Kielce - Wielki plac budowy

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 17 czerwca 2007, o 20:18

No cóż, zacznie się budowa na Mielczarskiego, a Lekomin dalej nie będzie wierzył :wink:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 czerwca 2007, o 20:21

RZ pisze:No cóż, zacznie się budowa na Mielczarskiego, a Lekomin dalej nie będzie wierzył :wink:
Nie, nie. On się będzie śmiał z ludzi którzy będą je budowali... :)
Nooo ale chyba już dość obgadaliśmy biednego Lekomina :)

andrzej

Post autor: andrzej » 17 czerwca 2007, o 21:43

RZ pisze:No cóż, zacznie się budowa na Mielczarskiego, a Lekomin dalej nie będzie wierzył :wink:
Ciekawe kiedy sie zacznie skoro nawet nie wiadomo kto,gdzie i kiedy. Czemu tak najeżdżacie na tego lekomina.Bo co, bo ma inne zdanie?

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 17 czerwca 2007, o 21:54

Nikt na niego nie najeżdża, tylko prezentuje swoje zdanie, nie ma racji Lekomin w swoich wypowiedziach o budynkach 7 kondygnacyjnych jako jedynie słusznych, lecz ja mu przyznaję rację, iż wątpię w ten trzydziestopiętrowiec w centrum Kielc, a co do jego firmy i złośliwości jednego z kolegów z forum to lekka przesada: byłem, widziałem zakład jak zakład parę hal, trochę placu, ale najważniejsze, że okna dobre. Firma się rozwija i trzeba życzyć im jak najlepiej.

andrzej

Post autor: andrzej » 17 czerwca 2007, o 22:07

Chodziło mi właśnie o tą jak to nazwałeś lekką przesadę ze strony niejakich kon_rada i AR. Lekomin twierdzi że w Kielcach nic takiego nie powstanie, póki co ma rację bo nic nie wskazuje na to żeby coś 20, nie mówiąc już o 30 piętrowcach powstało. Ja też nie sądzę żebyśmy w najbliższej przyszłości mogli ogladać nasze piękne miasto z wysokości 20 pięter nie lecąc helikopterem lub samolotem. Jak mówią liczy się jakość nie ilość, ja osobiście wolałbym więcej niższych, ładnych, przemyślanie ulokowanych budynków niż wieżowce na Mielczarskiego czy gdzieś tam.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 17 czerwca 2007, o 22:32

Nie ma co się kłócić - i tak wszystko rozegra się na razie w tajemnicy bez naszego wpływu. Pożyjemy, zobaczymy. Mnie osobiście ucieszyłyby 15-piętrowe biurowce, ale muszę przyznać, że "30 piętrowy budynek" strasznie działa na wyobraźnię. :)

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 18 czerwca 2007, o 06:17

Kon_Rad .. to nie dobrze, że wypoiwadasz się o tej firmie w ten sposób. Zdradza to Twoj brak rozeznania w temacie. Nie wiem jak teraz, ale przed laty, gdy trochę miałem pojęcia o tym rynku - z terenu województwa liczyły się tylko 2 : Lekomin i SkanColor. Może przejedź się PKP w stronę Skarzyska... z okien pociągu całkiem nieźle fabrykę widać. Ciekawe czy powtórzysz wtedy: "...która produkuje okna mieści się w domku jednorodzinnym"

lekomin

Post autor: lekomin » 18 czerwca 2007, o 08:02

1. Nie mam syndromu "niemylenia się" i "wszystkowiedztwa". Jak trzeba, to potrafię przyznać się do błędu. I jeśli powstanie w kielcach budynek 30 piętrowy, baaa nawet 20 piętrowy, to pierwszy posypię głowę popiołem.
2. Nie wierzcie temu co piszą w gazetach i co mówią politycy. Ja stwierdzam prosty fakt, że budowanie takiego budynku się po prostu nie opłaca. Bo się nie opłaca i powie wam to każdy, kto kiedykolwiek robił na coś takiego kosztorys. Nie twierdzę, że budynki 7 kondygnacyjne są jedynie słuszne, twierdzę, że w średnich warunkach wychodzi w nich m2 najtaniej. Może być tak, że z powodu np. gruntu najtańszy będzie 3 kondygnacyjny. Ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić scenariusza, w którym w 30 kondygnacyjnym m2 wyjdzie taniej niż w 7 kondygnacyjnym. Dlaczego więc inwestorzy CZASAMI budują bardzo wysokie budynki? a) musi to usprawiedliwiać koszt działki, b) miejsce budowy musi być tak wybrane, że bardzo wysoki czynsz zrekompensuje WYŻSZE koszty budowy m2. W Kielcach działki są duuużo tańsze niż w Wawce, i trudno będzie zebrać 500 rodzin, które będą w stanie zapłacić 20k za metr [bo średnio tyle ma kosztować m2 w apartamentowcu Orca w Wawce]. Gdybyśmy mieli takie moce zakupowe, to gwarantuje, że firmy mające dostęp do bardzo dokładnych danych marketingowych [choćby samochodowe] byłyby tutaj dużo bardziej obecne [mówię o drogich markach: BMW, Mercedes, Audi (salon firmowy, żeby nie było wątpliwości)].
3. Żeby skończyć temat: jeśli w ciągu następnych 5 lat ktoś wbije łopatę w Kielcach pod 30 kondygnacyjny budynek, to ja dam reklamę do Echa Dnia na całą stronę, reklamującą to Forum jaki "wszystkowiedzące" i "prorocze" :) pasi?

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 18 czerwca 2007, o 08:49

Właśnie chyba Lekomin zafundował nam zimny prysznic. Ostatnio słuchałem wywiadu z Lubawskim w Radio Fama i potwierdził on że jednak ktoś się stara o pozwolenie na budowę tych 20 piętrowców, nie chciał jednak zdradzić jakichkolwiek szczegółów na ten temat pomomo że Jagielski ciągnął go mocno za język.

darek

Post autor: darek » 18 czerwca 2007, o 08:51

I tu się jednak z lekominem należałoby zgodzić,obserwuję wypowiedzi na tym forum i choć sercem i duszą jestem za tym aby Kielce wyrosły na piękne i fajne miasto to jednak trzeba sobie powiedzieć,że metropolią na miarę miast europejskich to poki co Kielce szans zostać nie mają.Tak więc chyba między bajki należałoby wsadzić opowieści o 30 piętrowych wieżowcach.Kielce są za małym miastem na takie budownictwo.
Nawet 10 milionowy Paryż raczej słynie z niskiej zabudowy ,a jedynie wieża p.Eiffla oraz nowoczesna dzielnica La Defense z monumentalnymi budowlami ze szkla i aluminium wybija się skali całego miasta.Kielce poki co Paryżem nie są i nigdy nie będą.Budujmy w Kielcach dużo,ładnie architektonicznie,zadbajmy o funkcjonalność miasta tak aby ludzie tu chcieli mieszkać.Ale bujanie w obłokach o takich przedsięwzieciach/30 piętrowcach/ jest chyba mocno przesadzone.Obserwując poczynania p.Lubawskiego mam troszke mieszane uczucia,bo do konca nie wiadomo ile w tym prawdziwego działania,a ile efekciartswa obliczonego pod publiczkę.Zobaczcie co się dzieje w zakresie drogownictwa na terenie Kielc,zobaczcie te korki,zapchane ulice,przeciągajace się się inwestycje drogowe,często spartaczone,oto ostatnie nietrafione i nieprzemyślane decyzje speców od dróg vide Łodzka,al.Solidarnosci itp. /oni chyba podlegają pod p.prezydenta,nie prawdaż/.Poza tym ile zna czących inwestycji napłynęło w ostatnim czasie do Kielc?Czemu Kielce w różnych ranikngach/z wyjątkiem Forbsa/zajmują ostatnie miejsca pod względem wskażnika bezrobocia,atrakcyjnosci dla inwestorów tylko w skali miast wojewódzkich itp.Może się mylę,ale niektóre sukcesy p.Lubawskiego były chyba troszkę przereklamowane.Porownajmy taki Rzeszów,troszke mniejszy od Kielc,ale dużo wyżej w rankingach i chyba dużo lepiej wykorzystujący swoją szansę.To tak odbiegając od tematu.

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 18 czerwca 2007, o 10:40

andrzej pisze:
Ciekawe kiedy sie zacznie skoro nawet nie wiadomo kto,gdzie i kiedy.
andrzej... :roll:
ja ostatnio jestem na etapie (w trakcie) sprzedawania działki na ślichowicach myslisz ze powiem komuś za ile($) ostatecznie, kiedy i co tam ma powstac :?: zastanów sie...
darek pisze: Nawet 10 milionowy Paryż raczej słynie z niskiej zabudowy ,a jedynie wieża p.Eiffla oraz nowoczesna dzielnica La Defense z monumentalnymi budowlami ze szkla i aluminium wybija się skali całego miasta
akurat paryż to dośc niefortunny przykład. poczytaj troche o tym mieście(jego histori) a dowiesz sie dlaczego jego zabudowa jest taka a nie inna i dlaczego jest stosunkowo niska i ma charakterystyczny układ ulic.

co do tematu:
pojawiły sie informacje że na terenie po zieleni maja powstac min. wieżowce zapewne 2 lub 3 po 10 pięter na mielczarskiego maja powstac o ile pamietam 4wieżowce 20 piętrowe i te informacje nie są wyssane z palca (ani z niczego innego) pojawiła sie tez informacja o jednym budynku w centrum który ma miec 30 pieter. od cała prawda. a czy ten plan zostanei w pełni zrealizowany to juz czas pokaze. w przeciągu roku na 100% będziemy już wiedziec co i jak.
CK|PL|EU

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 18 czerwca 2007, o 11:57

No to ja jeszcze raz powtórze swoje odczucia: wg mnie mają szanse powstać 20-piętrowce ale mieszkalne... a nie biurowe.... a i to jest troszkę pod znakiem zapytania, bo ceny mieszkań są na chwilę obecną w odwrocie. Na biurowce tej wysokości w Kielcach - bym nie liczył.

>> 3. Żeby skończyć temat: jeśli w ciągu następnych 5 lat ktoś wbije łopatę >> w Kielcach pod 30 kondygnacyjny budynek, to ja dam reklamę do Echa >> Dnia na całą stronę, reklamującą to Forum jaki "wszystkowiedzące" i
>> "prorocze" Smile pasi?

Ja w to wchodzę :wink:

andrzej

Post autor: andrzej » 18 czerwca 2007, o 18:10

Boss pisze:
andrzej pisze:
Ciekawe kiedy sie zacznie skoro nawet nie wiadomo kto,gdzie i kiedy.
andrzej... :roll:
ja ostatnio jestem na etapie (w trakcie) sprzedawania działki na ślichowicach myslisz ze powiem komuś za ile($) ostatecznie, kiedy i co tam ma powstac :?: zastanów sie...
Chodziło mi głównie o to że z tego co ja wiem (poprawcie mnie jeśli nie mam racji) cała wiedza o tej inwestycji pochodzi z informacji prasowych, czyli tak na dobrą sprawę nie wiadomo o niej nic. Gdyby wierzyć wszystkim takim doniesieniom to nasz kraj zapewne wyglądałby ździebko inaczej :wink:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 18 czerwca 2007, o 18:17

Drogi Lekominie, a czy TO się "opłaca": http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... php?t=1169 ;-)

PS - Lekomin, może jednak zafundujesz "nam" reklamę, jak zostanie wbita łopata pod "dwudziestkę"? ;-)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 czerwca 2007, o 19:26

lekomin pisze:3. Żeby skończyć temat: jeśli w ciągu następnych 5 lat ktoś wbije łopatę w Kielcach pod 30 kondygnacyjny budynek, to ja dam reklamę do Echa Dnia na całą stronę, reklamującą to Forum jaki "wszystkowiedzące" i "prorocze" :) pasi?
Eeeeeeee, a jak bedzie powyzej 10. pieter to bedzie pol strony? :)
Yahagi pisze:No to ja jeszcze raz powtórze swoje odczucia: wg mnie mają szanse powstać 20-piętrowce ale mieszkalne... a nie biurowe....
Yahagi, ale my tu caly czas tez o mieszkalnych piszemy :) o biurowcach, to tylko ktos rzuca to, co podaly media.

ODPOWIEDZ