GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 29 września 2007, o 22:40

andrzej pisze:jak myślicie co z tym zrobią?
Sądzę, że wybudują wewnętrzną drogę lokalną wzdłuż ekspresowej.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Ciekawe

Post autor: Jezpir » 1 października 2007, o 14:53

co zrobią ze skrzyżowaniem S74 (ul. Jesionowej) z ul. Warszawską. Z tego co zrozumiałem, to tuneloprzekop ma zacząć się już na Świętokrzyskiej.
Jeżpir

andrzej

Re: Ciekawe

Post autor: andrzej » 1 października 2007, o 16:48

Jezpir pisze:co zrobią ze skrzyżowaniem S74 (ul. Jesionowej) z ul. Warszawską. Z tego co zrozumiałem, to tuneloprzekop ma zacząć się już na Świętokrzyskiej.

Dobrze zrozumiałeś, że tunel zacznie się na Świętokrzyskiej ale ma iść w stronę Cedzyny, a nie Łodzi,a poza tym na skrzyżowaniu Jesionowej z Warszawską nie będzie już S74 tylko zwykłą DK74.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 2 października 2007, o 07:14

andrzej pisze: Dobrze zrozumiałeś, że tunel zacznie się na Świętokrzyskiej ale ma iść w stronę Cedzyny, a nie Łodzi,a poza tym na skrzyżowaniu Jesionowej z Warszawską nie będzie już S74 tylko zwykłą DK74.
To wiem, że w kierunku Cedzyny, tylko sądziłem, że Jesionowa też będzie "eską", a tu "lipka". Może kiedyś wiadukcik na Warszawskiej?
Jeżpir

andrzej

Post autor: andrzej » 2 października 2007, o 08:43

Jezpir pisze:
To wiem, że w kierunku Cedzyny, tylko sądziłem, że Jesionowa też będzie "eską", a tu "lipka". Może kiedyś wiadukcik na Warszawskiej?
Czy ja wiem czy lipka, że Jesionowa będzie zwykłą DK? Wg mnie bardzo dobrze, nie jestem zwolennikiem wprowadzania eSek do miast, zwłaszcza pokroju i wielkości Kielc. Jeśli cała 74 na terenie Kielc byłaby eSką to następny możliwy węzeł za Świętokrzyską/Solidarności to byłyby Skrzetle, bo najmniejsza odległość między węzłami na eSce w terenie zabudowanym(w uzasadnionych przypadkach) wynosi 1,5 km, więc trzeba by zlikwidować skrzyżowania Jesionowej/Świętokrzyskiej z Warszawską i zjazdy z Jesionowej w Klonową. Następny (najwcześniejszy możliwy)to byłby zjazd w okolicach skrzyżowania z Hubalczyków, a następny to już węzeł z obwodnicą. Byłoby trochę głupie robić takie ograniczenia(3 węzły na jednej z głównych tras w osi wschód-zachód) na ulicy na której ruch lokalny,międzyosiedlowy stanowi dość duży odsetek pojazdów poruszających się po drodze. W sumie nie wiem też, po co dojazd do skrzyżowania Solidarności/Świętokrzyska od strony Cedzyny ma być w standardzie S. Przecież z tej drogi nie będą korzystać tylko tiry i samochody przejeżdżające przez miasto na dłuższej trasie, 74 też przydałoby się wyrzucić za miasto, przynajmniej tiry.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 2 października 2007, o 09:55

andrzej pisze:W sumie nie wiem też, po co dojazd do skrzyżowania Solidarności/Świętokrzyska od strony Cedzyny ma być w standardzie S. Przecież z tej drogi nie będą korzystać tylko tiry i samochody przejeżdżające przez miasto na dłuższej trasie, 74 też przydałoby się wyrzucić za miasto, przynajmniej tiry.
A w czym Ci to przeszkadza, że będzie w standardzie S-ki? Bez tego w życiu nie doczekalibyśmy się tunelu pod Al. Solidarności (za miejskie pieniądze). Natomiast docelowo, oczywiście - jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest obwodnica, co do tego nie mam wątpliwości.

andrzej

Post autor: andrzej » 2 października 2007, o 11:00

cm pisze: A w czym Ci to przeszkadza, że będzie w standardzie S-ki? Bez tego w życiu nie doczekalibyśmy się tunelu pod Al. Solidarności (za miejskie pieniądze). Natomiast docelowo, oczywiście - jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest obwodnica, co do tego nie mam wątpliwości.
Czy przeszkadza? W sumie nie wiem, z tą inwestycją wiązałem z goła inne nadzieje niż budowa tunelu, jak dla mnie mogłoby go nie być. Utworzenie dalszego przebiegu Świętokrzyskiej jako dwupasmowej ulicy prowadzącej do granic miasta daje ogromne możliwości zachodniej części Kielc, jest to inwestycja potrzebna na wczoraj. Cóż jednak będą mieli z niej mieszkańcy i przyszli inwestorzy skoro jedynymi możliwościami "dostania" się do drogi będą węzły Solidarności/Świętokrzyska i następny poza miastem. Jeśli 74kę wywali się poza miasto (a w przyszłości mam nadzieję że tak będzie)to zostaniemy z eSką w mieście którą będzie odbywał się głównie ruch międzyosiedlowy i dojazdowy do miasta z ościennych gmin.
Gdyby była to nawet droga klasy GP (na GP w terenie zabudowanym skrzyżowania mogą być co kilometr, a nie co 3 km jak na S gdy w terenie zabudowanym nie ma wyjątkowych potrzeb funkcjonalno-ruchowych) to możnaby stworzyć 2 skrzyżowania ze światłami(czerwone kropy) i dojazd i tak byłby bardzo dobry. Gdyby wybudowano jeszcze drogę o której prowadziliśmy tu na forum dyskusje(to ta na czerwono) to już wogóle ta część miasta wyglądałaby bardzo fajnie. Tereny zaznaczone iksami (ten po prawej to działki, ale mam nadzieję, że kiedyś ich posiadacze skuszeni wysokimi cenami oddadzą je w "dobre ręce") zyskałyby baaardzo wiele na atrakcyjności dla inwestorów.

Obrazek

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 2 października 2007, o 12:01

andrzej pisze:Cóż jednak będą mieli z niej mieszkańcy i przyszli inwestorzy skoro jedynymi możliwościami "dostania" się do drogi będą węzły Solidarności/Świętokrzyska i następny poza miastem. Jeśli 74kę wywali się poza miasto (a w przyszłości mam nadzieję że tak będzie)to zostaniemy z eSką w mieście którą będzie odbywał się głównie ruch międzyosiedlowy i dojazdowy do miasta z ościennych gmin.
Twoja argumentacja brzmi logicznie, co nie zmienia faktu, że prawdopodobnie bez takiego rozwiązania, jakie zastosowano, czekalibyśmy na wylotówkę w tym miejscu jeszcze kolejne 30 lat. Cóż, myślę, że jakąś drogę lokalną prowadzącą do budynków AŚ i tak miasto będzie musiało pociągnąć, zapewne z możliwością jej przedłużenia jeśli zajdzie taka potrzeba. Poza tym po ewentualnym wybudowaniu obwodnicy, zawsze będzie można zrobić dodatkowe skrzyżowania na tym odcinku. No, ale to i tak tylko nasze gdybanie :)

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 2 października 2007, o 12:46

Ja z kolei jestem za wyprowadzeniem ciężkiego ruchu z miast. Czyli tiry na obwodnice i już. Ale jak już będzie eska (inaczej nie byłoby chyba kasy z uniu) z rejonu Tesco to powinna już lecieć do końca, a droga, którą zaznaczyłeś Andrzeju na czerwono to byłaby nowa 73. Nawet coś kiedyś czytałem, że przed Domaszowicami ma powstawać jakiś węzeł ul. Świętokrzyskiej z nową 73-ką. Nawet gdzieś jest na forum krótki temacik, ale dyskurs się urwał.
Jeżpir

andrzej

Post autor: andrzej » 2 października 2007, o 12:50

^^^^^^
@cm:Gdybanie gdybanie, w sumie teraz to sobie możemy co by było gdyby, ale musimy kierować się zasadą lepszy rydz niż nic lub wybieramy mniejsze zło, to takie polskie :!: :D

Trudno, skoro ta droga ma powstać jako eSka, to wypadałoby, żeby miasto wykonało następny krok. Jakieś drogi w tamtym rejonie(ja chcę tą na czerwono, i to już :D ) muszą powstać bo naprawdę to fajny teren pod poważniejsze inwestycje, w sumie troszkę górzysty, ale to chyba tylko dodaje mu atrakcyjności. Sąsiedztwo jest bardzo miłe, Exbud, AŚ i Office Park, i miejmy nadzieję w przyszłości jakieś inne tego typu inwestycje. Wyobraźcie sobie takie małe centrum biurowe na górce, jak dla mnie super, i jakie pozytywne wrażenie dla wjeżdżających do miasta od strony Cedzyny.

@jezpir: Był taki temat, też o tym napisałem w moim poprzednim poście ale to póki co radosna twórczośc jednego z userów. Tiry won :!: ale nie tylko one, zawsze lepiej obwodnicą niż stać w korkach, na światłach itp. etc. itp.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 3 października 2007, o 19:23

A ja jestem za budowaniem autostrad przez centra miast! To właśnie takie drogi nadają prawdziwej wielkomiejskości!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 3 października 2007, o 20:22

Grzesiek pisze:A ja jestem za budowaniem autostrad przez centra miast! To właśnie takie drogi nadają prawdziwej wielkomiejskości!
Każde szanujące się miasto europejskie unika takich rozwiązań i jest to ostateczność. Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Jednym z nich jest zapewne fakt, że wiele miast europejskich ma (przynajmniej w centrum) charakter historyczny. Inną strategię przyjęto w Stanach Zjednoczonych gdzie autostrady służą do zwyczajnego transportu międzydzielnicowego, a nie tylko międzymiastowego.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Boss

Post autor: Boss » 3 października 2007, o 21:24

Grzesiek pisze: To właśnie takie drogi nadają prawdziwej wielkomiejskości!
co Ty masz z tą wielkomiejskością :roll: :shock: :lol: :idea:
prawie co drugi Twój post to jakaś wzmianka o wielkomiejskości...
CK|PL|EU

andrzej

Post autor: andrzej » 3 października 2007, o 22:36

Grzesiek pisze:A ja jestem za budowaniem autostrad przez centra miast! To właśnie takie drogi nadają prawdziwej wielkomiejskości!
TAK!!! Walnijmy S-7 przez kielecki Rynek, następnie zróbmy wielki węzeł drogowy w parku miejskim, bo po co takie coś zielone skoro może być naprawdę wielkomiejsko! Czy drogi dodają wielkomiejskości? Architektura, rozplanowanie przestrzenne, czy przestrzenie przeznaczone dla ludzi- chyba to się bardziej liczy w szanujących się wielkich miastach a nie jakaś zapchana, śmierdząca i trująca, na dodatek biegnąca przez centrum autostrada. Jak dla mnie(i myślę że nie tylko dla mnie) prawdziwie wielkomiejskie centrum to miejsce całkowicie przyjazne ludziom, a nie samochodom.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 października 2007, o 22:44

Usytuowanie tak niedostepnej drogi nie sluzy scalaniu miasta. Wazny aspekt. Dlatego autostrady z dala od miasta ;) ale drogi szybkiego ruchu moga byc.

ODPOWIEDZ