowany przez konserwatora zabytków. Teraz Miejski Zarząd Dróg, który przygotowuje remont Rynku, zlecił wykonanie dokumentacji tej konstrukcji.
- Podziwiać ją będziemy mogli nie wcześniej niż w 2010 roku, w przyszłym rozpocznie się remont przylegających do placu ulic, do pracy przystąpią archeolodzy - mówi dyrektor MZK Piotr Wójcik.

Lidia Cichocka
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/71102175
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 3 listopada 2007, o 13:51

Jak dla mnie pomniejszanie i tak małego Rynku :roll:

ODPOWIEDZ