Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 17 marca 2007, o 10:35

Oby jak najprędzej doszli do porozumienia :) A Krakowiaki cały czas czepiają się że Kielce wyłudzają od nich pieniądze :x

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 17 marca 2007, o 20:38

Czy istnieje taka możliwość że nasze lotnisko będzie się nazywało Kraków - Obice? :evil:
Popełniłbym samobójstwo...

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 17 marca 2007, o 21:08

Oj, mam nadzieję, że pan Lubawski do tego nie dopuści.

PS - Widziałem go dzisiaj w pralni w Galerii Echo xD

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 marca 2007, o 01:13

AR pisze:Czy istnieje taka możliwość że nasze lotnisko będzie się nazywało Kraków - Obice? :evil:
No cos ty... lotnisko Kielce-Obice. Nie ma innej mozliwosci.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 18 marca 2007, o 19:03

Wczoraj dostałem 7 dniowego bana na skyscrapercity.com za to, że broniłem sprawy Obic. :evil:

voodoo

Post autor: voodoo » 18 marca 2007, o 19:47

msz1 pisze:Wczoraj dostałem 7 dniowego bana na skyscrapercity.com za to, że broniłem sprawy Obic. :evil:
No własnie widzialem my domagajacy sie sprawiedliwosci dostajemy bany a chamstwo na ssc sie szerzy :evil: Tak sie nas niemiło uczepili coraz bardziej mnie to denerwuje :evil:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 marca 2007, o 20:29

msz1 pisze:Wczoraj dostałem 7 dniowego bana na skyscrapercity.com za to, że broniłem sprawy Obic. :evil:
A myslalem, ze to forum ma klase... bez komentarza.

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 18 marca 2007, o 21:18

Mam pytanie. Czym się przejawia ban? Ja jak próbuje wejść na http://inwestycje.miasta.pl/ to mi się pojawia:
[403] Forbidden : Dostęp zabroniony
Zapytanie odrzucone przez serwer. Nie masz dostępu do / na tym serwerze.
You don't have permission to access /
Czy to jest ban? Powiem jeszcze tylko że na komputerze na Politechnice pojawia się to samo ale z telefonu można wejść na tą stronę.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 marca 2007, o 21:49

Mnie rowniez nie dzialalo, ale od 2 dni jest ok.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 19 marca 2007, o 18:14

Balice szansą dla Obic

W mediach znów pojawiła się krytyka planów budowy lotniska w Obicach – ataki odpiera lobbujący na rzecz portu minister Gosiewski.

W mediach znów pojawiła się krytyka planów budowy lotniska w Obicach: Przy okazji planów marszałka województwa lubelskiego, który chce wydać ogromne pieniądze na odradzaną mu przez fachowców lokalizację tamtejszego portu, Obice też stanęły pod ostrzałem krytyki: Lotnisko ma być nieopłacalne, a w pierwszych latach ma wręcz przynosić tylko straty. Tymczasem PiS i władze Kielc gorączkowo starają się o dofinansowanie inwestycji z Regionalnego Programu Operacyjnego. Istnieje jednak ryzyko, że Unia pieniędzy nie da – opierając się na – nie uwzględniających budowy Lotniska Kielce - planach Ministerstwa Transportu. To jednak Obicom ma nie zaszkodzić, bo wtedy budowy ma się podjąć spółka Port Lotniczy Kraków-Balice, która w 85 proc. należy do Przedsiębiorstwa Państwowego Porty Lotnicze, nad którą nadzór sprawuje rząd. „Szansą dla Obic jest porozumienie z Małopolską” – przekonuje przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów Przemysław Gosiewski: „Jeżeli uda nam się doprowadzić do porozumienia Kielce-Balice, to byśmy mogli doprowadzić do tego, że to lotnisko będzie obsługiwało sporą część Małopolski – nie tylko będzie to lotnisko ukierunkowane na mieszkańców województwa świętokrzyskiego, ale również dla południowej części naszego kraju – nad takim rozwiązaniem pracujemy i myślę, że to jest sygnał, że Obice mogą się stać istotnym lotniskiem.” Minister dodaje, że oceniając plany tej inwestycji musimy myśleć w kategoriach rozwoju transportu w dalekiej przyszłości: „Jeżeli mówimy o lotniskach, to musimy pamiętać nie jak teraz wygląda struktura transportu, ale jak będzie za 10 lat, dlatego, że lotniska to są projekty przyszłościowe.” Powracająca krytyka planów w mediach na pewno nie pomaga inwestycji – dodaje minister – przekonując, że lotnisko jest ważne dla rozwoju regionu. Budowa portu ma ruszyć już za rok, pierwsze samoloty powinny wystartować z Obic w 2011. w tej chwili władcze Kielc wykupują grunty – potrzeba pięciuset hektarów, zabezpieczono już ok. 60-ciu.

Radio Plus Kielce, 2007-03-19
:arrow: http://www.kielce.pl/index.php?numer=9891

seba_ck

Post autor: seba_ck » 19 marca 2007, o 18:17

Specjalne biuro, które ma ułatwić wykupy gruntów pod regionalny port lotniczy w Obicach

Specjalne biuro, które ma ułatwić wykupy gruntów pod regionalny port lotniczy w Obicach będzie działało od czwartku w Grabowcu. To jedna z miejscowości, na terenie, której ma powstać lotnisko. Biuro funkcjonować będzie w budynku należącym do sołtysa. Ma być ułatwieniem zarówno dla miasta Kielce, które wykupuje grunty, jak i dla rolników, którzy sprzedają ziemię. Jak mówi zastępca dyrektora wydziału gospodarki nieruchomościami i geodezji w ratuszu - Jerzy Mielnik, dzięki temu punktowi na miejscu będzie można przygotować, zweryfikować wszystkie niezbędne dokumenty. Z biura będą mogli korzystać mieszkańcy wszystkich miejscowści, których dotyczą wykupy, czyli Grabowca, Obic, Piotrkowic. Zdaniem dyrektora wydziału gospodarki nieruchomościami Filipa Pietrzyka biuro wpłynię na poprawę dynamiki wykupów. Przedstawiciele kieleckiego ratusza spotkali się wczoraj z mieszkańcami terenów przeznaczonych pod lotnisko. Wyjaśniono wiele kwestii budzących wątpliwości rolników. Pod lotnisko Kielce wykupiły już około 70 hektarów. Są też przygotowane umowy warunkowe na zakup kolejnych kilkunastu. W sumie pod port nabytych ma być ponad 500 hektarów gruntu.

2007-03-19 15:49:55
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?go=3&id_k=2707

P.S. Jak widać zbytnio nie przejmujemy się stałą krytyką, tylko robimy swoje. Tak trzymać. :D

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 marca 2007, o 18:30

Bardzo dobra informacja. Może teraz to skupywanie gruntów pójdzie troszkę szybciej :)

msz1

Post autor: msz1 » 19 marca 2007, o 19:08

Mam pytanie. Czym się przejawia ban? Ja jak próbuje wejść na http://inwestycje.miasta.pl/ to mi się pojawia:
[403] Forbidden : Dostęp zabroniony
Zapytanie odrzucone przez serwer. Nie masz dostępu do / na tym serwerze.
You don't have permission to access /
Czy to jest ban? Powiem jeszcze tylko że na komputerze na Politechnice pojawia się to samo ale z telefonu można wejść na tą stronę.[/quote]

Ban polega na tym, że nie mogę pisać, natomiast mogę przeglądać forum.

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 19 marca 2007, o 20:42

Obrazek
Pociągiem na samolot

Ponowne uruchomienie linii Kielce - Busko Zdrój, szybsza podróż z Tarnobrzega, Kielc i Radomia do stolicy, szynobus na lotnisko w Obicach?

POCIĄGIEM NA SAMOLOT

Ponowne uruchomienie linii Kielce - Busko Zdrój, szybsza podróż z Tarnobrzega, Kielc i Radomia do stolicy, szynobus na lotnisko w Obicach?
PKP opracowały koncepcję rozwoju i modernizacji linii kolejowych w naszym regionie. Kolejarze chcą skrócić czas przejazdu do Warszawy i Krakowa, planują pociągi na lotnisko w Obicach.

"Regionalny Port Lotniczy Kielce - koncepcja skomunikowania lotniska z regionem i miastem Kielce, z wykorzystaniem kolejowych przewozów pasażerskich” - tak nazywa się opracowanie na temat możliwości rozwiązania komunikacyjnego, umożliwiającego szybki dojazd koleją do portu lotniczego, który może powstać w Obicach. Jego autorem jest Adam Młodawski, dyrektor Świętokrzyskiego Zakładu Przewozów Regionalnych PKP.

SZYNOBUS DO PORTU LOTNICZEGO

Opracowanie, przygotowane przez dyrektora Młodawskiego na prośbę prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego, zakłada cztery scenariusze kolejowego połączenia stolicy województwa świętokrzyskiego z planowanym w Obicach portem lotniczym. Wszystkie uwzględniają istniejącą, a nie używaną obecnie linię kolejową Kielce - Busko Zdrój.
Pierwszy wariant zakłada wybudowanie przy lotnisku tylko peronu. Drugi jest bogatszy o nowe tory, większy peron oraz rampę do załadunku i wyładunku towarów. W trzecim rozwiązaniu dodatkowo pojawia się koncepcja budowy stacji Port Lotniczy Kielce. Czwarty zakłada powstanie stacji Port Lotniczy Kielce, przystanku Busko Miasto oraz budowę torów z Buska Zdroju do oddalonego o 40 kilometrów Żabna, które połączyłyby linię Kielce - Busko Zdrój z linią Szczucin - Tarnów. Z Kielc można by więc pojechać pociągiem do Tarnowa, a dalej na przykład do Nowego Sącza, Krynicy i Zagórza, a nawet do Koszyc, Budapesztu, Bukaresztu lub Warny.

Z SAMOLOTU NA TARGI

Adam Młodawski przygotował jeszcze jeden scenariusz - kolejowego skomunikowania Targów Kielce z lotniskiem. - Dla przewozów towarowych wystarczy wykorzystać istniejące tory oraz wybudować terminal towarowy obok lotniska - wyjaśnia autor koncepcji.
- To doskonały pomysł. Takie rozwiązanie ułatwiłoby nam organizację wielu imprez - cieszy się prezes Targów Kielce Andrzej Mochoń.
Na razie dla świętokrzyskiego samorządu priorytetem w programie modernizacji infrastruktury kolejowej w latach 2007-2013 jest jednak modernizacja linii Warszawa - Kraków na odcinku od Kielc do północnej granicy województwa świętokrzyskiego. - To, w połączeniu z niemalże przesądzoną modernizacją odcinka Radom - Warka - Warszawa, sprawiłoby, że podróż pociągiem z Kielc do stolicy skróciłaby się o około godzinę - dodaje Adam Młodawski.

PODKARPACIE BLIŻEJ WARSZAWY?

PKP chcą także zmodernizować liczący około 100 kilometrów odcinek linii Warszawa - Rzeszów od Skarżyska-Kamiennej do Sandomierza. Inwestycja miałaby kosztować około 460 milionów złotych, a sfinansowałyby ją kolej oraz samorządy województw podkarpackiego, mazowieckiego i świętokrzyskiego. Rozmowy na ten temat już trwają.
Rozważana jest także modernizacja torów z Sandomierza, przez Tarnobrzeg i Kolbuszową, do Rzeszowa. Aby szybciej dojechać koleją ze stolicy Podkarpacia, przez Kolbuszową, Tarnobrzeg i Skarżysko, do Warszawy pozostaje tylko przywrócić pociągi na odcinku Tarnobrzeg - Kolbuszowa.
- Od wielu lat zabiegamy o modernizację tej linii. Została ona już wpisana do Regionalnego Programu Operacyjnego, trwają rozmowy samorządów wojewódzkich w tej sprawie. To dobra wiadomość. Wszyscy skorzystalibyśmy na powstaniu szybkiej linii kolejowej z Tarnobrzega do Warszawy - uważa Andrzej Wójtowicz, wiceprezydent Tarnobrzega.

Najlepsze rozwiązanie
Adam Młodawski, dyrektor Świętokrzyskiego Zakładu Przewozów Regionalnych: - Z perspektywy długofalowego rozwoju regionu najkorzystniejszym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie scenariusza, w którym linia kolejowa Kielce - Sitkówka-Nowiny - Busko Zdrój - Żabno - Tarnów funkcjonowałaby jako jeden z ważnych elementów systemu transportowego kraju.

Koncepcje kolejowego skomunikowania Kielc oraz Buska Zdroju z lotniskiem w Obicach
Scenariusz 1: Budowa peronu przy torze oddalonym o 15 km od lotniska w Obicach. Koszt - 165 tys. zł.
Scenariusz 2: Budowa stacji Port Lotniczy Kielce. Zakres inwestycji - budowa stacji (tory, rozjazdy, peron, rampa do załadunku i wyładunku towarów), koszt - 12 mln zł.
Scenariusz 3: Budowa stacji Port Lotniczy Kielce i przystanku Busko Miasto. Zakres inwestycji - jak wyżej plus budowa toru łączącego stację Busko Zdrój z przystankiem Busko Miasto (1875 m) i peronu na przystanku Busko Miasto, koszt - od 16 do 18 mln zł.
Scenariusz 4: Budowa stacji Port Lotniczy Kielce, przystanku Busko Miasto i linii z Buska do Żabna. Zakres inwestycji - jak wyżej plus budowa 40 km linii łączącej Busko Zdrój z Żabnem i mostu kolejowego na Wiśle, koszt - 218 mln zł. Źródło: ŚZPR.

Wojciech Lubawski, prezydent Kielc
- Kolejowe skomunikowanie Kielc z lotniskiem w Obicach jest bardzo ważne. Pokazują to doświadczenia Krakowa, gdzie uruchomiono takie połączenie dworca głównego z lotniskiem w Balicach. Miasto nie partycypowałoby w finansowaniu żadnego z tych wariantów, wyjątek stanowi rozwiązanie skomunikowania kieleckiego dworca z Targami Kielce.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... tokrzyskie

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 19 marca 2007, o 20:47

Może nie związane jest to bezpośrednio z Obicami, ale pozwole sobie zacytować artykuł z GW/Radom, ponieważ wydaje się, że w Radomiu mają już po lotnisku.
[b]
Specjalista od lotniska odchodzi[/b]

Ryszard Zębala, specjalista ds. lotniskowych w radomskim magistracie, zrezygnował z pracy w urzędzie miejskim. Powód - sprawy rodzinne
- To była bardzo trudna decyzja. Czuję, że zostawiam powstające dzieło. Zrobiliśmy duży krok w stronę radomskiego lotniska cywilnego i efekty już zaczynają być widoczne. Ale nie mam wyjścia. Sytuacja rodzinna zmusza mnie do zrezygnowania z pracy na etacie w urzędzie - Zębala tak wyjaśnia przyczyny swego odejścia.

Urodzony w Radomiu Zębala jest ekonomistą, absolwentem Akademii Ekonomicznej w Krakowie, ma też ukończone studia podyplomowe z prawa gospodarczego i zarządzania nieruchomościami. Był wójtem gmin Iwkowa i Zabierzów w Małopolsce, a także komisarzem tej ostatniej gminy. Wprowadził ją jako udziałowca do spółki Międzynarodowy Port Lotniczy "Kraków-Balice", a potem już jako członek zarządu MPL brał udział w przekształcaniu lotniska wojskowego w cywilne.

Tworzeniem radomskiego portu lotniczego zajmował się od września ub.r. Teraz deklaruje, że mógłby nadal pomagać miastu jako doradca.

ODPOWIEDZ