Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Posty: 3934
Rejestracja: 4 maja 2006, o 20:37

Post autor: Sirek1 » 5 lipca 2007, o 17:36

Akademia odda budynek miastu

Akademia Świętokrzyska najprawopodobniej zwróci miastu budynek przy ulicy Paderewskiego, któr otrzymała na mieszkania dla kadry naukowej. Rekotor, profesor Regina Renz poinformowała, na dzisiejszej sesji, że uczelni nie stać obecnie na mondernizację obiektu. To wynik tego, że Akademia zaangażowała się w wiele przedsięwzięć inwestycyjnych. Musiała m.in dołożyć 13 milionów złotych do budowy budynku G wydziału matematyczno - przyrodniczego. Ze wstępnych wyliczeń wynika natomiast, że na modernizację obiktu przy Paderewskiego potrzeba co najmniej 2 miliony złotych. Nie mamy takiej sumy, a mieszkania dla kadry naukowej porzebne są pilnie- mówiła Regina Renz. Wojciech Lubawski- prezydent Kielc publicznie obiecał pomoc Akademii Świętokrzyskiej. Słów ktrytyki dotyczących współpracy miasta w tworzenie uniwersytetu nie szczędziła na sesji radna Joanna Grzela, z klubu Lewica i Demokraci. Jako nauczyciel akademicki, powołując się na rozmowy, w tym środowisku radna stwierdziła, że zaangażowanie miasta jest za małe, wsparcia władz nie odczuwają też studenci. Wojciech Lubawski na zarzuty te odpowiedział że lewica, którą reprezentuje radna w poprzednich latach nie zrobiła nic by w mieście powstał uniwersytet.

:arrow: http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=5258

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)
Posty: 910
Rejestracja: 26 stycznia 2006, o 22:13
Lokalizacja: Kielce

Post autor: msz1 » 31 lipca 2007, o 13:28

Czy będzie jakiś łącznik pomiędzy starym a nowym budynkiem AŚ przy Świętokrzyskiej?

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Posty: 3000
Rejestracja: 31 maja 2006, o 17:10
Lokalizacja: Mokotów

Post autor: Grzegorz » 31 lipca 2007, o 14:54

msz1 pisze:Czy będzie jakiś łącznik pomiędzy starym a nowym budynkiem AŚ przy Świętokrzyskiej?
Z tej wizualki wynika, że będzie:

Obrazek

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)
Posty: 910
Rejestracja: 26 stycznia 2006, o 22:13
Lokalizacja: Kielce

Post autor: msz1 » 31 lipca 2007, o 15:01

LG pisze:
msz1 pisze:Czy będzie jakiś łącznik pomiędzy starym a nowym budynkiem AŚ przy Świętokrzyskiej?
Z tej wizualki wynika, że będzie:

Byłem dzisiaj na miejscu budowy i jakoś nie wygląda mi na to żeby zamierzali ten łącznik budować ale może się mylę.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Posty: 11645
Rejestracja: 21 września 2005, o 14:05
Lokalizacja: Bilbało!
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 lipca 2007, o 20:17

Wydaje mi sie, ze to efekt oszczednosci, a jakby nie patrzec to dzieki temu lacznikowi obiekt prezentowalby sie duzo lepiej, nie wspominajac o tym, ze obecny wyglad pozostawia wiele do zyczenia zestawiajac go z projektem.

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1665
Rejestracja: 19 stycznia 2007, o 14:22
Lokalizacja: Sienkiewicza - centrum świata ;-)

Post autor: cm » 5 sierpnia 2007, o 17:55

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)
Posty: 703
Rejestracja: 29 lipca 2006, o 21:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Gandalf » 5 sierpnia 2007, o 19:32

Na zdjęciach to to wygląda całkiem, całkiem. Materiały wykończeniowe zdają się być w miarę porządne, sposób wykończenia również...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Posty: 11645
Rejestracja: 21 września 2005, o 14:05
Lokalizacja: Bilbało!
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 sierpnia 2007, o 19:47

Szkoda, ze nie masz widoku od office parku, bo wyglada duzo lepiej niz mi sie wydawalo, ale duzo inaczej niz na wizualizacji :)

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Posty: 3000
Rejestracja: 31 maja 2006, o 17:10
Lokalizacja: Mokotów

Post autor: Grzegorz » 5 sierpnia 2007, o 21:06

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :D Teraz mnie ciekawi co będzie z łącznikiem między nowym budynkiem a starym? Swoją drogą przydała by się wymiana elewacji starego budynku na podobną do tej, która jest na nowej części.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Posty: 2682
Rejestracja: 18 stycznia 2007, o 00:20
Lokalizacja: Kielce-Dąbrowa

Post autor: michal_ck » 5 sierpnia 2007, o 21:26

LG pisze: Swoją drogą przydała by się wymiana elewacji starego budynku na podobną do tej, która jest na nowej części.
Najpierw niech wybudują kampus, a później odnawiają/zmieniają elewacje budynków już istniejących. Jeszcze nie odpada od niego tynk.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1665
Rejestracja: 19 stycznia 2007, o 14:22
Lokalizacja: Sienkiewicza - centrum świata ;-)

Post autor: cm » 6 sierpnia 2007, o 07:22

autor pisze:Szkoda, ze nie masz widoku od office parku
No niestety, akurat tamtędy przejeżdżałem rowerkiem, więc pstryknąłem. Może następnym razem...
LG pisze:Teraz mnie ciekawi co będzie z łącznikiem między nowym budynkiem a starym?
Nie kojarzę planów, ale z wizualizacji nie wynika chyba jednoznacznie, czy to coś pomiędzy budynkami jest łącznikiem, przez który można się przedostać z jednego budynku do drugiego, czy tylko ozobną atrapą, która ma pełnić funkcję bramy prowadzącej na teren kampusu. Początkowo myślałem, że będzie realizowana ta pierwsza wersja, ale od kiedy zakończono ścianę nowego budynku "na ślepo", skłaniam się ku drugiej wersji. Z tym, że w takim przypadku realizację tego elementu można odłożyć na później (czyli na nie wiadomo kiedy) - np. z powodów oszczędnościowych...
Oczywiście, że bez tego łącznika całość bardzo straci na wyglądzie.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Posty: 3000
Rejestracja: 31 maja 2006, o 17:10
Lokalizacja: Mokotów

Post autor: Grzegorz » 6 sierpnia 2007, o 14:47

michal_ck pisze:
LG pisze: Swoją drogą przydała by się wymiana elewacji starego budynku na podobną do tej, która jest na nowej części.
Najpierw niech wybudują kampus, a później odnawiają/zmieniają elewacje budynków już istniejących. Jeszcze nie odpada od niego tynk.
A względy estetyczne? Jak już się wykłada tyle pieniędzy na taką inwestycję to byłoby fajnie, gdyby jakoś się prezentowała...
cm pisze:
LG pisze:Teraz mnie ciekawi co będzie z łącznikiem między nowym budynkiem a starym?
Nie kojarzę planów, ale z wizualizacji nie wynika chyba jednoznacznie, czy to coś pomiędzy budynkami jest łącznikiem, przez który można się przedostać z jednego budynku do drugiego, czy tylko ozobną atrapą, która ma pełnić funkcję bramy prowadzącej na teren kampusu. Początkowo myślałem, że będzie realizowana ta pierwsza wersja, ale od kiedy zakończono ścianę nowego budynku "na ślepo", skłaniam się ku drugiej wersji. Z tym, że w takim przypadku realizację tego elementu można odłożyć na później (czyli na nie wiadomo kiedy) - np. z powodów oszczędnościowych...
Oczywiście, że bez tego łącznika całość bardzo straci na wyglądzie.
Jak tak teraz patrzę na wizualkę to chyba to nigdy nie miał być łącznik, tylko taka ozdoba:

Obrazek

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Posty: 2682
Rejestracja: 18 stycznia 2007, o 00:20
Lokalizacja: Kielce-Dąbrowa

Post autor: michal_ck » 6 sierpnia 2007, o 16:24

LG pisze:A względy estetyczne? Jak już się wykłada tyle pieniędzy na taką inwestycję to byłoby fajnie, gdyby jakoś się prezentowała...
Masz rację, ale ważniejsze są względy ekonomiczne nad estetycznymi.
Tak na marginesie chciałbym zwrócić uwagę na pewną sprawę. Otóż najważniejsze dla naszego kraju jest to, żeby jak najszybciej budować, nawet kosztem dokładności, aby wykorzystać na maxa pieniądze UE, a później, jak już wybudujemy wszystko co potrzebne, lub nie będziemy już otrzymywać pieniędzy z UE możemy się brać za tego typu rzeczy.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Posty: 11645
Rejestracja: 21 września 2005, o 14:05
Lokalizacja: Bilbało!
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 sierpnia 2007, o 17:26

Ten lacznik na pewno mial byc przejsciem.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Posty: 3000
Rejestracja: 31 maja 2006, o 17:10
Lokalizacja: Mokotów

Post autor: Grzegorz » 6 sierpnia 2007, o 21:51

autor pisze:Ten lacznik na pewno mial byc przejsciem.
Muszę spytać 8) : a skąd wiesz? 8)

ODPOWIEDZ