Prywatyzacja MPK Kielce

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 31 maja 2007, o 07:00

MAŁY pisze:Wszystko wskazuje na to, że dojdzie do prywatyzacji kieleckiego Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji.
No to niezle, myslalem ze nie będzie prywatyzacji...
Ciekawe czy MPK w tej chwili dalej chce kupic nowe autobusy...

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 31 maja 2007, o 08:27

AR pisze:
MAŁY pisze:Wszystko wskazuje na to, że dojdzie do prywatyzacji kieleckiego Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji.
No to niezle, myslalem ze nie będzie prywatyzacji...
Ciekawe czy MPK w tej chwili dalej chce kupic nowe autobusy...
Myślę, że jest to być albo nie być zimą, chyba że Veolia coś ściągnie żeby ratować sytuację :wink:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 maja 2007, o 10:23

Widac Veolii zalezy na Kielcach.

Mam nadzieję, że do Kielc nie trafią w ramach uzdrawiania taboru, powarszawskie zniczszone Solary i to w dodatku nie przemalowane ani inne stare Volvozłomy i Scanie o kosmicznych kształtach i że Kielce staną się flagowym PKM Veolii w Polsce :)

No ale to jeszcze troche potrwa, napierw MPK musi wygrac przetarg na iles tam lat (chyba osiem lat) obsługi linii KM w Kielcach. Wg mnie to oczywiscie tylko proforma. Nie jestem pewnien co do zakupu tych nowych autobusów, moze MPK juz nie bedzie chcialo wydawac pieniedzy skoro i tak bedzie nowy wlasciciel. Z drugiej strony MPK moze dlugo nie pociagnac bez nowych autobusow no ale one i tak beda dopiero w pazdzierniku lub listopadzie.

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 31 maja 2007, o 13:22

Ale jak to jest z tymi prywatnymi przewoźnikami? Oni od razu "zajmują" się wszystkimi liniami czy - przynajmniej na początek - "powierza" się im tylko część?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 maja 2007, o 13:44

KamilEm pisze:Ale jak to jest z tymi prywatnymi przewoźnikami? Oni od razu "zajmują" się wszystkimi liniami czy - przynajmniej na początek - "powierza" się im tylko część?
MPK wygra przetarg organizowany przez ZTM na obsługę wszystkich linii.
Po tym przetargu Veolia zakupi udziały od miasta i stanie się właścicielem MPK i wtedy będzie obsługiwała wszystkie linie bo nie będzie innego przewoznika w Kielcach. Nie wiem jaka będzie nazwa tej firmy. Może Veolia MPK Kielce?

PS. Dlaczego w Tczewie cały czas firma nazywa sie Connex?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 31 maja 2007, o 14:15

KamilEm pisze:Ale jak to jest z tymi prywatnymi przewoźnikami? Oni od razu "zajmują" się wszystkimi liniami czy - przynajmniej na początek - "powierza" się im tylko część?
To decyzja zależna wyłącznie od TZMu.
AR pisze:PS. Dlaczego w Tczewie cały czas firma nazywa sie Connex?
Na http://www.veolia-transport.pl/ występuje pod nazwą ZKM Veolia Transport Tczew, tak więc nazwa została zmieniona.
AR pisze:Ciekawe czy MPK w tej chwili dalej chce kupic nowe autobusy...
Pamiętaj, że nowy tabor będzie leasingowany, tak więc obowiązek jego spłacania spocznie na Veolia Transport.
AR pisze:Mam nadzieję, że do Kielc nie trafią w ramach uzdrawiania taboru, powarszawskie zniczszone Solary i to w dodatku nie przemalowane ani inne stare Volvozłomy i Scanie o kosmicznych kształtach i że Kielce staną się flagowym PKM Veolii w Polsce :)
Przy przetargu na 8 lat zapewne ZTM obostrzy zapisy dotyczące nowo wprowadzanego taboru, mam nadzieję że obostrzy również zapisy dotyczące jego wyglądu czyli właśnie malowania. Co do uzdrawiania starymi dezelami - w ostatnim czasie Veolia Transport Gdynia odebrała kilka nowych Solariów i póki co nie ratowali się niczym z Wawy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 maja 2007, o 17:24

Veolia zapowiedziala, ze jak tylko MPK wygra przetarg na wozenie i bedzie wlascicielem spolki, to dostarczy do Kielc kilkadziesiat nowych pojazdow. Zobaczymy jaka bedzie tresc umowy, bo mowic sobie mozna.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 31 maja 2007, o 19:13

W "papierowym" Echu pojawił się artykuł, z którego wynika, że gdyby Veolia nie kupiła MPK miasto miałoby poważny problem ponieważ musiałoby wyłożyć ok. 100 mln. zł na nowy tabor.
Niestety unijne fundusze na zakup autobusów, o które Kielce się starają, mogą okazać się nieosiągalne. Unia chce finansować rozwój sieci tramwajów i metra, a transportu autobusowego nie zamierza na razie dotować.
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 maja 2007, o 19:18

No to chyba miasto nie ma wyjścia...
Może coś w przyszłości jednak drgnie ws. tramwajów :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 maja 2007, o 19:26

Nie wiem czy mozna miec w tym momencie do kogokolwiek pretensje o to, ale chyba troche za malo czasu na przygotowanie przetargu na tramwaj, tym bardziej, ze WL nie jest zbytnio zaitneresowany tematem, a my swoja droga niestety stracilismy szanse na wymiane taboru przez UE. Mam jedynie nadzieje, ze reszta tego przedsiewziecia nie ulegnie zmianie, a moze dzieki temu zakres zostanie rozszerzony (wspolny bilet, system informacji przystankowej itp.)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 maja 2007, o 19:45

Kiedy będzie wiadomo czy Veolia kupuje MPK? (pomijam przetarg ztm-u)
Bo jak nie kupi to po Kielcach na piechotkę ;)

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 31 maja 2007, o 19:48

Wg. Echa - wstępna umowa zostanie podpisana w ciągu kilku dni.
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 maja 2007, o 19:49

AR pisze:Kiedy będzie wiadomo czy Veolia kupuje MPK? (pomijam przetarg ztm-u)
Mysle, ze wstepnej umowy mozemy sie spodziewac do konca pierwszej polowy czerwca.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 maja 2007, o 20:31

W Connexie w Tczewie prezesem jest obcokrajowiec.
Także w radzie nadzorczej zasiadają obcokrajowcy.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 31 maja 2007, o 20:41

Powiem wam, że cieszy mnie ta prywatyzacja. Teraz wreszcie bez skrupułów ZTM będzie mógł wymagać od, a nie chronić przewoźnika.
Obrazek

ODPOWIEDZ