KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 11 lipca 2007, o 09:30

autor pisze:(...)mam wizje jak to ladnie wyremontowac :)
Jurku, a czy poza wizją masz fundusze? :lol:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 lipca 2007, o 18:44

Plac Wolności:
Obrazek

Sienkiewicza:
Obrazek

I uwaga, uwaga! Budynek kieleckiej Caritas! :D Mam nadzieję, że na elewacji bocznej się nie skończy 8) :
Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 13 lipca 2007, o 21:33

W swoich propozycjach rewitalizacyjnych napisałem m.in., że właściciele powinni wymienić balkon na wyremontowanej żółtej kamieniczce przy Św. Leonarda.
I wymienili :!: :D :

Obrazek

Niech jeszcze tylko zrobią coś z oknami (choćby przez dodanie "poprzeczek")

Sądzę w takim razie, że na następny ogień mają szansę pójść te balkony nieopodal na Wesołej:

Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Oskar
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Oskar » 18 lipca 2007, o 20:53

Rusztowanie rozstawione na jednej ze ścian środkowego bloku przy ul. Grunwaldzkiej, na przeciwko szpitala.

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 19 lipca 2007, o 21:44

RZ pisze:Dokładnie jest to połowa tej kamienicy. Dzisiaj sprawdzałem :) Druga połowa ma nr 74 :!: Czyli jesli sie nie dogadają ze wspólnotą, to wyremontują tylko pół budynku:
Obrazek
Wygląda na to że się nie dogadali
Obrazek
Więcej :arrow: http://www.przetargi.mzb.kielce.pl/prze ... ewacji.pdf

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 lipca 2007, o 21:52

Ale MZB nie moze oglosic przetargu na kamienice obok, wiec chyba jest nadzieja.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 21 lipca 2007, o 22:04

Czy wie ktoś może, jaki jest stan prawny tego dworku na Śniadeckich? Niedawno wycięli dwa piękne świerki, które przed nim rosły :( i zawiesili tabliczkę, że grozi zawaleniem. Czy jest on w zarzadzie miasta, czy też ma prywatnego właściciela? No i najważniejsze, czy ma szansę na remont, czy też jest zagrożony wyburzeniem?
Piękny budyneczek, serce kraje jak się na niego patrzy:
Obrazek

A tak wyglądały świerki... :
Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

voodoo

Post autor: voodoo » 23 lipca 2007, o 08:43

Obiecane zdjęcia ze Ślichowic, malowanie balkonów:
Kazimierza Wielkiego 20 (mój blok :P )
Obrazek

Kowalczewskiego 1:
Obrazek

Kowalczewskiego 5:
Obrazek

Kowalczewskiego 3:
Obrazek

Kazimierza Wielkiego 22, dopiero zaczęli malować:
Obrazek

W sumie to nic ciekawego ale zawsze jakieś odświeżenie

:wink:

voodoo

Post autor: voodoo » 24 lipca 2007, o 08:48

Obrazek
Zanim kamienica runie
Urodziwa kamienica przy ulicy Wesołej w Kielcach jest w rozsypce. Wspólnota nie da rady jej wyremontować.

Sypie się jedna z najpiękniejszych zabytkowych kamienic w Kielcach. Ratunku wymaga elewacja. Wspólnota, która jest jej właścicielem, będzie go szukać w Unii Europejskiej.

Elewację kamienicy przy Wesołej 31 zna chyba każdy z kielczan, nie da się jej nie zauważyć. Wśród licznych architektonicznych zdobień, nad oknami ma popiersia: z prawej pisarza Józefa Ignacego Kraszewskiego i antycznego filozofa, z lewej pisarza Wincentego Pola i wojownika. W klatce schodowej w niszy na wprost drzwi stoi posąg rzymskiej bogini urodzaju - Ceres.

MOŻE UNIA POMOŻE
- Kamienica sypie się, wymaga natychmiast ratunku - informuje Krzysztof Miernik, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach. - Niestety mamy z nią problem. Należy ona do wspólnoty mieszkaniowej. Siedem mieszkań jest naszych, a dwa są wykupione. Właściciele muszą pokryć swój udział w remoncie. My jesteśmy przygotowani na swoje części kosztów.

Koszty remontu elewacji frontowej są szacowane na 300-400 tys. zł. Rodziny, które wykupiły mieszkania musiałyby wpłacić po około 40 tys. zł. To dużo i trudno się dziwić, że może być kłopot z uzyskaniem od nich pieniędzy. - Wspólnoty mieszkaniowe mogą się starać o unijne fundusze na remont elewacji budynku, w ramach programu rewitalizacji śródmieścia. Obejmuje on wszystkie zabytkowe budynki - informuje Artur Hajdarowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego w kieleckim ratuszu.
reklama

* Historia kamienicy
Kamienica przy ulicy Wesołej 31 to jedna z najpiękniejszych w Kielcach. Została zaprojektowana i zbudowana "na własne potrzeby” przez Franciszka Ksawerego Kowalskiego, gubernialnego architekta. Powstała w latach 1880-82. W roku 1900 Kowalski sprzedał budynek Katolickiemu Towarzystwu Dobroczynności. W roku 1931 właścicielem zostało Towarzystwo Kredytowe Miejskie, w 1949 roku Powiatowy Związek Samorządowy, potem Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej, a obecnie włada nim wspólnota mieszkaniowa.

KTO MA ZŁOŻYĆ WNIOSEK
- Od tego jest administrator w kamienicy. Dla tego budynku jest nim Przedsiębiorstwo Gospodarki Mieszkaniowej. Pytałem, co zrobili, aby uzyskać pieniądze dla wspólnoty i usłyszałem, że nic - informuje dyrektor Miernik.
Administrator zaprzecza. - Przygotowujemy dokumentację remontu, która jest potrzebna do złożenia wniosku o unijne pieniądze. Chcemy go napisać pod koniec roku - informuje Wiesław Nowakowski, dyrektor do spraw technicznych Przedsiębiorstwa Gospodarki Mieszkaniowej w Kielcach. - Mamy związane ręce, ponieważ trudno nam działać bez uchwały wspólnoty o przystąpieniu remontu. Była ona dwa razy przygotowywana, ale nie udało się jej przegłosować i nie z powodu oporu rodzin, które mają wykupione mieszkania. Zablokował ją... Miejski Zarząd Budynków. Chcemy spotkać się z wszystkimi właścicielami i uzgodnić wspólne stanowisko, bo inaczej nic nie osiągniemy.

Dodaje, że na razie udało się przegłosować zabezpieczenie kamienicy. Staną przy niej drewniane daszki, które uchronią przechodniów przed spadającymi tynkami.
Kamienica znajduje się na liście zabytków i jest pod opieką wojewódzkiego konserwatora zabytków. - Świetnie ją znamy. To perełka architektury wśród budynków pochodzących z tego okresu. Kilka lat temu wyremontowaliśmy bramę wraz z jej sufitem, aby nie dopuścić do ruiny. Ponoszenie kosztów utrzymania kamienicy należy jednak do właścicieli mieszkań, chyba że... Ustawa o ochronie zabytków wskazuje jeden wyjątek. Jeśli budynek jest wpisany na listę zabytków, to miasto ma prawo pokryć koszty całego remontu, nawet jeśli gospodarzem jest wspólnota - informuje Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków.

Obrazek

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 25 lipca 2007, o 19:58

Dowiedziałem się, że w kamienicy przy Sienkiewicza 75 (tej z przeszkloną klatką schodową) w pierwszym etapie zostanie pomalowany tylko parter, a nie całość tak, jak mówiłem na spotkaniu. Kolor będzie bardzo podobny do obecnego. Kiedy (i czy w ogóle) ruszy drugi etap - tego nie wiadomo.
Komisja Rewizyjna czuwa!

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 30 lipca 2007, o 12:36

rozpoczyna się remont elewacji UM, od Leśnej (od Rynku do bramy)stawiają rusztowania

mike
Kontakt:

Post autor: mike » 30 lipca 2007, o 18:33

Rozpoczyna się remont kamiennicy przy Sienkiewicza 53 czyli siedziby Staropolskiej Izby Przemysłowo - Handlowej. Kamiennica będzie miała nową elewację. Zostanie tez ocieplona. Rusztowania już stoją od strony podworza. Remont potrwa ok. 2 m-cy

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 3 sierpnia 2007, o 16:08

Kamienica przy ul. Wesołej, bodajże trzecia za komendą, obstawiona rusztowaniem.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 sierpnia 2007, o 02:14

Malowane są kolejne bloki na Słonecznym Wzgórzu! Chodzi o te szare kloce, tuż przy ulicy Jaworskiego, które latami gnębiły swoim wyglądem...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 4 sierpnia 2007, o 09:14

no są i to oddawana ale strasznie sie obawiam ze będą kolorystycznie takie jak te na stoku :evil: bo widziałem przymiarki
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

ODPOWIEDZ