MZD Kielce - remonty dróg na os. Świętokrzyskie i Na Stoku

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 28 kwietnia 2007, o 00:05

KamilEm pisze:Na zaznaczonym na czerwono odcinku kładą nową asfaltową nawierzchnie. Wcześniej była tam taka sześciokątna betonowa kostka (nie wiem jak się fachowo nazywa).

Obrazek
Stan tej nowej asfaltowej nawierzchni pozostawia naprawdę wiele do życzenia - aż trudno uwierzyć, że została położona tak niedawno - a tak w ogóle to nawet krawężników nie wymienili na nowe :|
Loan pisze:
Grzegorz pisze:Wymieniają mi chodnik przed blokiem ;-) Chodnik dochodzi do remontowanej ulicy :D
Napisz jak to załatwiłeś :)
Ma się te znajomości :lol: A tak na serio to ogólnie całe osiedle jest odnawiane w niezwykle szybkim tempie - elewacje bloków, chodniki, place zabaw. Tyle lat był całkowity zastój a teraz nagle wielki BOOM! Właśnie dzisiaj przed moim blokiem wyrwali stare drabinki i ławki z placu zabaw - chyba szykują się nowe :D Teraz tylko czekam z niecierpliwością na elewację bloku - jest on widoczny z ulicy Sikorskiego, więc liczę, że dostanie jakiś przyjemny kolorek - najlepiej jakiś odcień żółci (tylko nie zielony, bo będę protestował ;-) ).

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 30 kwietnia 2007, o 12:18

3 godziny roboty i połowa drogi zrobiona.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 maja 2007, o 11:45

Są już namalowane pasy :D

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 13 maja 2007, o 15:00

Grzegorz pisze:Są już namalowane pasy :D
Pasy sa tylko na nowym odcinku czy na starym tez?
Bo jesli sa i na starym to pewnie dalszego remontu w tym roku nie planuja?!?

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 13 maja 2007, o 20:09

Zdaje się że pasy są tylko na nowym, ale ktoś tu kawałka drogi nie przemyślał i kilkaset osób dziennie łamie przepisy na tym nowym odcinku. Nie zrobiono żadnej zatoczki na postoju dla taksówek, a pasy są tak wymalowane, że żeby ominąć stojace taksówki trzeba przejechać linię ciągłą.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 maja 2007, o 21:27

Tak, pasy (dla pieszych, oraz pasy rozdzielające kierunki jazdy) są tylko na nowym odcinku drogi :-) Myślę, że II etap niedługo się rozpocznie :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 15 maja 2007, o 20:40

Zrywania starych chodników i układania nowych kostek ciąg dalszy :D

Obrazek

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 19 czerwca 2007, o 23:23

Coś ostatnio grzebali w okolicach bloku przy Jeziorańskiego 119. Co dokładnie robili nie wiem bo widziałem z daleka:

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 18 lipca 2007, o 18:07

Nowe nazwy ulic
Nowe nazwy będą miały dwie kolejne ulice w Kielcach. Komisja do Spraw nazewnictwa pozytywnie zaopiniowała propozycję, by obecna ulica Gagarina zmieniła nazwę na Mariana Sołtysiaka "Barabasza". Kolejna zmiana dotyczyć ma nadania imienia Orląt Lwowskich, nie posiadającej dotychczas nazwy, ulicy na kieleckim Osiedlu Na Stoku. Paweł Gągorowski, przewodniczący Komisji Statutowo- Samorządowej w kieleckiej radzie zapewnia, że mieszkańcy nie powinni odczuć zmian nazw, zwłaszcza, że sami o nie zabiegali. Jak tłumaczy, przy ulicy Gagarina- która nie jest długa- mieszka niewielka liczba osób, ponadto są tam szkoły i cmentarz. Jeśli chodzi o drugą zmianę, ulica, której ma być nadane imię biegnie przez centrum Osiedla Na Stoku. "Otrzymywaliśmy sygnały, że mieszkańcy, przyjezdni gubili się nie znając nazwy, numery bloków są tam porozrzucane, dlatego należało to uporządkować"- stwierdził Paweł Gągorowski, który sam zaproponował, by ulicy nadać imię Orląt Lwowskich. Radny szacuje, że sprawy te trafią na sesje we wrześniu, po wakacyjnej przerwie.
:arrow: http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=5540
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 18 lipca 2007, o 19:52

MAŁY pisze:Nowe nazwy ulic
Nowe nazwy będą miały dwie kolejne ulice w Kielcach. Komisja do Spraw nazewnictwa pozytywnie zaopiniowała propozycję, by obecna ulica Gagarina zmieniła nazwę na Mariana Sołtysiaka "Barabasza".
OT w tym wątku, ale po jakiego *** zmieniają Gagarnia? Czym podpadł? :/ bez sensu zmieniać nazwy ulic na siłe.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 18 lipca 2007, o 22:29

Jarek pisze:
MAŁY pisze:Nowe nazwy ulic
Nowe nazwy będą miały dwie kolejne ulice w Kielcach. Komisja do Spraw nazewnictwa pozytywnie zaopiniowała propozycję, by obecna ulica Gagarina zmieniła nazwę na Mariana Sołtysiaka "Barabasza".
OT w tym wątku, ale po jakiego *** zmieniają Gagarnia? Czym podpadł? :/ bez sensu zmieniać nazwy ulic na siłe.
Dokładnie nie rozumiem tego. Czy wszystko, co kojarzy się z ZSRR jest złe???
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 lipca 2007, o 00:15

A ja z kolei o ulicy przebiegającej koło mojego bloku... Nie życzę sobie, żeby się nazywała ulicą Orląt Lwowskich! Dali by sobie już spokój z tym Lwowem! To nie jest już polskie miasto (tak o tym Lwowie "wszyscy" gadają, wychwalają go, to niech się tam przeniosą...) - osobiście to dla mnie Ukraina, której nie lubię i nie jestem wcale z nią związany... Po jaką cholerę tak nazywać ulicę przebiegającą przez kieleckie osiedle... Już bym wolał np. Adama Małysza (bardziej nowocześniej i ciekawiej), czy np. uniwersalnie ulica Żółta - przy niej są prawie same bloki w nowych ( 8) ) różnych malowaniach w odcieniach żółci...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 19 lipca 2007, o 08:15

LG pisze:czy np. uniwersalnie ulica Żółta - przy niej są prawie same bloki w nowych ( 8) ) różnych malowaniach w odcieniach żółci...
Miasto, jesli już chce uporządkować w pewien sposób osiedle, powinno ponadawać ulice wg jakiegoś schematu. A nie ni przypiął ni wypiął jakąś nazwę dać danej ulicy. Mi np. bardzo podoba się nazwenictwo ulic przy Wietrzni: Morelowa, Brzoskwiniowa, Malinowa :)

Na Stoku powinno być podobnie - przyjąć jakieś jedno kryterium i nazwać ulice.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Lucens

Post autor: Lucens » 19 lipca 2007, o 08:16

LG pisze:Nie życzę sobie, żeby się nazywała ulicą Orląt Lwowskich! Dali by sobie już spokój z tym Lwowem! To nie jest już polskie miasto [...]osobiście to dla mnie Ukraina, której nie lubię i nie jestem wcale z nią związany... Po jaką cholerę tak nazywać ulicę przebiegającą przez kieleckie osiedle...
Mam nadzieję, że nie pisałeś tego poważnie, ale jeśli tak, to powinieneś wiedzieć, że Orlęta Lwowskie, to młodzież, która poległa walcząc z Ukraińcami w obronie Lwowa w latach 1918-1920. W tym czasie Lwów był miastem o przeważającej polskiej ludności z procentowym udziałem Polaków wyższym niż w Warszawie czy Poznaniu.

Ponadto ta część naszej martyrologii jest związana z tradycjami kontynuowanymi obecnie przez harcerstwo, a Kielce są uważane za miasto Harcerzom przyjazne, ergo: po taką właśnie cholerę tak nazywać ulicę przebiegającą przez kieleckie osiedle.

Lucens

Post autor: Lucens » 19 lipca 2007, o 08:21

Jarek pisze:Na Stoku powinno być podobnie - przyjąć jakieś jedno kryterium i nazwać ulice.
Ta ulica łączy ulice Piłsudskiego i Sikorskiego, zatem nazwa "Orląt Lwowskich" jest jak najbardziej na miejscu.

ODPOWIEDZ