MZD Kielce - [DK 74] ul. Łódzka

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 22 lipca 2007, o 18:20

Pojechałem przetestować ścieżkę rowerową - no i się załamałem :/ Na wejsciu, jadąc od Zagnańskiej po środku pomiedzy częścią dla pieszych a rowerzystów - studzienka. Dalej jadąc poraziła mnie głupota, przy skarpie która nie jest zarośnięta, zamiast zrobić troche wyższe krawężniki to oni zrobili ścieżkę na równo wykończoną krawężnikami. Skutek - pełno piachu i kamieni i to wlasnie na czesci dla rowerów. Pozabijac tam sie można :/

Nie będę już w związku z tym mariudził, że ścieżka z kostki zrobiona...
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 22 lipca 2007, o 20:52

Wszystko na niej mogę przełknąć, oprócz tego feralnego wjazdu na teren EC. Mam nadzieję, że nie odbiorą tej budowy bez poprawek.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 lipca 2007, o 22:28

Obrazek

Koniec remontu ulicy Łódzkiej

We wtorek zakończy się remont dwupasmowego odcinka ul. Łódzkiej.

Włączenie sygnalizacji świetlnej i namalowanie pasów zakończy we wtorek trwający blisko dwa lata remont dwupasmowego odcinka ul. Łódzkiej w Kielcach, od węzła Skrzetle do skrzyżowania z ul. 1 Maja. W poniedziałek paliły się tu jeszcze żółte pulsujące światła. Oba pasy mają nową nawierzchnię, drogowcy wzmocnili nasypy wiaduktu kolejowego i ułożyli z kostki ścieżkę rowerową. Według wyliczeń Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach przejeżdża tamtędy kilkanaście tysięcy samochodów na dobę. - Cieszę się, że przybył nam kolejny kawałek dobrego odcinka drogi, ale do pełni szczęścia brakuje mi pociągnięcia dwupasmówki aż do obwodnicy "siódemki" - mówi Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora MZD.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4351988.html
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 31 lipca 2007, o 07:24

Jarek pisze:(...) - Cieszę się, że przybył nam kolejny kawałek dobrego odcinka drogi, ale do pełni szczęścia brakuje mi pociągnięcia dwupasmówki aż do obwodnicy "siódemki" - mówi Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora MZD.
Do PEŁNI szczęścia, to brakuje jeszcze wylotu na Cedzynę, proszę pana...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 31 lipca 2007, o 09:26

"W poniedziałek paliły się tu jeszcze żółte pulsujące światła."

Przez co niektorzy kierowcy mieli male problemy z pokonaniem tego skrzyzowania. Wczoraj doszlo do kolizji dwoch aut, na obcych blachach :)
Byc moze pulsujace swiatlach ich rozproszyly :lol:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 31 lipca 2007, o 10:23

z tego co wiem, MZD jednak nie odbierze tej budowy. Potrzebne będą poprawki
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

darek

Post autor: darek » 31 lipca 2007, o 11:20

Pogratulować szybkości budowy,900metrów dwujezdniowej drogi,w zasadzie bez estakad,zjazdów,drogi wąskiej,w dodatku spieprzonej wybudować w 2 lata>sukces światowy.Bez komentarza.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 31 lipca 2007, o 12:22

Ale jak to juz sie zwyklo mowic odnosnie kieleckich inwestycji: lepszy rydz niz nic.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 31 lipca 2007, o 12:49

darek pisze:Pogratulować szybkości budowy,900metrów dwujezdniowej drogi,w zasadzie bez estakad,zjazdów,drogi wąskiej,w dodatku spieprzonej wybudować w 2 lata>sukces światowy.Bez komentarza.
Jeszcze tą szerokość północnej nitki bym przełknął bo rekompensuje ją południowa ale ta szykana za węzłem skrzetle to jest porażka całkowita.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 31 lipca 2007, o 13:25

ice pisze:Ale jak to juz sie zwyklo mowic odnosnie kieleckich inwestycji: lepszy rydz niz nic.
I to jest właśnie k..... :evil: smutne :(
Cieszymy się z byle czego bo nie mamy innego wyjścia.
W sumie przelot przez Kielce wschód-zachód na trasie Cedzyna-Niewachlów jest budowany już dobrze ponad 30 lat (kto pamięta, kiedy powstały najstarsze dwupasmowe odcinki - ul. Świętokrzyska - wtedy zwana Konopnickiej i kawałek Jesionowej?). Dwa lata to powinna trwać budowa całości (głupie 8 czy 9 km).

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 2 sierpnia 2007, o 13:14

tom pisze:Wszystko na niej mogę przełknąć, oprócz tego feralnego wjazdu na teren EC. Mam nadzieję, że nie odbiorą tej budowy bez poprawek.
Na dzien dzisiejszy nadal wjazd jest niedokończony. Juz lepiej jakby wylali tam troche asfaltu, bo pozostawienie tego w takim stanie to jakies nieporozumienie.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 4 sierpnia 2007, o 21:22

Zaskoczyli mnie tym, że zrobili osobną sygnalizację i przejazdy dla rowerzystów na skrzyżowaniu z Olszewskiego. Wreszcie pomyśleli o rowerzystach, szkoda tylko, że jakoś sensownie nie potrafiono połączyć nowej ścieżki z istniejącą wzdłuż Jesionowej i wokół zalewu. Teraz trzeba zsiadać z roweru, żeby przedostać się przez Węzeł Skrzetle, a wystarczyłby kubeł białej farby i trochę inwencji drogowców...
Komisja Rewizyjna czuwa!

Zonzu

Post autor: Zonzu » 4 sierpnia 2007, o 22:20

W końcu wymalowali wszystkie linie na gotowo.
Oczywiście, żeby chyba zapewnić kierowcom trochę atrakcji (szczególnie w zimie) to jadąc po prościutkiej Jesionowej wjeżdżamy na węźle Skrzetle na trasę odcinka specjalnego lub slalomu specjalnego (jak kto woli :x). Dosyć, że przebieg drogi jest do kitu to jeszcze doprawili to oznakowaniem poziomym.

Poza tym to widzę, że na Olszewskiego zrezygnowano z przystanka MZK przy przychodni.
No i według mnie mogli trochę inaczej rozwiązać rozbiegówkę dla wjeżdżających w Łódzką ze Skrzetlewskiej w kierunku Zagnańskiej.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 sierpnia 2007, o 23:25

Na szczęście teraz naszymi drogami zajmie się profesjonalna chińska firma i jestem pewien, że takie "akcje" jak te na Łódzkiej nigdy nie będą miały miejsca :D

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 13 sierpnia 2007, o 08:47

Zaczęto coś grzebać przy feralnym wjeździe na teren EC. Wygląda jakby przygotowywali się do wylania asfaltu. Chodników już raczej nie obniżą i będziemy mieli kolejną przeszkodę na trasie pieszo-rowerowej.
Nie wiem jak wy, ale ja do dziś myślałem, że ścieżki rowerowe w Kielcach układa się z czerwonej kostki. Na to wskazuje nawet nowo zamontowane oznakowanie. Natomiast na wszystkich przejściach przejazd dla rowerzystów jest kontynuacją chodnika z jasnej kostki - trochę bez sensu. Na skrzyżowaniu Łódzka/Olszewskiego/Skrzetlewska zamontowano sygnalizację 'manualną'. Powstały osobne przejazdy i światła dla rowerzystów. Zrobili też osobne przejazdy dla rowerzystów za przystankami po obu stronach łódzkiej.
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ