Przebudowa Hotelu Łysogóry - Best Western Grand Hotel
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Benetton w Kielcach
31-07--2007
Sklep legendarnej włoskiej marki United Colors of Benetton został otwarty w kieleckim Pasażu Zielonym.
Uroczyste otwarcie nastąpiło w sobotę w Pasażu Zielonym kieleckiego hotelu "Łysogóry”, a gości witali właściciele sklepu, słynny kolarz Tomasz Brożyna i jego żona Dorota. Włoska marka już w dniu otwarcia wzbudziła spore zainteresowanie klientów, choć najnowsza kolekcja jesienna tego giganta mody jest dość nietypowa, bo królują szarości, granaty, brązy i czernie, gdy tymczasem Benetton zawsze słynął z szalonych kolorów.
- Mamy nadzieję, że Kielczanie sympatycznie przyjmą te markę. Oferujemy im wyjątkowo duży wybór damskiej kolekcji, która w naszym sklepie pojawiła się w tym samym czasie, co we wszystkich sklepach Benettona na świecie - mówiła nam podczas otwarcia Dorota Brożyna.
Kielecki salon tej włoskiej marki niczym nie różni się od podobnych pięciu tysięcy sklepów na świecie. Został on wykonany na bazie projektu włoskiego architekta Tobia Skarpa, który urządza wszystkie lokale odzieżowego giganta na całej kuli ziemskiej, a jest ich już ponad… 5 tysięcy. Warto odwiedzić kielecki sklep, choćby dla obejrzenia tego wysmakowanego wnętrza.
Bajeczna fortuna Benettonów
Założyciel i obecny prezes grupy Luciano Benetton przyszedł na świat w 1935 roku i już w wieku 10 lat, gdy zmarł jego ojciec, musiał zarabiać na utrzymanie rodzeństwa i matki. Kariera firmy zaczęła się od żółtego swetra zrobionego na drutach przez siostrę Luciana. On sam, zamiast założyć prezent na siebie, sprzedał go, podobnie zresztą jak własny akordeon i rower brata. Za uzyskane pieniądze kupił siostrze maszynę dziewiarską do produkcji kolejnych swetrów.
Marka Benetton zawojowała świat dopiero wtedy, gdy jej kontrowersyjne kampanie reklamowe zaczął projektować znany fotograf Oliver Toscani. To on wymyślił księdza całującego się z zakonnicą i parę gejów prowadzących za rękę dziecko. Gdy pewnego roku właśnie z powodu bardzo kontrowersyjnej reklamy, ogłoszono bojkot Benettona, nawołujący do oddawania jego ubrań na rzecz Czerwonego Krzyża, niemłody już Luciano Benetton, wówczas senator, odpowiedział reklamą, na której pokazał się… nagi z podpisem "Chcę z powrotem moje ubrania!". Dziś grupa warta jest 5 miliardów euro i nadal pozostaje pod kontrolą rodzeństwa Benettonów, które posiada także znaczne udziały w spółce Auostrade, kontrolującej włoskie autostrady oraz sieci fast - foodów Autogrill.
/jap./
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Re: hmmm...
Przecież jest taki w Puchatku.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
-
maju
- Kontakt:
myślałem raczej o czymś wiekszym...
Factory na Ursusie to duza hala( wielkości hipermarketu) z wieloma boxami poszczególnych marek, kategorii odzieży, butów itp...
Re: hmmm...
Jako oddzielny obiektmaju pisze:(...)rozumiem, że na taki kompromis sie autor zgadza ??
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Re: myślałem raczej o czymś wiekszym...
Ja proponuję w Kielcach "Fashion House" na wzór tego w Sosnowcu przy ul. Orląt Lwowskichmaju pisze:Factory na Ursusie to duza hala( wielkości hipermarketu) z wieloma boxami poszczególnych marek, kategorii odzieży, butów itp...
Sorry, takiego mamy prezydenta...