PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 31 maja 2007, o 11:05

RZ pisze:
pawloz pisze:
RZ pisze:Czy to Leeds :?:
Nie, to jest Dublin
Tego rodzaju parking, 2 lub 3-piętrowy, widziałbym na Krakowskiej Rogatce - u zbiegu Seminaryjskiej i Wojska Polskiego
Ja myślałem o wykorzystaniu w ten sposób luki w pierzei przy ul. Bodzentyńskiej (na wysokości Wesołej), ale nie wiem czy miejsca by starczyło i kto jest właścicielem. I czy ta luka jeszcze jest :D

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 31 maja 2007, o 11:36

pawloz pisze:Ja myślałem o wykorzystaniu w ten sposób luki w pierzei przy ul. Bodzentyńskiej (na wysokości Wesołej), ale nie wiem czy miejsca by starczyło i kto jest właścicielem. I czy ta luka jeszcze jest :D
tu masz odpowiedź:
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... ty%F1skiej
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 maja 2007, o 20:53

To i ja jeszcze z Dublina fotke wrzucam :)
Brakuje mi takich miejsc w naszym mieście...
Mam nadzieję, że się doczekam :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 10 czerwca 2007, o 18:35

Obrazek
Strategiczna decyzja o remoncie rynku
Marcin Sztandera2007-06-10, ostatnia aktualizacja 2007-06-10 18:18

Z przebudową rynku nie będziemy czekali na budowę parkingu wielopoziomowego w centrum miasta zdecydował prezydent Wojciech Lubawski. Projektanci zabrali się za poprawianie dokumentacji, a drogowcy znaleźli dodatkowe miejsca do parkowania.
To radykalna zmiana stanowiska, bo dotychczas prezydent Lubawski utrzymywał, że bez budowy parkingu wielopoziomowego na placu Konstytucji niemożliwe jest rozpoczęcie przebudowy rynku. Uzasadniał, że nie może zamknąć rynku i przyległych ulic, bo znajduje się tam w sumie około 400 miejsc postojowych. Ich likwidacja groziłaby paraliżem miasta.

- Prezydent Lubawski długo się wahał w tej sprawie. Jednak ostatecznie zdecydowało to, że służby miejskie mogą sobie nie poradzić z równoczesnym prowadzeniem dwóch dużych inwestycji, czyli rynkiem i parkingiem. A że przebudowa rynku jest potrzebna i kielczanie jej chcą, to nie ulega wątpliwości - wyjaśnia wiceprezydent Czesław Gruszewski.

(...)

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4214548.html

Awatar użytkownika
michal_ck

Re: Parking wielopoziomowy - Plac Konstytucji

Post autor: michal_ck » 29 lipca 2007, o 21:16

Obrazek
Wydaje się, że prezydent Kielc przynajmniej na razie odstąpił od kontrowersyjnego pomysłu budowy parkingu wielopoziomowego na placu Konstytucji, bo słowa o nim w WPI nie ma. Jest za to wpisana budowa trzypoziomowego parkingu przy ulicy Solnej. Kolejne dwa parkingi zaplanowane są przy ulicy Ściegiennego (w pobliżu stadionu piłkarskiego) oraz przy hali sportowej na ulicy Bocznej.
źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4349259.html

Jest szansa, że nie będzie parkingu na Pl. Konstytucji :-) Jupi...
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 29 lipca 2007, o 21:19

Chyba musze ostudzic radosc przeciwnikow.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 31 lipca 2007, o 09:18

autor pisze:Chyba musze ostudzic radosc przeciwnikow.
Ja do nich nie naleze, ale czy znane Ci sa jakies szczegoly :?:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 lipca 2007, o 20:18

ice pisze:Ja do nich nie naleze, ale czy znane Ci sa jakies szczegoly :?:
Znana wszystkim koncepcja jest juz nieaktualna.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 2 sierpnia 2007, o 21:02

Widziałem w sobotę fajny parking w Wiedniu.
Działał na zasadzie windy.
Samochód wjeżdżał na platformę we wnęce w kamienicy, kierowca wysiadał, naciskał guzik i platforma opuszczała samochodzik gdzieś w podziemia. Później system wózków umieszcza samochód w konkretnym miejscu. Wszystko dzieje się bez pomocy jakichkolwiek pracowników obsługi.
Parking dzięki temu że nie posiada ramp do poruszania się wewnątrz zajmuje mało miejsca, które uzyskane jest dodatkowo poprzez to, że pojazdy ustawione są bardzo gęsto.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 3 sierpnia 2007, o 08:24

U nas to narazie taki parking to Science Fiction.
Ale skoro na Placu Konstytucji nowy projekt zaklada, ze parking bedzie otoczony kamienicami (niewiem czy ta opcja nadal jest aktualna) to wydaje mi sie ze powierzchnia parkingowa bardzo sie zmiejszy :?

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 3 sierpnia 2007, o 09:42

A może to będą "atrapy" kamienic? ;-) Z zewnątrz jak kamienica a w środku parking :-)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 sierpnia 2007, o 20:22

Wolałbym, żeby ten parking tam nie powstał, ale jak już by musiał to otoczony kamienicami, ewentualnie ścianami kamienic (atrapy). Ale najprzód musiałbym zobaczyć projekt i wizualizację.

andrzej

Post autor: andrzej » 3 sierpnia 2007, o 21:31

AR pisze:Widziałem w sobotę fajny parking w Wiedniu.
Działał na zasadzie windy.
Samochód wjeżdżał na platformę we wnęce w kamienicy, kierowca wysiadał, naciskał guzik i platforma opuszczała samochodzik gdzieś w podziemia. Później system wózków umieszcza samochód w konkretnym miejscu. Wszystko dzieje się bez pomocy jakichkolwiek pracowników obsługi.
Parking dzięki temu że nie posiada ramp do poruszania się wewnątrz zajmuje mało miejsca, które uzyskane jest dodatkowo poprzez to, że pojazdy ustawione są bardzo gęsto.
W nowowybudowanym budynku SGH w Warszawie też zrobili taki parking. W sumie wszystko ładnie i składnie ale na uroczystym otwarciu mechanizm opuszczający samochody pod ziemię popsuł się i trochę czasu trwało zanim wykładowcy odzyskali swoje samochody :D Od tamtej pory parking nie jest przez nich darzony wielkim zaufaniem :D

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 17 października 2007, o 07:32

NSA: Parking wielopoziomowy burzy ład

Projekt parkingu piętrowego na kieleckim pl. Konstytucji narusza zasady dobrego sąsiedztwa i ładu przestrzennego - uznał we wtorek Najwyższy Sąd Administracyjny w Warszawie.

NSA rozpatrywał skargę kasacyjną Samorządowego Kolegium Odwoławczego i Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych na wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w tej sprawie. W ten sposób NSA podzielił zastrzeżenia Stowarzyszenia Architektów Polskich i Towarzystwa Urbanistów Polskich do tej inwestycji.

Władze Kielc chcą na placu postawić trzypoziomowy parking na ponad 400 pojazdów. Według SARP-u tak wielki budynek burzy ład architektoniczny, a tak wiele pojazdów w jednym miejscu spowoduje utrudnienia komunikacyjne.

- Byłem ogromnie zbudowany, że sąd bardzo wnikliwie podszedł do tej sprawy. Ale nie o satysfakcję chodziło. Było kilka rozpraw, zawsze wyciągaliśmy rękę do przeciwnej strony. Proponujemy ograniczenie miejsc postojowych i zmianę formy budynku. Nie wykluczamy, że pewna liczba miejsc parkingowych może tam powstać - mówi Jacek Sztechman, prezes kieleckiego oddziału Towarzystwa Urbanistów Polskich.

Niewykluczone jednak, że miasto postawi na swoim. Przygotowywany jest bowiem miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla tej części miasta, który może uwzględnić budowę parkingu w planowanej formie. - Może się tak stać. Po nowelizacji przepisów mamy ograniczone możliwości blokowania tej inwestycji. Mam jednak nadzieję, że nasze propozycje zostaną uwzględnione i że miejscy planiści postąpią zgodnie z własnym sumieniem - mówi Sztechman.

Historia parkingu (którego nie ma)

- październik 2003 - Wojciech Lubawski ogłasza, że na pl. Konstytucji stanie naziemny, trzypoziomowy parking na 500 aut. Miał być gotowy w 2004 r.

- czerwiec 2004 - przetarg na budowę kończy się fiaskiem. Architekci uznali, że za 11 mln zł nie da się wybudować takiego obiektu.

- lipiec 2004 - urbaniści i architekci krytykują pomysł jako zbyt „radykalny”, niosący „nieodwracalne skutki przestrzenne i funkcjonalne”.

- marzec 2005 - kielecki oddział SARP-u występuje do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, by wstrzymał wykonanie decyzji o wydaniu warunków zabudowy na parking.

- marzec 2006 - WSA uchyla w całości decyzję o ustaleniu warunków zabudowy dla wielopoziomowego parkingu. Nie ma mowy o wydaniu pozwolenia na budowę.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4584401.html
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 17 października 2007, o 09:20

I bardzo dobrze. Tego typu obiekt burzy ład architektoniczny i funkcjonalny tej części miasta. Fakt- nie burzy za to ładu przestrzennego (tzn, że na miejscu placu mógłby powstać inny budynek, np.nowoczesne kamienice, itp.), ale najlepiej, gdy są te 3 elementy ładu spełnione kumulatywnie. Wtedy można mówić o dobrej architekturze, dobrym miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, ect.

ODPOWIEDZ