Plac Wolności

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 30 maja 2007, o 20:31

Obrazek
Kielce miastem zabawy
mon2007-05-30, ostatnia aktualizacja 2007-05-30 20:46

W czwartek o godz. 10.30 w Muzeum Zabawek i Zabawy rozpoczyna się dwudniowa konferencja popularnonaukowa "Przestrzenie ludyczne miasta: tradycje, współczesność, rewitalizacja".
O planach zmian w mieście będą dyskutować naukowcy, urzędnicy, pracownicy instytucji kulturalnych i kielczanie. Jednym z tematów konferencji będzie planowany remont placu Wolności i nadanie temu miejscu charakteru przestrzeni przeznaczonej do zabawy i wypoczynku.

- Celem tego spotkania będzie stworzenie forum do prezentacji teorii i doświadczeń związanych z rewitalizacją miejsc przeznaczonych do zabawy, szczególnie w obliczu lawinowego wzrostu zainteresowania samą zabawą. Rozważania będą też inspiracją dla przyszłych prac projektowo-remontowych na terenie całych Kielc - podkreśla Agnieszka Kozłowska-Piasta z Muzeum Zabawek i Zabawy.

Konferencja organizowana jest przy współpracy m.in. Uniwersytetu Łódzkiego, Uniwersytetu Śląskiego, Akademii Pedagogicznej w Krakowie i Akademii Świętokrzyskiej

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4190124.html
===============================================
Konferencja "Przestrzenie ludyczne miasta"

Muzeum Zabawek i Zabawy organizuje konferencję popularnonaukową pt. "Przestrzenie ludyczne miasta: tradycje, współczesność, rewitalizacja". Konferencja odbędzie się w dniach 31 maja 1 czerwca 2007 r
(...)
Konferencji towarzyszyć będą:
- wystawa makiety z projektem zagospodarowania placu Wolności
- wystawa fotograficzna pn. "Vlepki, szablony, graffiti - fragmenty miejskich przestrzeni"

:arrow: http://www.muzeumzabawek.kielce.pl/inde ... alnosci=51

Awatar użytkownika
CKielce1

Post autor: CKielce1 » 31 maja 2007, o 22:38

w tvp3 ck dziś było o tym i pokazali m.in. wizualizacje , wyglądało przyzwoicie, m.in. były rampy jak w skate-parku . Wizualizacja mignęła chwilę, więc dokładnie nie pamiętam, ale np. ogródków nie widziałem, tak jak i budek sklepikowych :)
---- > Civitas Kielcensis < ----

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 1 czerwca 2007, o 01:13

Obrazek
Kolejna wojna z przekupkami

(...)

W przyszłym roku mają też zniknąć stragany z placu Wolności. Miasto po raz ostatni przedłużyło umowę ze spółką Wolność. - Mam informacje, że spółka ta wynajęła już projektanta własnej hali - mówi Gruszewski.

(...)

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4193119.html

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 1 czerwca 2007, o 07:18

CKielce1 pisze:w tvp3 ck dziś było o tym i pokazali m.in. wizualizacje , wyglądało przyzwoicie, m.in. były rampy jak w skate-parku . Wizualizacja mignęła chwilę, więc dokładnie nie pamiętam, ale np. ogródków nie widziałem, tak jak i budek sklepikowych :)
Na pewno ogródków, ani budek nie było, siakaś taka mała architektura królowała.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 1 czerwca 2007, o 08:49

Marc pisze: Na pewno ogródków, ani budek nie było, .
szkoda ze ogrodkow nie bedzie... :(
BTW ogrodki tam nie moga byc bo jest muzeum zabawy,a jak dzieci chodza dzien w dzien po sienkiewce to juz jest okej,przeciez jak sie idzie to zawsze jakies sie bawia na Placu Artystow a obok ogrodki i dobrze jest :?

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 1 czerwca 2007, o 09:05

CKielce1 pisze:w tvp3 ck dziś było o tym i pokazali m.in. wizualizacje , wyglądało przyzwoicie, m.in. były rampy jak w skate-parku . Wizualizacja mignęła chwilę, więc dokładnie nie pamiętam, ale np. ogródków nie widziałem, tak jak i budek sklepikowych :)
O to screeny z tvp3:

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 1 czerwca 2007, o 09:33

Moim zdaniem zrobienie placu zabaw z placu wolnosci to zly pomysl :?

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 1 czerwca 2007, o 10:08

Oczywiście, że zły. Z placu Wolności można było zrobić coś w rodzaju drugiego rynku. Ogródki cieszyły się tam popularnością i powinny zostać. Po wywaleniu handlarzy mogło to być świetne miejsce (ogródki piwne, kawiarnie, ładne stoiska z pamiątkami, jakieś koncerty, imprezy). Fajnie, że Muzeum Zbawek dostało siedzibę i się rozwija itd ale jak ma tam być plac zabaw to żałuje momentami, że właśnie tam mieści się muzeum. To co napisał tricky to prawda. Dzieci non stop widzą piwo (np. idąc do muzeum przez Sienkiewicza lub przy KCK-u) i takie tłumaczenie jest śmieszne wg mnie. W samym wyjściu na piwo nie widzę nic też demoralizującego (oczywiście nie mówię o przypadkach upijania się i złego zachowania bo to już sprawa dla straży miejskiej powiedzmy) Jakoś nie pasuje mi w centrum miasta na placu przy starych kamienicach piaskownica i huśtawki. Ciekaw jestem czy w jakiś innych miastach są place zabaw w ścisłym centrum, w najstarszych jego częściach.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 1 czerwca 2007, o 10:37

Dla mnie ta koncepcja tez jest zupełnie nieprzekonująca. Na części placu (powiedzmy 1/3) jak najbardziej, ale całość największego placu w starym centrum podporządkowana Muzeum Zabawek to moim zdaniem zły pomysł. Poza tym, że dziwnie by to wyglądało, to jeszcze wieczorami tak potencjalnie atrakcyjny plac stawał by się wymarły :!: . To bez sensu. Ogródki kawiarniane jak mało co pasują do placu Wolności (z wyjątkiem częśći placu od strony Muzeum) - można przecież najemcom postawić szczegółowe warunki np. że mają zamykać ogródki w konkretnych sytuacjach takich jak święto Bożego Ciała, gdy na placu staje ołtarz. Trzeba zdrowego rozsądku
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 1 czerwca 2007, o 10:41

Pamietam ze jak tam byly ogrodki ( :roll: ) to tam zawsze cos sie dzialo,plac tetnil zyciem a teraz...jest bo jest i tyle.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 1 czerwca 2007, o 11:08

Szkoda tak zmarnować ten plac. Mógłby służyć za drugi, większy rynek, bardziej w stylu krakowskim, z kawiarnianymi ogródkami wokół. Nie muszą nawet stać przy samym muzeum...

Boss

Post autor: Boss » 1 czerwca 2007, o 12:04

ja też jestem przeciwny robieniu z tego placu, głównie placu zabaw.
postanowiłem "na szybkiego" wstawic to co ja bym widział (i jak ja bym widział) na placu wolności
Obrazek
po krótce:
kolor niebieski - ogródki piwne, kawiarenki
kolor różowy - plac zabaw
kolor zielony - zieleń:)

rozmieszczenie może byc różne ogólnie chodziło mi o to a zeby plac zabaw był jak najbliżej muzeum zabawkarstwa a wszystko to było odzielone (zasłonięte) od siebie zielenią. może to byc zieleń stała lub tylko na sezon wystawiane donice z iglakami itp.
dodatkowo celowo środek placu pozostawiłbym wolny a żeby nie utracił on swojego charakteru(żeby nikt nie miał watpliwości ze to plac)
myśle ze tym sposobem wilk będzie syty i owca cała.
od taka moja fantazja i radosna twórczośc w czasie wolnym :wink:

jakoś bliskie sąsiedztwo lecha, zamkowej, pałacyku, parkowej nie demoralizuje odwiedzających(z dziecmi) katedre, park, czy zwiedzających muzeum. ul zamkowa jest tez miejscem w którym kiedyś płynęła rzeka krwi i jest to miejsce pamięci i jakos te fakty nie przeszkadzają Lubawskiemu że po sąsiedzku "siedzą piją lulki palą, Tańce hulanki swawole..." panie prezydencie prosze nie robic z siebie obrońcy wszelkich cnót i wszelakich moralności gdyż jak narazie to jest to czysta obłuda.
CK|PL|EU

KamilCK

Post autor: KamilCK » 1 czerwca 2007, o 13:36

Mieszkam przy Placu i jestem rozczarowany planami jego zagospodarowania. :? Nie wyobrażam sobie zajęcia tak dużego terenu przez piaskownice itp. mam nadzieje że to jeszcze jest do negocjacji(przeznaczenie Placu).

seba_ck

Post autor: seba_ck » 1 czerwca 2007, o 14:04

Podobnie jak większość jestem bardzo roszczarowany planami rewitalizacji Pl. Wolności. Spodziewałem się, że to będzie coś na miarę drugiego Rynku. Jak można oddać tak wileki plac w ścisłym centrum tylko dla dzieci. :evil: Plac z samej swej nazwy jest przeznaczony dla wszystkich. Jestem za tym aby spróbować każdego uszczęśliwić ( tu za przykład może służyć chociażby Plac Atystów ). Podoba mi się pomysł oddania części placu dla dzieci tej przy samym Muzeum Zabawek i Zabawy. Reszta natomiast placu powinna zastac lepiej wykorzystania. W przeciwnym razie plac po godzinie 20-tej będzie pusty.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 1 czerwca 2007, o 14:16

Plac zabaw na Palcu Wolnosci :?: :!:
Kto to wymyślił :?: :!:
Dla mnie porażka, nawet większa niż zwężenie na Radomnskiej...

ODPOWIEDZ