Wsumie ta rozbiorka nie wiele zmienila
RUDERY - wyburzenia, rozbiórki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Groźny pożar w centrum

Przez ponad pięć godzin kieleccy strażacy zmagali się z pożarem świetlicy kolejowej przy ulicy Żelaznej.....
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4214544.html
Przynajmniej jedna rudera mniej

Przez ponad pięć godzin kieleccy strażacy zmagali się z pożarem świetlicy kolejowej przy ulicy Żelaznej.....
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4214544.html
Przynajmniej jedna rudera mniej
Ostatnio byłem w Kielcach/jestem tu sporadycznie/i muszę Wam powiedzieć,że jest to miasto kontrastów.Obok pięknego wieżowca Kolortera paskudny wieżowiec Echa.Dalej jadąc ul.Okrzei/tak sie chyba nadal nazywa?/dalej kontrasty,naprzemian nowe budynki apartamentowców lub handlowo-usługowe przeplatane paskudnymi ruderami.Ta cała ulica powinna jak najszybciej zostać zrewitalizowana.Okolice ronda/Herlinga ?/też pełne kontrastu,po jednej stronie ściana zielonego szkła i hotel Qubus,a dalej paskudne rudery pamietające czasy przedwojenne.A jest to w koncu scisłe centrum wojewódzkiego miasta.Podobnie w okolicach ul.PiotrkowskiejNie wspomnę o trasie na Herby czyli ul.1Maja z której to widoki po obu stronach "zapierają dech w piersi.Te okolice moim zdaniem powinny jak najszybciej ulec zmianie.Może jak będzie przebijana Żelazna to nastąpi wyburzenie licznie tu znajdujacych się ruder,które splendorowi miastu wojewódzkiemu nie przynoszą.
No niestety tak jest, ale tak jest we wszystkich polskich miastach... Na szczęście wszystko idzie w bardzo dobrym kierunku i cała Polska stopniowo się zmienia, tak samo będzie z Kielcami. Żeby było ładnie musi powstać pierw jakiś ładny budynek, jak np. Kolporter, czy Qubus, potem stopniowo powstają kolejne, remontują drogi, chodniki - wierzę, że tak właśnie będzie w Kielcach 
Niestety ja jestem sasiadem tej rudery :/ znajduje sie ona dokladnie na "zagięciu" ul. Zabiej (blizej ul Krakowskiej niz pokazales) i z tego co wiem, narazie nie ma szans na jakiekolwiek uporzadkowanie tego, poniewaz jest kilku wlascicieli i wogole sie tym nie interesuja.
Nie ma miesiaca zeby ktos chetny nie pytal o ta dzialke...
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Szkoda, bo działka w rewelacyjnym miejscu...Kiba69 pisze:z tego co wiem, narazie nie ma szans na jakiekolwiek uporzadkowanie tego, poniewaz jest kilku wlascicieli i wogole sie tym nie interesuja.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Kamienica do zburzenia?
Osiem osób z budynku przy ul. Niskiej 2 ewakuowali wczoraj strażacy. W starej kamienicy popękały ściany.
- Zgłoszenie dostaliśmy tuż po godz. 14. Ze względu na zagrożenie ewakuowaliśmy mieszkańców i pracowników sklepu, który mieścił się na parterze budynku - informuje Magdalena Porwet, rzeczniczka świętokrzyskich strażaków. Z budynku odpadł tynk, widoczne są też pęknięcia, szczeliny mają do dwóch centymetrów. Prawdopodobną przyczyną uszkodzenia kamienicy są prowadzone w jej pobliżu prace budowlane. Mieszkające w budynku dwie rodziny dostały już od MOPR-u mieszkania zastępcze. Pozostaną w nich do czasu wykonania niezbędnych ekspertyz i rozstrzygnięcia, czy kamienica nadaje się do zamieszkania.
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4344245.html