MZD Kielce - [DK 74] ul. Łódzka

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 12 lipca 2007, o 06:51

tom pisze:Mile zaskoczę, stara nitka Łódzkiej będzie miała trzy pasy ruchu :).
Dobrze, że nie ma tam żadnego przejscia dla pieszych :lol:

Zonzu

Post autor: Zonzu » 12 lipca 2007, o 11:08

tom pisze:Może prawy pas będzie BUS?
Myślę i mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby żeby jeden pas przeznaczać tylko dla autobusów. Tym bardziej, że nie jeździ ich tam aż tyle.
Poza tym po moich obserwacjach (a jeżdżę tamtędy już parę ładnych lat) po uruchomieniu dwóch nitek problem korków na tym odcinku powinien zniknąć. Konieczne jest tylko dobre wyregulowanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu Łódzka/Olszewskiego.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 12 lipca 2007, o 11:11

ice pisze:
Dobrze, że nie ma tam żadnego przejscia dla pieszych :lol:
Kiedyś było i do dzisiaj chyba jeszcze nie zlikwidowali pomarańczowego sygnalizatora nad tym przejściem to jeszcze nic nie wiadomo.

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 13 lipca 2007, o 08:41

Zonzu pisze:
tom pisze:Może prawy pas będzie BUS?
Myślę i mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby żeby jeden pas przeznaczać tylko dla autobusów. Tym bardziej, że nie jeździ ich tam aż tyle.
Poza tym po moich obserwacjach (a jeżdżę tamtędy już parę ładnych lat) po uruchomieniu dwóch nitek problem korków na tym odcinku powinien zniknąć. Konieczne jest tylko dobre wyregulowanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu Łódzka/Olszewskiego.
Na pewno nie bedzie osobnego pasa ruchu dla komunikacji zbiorowej, poniewaz pasy sa przerywane. Ciekawe tylko jak wyrysuja strzalki, bo moze sie okazac, ze zewnetrzny pas bedzie tylko do skretu w prawo, ale to i tak kapitalnie usprawni ruch.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 13 lipca 2007, o 16:09

Pasy już są pomalowane na gotowo.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 13 lipca 2007, o 23:04

Czy usuną przeszkody na ścieżce rowerowej (czerwona kostka)- [jeżeli źle proszę mnie poprawić] przy jezdni południowej tuż obok szkoły na Helenówku (od str boiska sportowego)?
Rośnie tam jedno drzewo i stoi jeden betonowy słup centralnie w ciągu ścieżki.

Swoją drogą mogliby szersze te ścieżki zrobić.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 14 lipca 2007, o 00:11

Obrazek

Utrudnienia w ruchu 2007-07-13

Miejski Zarząd Dróg w Kielcach informuje, że w nocy z 13/14 lipca nastąpi zmiana organizacji ruchu na ulicy Łódzkiej związana z wykonaniem III etapu przebudowy ulicy.
Przywrócony zostanie ruch kołowy na zamkniętej dotychczas jedni południowej ulicy Łódzkiej, natomiast ruch w kierunku Łodzi będzie się odbywał jednym pasem (zewnętrznym) po nowo wybudowanej w I etapie jezdni północnej w/w ulicy.
W dalszym ciągu będzie obowiązywał zakaz skrętu w lewo z ul. Łódzkiej w ul. Olszewskiego, a zatem dojazd pojazdów jadących ul. Łódzką w ul. Olszewskiego, będzie możliwy po dokonaniu "zawrotki" na skrzyżowaniu ulic: Jesionowa - Łódzka - Zagnańska (węzeł Skrzetle), a następnie nowo wybudowaną jezdnią północną ul. Łódzkiej do ul. Olszewskiego.
MZD przeprasza kierowców za utrudnienia w ruchu i prosi o jazdę zgodnie z przyjętym oznakowaniem.

źródło: http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasow ... rt520.html
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Zonzu

Post autor: Zonzu » 14 lipca 2007, o 08:54

Już jechałem dzisiaj odnowionym starym pasmem Łódzkiej. Trzy pasy robią dużo lepsze wrażenie niż dwa na nowej nitce w kierunku Łodzi.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz czy węzeł Skrzetle (Zagnańska/Łódzka) nie będzie remontowany?? Bo według mnie przydałaby mu się odnowa tym bardziej, że przy takim zakresie całej inwestycji to koszty położenia nowego dywaniku nie są już takie znaczące.
Nic nie piszą kiedy będzie kładziona ostatnia warstwa na nowej nitce.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 14 lipca 2007, o 08:58

Zonzu pisze:Nic nie piszą kiedy będzie kładziona ostatnia warstwa na nowej nitce.
Pisza tutaj
:arrow: http://echodnia.eu/apps/pbcs.dll/articl ... 73/-1/MOTO

AKTUALNOŚCI
14 lipca 2007 - 6:15
Kielce > Kolejna zmiana organizacji ruchu na Łódzkiej
Drogowcy przystępują do trzeciego etapu remontu kieleckiej ulicy Łódzkiej. Od dzisiaj trzeba uważać na zmienioną organizację ruchu. W drugim etapie remontu zamknięta była południowa jezdnia ulicy Łódzkiej. W tym czasie drogowcy położyli na niej nową nawierzchnię. Teraz na ostatnią warstwę nowej nawierzchni czeka jezdnia północna.

Właśnie dlatego w nocy z piątku na sobotę wprowadzona została zmiana organizacji ruchu. W związku z tym od dzisiaj przywrócony jest ruch na zamkniętej dotychczas jezdni południowej ulicy Łódzkiej, natomiast ruch w kierunku Łodzi odbywa się jednym zewnętrznym pasem nowo wybudowanej w pierwszym etapie robót jezdni północnej.

W dalszym ciągu będzie obowiązywał zakaz skrętu w lewo z ulicy Łódzkiej w ulicę Olszewskiego, a zatem dojazd pojazdów jadących ulicą Łódzką w ulicę Olszewskiego będzie możliwy po dokonaniu „zawrotki” na skrzyżowaniu ulic: Jesionowa – Łódzka – Zagnańska (węzeł Skrzetle). Następnie trzeba będzie wjechać w nowo wybudowaną jezdnię północną ulicy Łódzkiej do ulicy Olszewskiego.

- Od soboty zaczną się przygotowania do położenia wierzchniej warstwy ścieralnej nawierzchni na wewnętrznym pasie północnej jezdni ulicy Łódzkiej – poinformował Wojciech Kowalczyk z Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach – Nawierzchnia zostanie położona około 18 lipca. Mniej więcej po trzech dniach ruch północną jezdnią ulicy Łódzkiej zostanie przeniesiony na pas wewnętrzny, tak aby nawierzchnię można było położyć na pasie zewnętrznym. Nastąpi to około 25 lipca.

Po tym terminie drogowcy będą musieli odczekać kilkanaście dni, aby można było namalować oznakowanie poziome na jezdni północnej. Termin zakończenia robót na Łódzkiej wyznaczono na koniec sierpnia, ale nie wykluczone, że cała ulica będzie udostępniona dla ruchu wcześniej.
Obrazek

Zonzu

Post autor: Zonzu » 16 lipca 2007, o 07:32

michal_ck pisze:Czy usuną przeszkody na ścieżce rowerowej (czerwona kostka)- [jeżeli źle proszę mnie poprawić] przy jezdni południowej tuż obok szkoły na Helenówku (od str boiska sportowego)?
Rośnie tam jedno drzewo i stoi jeden betonowy słup centralnie w ciągu ścieżki.
Pozostawili również jedno drzewo na chodniku poniżej skrzyżowania ze Skrzetlewską.
Nie wiem co to za polityka. Przecież jeśli nie chcieli wycinać drzew to mogli po prostu przesunąć cały chodnik o 1m (w lewo lub prawo), tym bardziej że był kładziony od podstaw.
Tak samo bez pojęcia zrobili z tym przewężeniem pod jednym z filarów od strony nitki północnej (jak ktoś już tutaj o tym wspominał). A miejsca, żeby przesunąć cały chodnik zachowując jego stałą szerokość było wystarczająco.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 16 lipca 2007, o 20:08

Najgorszą z tych rzeczy jest jednak zbudowanie 'wjazdu' od Łódzkiej do jednej z firm mieszczących się przy EC. Wjazd prowadzi donikąd, a chodnik i ścieżka rowerowa jest przegrodzona w taki sposób, że nie da się przejechać rowerem - nie obniżono krawężników, ani nie wylano asfaltu. Zastanawiam się czy oni mają zamiar tak to pozostawić :?:
Komisja Rewizyjna czuwa!

Zonzu

Post autor: Zonzu » 17 lipca 2007, o 07:39

tom pisze:Najgorszą z tych rzeczy jest jednak zbudowanie 'wjazdu' od Łódzkiej do jednej z firm mieszczących się przy EC. Wjazd prowadzi donikąd, a chodnik i ścieżka rowerowa jest przegrodzona w taki sposób, że nie da się przejechać rowerem - nie obniżono krawężników, ani nie wylano asfaltu. Zastanawiam się czy oni mają zamiar tak to pozostawić :?:
Też nie wiem o co z tym chodzi, tym bardziej że jeśli chcieliby ją gdzieś poprowadzić na teren EC to będą musieli zrobić jakiś przejazd pod rurami ciepłowniczymi, które w tym miejscu są na poziomie gruntu.

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 17 lipca 2007, o 08:15

Moim zdaniem zlikwiduja ten 'dziki' wjazd, bo bedzie on zagrazal bezpieczenstwu. Nie ma tam przeciez dodatkowego pasa do zjazdu, nie wiem tez czy inwestor odebralby taka niedokonczona inwestycje.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 19 lipca 2007, o 06:28

Wczoraj zgodnie z zapowiedziami położyli asfalt na połowie północnej nitki ulicy Łódzkiej a dzisiaj jak jechałem to już ruch przygotowywali drugą połowę.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 20 lipca 2007, o 07:08

Asfalt już jest położony na całej długości nitki północnej. Muszą jeszcze powykańczać asfaltem skrzyżowania. Jedyna rzecz nie znajdująca wyjaśnienia to ta szykana za skrzyżowaniem z Zagnańską, którą jeszcze pogłębili wcinając się w pas zieleni pomiędzy jezdniami.

Niestety dowiedziałem się, że skrzyżowanie Łódzka-Zagnańska nie jest przewidziane do remontu i zostanie pozostawione w obecnym stanie najprawdopodobniej do czasu remontu ul. Zagnańskiej.

ODPOWIEDZ