Pozytywne akcenty

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 2 kwietnia 2007, o 14:07

MAŁY pisze:W Kielcach goszczą dziś przedstawiciele chińskiej firmy- CIIC Group. Kielce są dla nas atrakcyjne inwestycyjne- uważa LIU QUN (czyt Kun) wiceprezes zarządu firmy
O ciekawe czy po tych rozmowach zainwestuja w coś w Kielcach? Byłoby fajnie :)

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 2 kwietnia 2007, o 16:16

może to oni są jakoś powiązani z tymi biurowcami/cem.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 2 kwietnia 2007, o 18:27

Jeśli głównie chodzi o drogi to może coś z tramwajami? :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 kwietnia 2007, o 08:59

Pojawił się fajny telebim z reklamami na budynku salonu Cersanitu przy ul. Czarnowskiej. Fajne wrażenie zwłaszcza wieczorem :)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 kwietnia 2007, o 12:51

AR pisze:Pojawił się fajny telebim z reklamami na budynku salonu Cersanitu przy ul. Czarnowskiej. Fajne wrażenie zwłaszcza wieczorem :)
telebim rzeczywiście fajny, ale cały "kompleks polmozbytu", na którym został umieszczony do jak najszybszego wyburzenia :P (w tym miejscu nawiasem pisząc pasowałby mi wieżowiec Kolportera)

seba_ck

Post autor: seba_ck » 3 kwietnia 2007, o 16:15

Z Urząd Miasta Kielce:

Kielce postawiły na sport 2007-04-03

O rozwoju miasta poprzez sport oraz podejmowanych w tym kierunku inicjatywach pisze najnowszy, kwietniowy numer magazynu "Super Volley". Wywiad z Wojciechem Lubawskim, pt. "Wzór dla innych miast", przeprowadzony został w związku z organizacją w Kielcach finału Pucharu Polski siatkarzy. - Sport jest świetną formą promocji naszego miasta - mówi prezydent Kielc i podkreśla - Naszym marzeniem jest, aby w Kielcach około 10 tysięcy młodych ludzi uprawiało czynnie sport. (...) Ta młodzież będzie zdrowo żyła.
W planach na najbliższą przyszłość jest budowa w Kielcach na terenie o powierzchni kilku hektarów wielkiego parku rekreacyjno-sportowego - Tam ludzie będą mogli uprawiać swoją ulubioną dyscyplinę sportu, ale także odpocząć i dobrze zjeść - mówi Wojciech Lubawski.

Między 13 a 15 kwietnia Kielce staną się stolicą polskiej siatkówki. W hali przy ul. Bocznej o puchar walczyć będzie osiem drużyn z Polskiej Ligi Siatkówki - mistrz kraju i obrońca trofeum BOT Skra Bełchatów, wicemistrz Jastrzębski Węgiel, brązowi medaliści PZU AZS Olsztyn oraz Wkręt Met Domex AZS Częstochowa, Mostostal Azoty Kędzierzyn-Koźle, Resovia Rzeszów, Politechnika Warszawska i Gwardia Wrocław. Turniej o Puchar Polski wraca do Kielc po 22 latach. Poprzedni odbył się w 1985 roku.

Link do artykułu: http://www.um.kielce.pl/gfx/kielce/file ... n/1617.pdf

maju
Kontakt:

jesteśmy w półfinale!!!!!

Post autor: maju » 3 kwietnia 2007, o 21:39

ale sie nerwów przez tych grajków naszarpałem....generalnie laur dla zwyciezców dwumeczu ale chwała dla poznaniaków za ambitną gre do końca...piękny mecz

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 4 kwietnia 2007, o 08:36

Obrazek

Gigantyczny łabędź w kieleckim parku

Ponad dwa metry wysokości ma łabędź, który stanął nad stawem w kieleckim parku miejskim.

- Chcemy wrócić do sprawdzonego kilka lat temu sposobu ozdabiania miasta, z którego zrezygnowano, bo takie figury były kłopotliwe w utrzymaniu. Ale teraz technologia poszła do przodu, są nowe gatunki roślin i takie figury po obsadzeniu bylinami i kwiatami wyglądają bardzo atrakcyjnie. Można je oglądać np. w uzdrowiskach - mówi Andrzej Ścipniak z Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni. W Kielcach będą trzy takie figury - poza łabędziem w okolicach woliery z ptakami stanie paw, a na wzgórzu zamkowym dziewczynka. - Ona też będzie słusznej postury i będzie miała również koszyk z kwiatami - zapowiada Ścipniak.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4036517.html
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 4 kwietnia 2007, o 12:00

Mieszkaniec Okayamy chce zmieniać Kielce

- Popatrzyłem na Kielce i pomyślałem: dlaczego to miasto nie miałoby zostać centrum sztuki. Nie tylko polskiej, ale europejskiej - mówi Radosław Predygier, pochodzący z Kielc mieszkaniec japońskiej Okayamy. Na razie ma wystawę, ale chce zaprosić tu największych polskich i europejskich malarzy, chce, żeby udostępniono im ściany szkół, banków i urzędów

Na pomysł, by z Kielc zrobić centrum sztuki, wpadł w poniedziałek wieczorem, gdy po otwarciu swojej wystawy "Po stronie światła" wracał na Barwinek. - Księżyc był w pięknej pełni, poszedłem na Telegraf - mówi.

Kiedy o opowiada o tym, co chciałby zrobić, nie może usiedzieć w miejscu, rozpiera go energia. - Chcę w Kielcach renesansu i odrodzenia się piękna. Poprzez sztukę musimy dać ludziom sygnał, pokazać przyszłość jasną, piękną i bogatą - tłumaczy.

Radosław Predygier ma 34 lata. Wychował się na kieleckim Barwinku, chodził do "plastyka", potem studiował na warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Jego pasją są freski. Sześć lat temu w Paryżu zrobił fresk m.in. w Niezależnym Centrum Sztuki "59 Rivoli". Na wakacje przyjeżdżał do Kielc - któregoś roku zdążył zrobić awangardowy fresk w szkole na Barwinku. Nauczyciele i uczniowie do dziś się nim zachwycają.

Wrócił nad Sekwanę, tam poznał Mari, młodą Japonkę, która przyjechała do Paryża uczyć się języka francuskiego i układania kompozycji kwiatowych. To ona zabrała go do swojej Okayamy - miasta leżącego pomiędzy Osaką a Hiroszimą.

- Pamiętam swoje zdziwienie, gdy wszedłem do jej domu i matka upadła przede mną na kolana - opowiada.

Z każdym dniem bardziej przyzwyczajał się do Japończyków. Teraz w tamtejszym gimnazjum uczy historii sztuki i malarstwa. - Angielski tam nie przejdzie, dlatego mówię do nich po japońsku. Mają przy tym niezłą zabawę, bo znam japoński "tak sobie" - przyznaje.

Przez te trzy lata nauczył się już jeździć z prędkością 70 km/h autostradą i jeść sushi. Cały czas szuka jednak w Japonii śladów Kielc i Polski.

- Nie jest z tym tak źle. Wchodzę do sklepu, a tam żubrówka, polski spirytus rektyfikowany i kiszone ogórki - opowiada. Dla Polaka trudne są też japońskie święta Bożego Narodzenia. - Na szczęście mama przysłała mi grzyby - mówi. Japończykom bardzo smakowała nalewka przygotowana przez Radka. Przepis jest prosty: japoński owoc juzu zalewa polskim spirytusem. Dzień przed finałem mistrzostw świata w siatkówce dowiedział się, że Polacy grają z Brazylią. Wieczorem wsiadł w autobus i 12 godzin jechał do Tokio, żeby wysłuchać tam "Mazurka Dąbrowskiego" i kibicować naszym.

Teraz Radkowi marzy się zaproszenie do Kielc największych polskich i europejskich malarzy. Chce, żeby udostępniono im ściany szkół, banków i urzędów. - To są idealiści. Ja zrobiłem fresk za darmo, czemu inni nie mogliby tego zrobić. Te freski zostałyby na zawsze w Kielcach - mówi. Opowiada o hiszpańskim Bilbao, kiedyś zaniedbanym porcie, który oddano artystom. - Teraz przyjeżdżają tam miliony turystów z całego świata, by uczestniczyć w czymś pięknym. Dlaczego nie możemy ofiarować piękna mieszkańcom podkieleckich wiosek - mówi.

Pytamy, co odpowie, gdy ktoś będzie chciał wiedzieć "po co to komu", "kto za to zapłaci", "czy nie ma ważniejszych rzeczy", i uzna, że jego pomysły są wizjami w świetle księżyca. - Nie boję się tego. Jestem młody. Trzeba się za to zabrać, póki jest energia - mówi Radosław Predygier.

Jutro wybiera się do prezydenta Wojciecha Lubawskiego, żeby porozmawiać o swoim pomyśle. Liczy, że go przekona. Jeśli nie, żalu nie będzie miał, nauczył się tego od Japończyków. - To są ludzie, którzy, gdy przeżywają jakieś negatywne emocje, nie zwalają wszystkiego na innych, na rząd. Oni to wszystko odnoszą do siebie - mówi.

Wystawę Radosława Predygiera w galerii "W Ramach" oglądać można do 23 kwietnia.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4036533.html

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 4 kwietnia 2007, o 13:50

Mam nadzieję, ze Przemysławowi Predygierowi sie uda :!:
A gdyby tak zatrudnic go do namalowania fresków na niektórych budynkach?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 4 kwietnia 2007, o 16:41

tricky pisze:Mieszkaniec Okayamy chce zmieniać Kielce
(...)
Na wakacje przyjeżdżał do Kielc - któregoś roku zdążył zrobić awangardowy fresk w szkole na Barwinku. Nauczyciele i uczniowie do dziś się nim zachwycają.
(...)
Jak patrzę na to jak go potraktowano to poddaje w wątpliwość czy uczniowie faktycznie się nim zachwycają.
Mnie z całą pewnością bardzo się on spodobał.
Obrazek

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 4 kwietnia 2007, o 18:29

Ciekawy byl i nadal raczej jest, ale bez rewelacji. Nikt nie mowil wtedy kto go zrobil ani nic o genezie nie bylo wiadomo a tu prosze :) U nas w kraju takie inicjatywy brane sa za dziwne a takich ludzi traktuje sie nie jak swojego rodzaju artystow tylko zwyklych dziwakow, ale nie zawsze.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 kwietnia 2007, o 00:03

Jakieś dziwne "toto" 8) :

Obrazek

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 5 kwietnia 2007, o 11:15

ciężko oceniać sam szkielet, zaczekajmy aż się zazieleni, mam nadzieję że będzie dobrze

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 5 kwietnia 2007, o 15:31

Jeśli będzie ktoś dbał, to powinny być to ładne ozdoby. Widzi nie raz się takie "rzeźby" w żywopłocie i ładnie wyglądają. To chyba jakoś tak ma wyglądać.

ODPOWIEDZ