Pomnik dla ofiar pogromu

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

hey
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: hey » 22 sierpnia 2007, o 22:04

Dla zainteresowanych info i fotki z odsłonięcia pomnika pogromu ze strony Jewish Heritage Europe:

http://www.jewish-heritage-europe.org/c ... d_news.htm

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 23 sierpnia 2007, o 13:10

hey pisze:Powinni jeszcze zrobić tablicę na kamienicy między ulicami na Warszawskiej upamiętniającą szpital i zamordowanych ludzi.
Ale wyłącznie tablice. Ten budynek należy zburzyć, ponieważ najduje się między jezdniami. Jeżeli by go zachowano, to zapytam, dlaczego zburzono budynek na Żelaznej i przy rondzie na Solidarności? Traktujmy wszystkich jednakowo, bo takie działania mogą wzbudzić antysemickie nastawienie społeczeństwa.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

hey

Post autor: hey » 24 sierpnia 2007, o 10:21

Rzeźba "Menora" autorstwa Marka Cecuły

W 65 rocznicę likwidacji getta żydowskiego w Kielcach w najbliższą niedzielę przy Alei 9-ciu Wieków zostanie odsłonięta rzeźba "Menora" autorstwa Marka Cecuły. Pomnik przedstawia górną część wielkiej menory wystającą z bruku ulicy. Obok monumentu zasadzone zostanie drzewo oliwne, a miejsce zostanie wyłożone brukiem z ulic getta. Menora ma być przesłaniem dla pokoleń - powiedział na naszej antenie autor rzeźby, syn żyda ocalałego z getta i kieleckiego pogromu 1946 roku. Rzeźbę ufundowało Stowarzyszenie im. Jana Karskiego przy wsparciu prezydenta Kielc. W czasie niedzielnych uroczystości odsłonięcia pomnika zaprezentowany zostanie multimedialny pokaz obrazujący historię żydowskiej społeczności w Kielcach. W programie zaplanowano również modlitwę Polskiej Rady Chrześcijan Żydów.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 26 sierpnia 2007, o 23:43

michal_ck pisze:Ale wyłącznie tablice. Ten budynek należy zburzyć, ponieważ najduje się między jezdniami. Jeżeli by go zachowano, to zapytam, dlaczego zburzono budynek na Żelaznej i przy rondzie na Solidarności? Traktujmy wszystkich jednakowo, bo takie działania mogą wzbudzić antysemickie nastawienie społeczeństwa.
Myślę, że ten temat jest już zamknięty. Czy to się nam podoba czy nie, te kamienice będą "tylko" wyremontowane... Myślę, że głównym powodem takiej decyzji był brak mieszkań dla mieszkańców tych dwóch budynków.

http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... sc&start=0

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 27 sierpnia 2007, o 19:16

Zmieniłem zdanie o tym pomniku - jest naprawdę bardzo ciekawy:
Obrazek

Ciekawe tylko jak długo poleży tutaj ta tablica :? :
Obrazek

Zdjęcia: Urząd Miasta.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 27 sierpnia 2007, o 19:18

Ale płyty chodnikowe wokół mogły być wymienione na nowe bo tak to wygląda jak jakaś niedoróbka.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 27 sierpnia 2007, o 19:22

Michał pisze:Ale płyty chodnikowe wokół mogły być wymienione na nowe bo tak to wygląda jak jakaś niedoróbka.
To tak właśnie ma wyglądać - pod "nowym" chodnikiem stary, pamiętający czasy getta. Chodnik na pewno wymienią jak będą wymieniać przy całej alei IX Wiekówi i pewnie nową kostkę ułożą tak jak teraz jest stary chodnik, czyli celowo nierówno.
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2007, o 22:50 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.

hey

Post autor: hey » 27 sierpnia 2007, o 21:38

Ale takie stare płyty chodnikowe położyli z miesiąc temu, w tym miejscu był przecież trawnik więc nie rozumiem dlaczego nie położyli nowych?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 27 sierpnia 2007, o 22:06

Jeżeli nawet był taki zamysł to wygląda to fatalnie :x Co ma wspólnego koślawy PRL-owski chodnik z czasami getta :?: :?: Jeżeli chcą nawiązania to powinni zrobić "kocie łby". Na ten koszmarny chodnik nie mogę patrzeć :|
Ale sam pomnik bardzo mi się podoba.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 27 sierpnia 2007, o 22:48

Spokojnie... Pewnie jak już mówiłem wymienią go jak będą wymieniać na całej alei. RZ, jakby dali wszędzie chodnik z czasów getta to by to wszystko straciło sens. Tu chodzi o to, że pod obecnym chodnikiem nadal jest ten stary z getta - dlatego nowszy chodnik jest wyżej.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 28 sierpnia 2007, o 08:30

LG pisze: Ciekawe tylko jak długo poleży tutaj ta tablica :? :
Pewnie niedlugo przeczytamy o tym w "negatywnych akcentach" :?
A z tym chodnikiem ciekwae rozwiazanie, wlasnie mialem pytac dlaczego ten nowy nie jest rowno z kostka.

ania

Post autor: ania » 29 sierpnia 2007, o 13:53

Nie wiem czy wiecie, że ten pomnik to nie tylko nadziemna część ale pod ziemią podobno jest cała menora schowana.

Byłam na otwarciu i pan prowadzący uraczył nas tą jakże ciekawą informacją więc ja was też nią uraczę :)
I didn't expect a kind of spanish inquisition!

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 29 sierpnia 2007, o 14:14

Dzieki za uraczenie ;)

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 5 listopada 2007, o 17:56

Obrazek
Nadzór budowlany sprawdzi, czy Menorę postawiono legalnie

Na czwartkowej sesji odżyła sprawa pomnika Menora, który stoi przy alei IX Wieków w Kielcach.

Radny Tomasz Bogucki jest przekonany, że to samowola budowlana i zażądał jego rozbiórki. Władze miasta wystąpią do nadzoru budowlanego o rozstrzygnięcie konfliktu.

Radny Tomasz Bogucki już na poprzedniej sesji zgłosił, że pomnik Menora został postawiony bez pozwolenia na budowę oraz zgody Rady Miasta i zażądał wyjaśnienia sprawy. Wówczas Artur Hajdarowicz, dyrektor Biura Planowana Przestrzennego, wyjaśnił, że miejsce pamięci można urządzić jako pomnik i wtedy konieczne jest pozwolenie na budowę, a w zamian miasto zajmuje się jego utrzymaniem. Jest też inna, prostsza droga. Można je potraktować jak rzeźbę i element małej architektury. Wtedy żadna zgodna nie jest potrzeba, wystarczy zawiadomienie ratusza o planach.

- Pomnik wybudowano z pominięciem przepisów budowlanych. Pan Szrek, który postawił krzyż na ulicy Krakowskiej, upamiętniający kielczan zastrzelonych przez hitlerowców, musiał przejść całą procedurę, która trwała ponad rok. A dlaczego w przypadku Menory jej nie zastosowano? Prezydent Gruszewski odesłał mnie do prokuratury, jeśli uważam, że złamano prawo, ale to nadzór budowlany z urzędu powinien złożyć doniesienie - twierdzi radny Bogucki.

I złożył w tej sprawie oficjalną interpelację do Rady Miasta. Zastępca prezydenta Kielc Czesław Gruszewski na czwartkowej sesji przyznał, że sprawę trzeba raz na zawsze wyjaśnić. - Złożę na siebie donos do nadzoru budowlanego, skoro radnego nie przekonują nasze wyjaśnienia i niech ktoś trzeci powie, kto ma rację w tym sporze. Mam nadzieję, że pan Bogucki nie będzie tak dociekliwy wobec innych pomników, które postawiono także bez zgody Rady Miasta i pozwolenia na budowę, jako element małej architektury. Można by je wymieniać przez pół godziny.

Dodał, że elementami małej architektury są pomniki księdza Jerzego Popiełuszki i generała Władysława Sikorskiego czy tablica na Bocianku.

Do nadzoru budowlanego „donos” jeszcze nie wpłynął. - Zajmujemy się sprawą. Potwierdzam jednak, że jest możliwość postawienia pomnika jako elementu małej architektury, bez potrzeby uzyskania pozwolenia na budowę, wystarczą zawiadomienie ratusza i zgoda właściciela gruntu - wyjaśnił powiatowy inspektor nadzoru budowlanego w Kielcach Wiesław Krzyk.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... ktualnosci

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 listopada 2007, o 01:31

Mam nadzieję, że nie będą robić cyrku z usuwaniem tego pomnika... Społeczność żydowska ma niezbyt dobre zdanie o naszym mieście, więc nie pogarszajmy tego jeszcze bardziej...

ODPOWIEDZ