Przebudowa dworca PKP

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 17 grudnia 2006, o 00:05

Do pomyslu Koubach... oprocz puszczenia pod ziemia Torow bylbym za puszczeniem pod poziomem tez nowej Zelaznej zakladajac ze obcene ulozenie ulicy to poziom 0 to Nwa Zelazna poszlaby na poziomie -1, na Poziomie 0 bylaby Zytnia z Grunwaldzka i bysmy mieli skrzyzowanie bezkolizyjne potem juz by Nowa Zelazna od AK szkla na poziomie 0... dzieki temu mieliby swoje wlasne Grand Place (Pomyslcie jakby zyskal Plac Konstytucji i Sienkiewka dochodzace ezposrednio do dworca... jak w XIX wieku :P

P.S. Co do czarnowskiej to by wchodzila na zasadzie slimaka w Nowa Zelazna...

Aha i dalbym dodatkowe dwa perony dla SKM do Slichowic i bylyby tot ylko perony dla SKM. Czy 4 perony dla pociagow + 2 perony dla SKM...

dobra to co robmy teraz dworcem pks trzeby go jakos wkomponowac w nowa zabudwe :wink:

I gratuje pomyslu DEO
cochi

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 17 grudnia 2006, o 00:23

To ludzka rzecz pomarzyć :wink: ale Żelazna nie może być przy skrzyżowaniu z Żytnią na -1, bo już w tej chwili specjalnie jedzie się w dół do skrzyżowania. W tym miejscu lepszym rozwiązaniem jest puszczenie Żelaznej górą, a Żytniej dołem. Jeżeli chodzi o okolice dworca, to zawsze można puścić szerooooookie przejście podziemne pod Żelazną i to na pewno jes bardziej realne do wykonania :)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

kampio1

Post autor: kampio1 » 17 grudnia 2006, o 17:10

Mnie projekt Deo bardzo mile zaskoczył. Uważam że właśnie takie śmiałe pomysły powinny być realizowane. Nasz nowy dworzec powinien zaskakiwać wszystkich pewnymi rozwiązaniami, a wówczas stałby się również wizytówką dla miasta na całą Polskę i nie tylko. Bardzo spodobał mi się szklany dach w kształcie korony, świetnie nawiązywałoby to do miasta. Cieszy również wiele tarasów widokowych, a zwłaszcza ten ze szklarnią z różnymi gatunkami roślin. To byłoby naprawdę świetne miejsce dla ludzi czekających na pociąg. Od siebie dodałbym tu jeszcze może jakiś wodospadzik czy rzeczkę - coś na wzór Patio w Exbudzie :D Poza tym pomysł ze szklaną podłogą jest jak dla mnie trafiony. Liczę że projektanci pójdą Twoim tropem i również odważą się na śmiałe i zaskakujące pomysły!!! Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 18 grudnia 2006, o 08:38

eh, wróciłem kilka godzin temu z Dolomitów i tyle mi tu postów napisaliście, że nie wiem kiedy przeczytam :roll: :lol: co do kina to zdecydowanie SilverScreen, ewentualnie Multikino... IMAX byłby ok, ale to jest chyba zintegrowane z CinemaCity, które jest najsłabszą siecią w Polsce :? A rysunek bardzo fajny :D może jak znajdę chwilę to sam spróbuję przenieść moją wizję na jakieś rysunki... :lol:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 28 lutego 2007, o 16:04

voodoo

Post autor: voodoo » 28 lutego 2007, o 17:09

Ten Berliński jest nalepszy i najbardziej by mi pasował w miejsce naszego cały nowoczesnie przeszklony :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 28 lutego 2007, o 19:18

Michał, bo zawału dostanę... Już myślałem, że wiadomo coś na temat budowy nowego dworca ;-)

PS - To chyba najbardziej wyczekiwana przeze mnie inwestycja :D

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 marca 2007, o 20:07

Nowy dworzec w Kielcach coraz bliżej
Miasto, Kielecka Grupa Inwestycyjna i Echo Investment oraz Polskie Koleje Państwowe podpiszą niebawem porozumienie w sprawie budowy nowego dworca PKP w Kielcach. Jak mówi prezes KGI Zbigniew KRASZEWSKI w pierwszej kolejności trzeba będzie przeprowadzić analizy urbanistyczne, które wykażą jaki obiekt mółby powstać w miejscu istniejącego dworca. Analizy obejmą obszar- między ulicami Paderewskiego, 1 maja, Jagiellońską i Grunwaldzką. Zdaniem prezesa Kraszewskiego opracowanie dokumentacji potrwa trzy- cztery miesiące. Później inwestorzy przystąpią do uporządkowania kwestii własności gruntów w rejonie dworca. Natomiast miasto powinno wówczas zająć się opracowaniem, lub zmianami w planie zagospodarowanie. Pomoc deklaruje prezydent Wojciech Lubawski. Zapewnił on, że miasto odpowiednio przygotuje też należący do niego fragment gruntu przed dworcem. Zbigniew Kraszewski przyznaje, że w Kielcach mógłby powstać obiekt podobny do centrum wybudowanego w Krakowie. Łączy ono funkcje komunikacyjne, rozrywkowe, usułgowe, handlowe.

Źródło: Radio Kielce

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 marca 2007, o 20:15

Nie za dużo tych wspaniałych wiadomości jak na jeden dzień? :D Chyba nie usnę, będę ciągle myślał o projektach :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 marca 2007, o 20:16

Tylko niech zostawią miejsce na przystanki tramwajowe i torowiska :)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 marca 2007, o 20:21

chciałbym, aby nie został zabudowany w całości Plac Niepodległości. Niech pozostanie placem, ale niech zlikwidują z niego parking... Place powinny być dla ludzi. Duża ilość ładnych placów dodaje miastu prestiżu :roll:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 marca 2007, o 20:34

Dlatego można ulice dać pod placem, dworzec w miejscu obecnego placu a nowy plac od nowego dworca aż do hotelu/Sienkiewki - tak byłoby najcudowniej (a wspomninałem już, że przydałaby się też winda z nowego dworca na dół na ulicę, na przystanek tramwajowy?) :lol: 8) :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 marca 2007, o 20:55

Bodajże jako pierwszy pisałem o tym pomyśle i podpisywałbym się pod nim obiema rękami, ale nie wierzę w jego realizację. Inwestycja byłaby nieporównywalnie droższa z takim rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 marca 2007, o 00:18

Obrazek
Centrum handlowe zamiast dworca PKP?

Obrazek Marcin Sztandera, 09-03-2007

Kielecka Grupa Inwestycyjna i Echo Investment zajmą się modernizacją kieleckiego dworca PKP. Firmy z miastem już się porozumiały, dogadanie szczegółów z koleją też wydaje się już tylko formalnością.

Sprawa przebudowy nabrała rozpędu w ubiegłym roku, kiedy to kolejarze ogłosili, że chcą zmodernizować trzy swoje obiekty, w tym kielecki. Zorganizowali spotkanie dla zainteresowanych firm. - Po tym spotkani złożyliśmy nasza ofertę. Została ona wstępnie zaakceptowana przez miasto - wyjaśnia Zbigniew Kraszewski, prezes KGI, która współtworzy konsorcjum z Echo Investment.

O takie rozwiązanie, by inwestor zajął się przebudową dworca, miasto zabiegało od dawna. Temu też miało służyć negocjowane przez kilka lat porozumienie, które w styczniu ubiegłego roku podpisało z PKP. W zamian za długi kolej oddała część terenów wokół dworca.

Konsorcjum przygotowało już porozumienie, którym zajmują się miejscy prawnicy.

Zgodnie z nim obie firmy, Echo i KGI, mają do czerwca przygotować analizę, jakie inwestycje są potrzebne pomiędzy ulicami Paderewskiego, Jagiellońską i 1 Maja. - Wtedy będzie wiadomo, w jakim kierunku ma iść modernizacja dworca i rozwój tej części miasta. Ale już teraz nie ulega wątpliwości, że z obecnego budynku niewiele zostanie. Można się również spodziewać, że dworzec będzie pełnił funkcję nie tylko komunikacyjna, ale również usługowo-handlową. Takie rozwiązanie zastosowano np. w Krakowie - twierdzi Kraszewski.

Na razie trudno powiedzieć, kiedy rozpocznie się inwestycja, która ma w swoim założeniu połączyć obie części miasta. Kraszewski podkreślił, że procedura jest dosyć skomplikowana.

Najpierw trzeba uporządkować sprawy własnościowe w tej okolicy. Potem władze miasta muszą uchwalić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla tych terenów. - To bardzo długie procedury, ale liczymy, że po podpisaniu porozumienia miasto potraktuje nas priorytetowo. Moim zdaniem realny początek inwestycji to rok 2009 - mówi Kraszewski.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 9 marca 2007, o 00:43

Nareszcie coś ruszyło :D Tylko znowu to Echo... 8) Mam nadzieję, że dworzec będzie naprawdę reprezentacyjny :)

ODPOWIEDZ