Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
cochi
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Cameron pisze:Czy będzie stanowiła jakąs obwodnicę Kielc np. południową?
Z tego co zapowiadano S-46 miala od strony zachodniej wchodzic w przyszla obwidnice Miedzianej Gory i potem pojsc torem S-74...
Nie wiem czy te plany zostaly utrzymane...
cochi
-
kampio1
autor: kampio1 » 24 stycznia 2006, o 17:58
Nie wiem czemu ta S-46 ciągnie się przez całe województwo przez drogi już istniejące (DK 78, 7, 74). Sądziłem, że będzie stanowiła zupełnie nowy odcinek. Uważam, że lepszym rozwiązaniem byłoby pociągnięcie drogi przez okolicę Włoszczowy. Dalej przez Rykoszyn (planowane lotnisko), w górę S-7 i powiedzmy w przyszłym węźle Barcza byłby zjazd w stronę Lublina przez południe Starachowic i północ Ostrowca Św (te miasta zyskałyby przy tym obwodnice).
Co w takim razie z przyszłą S74? Gdzieś czytałem, że raz ma przechodzić przez Kielce - Opatów - Tarnobrzeg - Stalowa Wola - Nisko. Innym razem czytam o odcinku Łódź - Tomaszów Maz. - Opoczno - Kielce - Staszów - Połaniec - Mielec - Rzeszów. Ten drugi wariant wydaje się lepszy.
-
tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
Są pieniądze na drogi
150 mln zł dostanie województwo świętokrzyskie w 2006 roku na inwestycje na drogach krajowych.
Te pieniądze zagwarantowano w Krajowym Funduszu Drogowym. 20mln zł z tej kwoty pójdzie na wykupy gruntów między Skarżyskiem a Występą. „To krok w kierunku przebudowania krajowej „siódemki” na tym odcinku jako drogi ekspresowej” – poinformował poseł Prawa i Sprawiedliwości, Przemysław Gosiewski. „Te środki na wykupy są po to nam potrzebne, abyśmy mogli w roku 2007 zabiegać o środki unijne już na realizację dróg ekspresowych. Chodzi o to, żeby można było dokonać wykupu, bo jak się jest właścicielem terenu, to można użyć środków unijnych.” Kolejne 20mln zł zagwarantowano na wykup gruntów przy wylocie z Kielc na Cedzynę. 50mln zaplanowano w tym roku na budowę węzła Kielce Północ. Są też środki na obwodnicę Ożarowa i węzeł w Skarżysku. Są też dobre informacje dla pasażerów kolei. W ciągu trzech miesięcy na Centralnej Magistrali kolejowej powstanie przystanek Włoszczowa Północ. Zabiegi o jego stworzenie trwały 30 lat. Dzięki temu znacznie skróci się podróż z Włoszczowy do Warszawy i Krakowa.
Radio Plus Kielce
Komisja Rewizyjna czuwa!
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
Mapke mam z lokalnej prasy, nie pamietam dokladnie zrodla, w kazdy razie moze byc nieaktualna.
A na sam koniec to prostu kasa plynie, trzeba wykorzystac. Cudo!!!!
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:

wiadomość z dnia 2006-01-26
Drogowa zmiana
Ewa Sayor została dyrektorem kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Nominację wręczył jej wczoraj w Kielcach szef centrali Generalnej Dyrekcji Zbigniew Kotlarek. Zastępcą dyrektora kieleckiego oddziału został Krzysztof Strzelczyk, wcześniej kierownik rejonu dróg w Starachowicach. Dotychczasowy szef kieleckiej GDDKiA Stanisław Kamiński będzie zajmował się teraz przygotowaniem inwestycji.
Dyrektor Ewę Sayor zapytaliśmy o los najpilniejszych drogowych inwestycji w naszym regionie.
* Posłowie właśnie okroili drogowy budżet...
- Na szczęście nie w zakresie największych świętokrzyskich inwestycji. Zaczynamy przygotowania do rozbudowy drogi nr 7 Kraków - Warszawa i budowę Węzła Kielce Północ. To zadania najważniejsze, ale są również pieniądze na projektowanie północnej obwodnicy Jędrzejowa na drodze 78, budowę wylotu drogi 42 ze Skarżyska, projektowanie obwodnic Parszowa oraz Wąchocka i na wykup gruntów pod wylot drogi 74 z Kielc do Cedzyny.
* Przyjdzie więc pani kierować największymi drogowymi inwestycjami w Świętokrzyskiem?
- Rzeczywiście dawno nie było tylu przedsięwzięć na tak wielką skalę. Po raz pierwszy nie będziemy martwić się o pieniądze, ale o to jak najszybciej i najlepiej przygotować te inwestycje. Nie ukrywam, że liczę na dobrą współpracę z urzędem pana wojewody, który podejmuje najważniejsze decyzje na tym etapie. Mam nadzieję, że procedury przetargów i przygotowania inwestycji będą się skracały, bo teraz średni czas ich przygotowania w Polsce wynosi pięć lat.
* Jest pani pierwszą kobietą na stanowisku dyrektora w historii kieleckiej Generalnej Dyrekcji, a przecież drogownictwo uchodzi raczej za męską dziedzinę?
- Taki mój los. Wcześniej byłam jedną z niewielu kobiet kierujących wydziałem dróg. Cóż, to tylko dowodzi, że panie we wszystkich dziedzinach zawodowych mają równe szanse. Oddziałowi w Łodzi od kilku lat też szefuje kobieta i radzi sobie doskonale.
Małgorzata PAWELEC
http://www.echo-dnia.com.pl/?news=26849 ... =1&dzial=1
-
qbasck
autor: qbasck » 26 stycznia 2006, o 15:08
Spotkanie z Ministrem Transportu
Wojewoda Świętokrzyski Grzegorz Banaś oraz Prezydent Kielc Wojciech Lubawski spotkali się w Warszawie z Ministrem Transportu i Budownictwa - Jerzym Polaczkiem.
Rozmawiano o przyspieszeniu procedur dotyczących budowy drogi 74 z Kielc do Cedzyny oraz o lokalizacji lotniska Kielce. Jak poinformował wojewoda świętokrzyski Grzegorz Banaś, rozmowy te były konkretne i rzeczowe.
- Jesteśmy z prezydentem Lubawskim bardzo zadowoleni z przebiegu rozmów z panem ministrem. Myślę, że decyzje, które będą podjęte w najbliższym czasie korzystnie wpłyną na rozwój województwa świętokrzyskiego. W tym roku planujemy zakupić grunty, by móc rozpocząć budowę drogi - powiedział wojewoda.
W działania dotyczące budowy drogi i lokalizacji lotniska włączyli się także czynnie świętokrzyscy posłowie PiS.
http://www.kielce.uw.gov.pl/index.php?str=218&id=1516
-
BziQ76
-
Kontakt:
autor: BziQ76 » 27 stycznia 2006, o 15:52
Nareszcie coś się dzieje z drogami w województwie na większą skalę
-
j'k
- Ranga: Kierownik budowy ;)
"Biuletyn Zamówień Publicznych nr 35
z dnia 2006-02-08
Kielce: opracowanie dokumentacji projektowej rozbudowy drogi ekspresowej S-7- Stadium Koncepcji Programowej- do parametrów drogi dwujezdniowej na odcinku Obwodnicy Kielc
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Kielcach"
------------------------------------------------------------------------
(węzeł Kielce - Północ) + obwodniaca = zapowiada się niezła jazda

-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
Super! 2 pasma obwodowej, wezel polnoc

na same przejazdzki sie bedzie chcialo jezdzic.
-
BziQ76
-
Kontakt:
Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 32 z dnia 2006.02.06
POZYCJA 6652
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - roboty budowlane
Kielce: budowa drogi krajowej nr 42 na odcinku od km 248+500,76 do km 249+743,00 (od ul. Krakowskiej do włączenia w ul. Legionów) w Skarżysku Kamiennej - zad. 7
...
1.6) Opis/przedmiot zamówienia: Budowa drogi krajowej nr 42 na odcinku od km 248+500,76 do km 249+743,00 (od ul. Krakowskiej do włączenia w ul. Legionów) w Skarżysku Kamiennej
1.Rozbiórka elementów dróg 2.Roboty drogowe 3.Organizacja ruchu 4.Wycinka drzew i krzewów 5.Przebudowa sieci energetycznej 6.Telekomunikacja 7.Budowa i modernizacja gazociągu niskiego napięcia 8.Przebudowa sieci wodociągowej i kanalizacji sanitarnej 9.Przepusty drogowe 10.Kanalizacja deszczowa 11.Oświetlenie drogowe 12.Nasadzenie drzew i krzewów 13.Mała arcitektura 14.Renowacja Przewału Staszicowskiego 15.Roboty mostowe.
Kolejne ruchy na usprawnienie ruchu w Skarżysku. Co prawda niewiele ale zawsze to coś.
-
halny
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Niby niewiele ale jest to odcinek który po pierwsze połączy dwa odcinki ulic dwujezdniowych przez co prawie cały przebieg drogi nr,42 przez Skarżysko będzie dwujezdniowy a po drugie ta dobudowa pobiegnie nowym sladem omijając linię kolejową przez co mozna będzie zlikwidować przejazd kolejowy z zaporami .
-
j'k
zapomniłem dodać iż dla:
"Opracowanie dokumentacji projektowej rozbudowy drogi ekspresowej S-7"
termin realizacji (budowy) to:15.07.2007
a jest też nastepna dobra informacja:
"Opracowanie dokumentacji projektowej rozbudowy drogi ekspresowej S-7 - Stadium uszczegółowienia Koncepcji Programowej - na odcinku Jędrzejów - Moczydło od km 583+632 do km 607+000"
termin realizacji (budowy) to: 15.07.2007
wychodzi mi ok 24,5 km , sporo... ale nie widze na mapie gdzie jest to Moczydło, wie ktoś gdzie to jest?
-
j'k
mam, Moczydło jest w pół drogi między Wodzisławiem a Książem Wielkim, to już teren małopolskiego
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
Duzo dobrych wiadomosci

-
j'k
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU
Opracowanie dokumentacji projektowej budowy drogi ekspresowej S-7 - Stadium Techniczno - Ekonomiczno - Środowiskowe i Koncepcji Programowej - na odcinku Chęciny - Jędrzejów
----------------
to już kolejny fragment, który będą nam projektować (razem to już niezły fragment - od granic z woj. małopolskim do węzła Kielce Północ)