Spółka Wolność - Dom handlowy, ul. Paderewskiego

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 11 lipca 2007, o 21:03

Mam mieszane uczucia. To dobry moment, żeby napisać o wycinaniu drzew, co mnie bardzo boli. Zgadzam się, że w wielu przypadkach to konieczność, nie chcę bynajmniej zatrzymywać inwestycji, ale od jakiegoś czasu mam wrażenie, że zaczęto szastać starymi pięknymi drzewami. Często nie próbuje się tak projektować inwestycji, żeby ocalić ich jak najwięcej, bardzo rzadko przesadza się dorosłe drzewa, co przecież już można robić (zrobiło tak np. OBI, ŚSM, przesadzone drzewa rosną przed UM na Szymanowskiego).
Tam też trzebaby wyciąć kilka dorodnych drzew - w miejscu w dodatku tradycyjnie uznanym za skwer. Budynek można postawić w ciągu roku, drzewo potrzebuje kilkudziesięciu lat... Faktem jest tez m, że chodziła tam m.in. moja niedawno zmarła babcia - to tradycyjne miejsce spotkań staruszek. A w ostatnich latach życia nie miała już siły dojść do parku...
Ponadto dotychczasowe inwestycje wokół szły w kierunku utworzenia dwóch pierzeji po bokach skweru.
Gdyby ten dom towarowy był wąski i nie było za nim parkingu, jestem sobie jednak w stanie go wyobrazić, ale jak by tam wtedy był dowożony towar?
Poza tym mam obawy, czy byłaby to dobra architektura. Pani Jaroszyńskiej-Ziach hala na Plantach wyszła sympatycznie, ale inne jej realizacje każą być bardzo powściągliwym (Ceglana, projekt Tarnowska/Wojska Polskiego to bardzo kiepskie rzeczy).
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 lipca 2007, o 22:28

Poczekajmy z pochopnymi opiniami na projekt, który jak zaznaczał wiceprezydent Gruszewski jest cały czas w toku. Ja też nie twierdzę, że na 100% mi się ten projekt spodoba - muszę go pierw zobaczyć. Po prostu cieszy mnie zagrodzenie tego parku nowym budynkiem - zrobi się tam ciszej i przytulniej. Jeśli chodzi o parking za halą to również jestem przeciwny - w tym budynku wcale nie musi być żadnego parkingu, conajwyżej podziemny. Sprzedających nie będzie tam aż tak wielu - w końcu będą tam tylko sprzedawcy z Placu Wolności a ich jest niewielu jak na tak "długi" budynek, dlatego klienci mogą parkować swoje samochody na parkingu hali "Planty", albo iśc tam pieszo - hala będzie znajdować się w samym centrum miasta, przy ulicy Sienkiewicza, która jest najczęstszym miejscem spotkań i kielczan i turystów, więc na pewno będzie się cieszyła sporym powodzeniem. Nad powierzchnią handlową można wybudować jeszcze powierzchnie mieszkaniowe, jak mówił wiceprezydent by budynek nie był za niski, bo jak już mówiłem nie będzie tam aż tak wielu sprzedawców - dlatego też jestem pewien, że tak "długi" budynek nie będzie "ciągnięty" jeszcze w stronę Silnicy i w efekcie "zabierze" naprawdę mało powierzchni obecnego parku.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 11 lipca 2007, o 22:43

Jaka hala by nie powstala i tak zabierze sporo parku, bo nie sadze zeby zrobili hale bez parkingu, a tym bardziej mozemy zapomniec o podziemym parkingu.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 12 lipca 2007, o 07:14

tricky pisze:...nie sadze zeby zrobili hale bez parkingu, a tym bardziej mozemy zapomniec o podziemym parkingu.
Biorąc pod uwagę, że cała Paderewskiego jest teraz parkingiem dochodzę do przemyśleń, że faktycznie możliwe jest pominięcie miejsc postojowych w projekcie tego obiektu.
Obrazek

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 14 lipca 2007, o 16:27

Byłem tam dzisiaj :-) I widziałem...
I doszedłem do wniosku, że istnieje możliwość "pogodzenia" skweru z planowaną halą targową, zwaną dalej galerią.

Obrazek

Na mapce zaznaczyłem najlepszą wg mnie lokalizację galerii.
Budowa jej w tym miejscu pociągałaby za sobą wycinkę 1-2 drzew oraz likwidację Agrocentrum oraz szpecących miasto budynków pomiędzy Agrocentrum a Plantami.
Wszyscy piszą, że hala powinna powstać tuż przy Paderewskiego, ale nikt nie zwraca uwagi na problematyczność (estetykę) tego miejsca, o którym ja piszę.
Jeżeli hala powstałaby w tym miejscu to skwer zacząłby "żyć".

Od południowej strony byłby zespół usługowo-mieszkalny Planty 16,
od północnej galeria handlowa,
od wschodniej Silnica (i dojście do Galerii Planty i ul. Sienkiewicza),
a od zachodniej ul. Paderewskiego, która obecnie nie jest tak "głośna', jak poprzednio.

Wjazd dla samochodów oczywiście od ul. Paderewskiego, a parking wyłącznie podziemny.

Wejścia do galerii, kawiarnie, itp. oczywiście od strony skweru.

Jeżeli hala powstanie przy Paderewskiego (bezpośrednio) [nie nadaje się do plombowania- przyp.] to ten skwer tak naprawdę będzie spełniał rolę "zwykłego miejskiego podwórka", a nie miejsca ogólnie dostępnego. Przecież taki duży obiekt potrzebuje m.in. zaplecza, itd.

PS: Argument, że park miejski jest blisko uważam za chybiony!!! Pojedź sobie do Holandii/Belgii, tam dopiero mają zieleń miejską...
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 14 lipca 2007, o 16:35

Zgodnie z planem pozostanie tam nadal duzy park (pow. 1ha) a teren inwestycji zajmie w szerokosci do 30m.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 lipca 2007, o 16:37

Michał - niestety Twój plan nie podoba mi się... A to dlatego, że założeniem było zabudowanie całej Paderewskiego, co najbardziej podoba mi się w tym pomyśle.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 14 lipca 2007, o 16:52

Hala może tam powstać, ale pod warunkiem, że zlikwidują skwer, a to z kolei mnie się nie podoba.

To już nie będzie skwer, taki obiekt potrzebuje zaplecza. Samochody dostawcze muszą gdzieś towar wypakowywać, altanki śmietnikowe teśż muszą gdzieś znaleźć miejsce. Przejdź się na tyły Plantów, Tęczy, (również Real, Praktiker- ale to już poza Śródmieściem) i innych tego typu obiektów, a zobaczysz.

Co innego jak by tam miało powstać muzeum, galeria SZTUKI (nie handlowa), itp. Taki obiekt nie wymaga m.in. zaplecza, ale i tak park będzie miejskim podwórkiem, a nie skwerem, no chyba, żeby taki obiekt (np. muzeum w kształcie okręgu) powstał w jego sercu.
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2007, o 21:37 przez michal_ck, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 14 lipca 2007, o 16:53

michal_ck pisze:Byłem tam dzisiaj :-) I widziałem...
I doszedłem do wniosku, że istnieje możliwość "pogodzenia" skweru z planowaną halą targową, zwaną dalej galerią.
Ciekawe, co na to Agrocentrum i pozostali porywatni własciciele działek, na których chcesz budować halę 8) Chcesz ich wywłaszczyć :?: :P
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 14 lipca 2007, o 17:02

W ostateczności :-)
Ale raczej zamiana działek lub ich wykup wchodzi w grę, bo wywłaszczenie tylko na cele publiczne.

Ale przyznasz, że ten teren (Agrocentrum i te budki za nim) to nie zbyt estetyczne miejsce.

Nie ulega wątpliwości, że coś z nim należy zrobić. Nawet jeśli galeria powstanie bezpośrednio przy ul. Paderewskiego to i tak północna strona skweru będzie szpecić!
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2007, o 17:05 przez michal_ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 14 lipca 2007, o 17:02

michal_ck pisze:Hala może tam powstać, ale pod warunkiem, że zlikwidują skwer, a to z kolei mnie się nie podoba.

To już nie będzie skwer, taki obiekt potrzebuje zaplecza. Samochody dostawcze muszą gdzieś towar wypakowywać, altanki śmietnikowe teśż muszą gdzieś znaleźć miejsce. Przejdź się na tyły Plantów, Tęczy, (również Real, Praktiker- ale to już poza Śródmieściem) i innych tego typu obiektów, a zobaczysz.

Co innego jak by tam miało powstać muzeum, galeria SZTUKI (nie handlowa), itp. Taki obiekt nie wymaga m.in. zaplecza.
No to chyba tym bardziej powinna tak stać. Przecież jak będzie wzdłuż Paderewskiego to z reszty skweru zrobią takie zaplecze a jeśli zostanie kawałek to z widokiem na kontenery i dostawy :?

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 14 lipca 2007, o 17:07

Dokładnie, KamilEm ma rację. Na Planach można było sobie pozwolić na parking i zaplecze, bo od str. AŚ jest, a tu na środku skweru- Nigdy!!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 14 lipca 2007, o 17:12

Na miejscu wskazanym przez Michala_ck od dawna planowana jest prywatna inwestycja, ale nie wiem jakie sa jej losy. Natomiast prosze sie przejsc i zobaczyc ile to jest 30 metrow od przystanku, to max teren w szerokosci na budowe hali. Jesli ma byc parking to na pewno nie dla klinetow, choc nie wiem czy jakikolwiek powinien pojawic sie od strony ogrodka jordanowskiego.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 14 lipca 2007, o 17:18

Ja nie jestem przeciwnikiem uzupełnienia linii zabudowy ul. Paderewskiego. (STOP! Uzupełnienie to zieleń!) Ale nie Galerią handlową (tylko zielenią). Jedyna możliwa i akceptowalna lokalizacja galerii to wyłącznie teren wskazany na mapie, ale skoro ma tam powstać jakaś prywatna inwestycja to albo:
1. miasto musi się zawszasu dogadać z właścicielami
2. miasto musi znaleźć inną lokalizację dla galerii (poza skwerem przy Paderewskiego).

Swoją drogą to dobrze, ze północna strona skweru przestanie straszyć wyglądem. A wiesz jakiego rodzaju inwestycja jest tam planowana i kiedy? Mnie chodzi przede wszystkim o zaplecze, altanki śmietnikowe, itp. To wszystko byłoby od str. skweru. (do "autor")
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2007, o 22:46 przez michal_ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 14 lipca 2007, o 17:25

Inwestycja uslugowo-mieszkalna, ale mieli jakies problemy z dogadaniem sie. Natomiast w galerii planuje sie rowniez kondygnacje mieszkalne i biurowe.

ODPOWIEDZ