Promocja Kielc i regionu - realizacja
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Kto nie oglądał dziś Faktów, może obejrzeć materiał tutaj:
http://www.tvn24.pl/28377,1520915,0,1,f ... omosc.html
http://www.tvn24.pl/28377,1520915,0,1,f ... omosc.html
A co oni sami mogą? Kiedy jakiś czas temu próbowali coś robić, to usłyszeli od prezydenta, że "oni nie są od pomysłów, ale od wykonywania poleceń". A polecenia były naprawdę... kontrowersyjne. Ale faktem jest z drugiej strony, ze te osoby, które tam zostały nie mają za grosz odwagi, żeby się wychylić i zaryzykować. Zobaczymy jak sobie będzie radził nowy dyrektor wydziału - faktycznie, jak ktoś napisał, wydaje się dość nieśmiały...autor pisze:Nasmiewano jak nasmiewano...Fakty wcale nie wskazaly, ze jest on zly, ale szydery troche bylo. Przykre. Jak tu naklonic wydzial promocji do zmiany?
W. Lubawski wiele się nauczył w kwestii zarządzania miastem i w wielu sprawach jego decyzje i sposób działania bardzo mi się podobają (trzymam za niego kciuki nie tylko w kwestii lotniska), ale jesli chodzi o promocję miasta to po prostu ręce opadają. Tyle lat minęło, a nic się nie nauczył, nie ma za grosz wyczucia, niemal nic z tej działki nie rozumie. W tej dziedzinie łączy irytującą pewność siebie z kompletną niestety ignorancją. Wyraźnie widzę też, że promocja Kielc interesuje go głównie wtedy, gdy łączy się z promocją Wojciecha Lubawskiego.
Tymczasem sednem działań promocyjnych powinno być m.in. umiejętne przekonywanie do Kielc takich właśnie niechętnych naszemu miastu, a wpływowych mediów jak TVN czy GW. Tymczasem przez swoje "genialne", nie konsultowane z fachowcami pomysły osiąga efekt odwrotny. Jeżeli coś konsultuje w sprawach promocji, to chyba wyłącznie z klakierami, którzy mają interes w potakiwaniu.
A właśnie miałem napisać o efekcie "promocyjnym" sposobu rozwiązywania problemu strajku w MPK... Po raz pierwszy (z wyjątkiem stadionu rzecz jasna) za rządów W. L. o Kielcach trąbiły wszystkie media...
Chwała Bogu za biskupa Florczyka (naprawdę świetnego człowieka nawiasem mówiąc), który wyhamował tą nie prowadzącą nigdzie nakręcającą się spiralę bardzo złych emocji. Ale to wszystko posunęło sie juz tak daleko, że jako kielczanie przegraliśmy sprawę komunikacji miejskiej...
A teraz ten baner: jeden baner, a cała Polska o nim słyszy - znowu efekt promocyjny potężny. Tyle, że odwrotny od zamierzonego, bo się z nas śmieją.
ps. I ciekawe, czy rzeczywiście ten baner jest dużo droższy niż przy normalnych stawkach rynkowych...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
A ja bym się aż tak bardzo nie przejmował... Chyba przez przypadek wyszła p. Lubawskiemu - z umiarkowanego zaklęcia - promocja bez mała ambientowa
... to troche jak z MediaMarkt i ich durnymi hasłami. Hasła durne jak 150, a i tak walą do nich tłumy.
Może warto spojrzeć na to inaczej ? Nie każde miasto miałoby odwagę na taką promocje A nasze miało... i teraz wyróżnia się od innych... Nie bardzo mogę sobie przypomnieć czyja promocja ... może poza Wrocławiem spotkała się z takim zainteresowaniem w mediach. Ja bym wcale nie chował głowy w piasek przy tej okazji .. Forrest Gump mi się przypomina i jego slogany reklamowe
Może warto to hasełko właśnie Forrestem tłumaczyć 
PS.
Porównując do 'benefisu' - to hasło jest super pomysłem
... to troche jak z MediaMarkt i ich durnymi hasłami. Hasła durne jak 150, a i tak walą do nich tłumy.
Może warto spojrzeć na to inaczej ? Nie każde miasto miałoby odwagę na taką promocje A nasze miało... i teraz wyróżnia się od innych... Nie bardzo mogę sobie przypomnieć czyja promocja ... może poza Wrocławiem spotkała się z takim zainteresowaniem w mediach. Ja bym wcale nie chował głowy w piasek przy tej okazji .. Forrest Gump mi się przypomina i jego slogany reklamowe
PS.
Porównując do 'benefisu' - to hasło jest super pomysłem
- KamilEm
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Bez przesady. NIe ma czegoś takiego jak zły PR. NIe ważne co się mówią byleby mówili. Przykład? http://www.bonerpalace.pl To ten hotel na Rynku w Krakowie, którego nazwy tłumaczenia nie będe przytaczał. A wpiszcie na końcu zamiast pl - com
A jeśli chodzi o TVN. Zielona Góra z okazji Winobrania zafundowała sobie niezłą promocje. Byłem w ZG i wcale nie jestem zachwycony tym miastem. Wręcz przeciwnie. Spodziewałem się że to już zachód... A w TVN? Wychwalają to miasto o ono jest sponsorem programów. A gdyby tak Kielce w ten sposób wypromować? Np. przy okazji OffFashion?
A jeśli chodzi o TVN. Zielona Góra z okazji Winobrania zafundowała sobie niezłą promocje. Byłem w ZG i wcale nie jestem zachwycony tym miastem. Wręcz przeciwnie. Spodziewałem się że to już zachód... A w TVN? Wychwalają to miasto o ono jest sponsorem programów. A gdyby tak Kielce w ten sposób wypromować? Np. przy okazji OffFashion?
Specjaliści oceniają nowy slogan miasta
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4476910.html
Co do złego PR-u to jednak jedne miasta są oceniane lepiej a drugie gorzej. Ktoś kto u nas nie był i o Kielcach słyszał tylko z telewizji, opowieści i plotek ma taką wizję miasta jaką prezentuje m.in. ten baner - beznadziejnie, smutno, nudno, wieje... i nie należy się poddawać jak ktoś wyciąga scyzoryk.
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4476910.html
Co do złego PR-u to jednak jedne miasta są oceniane lepiej a drugie gorzej. Ktoś kto u nas nie był i o Kielcach słyszał tylko z telewizji, opowieści i plotek ma taką wizję miasta jaką prezentuje m.in. ten baner - beznadziejnie, smutno, nudno, wieje... i nie należy się poddawać jak ktoś wyciąga scyzoryk.
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Najprawdopodobniej 1 października ruszy internetowa telewizja w kieleckim ratuszu
Trwają ostatnie przygotowania do jej uruchomienia. Powstała już specjalna strona. W magistracie stworzono ministudio, a pracownicy biura prasowego prezydenta pracują nad pierwszymi materiałami. Mają one na razie charakter ponadczasowy, dotyczą na przykład tego, co warto zobaczyć w Kielcach. Anna Ciulęba- rzecznik prezydenta mówi, że generalnie telewizja ma być adresowana do kielczan, ale nie tylko. "Będzie to świetne narzędzie promocyjne, dlatego na stronie pojawi się wiele krótkich materiałów dotyczących regionu świętokrzyskiego, tak by zachęcić ludzi do jego odwiedzenia"- zaznaczyła rzecznik. Zbigniew Kotarba z biura prasowego prezydenta zapowiedział też, że kielczanie będą mogli przysyłać do internetowej telewizji także własne materiały.
2007-09-11 16:07:45
http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=6533
Trwają ostatnie przygotowania do jej uruchomienia. Powstała już specjalna strona. W magistracie stworzono ministudio, a pracownicy biura prasowego prezydenta pracują nad pierwszymi materiałami. Mają one na razie charakter ponadczasowy, dotyczą na przykład tego, co warto zobaczyć w Kielcach. Anna Ciulęba- rzecznik prezydenta mówi, że generalnie telewizja ma być adresowana do kielczan, ale nie tylko. "Będzie to świetne narzędzie promocyjne, dlatego na stronie pojawi się wiele krótkich materiałów dotyczących regionu świętokrzyskiego, tak by zachęcić ludzi do jego odwiedzenia"- zaznaczyła rzecznik. Zbigniew Kotarba z biura prasowego prezydenta zapowiedział też, że kielczanie będą mogli przysyłać do internetowej telewizji także własne materiały.
2007-09-11 16:07:45
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.
-
voodoo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Wczoraj w Informacjach TVP3 było o akcji kieleckich krótkofalowców, którzy nadawali wiadomość o tragedii 11 września w NY na cały świat(nawet jakieś małe wysepki), następnie tym, z którymi się połączyli wysyłali kartki pocztowe (foldery) z Kielcami, pokazane na nich były najciekawsze atrakcje Kielc wraz z logiem turystycznym miasta. Moim zdaniem bardzo fajna i oryginalna akcja, może to rozsławi choć trochę na świecie nasze miasto 
Tu kilka szczegółów dot. pracy stacji okolicznościowej SN6WTC:
http://sp7pki.qrz.pl/default.asp?m1=2
Akcja została dość szeroko rozpropagowana w lokalnych (i nie tylko) mediach.
http://sp7pki.qrz.pl/default.asp?m1=2
Akcja została dość szeroko rozpropagowana w lokalnych (i nie tylko) mediach.
crex
>>The UNIX Guru`s view of Sex:
>>unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
>>The UNIX Guru`s view of Sex:
>>unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
Wojciech Mann tłumaczy "Don't give up"
2007-09-12, ostatnia aktualizacja 2007-09-13 11:04
Na temat kontrowersyjnej reklamy Kielc ze sloganem "Don't give up... you are in Kielce", czyli "Nie poddawaj się... jesteś w Kielcach", wypowiadali się już na naszych łamach angliści, eksperci od reklamy, kielczanie. Czas na znanego dziennikarza muzycznego.
Większość zauważała, że taki zwrot kieruje się zwykle do osób w depresji, zniechęconych, przeżywających tragedię. Tematem pocieszającego "don't give up" zajął się również Wojciech Mann, już dwa lata temu tłumacząc piosenkę pod tym tytułem.
„Jak się okazuje, nie tylko Henryk Sienkiewicz pisał »ku pokrzepieniu serc «. Godnym jego następcą jest Peter Gabriel. Piosenka „Don't Give Up” z albumu „So” zaśpiewana w duecie z Kate Bush jest tego najlepszym przykładem. Bohater utworu jest zgorzkniały, rozczarowany i dość pesymistycznie nastawiony do świata. Pocieszająca go Kasia słodko i czarująco namawia go, żeby się nie poddawał. Gdyby na każdego zdołowanego mężczyznę przypadała jedna taka Kasia, to świat wyglądałby dużo, dużo lepiej...
Wzrastaliśmy silni w tym dumnym kraju,
Byliśmy potrzebni,
Uczono mnie walczyć, uczono zwyciężać.
Nigdy nie myślałem, że mogę przegrać.
Już koniec walk, na to wygląda,
Opuściły mnie wszystkie marzenia,
Zmieniłem twarz, zmieniłem nazwisko,
Ale nikt cię nie chce, kiedy przegrywasz.
Nie poddawaj się,
bo masz przyjaciół.
Nie poddawaj się,
Jeszcze nie przegrałeś.
Nie poddawaj się,
Wiem, że ci się uda.
Choć widziałem to wszędzie,
Nie myślałem, że mnie też dotknie.
Myślałem, że wytrzymamy do końca,
Dziwnie sprawy się toczą.
Jechałem nocą w stronę domu,
Miejsca, w którym się urodziłem, nad jeziorem
Z nastaniem świtu ujrzałem ziemię,
Drzewa spalone aż do gruntu.
Nie poddawaj się,
Wciąż masz nas.
Nie poddawaj się,
Nie potrzebujemy niczego.
Nie poddawaj się,
Bo gdzieś jest miejsce
Dla nas.
Daj odpocząć myślom,
Za dużo się martwisz.
Wszystko będzie dobrze,
W trudnych czasach
Możesz na nas liczyć.
Nie poddawaj się,
Proszę, nie poddawaj się.
muszę stąd iść,
Już tego nie zniosę.
Stanę na tym moście,
Popatrzę w dół,
Cokolwiek nadejdzie,
Cokolwiek odejdzie,
Rzeka płynie dalej,
Rzeka płynie dalej.
Przeniosłem się do innego miasta,
Próbowałem się osiedlić,
Tylu ludzi na każde miejsce pracy,
Tylu nikomu niepotrzebnych ludzi.
Nie poddawaj się,
bo masz przyjaciół.
Nie poddawaj się,
Nie jesteś jedyny.
Nie poddawaj się,
Nie ma powodu, by się wstydzić.
Nie poddawaj się,
Wciąż masz nas.
Nie poddawaj się teraz,
Jesteśmy z ciebie dumni.
Nie poddawaj się,
Wiesz, że nigdy nie było łatwo.
Nie poddawaj się,
bo wierzę, że jest gdzieś miejsce,
Miejsce dla nas.
Magazyn "Gazety Wyborczej" "Duży Format", 27 czerwca 2005 r., Wojciech Mann, "Don't Give Up"
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
2007-09-12, ostatnia aktualizacja 2007-09-13 11:04
Na temat kontrowersyjnej reklamy Kielc ze sloganem "Don't give up... you are in Kielce", czyli "Nie poddawaj się... jesteś w Kielcach", wypowiadali się już na naszych łamach angliści, eksperci od reklamy, kielczanie. Czas na znanego dziennikarza muzycznego.
Większość zauważała, że taki zwrot kieruje się zwykle do osób w depresji, zniechęconych, przeżywających tragedię. Tematem pocieszającego "don't give up" zajął się również Wojciech Mann, już dwa lata temu tłumacząc piosenkę pod tym tytułem.
„Jak się okazuje, nie tylko Henryk Sienkiewicz pisał »ku pokrzepieniu serc «. Godnym jego następcą jest Peter Gabriel. Piosenka „Don't Give Up” z albumu „So” zaśpiewana w duecie z Kate Bush jest tego najlepszym przykładem. Bohater utworu jest zgorzkniały, rozczarowany i dość pesymistycznie nastawiony do świata. Pocieszająca go Kasia słodko i czarująco namawia go, żeby się nie poddawał. Gdyby na każdego zdołowanego mężczyznę przypadała jedna taka Kasia, to świat wyglądałby dużo, dużo lepiej...
Wzrastaliśmy silni w tym dumnym kraju,
Byliśmy potrzebni,
Uczono mnie walczyć, uczono zwyciężać.
Nigdy nie myślałem, że mogę przegrać.
Już koniec walk, na to wygląda,
Opuściły mnie wszystkie marzenia,
Zmieniłem twarz, zmieniłem nazwisko,
Ale nikt cię nie chce, kiedy przegrywasz.
Nie poddawaj się,
bo masz przyjaciół.
Nie poddawaj się,
Jeszcze nie przegrałeś.
Nie poddawaj się,
Wiem, że ci się uda.
Choć widziałem to wszędzie,
Nie myślałem, że mnie też dotknie.
Myślałem, że wytrzymamy do końca,
Dziwnie sprawy się toczą.
Jechałem nocą w stronę domu,
Miejsca, w którym się urodziłem, nad jeziorem
Z nastaniem świtu ujrzałem ziemię,
Drzewa spalone aż do gruntu.
Nie poddawaj się,
Wciąż masz nas.
Nie poddawaj się,
Nie potrzebujemy niczego.
Nie poddawaj się,
Bo gdzieś jest miejsce
Dla nas.
Daj odpocząć myślom,
Za dużo się martwisz.
Wszystko będzie dobrze,
W trudnych czasach
Możesz na nas liczyć.
Nie poddawaj się,
Proszę, nie poddawaj się.
muszę stąd iść,
Już tego nie zniosę.
Stanę na tym moście,
Popatrzę w dół,
Cokolwiek nadejdzie,
Cokolwiek odejdzie,
Rzeka płynie dalej,
Rzeka płynie dalej.
Próbowałem się osiedlić,
Nie poddawaj się,
bo masz przyjaciół.
Nie poddawaj się,
Nie jesteś jedyny.
Nie poddawaj się,
Nie poddawaj się,
Wciąż masz nas.
Nie poddawaj się teraz,
Jesteśmy z ciebie dumni.
Nie poddawaj się,
Wiesz, że nigdy nie było łatwo.
Nie poddawaj się,
bo wierzę, że jest gdzieś miejsce,
Miejsce dla nas.
Magazyn "Gazety Wyborczej" "Duży Format", 27 czerwca 2005 r., Wojciech Mann, "Don't Give Up"
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
hey pisze:Wojciech Mann tłumaczy "Don't give up"
Próbowałem się osiedlić,
Nie poddawaj się,
bo masz przyjaciół.
Nie poddawaj się,
Nie jesteś jedyny.
Nie poddawaj się,
Nie poddawaj się,
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)