Warszawska 20B, 20C - Kamienice między jezdniami

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 11 kwietnia 2007, o 20:21

Jarek pisze:Tyle że martwi mnie jedna rzecz - pogoda ładna, a jakoś nie widać ruchu na budowie hotelu. Ale to OT w tym wątku.
Za to pewnie ostro pracują nad uzyskaniem pozwolenia na budowę :wink:.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 kwietnia 2007, o 20:48

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Dlaczego ich nie wyburzą? W 100% zgadzam się z Jurkiem, za kilka lat będzie w okolicy piękny widok na nowe obiekty (Galeria IX wieków, hotel Ibis, całkiem ciekawy kompleks klasztorny Kapucynów, biurowiec Becher'a i może wyremontowana śródmiejska część ulicy Warszawskiej) a te dwie kamienice, które zgodzę się, może po remoncie nie będą najgorszymi w mieście, ale zasłonią te piękne widoki (zresztą już zasłaniają piękny widok na ulicę IX wieków w stronę centrum)... Remont troszeczkę cieszy, ale wykupienie przez miasto drugiego budynku (akurat teraz jest na to wręcz niepowtarzalna szansa, bo obecny właściciel się go pozbywa) i wyburzenie obydwu było by najtrafniejszą decyzją! Największy minus tych budynków to ich lokalizacja... Ciarki mnie przechodzą jak widzę mieszkańców przechodzących do swoich kamienic przez ulicę Warszawską (oczywiście nie na pasach)... Chyba nie muszę nic dodawać o parkingu przed budynkami (o ile to w ogóle można nazwać parkingiem...) - jeśli jednak dojdzie do wyremontowania budynków ( :cry: ) to mam nadzieję, że również zostanie zagospodarowany teren wokół nich a ścieżki wydeptane przez mieszkańców w pasie zieleni tej części ulicy zostaną zasypane ziemią a na niej posiana trawa... Smutno, że miasto psuje sobie szansę na taką śliczną panoramę centrum... Te budynki zasłaniają dosłownie wszystko co się da zasłonić w tym miejscu... Dodam jeszcze, że to chyba ostatnie takie budynki między pasami ulic, które tak szpecą miasto (ostatnio wyburzony budynek między pasami Żelaznej koło dworca kolejowego zmienił okolicę nie do poznania, tak by było również i w tym wypadku, ale cóż...) :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2007, o 21:40 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 11 kwietnia 2007, o 20:53

Myślę, że miasto chętnie zrobiłoby tak jak mówisz, gdyby miało gdzie przesiedlić mieszkańców tych kamienic. Mnie się one w obecnej formie nie podobają, ale po remoncie mogą prezentować się całkiem ciekawie. Bardzo mało zostało w Kielcach starej, przyzwoitej, przedwojennej architektury i nie powinniśmy nią tak szastać (vel kamienica PKP przy Żelaznej).
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 kwietnia 2007, o 21:00

Ale tu nie chodzi o same budynki, tylko o ich lokalizację... Jak już mówiłem zasłaniają wiele bardzo ciekawych obiektów (obecnych i przyszłych)... A nie są na tyle jakimś zabytkiem, żeby je pozostawiać w tym miejscu... Jeśli chodzi o Archiwum Państwowe to już jest dużo większy zabytek i tego budynku wyburzyć nie wolno (tyle, że on jest znacznie niższy i praktycznie nic nie zasłania)! A dla mieszkańców miasto mogło by wykupić mieszkania w jakimś nowo budowanym bloku (np. na Ślichowicach - gdzie jeszcze są wolne miejsca). Może by to trochę kosztowało, ale opłaci się, jak za kilka lat będzie tam przepiękny widok na wiele pięknych budynków :D A może kiedyś nawet tory tramwajowe ;-) Ehhh, ale niestety chyba nic z moich marzeń...

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 11 kwietnia 2007, o 21:59

Na wyburzanie chyba nie mamy niestety co liczyć. Prywatny inwestor kupuje ten budynek, żeby zarobić, a nie stwarzać miastu przestrzeń. :? Ale gdyby jak pisałem na miejsce tych budynków powstał jakiś fajny biurowiec to mielibyśmy wprawdzie budynek między nitkami ulicy i przesłaniałby widoki, ale przy odrobinie funduszy także przyciągałby wzrok w pozytywnym tego słowa znaczeniu (bo co by nie mówić - obecne budynki też "wzrok przyciągają :P). A to byłby już jakiś plus.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 kwietnia 2007, o 22:22

Jeśli tam ma już COŚ stać to niech zostaną te kamienice (po gruntownym remoncie budynków i terenów wokół nich). Jeśli natomiast mają być wyburzone to tam powinna zostać posiana trawa, nic więcej, ja tam nie widzę nowego budynku, nawet nowoczesnego biurowca...

Awatar użytkownika
Gear

Post autor: Gear » 12 kwietnia 2007, o 00:31

Ale lipa :? :? :? A tak liczyłem na to, że jednak miasto zainwestuje (a na pewno byłoby warto!) i pozbędzie się tych kamienic. Bo pasują one tam nie bardziej niż kwiatek do kożucha. Duży błąd ze strony władz, że nie korzystają z takiej okazji i nie odkupują tej drugiej kamienicy. Pewno nasi włodarze dojdą do tego że popełnili wielki błąd, jak już będzie za późno...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 lipca 2007, o 14:30

Remonty elewacji
Remonty elewacji kilku obiektów, w centrum Kielc, należących do gminy planuje w tym roku Miejski Zarząd Budynków (...) Z-ca dyrektora zapowiada, że w planach jest ponadto odnowa niezwykle zniszczonej elewacji bloku pomiędzy pasmami ulicy Warszawskiej, w pobliżu skrzyżowania z IX Wieków Kielc. Część obiektu należy do prywatnych osób, trwają rozmowy z nowym właścicielem, który zainteresowany jest remontem - powiedział Krzysztof Miernik. Wszystkie te prace MZB chce przeprowadzić w tym roku. Remonty elewacji kosztować mają około pół miliona złotych.
http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=5380

--------------

Jeśli to ma być już w tym roku to trzeba "działać", żeby odświeżyli PRLowską reklamę Społem na tej kamienicy! Pewnie sami na to nie wpadną...

A tu coś o takich reklamach:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=498304
http://sedina.px.pl/coppermine/thumbnai ... album=2055
http://www.murale.mnc.pl/

PS - Bardzo bym się cieszył, gdyby odnowili także świetną reklamę Coca-Coli, która jest teraz zasłonięta reklamą Media Markt'u :-(

EDIT:

Znalazłem projekt kolorystyki budynku, na którym jest reklama Coca-Coli i niestety ten projekt nie obejmuje zachowania reklamy... Co więcej na elewacji południowej (tam, gdzie teraz jest reklama Coca-Coli, zasłonięta reklamą Media Markt) projektant wymyślił sobie "artystyczny" kwadracik :? Wygląda to conajmniej dziwnie, ale raczej (na szczęście) nie będziemy go oglądać, bo zakryje go reklama Media Markt'u - jeżeli ten będzie się chciał dalej tam reklamować. Ja bym jednak walczył o reklamę Coli na tej kamienicy i o reklamę Społem na drugiej! A oto projekty elewacji kamienicy bliżej śródmiejskiej części ulicy Warszawskiej:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 16 lipca 2007, o 09:59

Po remoncie moze wygladac nienajgorzej.
Fajnie jakby jeszcze wymienili okna.
Mysle ze o ten kwadracik nie ma co sie martwic bo tam jest zbyt atrakcyjne miejsce na reklame.
A co z druga kamienica?

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 16 lipca 2007, o 20:44

Odnośnie Coca Coli to juz dawno jej tam nie ma - ściana jest zamalowana na bialo i na tym jest reklama Media Markt...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 16 lipca 2007, o 21:26

Michał pisze:Odnośnie Coca Coli to juz dawno jej tam nie ma - ściana jest zamalowana na bialo i na tym jest reklama Media Markt...
Zgadza się, a przed moim zdaniem taką sobie reklamą Coca-Coli była reklama Ery, która z kolei mnie się bardzo podobała. To była iluzja elewacji zabytkowej kamienicy (na całą ścianę) - bardzo żałowałem, jak ją zamalowali Coca-Colą :roll:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 lipca 2007, o 00:40

ice pisze:...Fajnie jakby jeszcze wymienili okna...
Niektóre okna już zostały wymienione - te które jeszcze nie są zostaną wymienione podczas tego remontu. Co do drugiej kamienicy to nie należy ona do miasta, lecz do prywatnego inwestora, więc raczej projektów przed remontem nie zobaczymy :|

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 19 lipca 2007, o 08:46

RZ pisze: Zgadza się, a przed moim zdaniem taką sobie reklamą Coca-Coli była reklama Ery, która z kolei mnie się bardzo podobała. To była iluzja elewacji zabytkowej kamienicy (na całą ścianę) - bardzo żałowałem, jak ją zamalowali Coca-Colą :roll:
Wydaje mi sie ze pierwsza chyba byla reklama Coca-Coli a pozniej Era.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 lipca 2007, o 09:59

ice pisze:Wydaje mi sie ze pierwsza chyba byla reklama Coca-Coli a pozniej Era.
Też mi się tak wydaje. Swoją drogą ładnie by tam wyglądała ta nowa reklama Targów Kielce :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 lipca 2007, o 15:42

ice pisze:
RZ pisze: Wydaje mi sie ze pierwsza chyba byla reklama Coca-Coli a pozniej Era.
hm... chyba faktycznie :)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ODPOWIEDZ