RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 1 marca 2007, o 08:52

halny pisze:Pomiędzy ogrodzeniem Norwida a 1-maja chyba od dwóch lat są super ruiny po super ruderce. Oczywiście nikt z odpowiednich służb ich nie widzi :)
Podobna sytuacja jest przy ul. Prostej, tuż obok Sądu Administracyjnego (żeby było śmieszniej)... Ruiny porośnięte chaszczami już od chyba kilkunastu lat.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 1 marca 2007, o 20:21

"...Córka nawet miała nawet..." - Ehhh to Echo :roll: :lol:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 marca 2007, o 00:38

Obrazek
Kielce wychodzą z ruder

Obrazek Ziemowit Nowak, 09-03-2007

Odważny pomysł na zmiany w centrum. Władze miasta chcą się pozbywać udziałów w kamienicach ruderach, sprzedając je bez przetargu. Pierwszy krok zrobiono wczoraj.

Miasto zaproponowało, by bez przetargu sprzedać 65 proc. udziałów w kamienicy przy ul. Wesołej 14 rodzinie, której udało się skupić pozostałe 35 proc. Pomysł miał swoich zwolenników i przeciwników. To była jedna z najważniejszych i najdłużej dyskutowanych uchwał podczas wczorajszej sesji rady miejskiej.

Argumenty przeciwników
- Czy nie jest ważne, żeby do budżetu wpłynęło jak najwięcej pieniędzy? - pytał Marek Wołowiec. Twierdził, że to atrakcyjna lokalizacja, w samym centrum miasta, że na na pewno bogaty inwestor odkupiłby od miasta całość za dobrą cenę. - Logika wskazuje na to, że to miasto powinno odkupić te 35 proc. - przekonywał.

Wtórował mu Jan Gierada: - Mam odczucie, że za często korzystamy z możliwości sprzedaży nieruchomości bez przetargu.

Przeciwnicy transakcji wskazywali, że w kamienicy wciąż są lokatorzy, którym tak czy inaczej miasto musi zapewnić lokale zastępcze. Budynek grozi bowiem zawaleniem. - Może odwrócić kolejność? Najpierw wyprowadzić lokatorów, potem sprzedawać za lepszą cenę - proponował Jarosław Machnicki. Sprzedaży bez przetargu przeciwni byli też radni z komisji gospodarki komunalnej.

Argumenty zwolenników
- Naszym celem jest to, żeby miasto jak najszybciej zmieniało wygląd. Gdy wystawimy nasze udziały na przetarg, nie mamy gwarancji, że ewentualny nabywca na całe lata nie zablokuje inwestowania w tę nieruchomość, bo nie będzie mógł się dogadać z obecnymi posiadaczami 35 proc. udziałów. Lepiej, żeby to było w jednych rękach - przekonywał prezydent Wojciech Lubawski.

Wsparł go Jacek Nowak: - Trzeba zmieniać wygląd miasta. Jeżeli będziemy torpedować każdą taką transakcję, to nigdy nie pozbędziemy się ruder w centrum - mówił.

Jerzy Mielnik, dyrektor wydziału nieruchomości, uspokajał: - Nie jest wcale powiedziane, że w przetargu uzyskalibyśmy lepszą cenę, niż oszacują rzeczoznawcy. Już było kilka przetargów na nieruchomości, gdzie nie zgłosili się chętni, i musieliśmy w kolejnym podejściu obniżać cenę - mówił Mielnik.

Ostatecznie radni zgodzili się na sprzedaż kamienicy przy ul. Wesołej bez przetargu. Za głosowało 15 radnych, trzech było przeciw przy ośmiu głosach wstrzymujących się.

Przyszli właściciele: Rudera zniknie z mapy miasta
Jeden z trzech braci, współwłaścicieli części kamienicy, o wynikach głosowania dowiedział się od "Gazety" [prosił o niepodawanie nazwiska]. - To świetna wiadomość, bardzo się cieszę. Ta kamienica była w rękach mojej rodziny, w końcu będziemy mogli coś z nią zrobić. Zapewniam, że dołożymy starań, aby rudera jak najszybciej zniknęła z mapy miasta i pojawiło się w jej miejscu coś ładniejszego - powiedział.

Obecnie budynek nie ma wody, toalet, wszystkie pomieszczenia są podstemplowane.

W tegorocznym planie sprzedaży nieruchomości jest jeszcze siedem ruder w centrum, w których miasto ma część udziałów. W poniedziałek zbierze się komisja gospodarki komunalnej, która przyjrzy się wszystkim.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 9 marca 2007, o 00:49

Wreszcie się za to zabrali... Niestety w centrum mamy tyle ruder, że trochę czasu minie zanim się ich wszystkich pozbędziemy... Ale wierzę, że to nastąpi w ciągu kilku lat :D

voodoo

Post autor: voodoo » 9 marca 2007, o 08:09

Dzisiaj jedna spłonęła sama przy ul. I maja

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 9 marca 2007, o 08:32

voodoo pisze:Dzisiaj jedna spłonęła sama przy ul. I maja
A która dokładnie? Robiłem zdjęcia ruderom przy I Maja kiedyś ale nie wszystkie wrzuciłem chyba.

voodoo

Post autor: voodoo » 9 marca 2007, o 08:46

KamilEm pisze:A która dokładnie? Robiłem zdjęcia ruderom przy I Maja kiedyś ale nie wszystkie wrzuciłem chyba.
To była jakaś w głębi bardziej nie przy ulicy

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 marca 2007, o 11:06

Kilka dni temu widzialem jak wymieniali chyba dach w nieotynkowanej (jakby przeznaczonej do remontu) kamienicy na skrzyzowaniu 1 Maja i Jagiellonskiej.
Moze przynajmniej ta kamienica nabierze jakiegos wygladu.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 9 marca 2007, o 12:58

Myslę, że sposób wyzbywania się kamienic ruder bez przetargo jest trafiony. Znacznie szybciej znikna one z krajobrazu Kielc. Same przetargi ciągną sie i ciągną. Jak dla mnie wielki plus dla miasta za takie decyzje. :D

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 9 marca 2007, o 14:37

Podzielam opinię przedmówcy ;-) Dla nas czas jest ważny, góra za cztery, pięć lat chcemy mieć piękne (i wysokie 8) ) Kielce :D

hey

Post autor: hey » 10 marca 2007, o 17:47

Który z was podpalił? Niech się przyzna, stawiam piwo!

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 marca 2007, o 18:02

hey pisze:

Który z was podpalił? Niech się przyzna, stawiam piwo!
Podobno następna w kolejce jest Galeria Czarnowska :lol:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 10 marca 2007, o 21:09

Ja składam zamówienie na trzy znienawidzone przeze mnie od niepamiętnych czasów budynki 8) Kiedy koło nich zawsze przechodzę/przejeżdżam (a widzę je prawie codziennie 8) ) mam szybsze bicie serca... Są to dom mieszkalny przy wjeździe na Stok od strony ulicy Sikorskiego (ten przy hotelu La Mar) i dwa budynki, połączone ze sobą, stojące między pasami ulic na ulicy Warszawskiej (te, na których jest obecnie wielka reklama Media Markt'u a kiedyś była reklama Coca Coli)... Wręcz nienawidzę też wszystkich starych budynków, które stoją przy rondzie (tym, przy którym jest ”Qubus Hotel”) :twisted: :twisted: :twisted: :evil: :evil: :evil: :idea: :idea: :idea:
B@rteK pisze:...Podobno następna w kolejce jest Galeria Czarnowska :lol: ...
Ja tam do niej już się przyzwyczaiłem, powiem więcej! Nawet ją troszkę polubiłem, szczególnie w nocy, bo tamta strona ulicy nie była w ogóle oświetlona, a teraz jest troszkę światła od tej „galerii” (tak w ogóle to kościół powinien mieć super podświetlenie wieżyczek a cały dworzec autobusowy powinien tak świecić, że wyglądałby jak prawdziwe UFO) :D

Ash

Post autor: Ash » 24 marca 2007, o 15:36

A czy ktoś wie, co z domami/ruderami przy ulicy żródłowej zaraz za skrzyżowaniem z XI wieków po prawej , jak się jedzie Sandomierską bądz al.Solidarności bardzo wpadają w oko , powybijane okna , zabite deskami itp. Ktoś coś wie na ich temat ?

Do tego dodałbym jeszcze kilka innych na zagnańskiej, oprócz tego co mają wyburzyć to jeszcze z osiem szczególnie na lini od początku przy kościele do Shl jest ich sporo nadającuch się do rozbiorki , na Okrzei oraz na Jasnej.
Po rozbudowaniu żródłowej , na tych ulicach można kilka ciekawych budynków postawić bo terenów jest sporo gdyby to wszystko wyburzyć.
" W jedności siła "

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 25 marca 2007, o 21:26

Ash pisze:A czy ktoś wie, co z domami/ruderami przy ulicy żródłowej zaraz za skrzyżowaniem z XI wieków po prawej , jak się jedzie Sandomierską bądz al.Solidarności bardzo wpadają w oko , powybijane okna , zabite deskami itp. Ktoś coś wie na ich temat ?(...)
Chodzi Ci o tą przy Jarońskich? Słyszałem że w niej straszy :wink:

ODPOWIEDZ