Z tego co wiem to droga do Warszawy zajmuje już 4 godz samochodem. Osobiście nie byłem już rok w Warszawie ale tak mi mówi kolega który przemierza tą drogę co tydzień.autor pisze:Jedynym winowajcom negacji KE sa media, ktore w dosc zmasowany sposob nas atakowaly. Nawet jedna z lokalnych gazet powiedziala, ze to przez to pojawily sie watpliwosci, a skad KE moze twierdzic, ze bedzie nierentowne skoro nie ma analizy? Bo Gazeta Wyborcza napisala, ze bedzie nierentowne i na tej podstawie mozna blokowac nam rozwoj? Nie, tak byc nie moze. Dlaczego nie mieli watpliwosci co do podlaskiego czy lubelskiego lotniska? Dlaczego nie czepili sie tego, ze mazowieckie chce dofinansowac z UE budowe 3-4 portow, czy to nikomu nie przeszkadza? Wydaje mi sie, ze KE nie ma lub nie miala pojecia i sugerowala sie tylko mapa, na podstawie ktorej stwierdzili, ze Krakow blisko, Warszawa etc. Nie wzieli tylko pod uwage, ze tam dociera sie w 2-3 godziny, ze w Kielcach co roku przyjezdza ponad 100 tys. targowych gosci... a to tylko czesc argumentow.
Lotnisko Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nie. aż tak źle nie jest, chyba że się wpadnie akurat na zwężenia. Ale jak ktoś jeździ często to wie o której warto jechać. Średnio ok 2,5h.msz1 pisze: Z tego co wiem to droga do Warszawy zajmuje już 4 godz samochodem. Osobiście nie byłem już rok w Warszawie ale tak mi mówi kolega który przemierza tą drogę co tydzień.
Ale to już OT.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.
Nie, nigdy nie pisałem na forum Wyborczej.msz1 pisze: Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa na myśl to: czy kolega nie jest czasem z forum wyborczej?
Przyznaje się, tego nie wiedziałem.msz1 pisze: Co do budowy drogi S-7 i kolei to już pisałem chyba 1000 razy tu i na forum wyborczej że to są inwestycje niezależne od naszego samorządu, o budowie S-7 i lini kolejowej bodajże Nr8 decyduje odpowiednio: Ministerstwo Transportu i PKP, te dwie instytucje również finansują powyższe inwestycje
Różnie mi idzie to śledzenie to fakt, ale moja wypowiedź skupiała się na drodze do Krakowa a co do dwupasmowej S-7 z Jędrzejowa do Krakowa wiadomo na razie tyle co nic.msz1 pisze:Poza tym gdybyś uważnie śledził to co dzieje się w kwestji transporu lądowego chociażby w naszym województwie to wiedziałbyś że S-7 będzie zbudowana do 2013r do Warszawy
Nie raczę żartować, mówię tylko co słyszałem od osoby która wydawało mi się, że zna się na temacie. 1,5 mln pasażerów miało dotyczyć perspektywy długoterminowej, masz rację, póki co chyba tylko Warszawa osiąga ten pułap ale inne większe lotniska utrzymują takie tempo rozwoju, że niedługo spokojnie osiągną ten poziom. Obecnie polski rynek lotniczy wymieniany jest wśród najszybciej rozwijających się na świecie, ale nie będzie to trwało wiecznie i co później będzie z lotniskami w mniejszych miastach tego pewnie nie wie nikt. Nie wiadomo czy Polacy masowo przesiądą sie do samolotów, miejmy nadzieje że tak i wtedy nawet Obice się spokojnie utrzymają.msz1 pisze: A co do tej przepustowości 1.5mln to raczysz żartować. Przecież tyle pasażerów to na razie ma chyba tylko Okęcie, więc według twojego eksperta należałoby wszystkie pozostałe lotniska pozamykać.
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że zajmuje od 2,5 do 7 godzin, zależnie od dnia, ruchu, pogody,ilości remontów i kierowcy.msz1 pisze: Z tego co wiem to droga do Warszawy zajmuje już 4 godz samochodem. Osobiście nie byłem już rok w Warszawie ale tak mi mówi kolega który przemierza tą drogę co tydzień
To co napisales jest swieta racja. Okazuje sie bowiem, ze tych pieniedzy nie ma tak wiele jak to sie moglo wydawac i trzeba walczyc o kazdy grosz.autor pisze: Andrzeju! to jest nasza jedyna szansa, trwa wyscig, ktory wygramy my albo sasiedzi. Poza tym musze powtorzyc jedna wazna kwestie: albo wykorzystamy kase na lotnisko albo wykorzystaja ja inni, mieszkancy nie moga myslec, ze jak nie lotnisko to drogi itp., bo tych pieniedzy nie mozna przesunac na inny cel i jesli jeszcze mowi tak osoba publiczna, to dla zorientowanych uchodzi za smieszna. Skonsumujemy to albo my albo bedziemy sie zachwycac tym jak konsumuja to inni i mowic 'o jak oni wspaniale sie rozwijaja'. Mamy historyczna i jedyna szanse za bardzo niewielkie, jak na taka inwestycje, pieniadze zbudowac cos, co bedzie sluzylo pokoleniom, ale i nam.
Jesli nie Kielce to kto inny zatroszczy sie o wydanie tych skromnych funduszy.
Analiza analizą, ale chodzi o to, ze kazdy przeciwnik jesli uslyszy, ze przez 5 lat bedzie trzeba doplacac, to uzna, ze mial racje, a jest to totalna bzdura, bo sa inwestycje, ktore nie zwracaja sie po kilku dniach, ale efekty ich sa niewspolmiernie duze do poniesionych kosztow, wiec warto odpowiednio wczesniej wyjasnic i nastawic mieszkancow do tego, bo zaloze sie, ze wiekszosc nie ma o tym pojecia.
Darcie pierza? Ja widze kulturalną wymianę zdań, bo od tego chyba jest forum. Nie od dziś wiadomo, że to inwestycje długookresowe przynoszą najlepsze korzyści. Ja nie jestem przeciwnikiem budowy lotniska, wręcz przeciwnie, powstało wiele teorii wg których inwestycje w infrastrukturę powinny być robione na wyrost, po prostu zastanawiam się czy rzeczywiście damy sobie z tym radę. Tyle ode mnie w tym temacie, czekamy na konkrety.
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
O bumie na latanie w Polsce. Nie ma nic o Obicach, więc tylko link podaję.
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 05557.html
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 05557.html
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.
http://www.aircraft-charter-world.com/a ... planations
Oto mapka z nasyceniem lotniskowym kraju zwanego Hiszpanią... i mały przykład.. Burgos, miasto 170 tysiecy mieszkanców.. lotnisko całkiem blisko dwóch kolejnych. Nikomu to specjalnie nie przeszkadza... Zatem argument o bliskości lotnisk (nawet pomijając argument o kiepskim dojeździe drogowym do nich) jest nietrafiony i nieprawdziwy, a jesli juz go użyc, to ma on małą wartośc wagową
Oto mapka z nasyceniem lotniskowym kraju zwanego Hiszpanią... i mały przykład.. Burgos, miasto 170 tysiecy mieszkanców.. lotnisko całkiem blisko dwóch kolejnych. Nikomu to specjalnie nie przeszkadza... Zatem argument o bliskości lotnisk (nawet pomijając argument o kiepskim dojeździe drogowym do nich) jest nietrafiony i nieprawdziwy, a jesli juz go użyc, to ma on małą wartośc wagową
"Argumentów nie należy liczyć, lecz ważyć"
Marcus Tullius Cicero
Zapraszam na www.tekstem.pl - poznaj siłę tekstu
Marcus Tullius Cicero
Zapraszam na www.tekstem.pl - poznaj siłę tekstu
http://www.radiofama.com.pl/?id=audycje ... ne&aid=497 - posłuchajcie szczególnie pierwszej części wywiadu z panem Lubawskim. Może przyłączymy się do tego komitetu jako Stowarzyszenie? 
PS - Strona przyszłego (oby
) lotniska
:
http://www.obice.doroz.com/
PS - Strona przyszłego (oby
http://www.obice.doroz.com/

List intencyjny w sprawie lotniska
2007-06-08
List intencyjny w sprawie powołania spółki zarządzającej Regionalnym Portem Lotniczym Kielce w Obicach zostanie podpisany 11 czerwca (godz. 16.30) w Urzędzie Miasta (Rynek 1). W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele m.in. Urzędu Miasta, Urzędu Marszałkowskiego, Przedsiębiorstwa Państwowego "Porty Lotnicze" oraz Portu Lotniczego Kraków - Balice.