Dekom - Hotel Dal, ul. Piotrkowska (Centrum)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Ja przeciwnie. Stoję na stanowisku, jak większość urbanistów (architektów), że wysokościowe budynki w granicach ścisłego śródmieścia Kielc po prostu nie pasują. Wówczas to one dominują nad niską zabudową starej części miasta, a ten przywilej powinien należeć do Wzgórza Zamkowego. Ale... obecnie są plany zabudowania tzw. "trójkąta bermudzkiego" co mi się bardzo podoba (ja usytuował bym tu również parking wielopoziomowy zamiast na Pl. Konstytucji). I tu pojawiła się szansa "pogodzenia" ładu przestrzennego tej części miasta. Sądzę, że istniałaby możliwość stworzenia w tym miejscu nowoczesnego centrum biurowego z prawdziwego zdarzenia z wysokimi, strzelistymi biurowcami, ale pod warunkiem, że cały obszar od Piotrkowskiej do Silnicznej byłby w taki sposób zabudowany. ?Ale z tego co mi wiadomo, to miast poszło w nieco inną- bardziej tradycyjną stronę i chce od strony Piotrkowskiej stworzyć niską zabudowę, a od Al. 9 w. wyższą. W takiej sytuacji należałoby "zdjąć" kilka pięter tego "bloku" bo inaczej będzie kolidował z sąsiednią zabudową (a najgorsze, że będzie nad nią dominował). Zapraszam do dyskusji pt. Czy zabudować trójkąt bermudzki nowoczesnymi wysokościowcami (wtedy można by nawet "dołożyć" kilka pięter) czy poszerzyć obszar quasi-starej, niskiej zabudowy śródmieścia Kielc (wtedy należy "zdjąć" kilka pięter).
No to masz male wymagania.MeehoweCK pisze:ja bym tam widział kamienice mniej więcej tego rodzaju co przy Plantach/Ogródku Jordanowskim. Szczególnie ta narożna mi się zawsze bardzo podobała.
Ja tam widze tylko nowoczesne budynki chociazby typu Becher IXw/Cicha.
Zawsze chcialem zeby IXw byla arteria z nowoczesna zabudowa i jest na to szansa.
Mam nadzieje ze nie zepsuja trojkata "stylowymi" kamieniczkami.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Rozumiem, że chodzi o zespół usługowo-mieszkalny, jak tak to jestem za. Ale quasi-stare budynki, budowane od podstaw też by tam dobrze wyglądały. Ale to sprawa dyskusyjna.MeehoweCK pisze:ja bym tam widział kamienice mniej więcej tego rodzaju co przy Plantach/Ogródku Jordanowskim.
Ja również, ale WYŁĄCZNIE od strony Al. X wieków Kielc. Nawet wyższe mogą być od tej strony.ice pisze:Ja tam widze tylko nowoczesne budynki chociazby typu Becher IXw/Cicha.Zawsze chcialem zeby IXw byla arteria z nowoczesna zabudowa i jest na to szansa.
A ja przeciwnie. Od strony X wieków mogą być nowoczesne, a od strony Piotrkowskiej fajnie by wyglądały stylowe kamieniczki. Chociaż muszę przyznać, że ciekawie też może wyglądać cały zabudowany obszar nowoczesnymi (w granicach rozsądku) budynkami. Ale raczej byłbym zwolennikiem podziału stylów: od Piotrkowskiej-quasi stare, od X wieków- nowe, wyższe.ice pisze:Mam nadzieje ze nie zepsuja trojkata "stylowymi" kamieniczkami.
Żyjemy w XXI wieku, więc uszanujmy to. "Stylowe" kiamieniczki - czyli z innych epok mogli budować nasi przodkowie, a że tego nie zrobili, albo wybudowali za mało to trudno. Budujmy to co się buduje w XXI wieku, żeby nasze dzieci, wnukowie mogli powiedzieć, że to przykład XXI wiecznego budynku a nie np. XXI wieczna podróbka Secesji!
I nie wiecej niz 5 kondygnacji naziemnych. Kamieniczki zdecydowanie niech zatrzymaja sie w glowach inwestorow na poziomie pomyslu. Wystarczajaco dobra architekture nowoczesna mozna zaprojektowac, szczegolnie biorac pod uwage stosunkowo niewielki znaczenie kamienic przy Piotrkowskiej, bo te urokiem nie grzesza.