Stadion piłkarski - ul. Ściegiennego
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Euro 2012 na Śląsku, ale nie na Śląskim
Grzegorz Kopaczewski, politolog, autor książki "Global Nation. Obrazki z czasów popkultury", mieszkaniec Chorzowa, 23-04-2007Cieszy decyzja o przyznaniu organizacji Euro 2012 Polsce i Ukrainie. Z argumentami o pozytywnym wpływie takiej imprezy na gospodarkę i inne sfery życia społecznego państwa organizatora nie można się spierać. Ale warto zadać pytanie: co Śląsk będzie miał z tej imprezy.
(...)Śląski po najgruntowniejszej modernizacji już zawsze będzie tylko atrapą nowoczesności. Będzie tak samo quasi-nowoczesny jak stadion w Kielcach - bez toalet, loży, parkingu, zaplecza gastronomicznego.
[...]
-------------------------------------------------
Nawet jesli jest to opinia kogos tam, to mysle, ze mozemy napisac prosbe o stosowne sprostowanie, bo takie glupoty powielaja tylko nieprawdziwe informacje dot. naszego miasta, stadionu. Dzialamy?
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Z Gazeta.pl:
Nie będzie drugiego podgrzewanego boiska
Boisko treningowe obok stadionu przy ul. Ściegiennego nie będzie podgrzewane, zdecydowali w czwartek radni.
Podczas sesji radni zmienili tylko jedno, ale ważne, słowo w tytule uchwały o przekazaniu środków na budowę boiska treningowego z oświetleniem - "podgrzewane". Okazało się, że na ogrzewanie płyty boiska nie wystarczy kwota zakładana pierwotnie, bo wzrosły koszty usług i materiałów budowlanych. Wcześniej decyzję taką zaakceptowała komisja ds. sportu rady miejskiej.
Boisko ma odciążyć murawę nowego stadionu, na której przez pięć godzin w tygodniu trenują obecnie piłkarze Kolportera Korony.
- Martwi mnie decyzja radnych, jestem nią zaskoczony. W rozmowie z panem prezydentem [Wojciechem Lubawskim - red.] uzyskałem zapewnienie, że będzie to boisko całoroczne. Bez podgrzewanej murawy trudno o tym myśleć - mówi Wiesław Tkaczuk, prezes Kolportera Korony. Zaznacza on jednak, że sytuacja piłkarzy i tak się poprawi: - Najważniejsze, żebyśmy to boisko mieli. Funkcjonalność będzie mniejsza, ale przecież i tak będziemy mieli lepsze warunki niż obecnie.
Dyrektor klubu Sławomir Sijer zwraca uwagę jeszcze na jeden aspekt. - Zgodnie z umową licencyjną klubu występującego w ekstraklasie powinien on dysponować stadionem i boiskiem treningowym z taką samą murawą. Decyzja radnych trochę burzy tę zasadę - mówi. Sijer nie wierzy, aby stosowano ją restrykcyjnie, bo kłopoty miałaby większość polskich klubów.
Boisko treningowe ma mieć wymiary 86 na 45 m i sztuczne oświetlenie. Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku.
Źródło: Gazeta Wyborcza - Kielce
ziem, 2007-05-17
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4140705.html
P.S. I jak tu myśleć o budowie dobrej drużyny, skoro nie stać nas na boisko podgrzewane. Ta decyzja to jedna wielka porażka. A kiedy budowa drugiego boiska ? Z tego co pamiętam miały być budowane oba w tym roku. Chyba się nieco plany zmieniły. Niestety.
Nie będzie drugiego podgrzewanego boiska
Boisko treningowe obok stadionu przy ul. Ściegiennego nie będzie podgrzewane, zdecydowali w czwartek radni.
Podczas sesji radni zmienili tylko jedno, ale ważne, słowo w tytule uchwały o przekazaniu środków na budowę boiska treningowego z oświetleniem - "podgrzewane". Okazało się, że na ogrzewanie płyty boiska nie wystarczy kwota zakładana pierwotnie, bo wzrosły koszty usług i materiałów budowlanych. Wcześniej decyzję taką zaakceptowała komisja ds. sportu rady miejskiej.
Boisko ma odciążyć murawę nowego stadionu, na której przez pięć godzin w tygodniu trenują obecnie piłkarze Kolportera Korony.
- Martwi mnie decyzja radnych, jestem nią zaskoczony. W rozmowie z panem prezydentem [Wojciechem Lubawskim - red.] uzyskałem zapewnienie, że będzie to boisko całoroczne. Bez podgrzewanej murawy trudno o tym myśleć - mówi Wiesław Tkaczuk, prezes Kolportera Korony. Zaznacza on jednak, że sytuacja piłkarzy i tak się poprawi: - Najważniejsze, żebyśmy to boisko mieli. Funkcjonalność będzie mniejsza, ale przecież i tak będziemy mieli lepsze warunki niż obecnie.
Dyrektor klubu Sławomir Sijer zwraca uwagę jeszcze na jeden aspekt. - Zgodnie z umową licencyjną klubu występującego w ekstraklasie powinien on dysponować stadionem i boiskiem treningowym z taką samą murawą. Decyzja radnych trochę burzy tę zasadę - mówi. Sijer nie wierzy, aby stosowano ją restrykcyjnie, bo kłopoty miałaby większość polskich klubów.
Boisko treningowe ma mieć wymiary 86 na 45 m i sztuczne oświetlenie. Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku.
Źródło: Gazeta Wyborcza - Kielce
ziem, 2007-05-17
P.S. I jak tu myśleć o budowie dobrej drużyny, skoro nie stać nas na boisko podgrzewane. Ta decyzja to jedna wielka porażka. A kiedy budowa drugiego boiska ? Z tego co pamiętam miały być budowane oba w tym roku. Chyba się nieco plany zmieniły. Niestety.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.
A to ci niespodzianka
A przecież już promują bazę sportową w Kielcach i piszą że:

cały folder do zciągnięcia
http://www.wydawnictwo.murator.pl/plus/ ... ort_pl.pdf
Ogólnie to nie widać pomysłu MOSiR na zagospodarowanie stadionu, np wydaje się ponad 340 tys zł na budowę salonu odnowy biologicznej przy basenie na Szczecińkiej i remont planuje sie w okresie największego użytkowania tego obiektu(ciekawe kto tam będzie chodził), gdy tymczasem miejsce pod stadionem na fitnes i salon odnowy biologicznej zlokalizowanej od ul. Gagarina wciąż straszy pustką, to samo od strony Al. Legionów wciąż straszą pod trybunami puste przestrzenie.
Pora chyba na nowego dyrektora, albo przynajmniej na jakiegoś zarządce z pomysłem na wykorzystenia tylu obiektów, a jest czym zarządzać
http://www.mosir.kielce.pl/index.php?mid=5
Stadion piłkarski przy ul. Ściegiennego – najnowocześniejszy w Polsce
- spełnia wszelkie wymagania i normy FIFA i UEFA
- boisko główne z podgrzewaną płytą o wymiarach 105 m x 68 m
- oświetlenie 1411 luksusów
- 15500 miejsc siedzących
- dwukondygnacyjne zadaszone trybuny
- pełne zaplecze dla kibiców
- nowoczesne nagłośnienie
- monitoring (39 kamer)
W skład Zespołu Obiektów Sportowych przy ul. Ściegiennego wchodzą ponadto dwa boiska treningowe, w tym jedno z podgrzewaną nawierzchnią, hala sportowa oraz hotel „Stadion”.

cały folder do zciągnięcia
Ogólnie to nie widać pomysłu MOSiR na zagospodarowanie stadionu, np wydaje się ponad 340 tys zł na budowę salonu odnowy biologicznej przy basenie na Szczecińkiej i remont planuje sie w okresie największego użytkowania tego obiektu(ciekawe kto tam będzie chodził), gdy tymczasem miejsce pod stadionem na fitnes i salon odnowy biologicznej zlokalizowanej od ul. Gagarina wciąż straszy pustką, to samo od strony Al. Legionów wciąż straszą pod trybunami puste przestrzenie.
Pora chyba na nowego dyrektora, albo przynajmniej na jakiegoś zarządce z pomysłem na wykorzystenia tylu obiektów, a jest czym zarządzać
Ostatnio zmieniony 17 maja 2007, o 20:48 przez Sirek1, łącznie zmieniany 1 raz.
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Dębski dla mnie też jest do wywalenia, sytuacja go przerosła, facet nie potrafi zarządzać tym, co ma. Gdyby na jego miejscu był ktoś z pomysłem i zaangażowany w pracę to już stadion i okolica wyglądałaby lepiej. Czas na zmianę.Sirek1 pisze:Pora chyba na nowego dyrektora, albo przynajmniej na jakiegoś zarządce z pomysłem na wykorzystenia tylu obiektów, a jest czym zarządzaćhttp://www.mosir.kielce.pl/index.php?mid=5
Komisja Rewizyjna czuwa!