KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 4 sierpnia 2007, o 14:32

MAŁY pisze:no są i to oddawana ale strasznie sie obawiam ze będą kolorystycznie takie jak te na stoku :evil: bo widziałem przymiarki
Mogli pomalować tak jak te, które już od dawna są pomalowane na Słonecznym Wzgórzu - naprawdę bardzo fajnie to wygląda.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 sierpnia 2007, o 14:45

MAŁY pisze:no są i to oddawana ale strasznie sie obawiam ze będą kolorystycznie takie jak te na stoku :evil: bo widziałem przymiarki
Ja niestety tez :O kolory jaskrawe i brzydkie :( szare (dawniej biale) wygladaly duzo estetyczniej :(:(:( ale nam robia wioche z miasta.

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 6 sierpnia 2007, o 21:49

Obrazek
Trwa remont siedziby kieleckiego Caritasu

Ostatni budynek przy placu Marii Panny odzyska dawny blask. Remont kamienicy, w której mieści się siedziba kieleckiego Caritasu, dobiega końca.
Prace w kamienicy, gdzie mieści się siedziba kieleckiego Caritasu, rozpoczęły się w 2003 roku. Najpierw został wymieniony dach, a od kilku tygodni trwa remont elewacji budynku. Trzy ściany kamienicy będą gotowe na koniec sierpnia, a ostatnia, od strony Pałacu Biskupów Krakowskich, prawdopodobnie zostanie odnowiona w przyszłym roku. - Po zakończeniu prac kamienica kolorystycznie będzie zbliżona do elewacji pałacu, przez co doskonale wkomponuje się w otoczenie. Ściany będą w kolorze zbliżonym do naturalnego tynku, gzymsy zaś będą białe - mówi ksiądz Stanisław Słowik, dyrektor kieleckiego Caritasu.

Budynek po raz ostatni był odnawiany zaraz po wojnie. Remont kosztować będzie około 350 tys. zł.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4369982.html

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 8 sierpnia 2007, o 23:30

Obrazek
Kamienica się rozsypie

Piękna willa przy ulicy Śniadeckich 15 w Kielcach popada w ruinę. Właściciel chce ją wyremontować, ale po wyprowadzeniu się lokatorów.

Ci z kolei mieli przydziały z Urzędu Miasta. Tymczasem mieszkań dla nich nie ma.
"Uwaga grozi zawaleniem” - informuje napis nad gankiem kamienicy. Schody wejściowe rozpadają się. Z ganku odpadł nie tylko tynk, ale i cegły. "Na ostatniej nitce” wiszą gzymsy i strop.

Z dachu cieknie

Lokator na pierwszym piętrze śpi pomiędzy garnkami i miednicami, które rozstawił na kapiącą z dachu wodę. - Grzyb, wilgoć, niedługo do piwnicy wpadniemy, podłoga od dawna się zapada - pokazuje Helena Reczyńska, mieszkanka parteru. Wtóruje jej Barbara Tarczyńska, która mieszka na pierwszym piętrze. - Szczególnie w zimie jest tragedia, tu się wszystko leje po ścianach - mówi.

Ryszard Peczela, który jest właścicielem kamienicy od maja ubiegłego roku zapewnia, że chce wyremontować budynek. Najpierw jednak muszą się z niego wyprowadzić wpuszczeni tu przez Urząd Miasta mieszkańcy. - Lokatorzy nie płacą mi czynszu, nie mogę tego od nich wymagać, bo kamienica wymaga natychmiastowego gruntownego remontu - mówi stanowczo właściciel. "Obiekt wymaga przeprowadzenia pilnego remontu kapitalnego, ponieważ jego obecny stan techniczny stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia oraz bezpieczeństwa mienia lokatorów” - wtóruje mu pismo z powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego, które otrzymał jeszcze w lutym. - Należy zmierzać do tego, aby jak najszybciej wysiedlić mieszkańców z tego budynku - stwierdza Wiesław Krzyk, powiatowy inspektor nadzoru budowlanego.

Gdyby remont doszedł do skutku, willa zamiast straszyć mogłaby upiększać Kielce. - Szkoda tego budynku, bo jest ładny - ocenia Anna Adamczyk, inspektor w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków w Kielcach.

Mieszkań nie ma

Problemem jest brak zastępczego zakwaterowania dla lokatorów. - Kamienica została doprowadzona do ruiny, kiedy jej zarządcą był Miejski Zarząd Budynków, więc to miasto powinno teraz zapewnić lokatorom lokale zastępcze. Mieszkańcy mają tyle punktów uprawniających do otrzymania mieszkania komunalnego, że dawno powinni je dostać - uważa Ryszard Peczela. Aleksander Słoń, dyrektor Miejskiego Zarządu Budynków tłumaczy, że miasto nie mogło remontować kamienicy, ponieważ od początku była ona prywatną własnością. - Właściciel był znany, ale nie chciał zarządzać. Kiedy oddaliśmy mu budynek, zrzekliśmy się zarządzania nim - tłumaczy Aleksander Słoń.

Mieszkańcy mają dość mieszkania w ruinie. - Mam trzydzieści jeden punktów, jestem pierwsza na liście do otrzymania mieszkania komunalnego, chcę je wreszcie dostać i żyć w godziwych warunkach - mówi Barbara Tarczyńska.
Jak twierdzi Marek Klikowicz, dyrektor biura mieszkalnictwa w Urzędzie Miasta w Kielcach, nie ma mieszkań, do których można byłoby przeprowadzić lokatorów kamienicy. - Oni powinni zostać przeniesieni do innych lokali w pierwszej kolejności, niestety, w Kielcach mamy około siedemdziesięciu rodzin w podobnej sytuacji. Szanse na to, że lokatorzy z kamienicy przy ulicy Śniadeckich 15 dostaną mieszkania w tym roku są bardzo małe - tłumaczy Marek Klikowicz.

Właściciel kamienicy, Ryszard Peczela kwituje: - Jeszcze jedna zima i nie będzie co remontować, bo budynek się rozsypie.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/70808086

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 9 sierpnia 2007, o 18:37

To jest skandal! Mamy tak mało ładnych kamienic, a ta po remoncie może być naprawdę śliczna!

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 9 sierpnia 2007, o 22:16

LG pisze:To jest skandal! Mamy tak mało ładnych kamienic, a ta po remoncie może być naprawdę śliczna!
Nie mogę skojarzyć, o który budynek chodzi. Czy ktoś może mnie uświadomić?

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 10 sierpnia 2007, o 09:18

Mowa o:
Obrazek
fot. RZ

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 10 sierpnia 2007, o 11:29

Oskar pisze:Mowa o: (...)fot. RZ
Tak podejrzewałem. Nie podzielam zachwytów nad tym domkiem (chociaż oczywiście lepiej by wyglądał po remoncie niż w obecnym stanie). Pewnie się narażę RZ-owi i kilku innym osobom twierdzeniem, że wolałbym w tym miejscu widzieć nowy budynek o gabarytach podobnych do sąsiadującej z nim komendy, ale trudno - takie mam odczucia na ten temat :) . Bardziej martwi mnie los willi Hueta (róg Słowackiego i Prostej). Tamten budynek naprawdę mi się podoba, a jego stan obecny jest taki, że żałość bierze...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 10 sierpnia 2007, o 17:04

Zgadzam sie z cm

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 13 sierpnia 2007, o 18:46

Ogłoszenie z dnia 2007-08-10
Kielce: wymiana okien i drzwi zewnętrznych oraz częściowy remont elewacji budynku Instytutu Edukacji Muzycznej

Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest wymiana okien drewnianych na okna PCV (demontaż starych, montaż nowych okien) wymiana drzwi wejściowych( demontaż starych, montaż nowych) warz ze wszystkimi robotami towarzyszącymi oraz remont elewacji budynku

Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 31.08.2007 godzina 11:00, miejsce: Kielce, ul. Żeromskiego 5, pokój nr 5

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 20 sierpnia 2007, o 17:10

1. Od strony ul. Paderewskiego koniec remontu banku BGŻ. Kolor pozostał bez zmian, wyczyszczono i odświeżono.
2. Czyżby "Versal" doczekał się remontu elewacji :?: Stawiają rusztowania od ul. Staszica.

Hamster

Post autor: Hamster » 20 sierpnia 2007, o 21:17

Oskar pisze: 2. Czyżby "Versal" doczekał się remontu elewacji :?: Stawiają rusztowania od ul. Staszica.
Nop. Rusztowania już rozstawione, będzie remoncik :-D

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 20 sierpnia 2007, o 23:03

Hehe, niedawno tam przechodziłem i właśnie myślałem kiedy go wyremontują - świetna informacja :-)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 21 sierpnia 2007, o 07:15

Nareszcie, nareszcie :!: :!: :!:

Zdjęcie z wczoraj:
Obrazek

... i z dzisiaj (rano):
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 21 sierpnia 2007, o 09:49

Świetna wiadomość. Powinni przy okazji na stałe usunąć te paskudne szyldy.

ODPOWIEDZ