Katedra i okolice

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

hey
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: hey » 13 kwietnia 2007, o 15:40

Szkoda,że ministerstwo odrzuciło wniosek Muzeum Narodowego o dofinansowanie projektu, który miał polegać na wybiciu okien w wieżyczkach pałacu (w tych dwóch z tyłu) i zrobieniu stylowych okiennic...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 9 maja 2007, o 21:37

Zmiany na Placu Jana Pawła II w Kielcach
Spore zmiany nastąpią w organizacji przestrzeni Placu Katedralnego w Kielcach- dowiedziało się Radio Kielce. Według przygotowywanego właśnie planu zagospodarowania przestrzennego znacznie większy będzie parking- ma się zaczynać od granicy z Muzeum Wsi Kieleckiej. Pomnik Jana Pawła Drugiego ma zostać ogrodzony i bardziej wyeksponowany. Zostanie również umożliwiony przejazd między ulicami Jana Pawła i Zamkową. "Nie będzie to jednak droga użyteczności publicznej, korzystać z niej będą mogły określone osoby. Podobnie jak z parkingu, plac katedralny jest bowiem własnością kurii diecezjalnej"- powiedział Radiu Kielce ksiądz Grzegorz Pałys - ekonom kurii. Przygotowany projekt musi teraz zyskać zgodę na realizacje od Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków , a jak dowiedziało się Radio Kielce, ma on do niego spore zastrzeżenia.
Radio Kielce
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 10 maja 2007, o 20:16

Obrazek
W kieleckiej katedrze ruszyły prace renowacyjne

Najpierw sensacyjne odkrycie, potem decyzja komisji konserwatorów zabytków i wreszcie ruszyły prace. Do końca czerwca XVII-wieczne freski na sklepieniu kruchty północnej nawy kieleckiej katedry zyskają nowy blask.

Wypełnianie szczelin, polerowanie powierzchni i rekonstrukcja stiuków. Prace przy renowacji fresków są żmudne i czasochłonne. Nie może być inaczej, gdy ma się do czynienia z wręcz mikroskopijnymi ubytkami. Jednak większych zmian w polichromii nie będzie.

Widoczne postacie Jakuba Młodszego, Jakuba Starszego i świętego Andrzeja tak, jak dotychczas pozostaną w pastelowych kolorach. Polichromia przetrwała setki lat, bo była wykonana w technice mokrego fresku. Nikt jednak nie wiedział, że cenne malowidła są ukryte w północnej nawie kieleckiej katedry. Odkryli je przypadkowo konserwatorzy.

Po zakończeniu prac sklepienie będzie oświetlone neonami, a w tym miejscu powstanie kaplica poświęcona papieżowi Janowi Pawłowi II. Wszystko ma być gotowe na 30 czerwca, dzień peregrynacji Obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej. Żelbetonowa konstrukcja schodów przy ołtarzu jest już gotowa. Pozostaje jeszcze obłożenie całości granitem i dekoracja podestu. Projekt ołtarza przygotowali krakowscy architekci

:arrow: http://ww6.tvp.pl/1495,20070510496325.strona

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 8 czerwca 2007, o 23:39

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 23 czerwca 2007, o 18:06

Modernizacja Placu Katedralnego:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozostałe zdjęcia: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:.
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2007, o 22:34 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 25 czerwca 2007, o 08:18

Ołtaż fajny, natomiast nie podobaja mi się te płyty ażurowe, cały plac powinien zostać wyłożony kostką granitową.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 25 czerwca 2007, o 12:21

Też tak uważam, ale podobno mają tam parkować ludzie udający się na mszę w niedzielę, lub święta. Słyszałem, że skarżyli się, że obecnie nie mają gdzie zostawić samochodu. Co nie zmienia faktu, że mogliby zostawić ten samochód na kostce brukowej ;-) Również nie lubię tych płyt ażurowych... Ogólnie nie lubię "wielkich płyt" :evil: Ale to nie zmienia faktu, że plac prezentuje się o niebo lepiej, niż poprzednio :-)

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 25 czerwca 2007, o 17:28

Wygląda to bardzo schludnie. Ołtarz zrobiony jest chyba dobrze - w każdym razie na zdjęciu tak wygląda. Aż się chyba wybiorę, aby z bliska zobaczyć efekt prac. :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 czerwca 2007, o 18:38

msz1 pisze:Ołtaż fajny, natomiast nie podobaja mi się te płyty ażurowe, cały plac powinien zostać wyłożony kostką granitową.
Mnie sie w ogole nie podoba, ze wpuszcza tam samochody.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 26 czerwca 2007, o 10:59

autor pisze: Mnie sie w ogole nie podoba, ze wpuszcza tam samochody.
Wsumie ten placyk byl bezuzyteczny.
Parkingow u nas nigdy za wiele i rownoczesnie bedzie miejsce na ceremonie koscielne.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 26 czerwca 2007, o 11:03

Ołtarzyk bardzo ładnie się prezentuje. Parkingi też sie przydadzą.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 27 czerwca 2007, o 01:40

Czyli taki parkingo-plac ;)
W sumie jak sobie przypomnę problemy z parkowaniem podczas jakiegoś pogrzebu lub ślubu w katedrze to podoba mi się ten pomysł :)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 7 lipca 2007, o 10:49

Ładny, dużo lepszy od poprzedniego. Dobrze jakby diecezja doszła do porozumienia z miastem i udostępnili przejście pomiędzy ul. JP2 a ul. Zamkową. Sam plac stał by się wówczas miejscem bardziej uczęszczanym przez mieszkańców (+ remont placu). To samo dot. ul. Zamkowej, która jest urokliwa, ale mało uczęszczana przez ludzi ponieważ praktycznie jest "ślepa". Tak samo plac zamkowy byłby bardziej uczęszczany, a przez to więcej osób mogło by się zachwycać tamtejszą architekturą.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 15 sierpnia 2007, o 21:57

msz1 pisze:Ołtaż fajny, natomiast nie podobaja mi się te płyty ażurowe, cały plac powinien zostać wyłożony kostką granitową.
Trawka urosła i muszę przyznać, że wygląda to lepiej niż się spodziewałem :-)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 16 września 2007, o 18:22

Obrazek

ODPOWIEDZ