Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Gandalf
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Jako, że moment "wbicia pierwszej łopaty" zbliża się dość systematycznie pokusiłem się o pewne zestawienie - a mianowicie zestawienie pięciu jednych z największych centrów handlowo-rozrywkowych w Polsce z mającą stanąć w Kielcach Galerią IX Wieków.
Manufaktura
Miasto: Łódź
Powierzchnia ogółem: około 270 000 m2 (powierzchnia budynków - 90 000 m2)
Liczba punktów handlowych: 306
Główni najemcy:
- hipermarkety Real i Leroy Merlin
- RTV EURO AGD, Electro World, Centrum SONY
- EMPIK
- Intersport, GO Sport, SALOMON
- H&M, VanGraaf - (Peek&Cloppenburg), C&A, Reserved, New Yorker, Mexx, Zara, Smyk, Promod, Puma, Nike, Deichmann, Levi's, Tommy Hilfiger, Lacoste, Hugo Boss, TT Bagatt, Stefanel, Quiksilver
Koszt inwestycji: około 200 milionów euro
Galeria Krakowska
Miasto: Kraków
Powierzchnia ogółem: około 123 000 m2
Liczba punktów handlowych: 270
Główni najemcy:
- SATURN, Apple
- EMPIK
- Intersport, Nike, Adidas
- H&M, Reserved, Zara, Sephora, Vertrus
Koszt inwestycji: około 250 milionów euro
Złote Tarasy
Miasto: Warszawa
Powierzchnia ogółem: około 225 000 m2 (w tym 55 000 m2 powierzchni biurowej)
Liczba punktów handlowych: około 200
Główni najemcy:
- Albert
- SATURN
- Marks&Spencer, Van Graff- Peek&Cloppenbourg, Royal Collection, Zara, Louis Vittone.
Koszt inwestycji: około 1,5 miliarda złotych
Blue City
Powierzchnia ogółem: około 186 000 m2 (powierzchnia handlowa - 54 000 m2)
Liczba punktów handlowych: ponad 200
Główni najemcy:
- Piotr i Paweł
- MEXX, Monnari, House, Żana, Wrangler, Deni Cler
Koszt inwestycji: brak ujednoliconych danych
Arkadia
Powierzchnia ogółem: około 287 000 m2 (powierzchnia użytkowa)
Liczba punktów handlowych: około 230
Główni najemcy:
- Carrefour, Leroy Merlin
- Saturn, RTV EURO AGD,
- EMPIK
- Peek&Cloppenburg, H&M, C&A, Zara, Esprit, Royal Collection, Tommy Hilfiger, Stefanel, Replay, Lacoste, Reserved, Marks&Spencer, KappAhl, Cubus, Mango, Aldo, Bata, Venezia
Koszt inwestycji: około 270 milionów euro
GALERIA IX WIEKÓW
Miasto: Kielce
Powierzchnia ogółem: około 64 176 m2 (powierzchnia handlowa - 27 290 m2)
Liczba punktów handlowych: około 100
Główni najemcy:
brak danych
Koszt inwestycji: brak danych
Wnioski? Pod względem powierzchni jest może spora różnica ale jeśli porównamy na przykład liczbę punktów handlowych jest bardzo dobrze. Kielce jako miasto z ponad 200 tysiącami mieszkańców powinno skorzystać na galerii o takich właśnie gabarytach.
Manufaktura
Miasto: Łódź
Powierzchnia ogółem: około 270 000 m2 (powierzchnia budynków - 90 000 m2)
Liczba punktów handlowych: 306
Główni najemcy:
- hipermarkety Real i Leroy Merlin
- RTV EURO AGD, Electro World, Centrum SONY
- EMPIK
- Intersport, GO Sport, SALOMON
- H&M, VanGraaf - (Peek&Cloppenburg), C&A, Reserved, New Yorker, Mexx, Zara, Smyk, Promod, Puma, Nike, Deichmann, Levi's, Tommy Hilfiger, Lacoste, Hugo Boss, TT Bagatt, Stefanel, Quiksilver
Koszt inwestycji: około 200 milionów euro
Galeria Krakowska
Miasto: Kraków
Powierzchnia ogółem: około 123 000 m2
Liczba punktów handlowych: 270
Główni najemcy:
- SATURN, Apple
- EMPIK
- Intersport, Nike, Adidas
- H&M, Reserved, Zara, Sephora, Vertrus
Koszt inwestycji: około 250 milionów euro
Złote Tarasy
Powierzchnia ogółem: około 225 000 m2 (w tym 55 000 m2 powierzchni biurowej)
Liczba punktów handlowych: około 200
Główni najemcy:
- Albert
- SATURN
- Marks&Spencer, Van Graff- Peek&Cloppenbourg, Royal Collection, Zara, Louis Vittone.
Koszt inwestycji: około 1,5 miliarda złotych
Blue City
Powierzchnia ogółem: około 186 000 m2 (powierzchnia handlowa - 54 000 m2)
Liczba punktów handlowych: ponad 200
Główni najemcy:
- Piotr i Paweł
- MEXX, Monnari, House, Żana, Wrangler, Deni Cler
Koszt inwestycji: brak ujednoliconych danych
Arkadia
Powierzchnia ogółem: około 287 000 m2 (powierzchnia użytkowa)
Liczba punktów handlowych: około 230
Główni najemcy:
- Carrefour, Leroy Merlin
- Saturn, RTV EURO AGD,
- EMPIK
- Peek&Cloppenburg, H&M, C&A, Zara, Esprit, Royal Collection, Tommy Hilfiger, Stefanel, Replay, Lacoste, Reserved, Marks&Spencer, KappAhl, Cubus, Mango, Aldo, Bata, Venezia
Koszt inwestycji: około 270 milionów euro
GALERIA IX WIEKÓW
Miasto: Kielce
Powierzchnia ogółem: około 64 176 m2 (powierzchnia handlowa - 27 290 m2)
Liczba punktów handlowych: około 100
Główni najemcy:
brak danych
Koszt inwestycji: brak danych
Wnioski? Pod względem powierzchni jest może spora różnica ale jeśli porównamy na przykład liczbę punktów handlowych jest bardzo dobrze. Kielce jako miasto z ponad 200 tysiącami mieszkańców powinno skorzystać na galerii o takich właśnie gabarytach.
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

Podchody pod galerię
Jeszcze w tym roku może w Kielcach ruszyć budowa centrum handlowego przy Domu Księży Emerytów.
W najbliższy poniedziałek przedstawiciel Holendra, który wydzierżawił teren od księży emerytów, chce przekonać do projektu kieleckich radnych z komisji gospodarki komunalnej. Na przychylność przewodniczącego komisji już może liczyć.
Trzykondygnacyjną galerię o powierzchni 35 tys. metrów kwadratowych chce wybudować holenderski developer Theo Jongen, który rok temu wydzierżawił od Stowarzyszenia Wzajemnej Pomocy Kapłanów Diecezji Kieleckiej teren obok Domu Księży Emerytów między ul. Warszawską a Polną. Ma już gotowy projekt i każdy miesiąc zwłoki z budową to dla niego straty, bo od września płaci już czynsz księżom.
GALERIA TABU
Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że ostatnio w kieleckim magistracie sprawy związane z tą inwestycją nabrały przyśpieszenia... - Zaprosiłem tego pana na poniedziałkową komisję, żeby powiedział nam, jaka to ma być galeria i pokazał nam najnowszą wizualizację - przyznaje Władysław Burzawa, szef Komisji Gospodarki Komunalnej.
To od radnych będzie zależało, czy zgodzą się na opracowanie w pierwszej kolejności planu zagospodarowania przestrzennego dla tej części miasta, gdzie ma stanąć galeria. Bez tego planu inwestor nie może dostać zgody na budowę, choć regularnie odwiedza kieleckich urzędników i przedstawia im kolejne zmiany w projektach galerii... - My nic o tym nie wiemy, cały czas to jest temat tabu! - dziwi się radny Marek Wołowiec.
JESZCZE W TYM ROKU?
Ale urzędnicy miejscy odpierają te zarzuty i zapewniają, że nie ma mowy o żadnych tajemnicach. - Radni dowiedzą się wszystkiego na spotkaniu z inwestorem, a miasto przecież nie może pozwolić na nic, bez ich zgody - przypomina Mieczysław Pastuszko, wicedyrektor Wydziału Projektów Strukturalnych i Strategii Miasta.
Artur Hajdorowicz, pełnomocnik prezydenta ds. rewitalizacji dodaje zaś, że najnowszy projekt galerii może ciekawie wkomponować się w tę część miasta. - Zostały do rozwiązania jeszcze tylko problemy komunikacyjne związane z dojazdem do galerii - ujawnia Hajdorowicz.
Prezes Fundacji Unitas, która reprezentowała stowarzyszenie w transakcji z Holendrem, ma nadzieję, że radni będą przychylni inwestorowi. - Jest całkiem możliwe, że zgodę na budowę dostanie najpóźniej jesienią, więc mógłby ruszyć z tą inwestycją jeszcze w tym roku - zdradza Przemysław Chechelski, prezes Fundacji Unitas.
* Co będzie w galerii?
Parking: podziemny na 650 samochodów; Parter: hipermarket o powierzchni 5636 metrów kwadratowych, pawilony handlowe, kawiarnia, księgarnia, ścianka wspinaczkowa, plac z zielenią, zimowy ogród, kaskady wodne, telebim; I piętro: sklepy (o powierzchni ponad 2 i prawie 4 tys. metrów kwadratowych), butiki, ścianka wspinaczkowa, kaskada wodna; II piętro: lokale gastronomiczne, sklepy (o powierzchni ponad 2,5 i prawie 6 tys. metrów kwadratowych), restauracja, sale kinowe, szklane zadaszenie z rzeźbą przestrzenną i szklane tuby świetlne.
Magdalena Brzezińska
28 lutego 2007 - 10:56

- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Pani Brzezińskiej wysłałem maila... Przedstawiam jego treść
Chyba trochę mnie poniosło, ale co tam
Szanowna Pani Redaktor,
przeczytałem właśnie artykuł Pani autorstwa o centrum handlowym jakie powstać ma przy skrzyżowaniu ulic Polnej i Warszawskiej w Kielcach. Od dłuższego czasu niecierpliwie wypatruję każdej nowej informacji o tej budowli i uważam, że jest ona bardzo potrzebna naszemu miastu, w którym znaczną część mieszkańców stanowią studenci i ludzie młodzi - wymagający nowych miejsc rozrywkowych, konsumpcji, markowych sklepów itp. Tak się składa, że jestem członkiem forum internetowego o inwestycjach w Kielcach ( http://www.inwestycje.kielce.pl - przy okazji uprzejmie Panią zapraszam do odwiedzenia strony) i wiadomości, które Pani zawarła w swej pracy dotarły do mnie już wcześniej. Co więcej - są one już nieaktualne! Mam nadzieję, że się mylę, ale odkąd tylko zaczęto mówić o planach budowy Galerii IX Wieków, mam nieodparte wrażenie, że Pani dziennik (nie pamiętam kto był autorem poprzednich artykułów - być może również Pani) jest nastawiony do nich negatywnie. Przeważająca większość społeczeństwa Kielc jest przekonana, że hipermarketu w Śródmieściu być nie powinno. W zupełności się z nimi zgadzam. Ale wbrew temu co Pani napisała, Galeria IX Wieków nie będzie zawierała hipermarketu! Ponadto, rysunek z wizualizacją zawarty na Państwa stronie internetowej jest nieaktualny. Widniejący na nim projekt został dawno zmieniony, a nowy opublikowano kilka tygodni temu. Według niego, obiekt nie będzie miał 600 miejsc parkingowych pod ziemią, ale ponad 1000 w parkingu obok reszty budowli. Nie bardzo wierzę, aby dziennikarce tak ważnej w regionie gazety, mogły te istotne fakty "umknąć". Obawiam się więc, że z Państwa strony jest to jawne wprowadzenie czytelników w błąd. Prawdopodobnie Echo Dnia jest najbardziej popularnym źródłem informacji na terenie Kielc i czytelnicy w sporej części przyjmują zawarte w dzienniku wiadomości bezkrytycznie. Nie mają oni czasu lub ochoty sprawdzać wiarygodności zapisanych w nim artykułów u źródeł. Tym bardziej boli mnie, że wykorzystują Państwo swoją pozycję do manipulowania opinią publiczną wciskając czytelnikom nieprawdę. Przecież każdy racjonalnie myślący mieszkaniec Kielc będzie przeciwny tej inwestycji jeśli się dowie z pewnego dla niego źródła, że galeria ma zawierać hipermarket! Czyżby Echo Dnia i Galeria ECHO to nie tylko zbieżność nazw? Być może reprezentujecie Państwo istniejące centrum handlowe w mediach i oczerniacie na wstępie niewygodną dla niego konkurencję? Za moją tezą przemawia również fakt, iż planowaną rozbudowę Galerii ECHO przedstawiacie jako "z marzeń" (artykuł z 4 stycznia b.r.). Tymczasem z wiarygodnych mi źródeł wiem, że w porównaniu z projektem Galerii IX Wieków, inwestycja Echa Investment wypadnie dosyć blado...
Na koniec pragnę zawrzeć posiadane przeze mnie aktualne materiały dotyczące planów budowy Galerii IX Wieków (chociaż nie sądzę, aby nie dotarła Pani do nich wcześniej):
"Na terenie położonym niemal w samym centrum miasta powstanie nowoczesna galeria handlowa. W obiekcie znajdzie się m.in. około 100 punktów handlowych. Powstaną także multikino, kręgielnia oraz pasaż z restauracjami i kawiarniami. Galeria będzie miała parking mieszczący ponad 1000 samochodów. Wewnątrz budynku zaprojektowano ogromny telebim, kaskadę wodną, tuby świetlne i dużo zieleni. Działka, na której zostanie wybudowane centrum została wydzierżawiona holenderskiemu inwestorowi na 90 lat. Jest to pierwsza tego typu inwestycja firmy Church Land Development w Polsce.
Zawartość galerii:
* Parter: pawilony handlowe, kawiarnia, księgarnia, ścianka wspinaczkowa, plac z zielenią, zimowy ogród, kaskady wodne, telebim.
* I piętro: sklepy (o powierzchni ponad 2 i prawie 4 tys. metrów kwadratowych), butiki, ścianka wspinaczkowa, kaskada wodna.
* II piętro: lokale gastronomiczne, sklepy o powierzchni ponad 2,5 i prawie 6 tys. metrów kwadratowych, restauracja, sale kinowe, szklane zadaszenie z rzeźbą przestrzenną i szklane tuby świetlne.
* Powierzchnia handlowo-usługowa: 27 290 m2
* Powierzchnia magazynów: 1 500 m2
* Powierzchnia parkingu: 24 270 m2 (1 026 miejsc parkingowych)
* Komunikacja: 9 786 m2
* Powierzchnia całkowita: 64 176 m2
* Powierzchnia zabudowy: 17 559 m2"
Ponadto wizualizacje:
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_1.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_2.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_3.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_4.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_5.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... rzut_1.jpg
Wszystkie te informacje zaczerpnięte ze strony: http://www.inwestycje.kielce.pl/galeria ... _wwska.htm
Z poważaniem
Michał Pajek
Chyba trochę mnie poniosło, ale co tam
Szanowna Pani Redaktor,
przeczytałem właśnie artykuł Pani autorstwa o centrum handlowym jakie powstać ma przy skrzyżowaniu ulic Polnej i Warszawskiej w Kielcach. Od dłuższego czasu niecierpliwie wypatruję każdej nowej informacji o tej budowli i uważam, że jest ona bardzo potrzebna naszemu miastu, w którym znaczną część mieszkańców stanowią studenci i ludzie młodzi - wymagający nowych miejsc rozrywkowych, konsumpcji, markowych sklepów itp. Tak się składa, że jestem członkiem forum internetowego o inwestycjach w Kielcach ( http://www.inwestycje.kielce.pl - przy okazji uprzejmie Panią zapraszam do odwiedzenia strony) i wiadomości, które Pani zawarła w swej pracy dotarły do mnie już wcześniej. Co więcej - są one już nieaktualne! Mam nadzieję, że się mylę, ale odkąd tylko zaczęto mówić o planach budowy Galerii IX Wieków, mam nieodparte wrażenie, że Pani dziennik (nie pamiętam kto był autorem poprzednich artykułów - być może również Pani) jest nastawiony do nich negatywnie. Przeważająca większość społeczeństwa Kielc jest przekonana, że hipermarketu w Śródmieściu być nie powinno. W zupełności się z nimi zgadzam. Ale wbrew temu co Pani napisała, Galeria IX Wieków nie będzie zawierała hipermarketu! Ponadto, rysunek z wizualizacją zawarty na Państwa stronie internetowej jest nieaktualny. Widniejący na nim projekt został dawno zmieniony, a nowy opublikowano kilka tygodni temu. Według niego, obiekt nie będzie miał 600 miejsc parkingowych pod ziemią, ale ponad 1000 w parkingu obok reszty budowli. Nie bardzo wierzę, aby dziennikarce tak ważnej w regionie gazety, mogły te istotne fakty "umknąć". Obawiam się więc, że z Państwa strony jest to jawne wprowadzenie czytelników w błąd. Prawdopodobnie Echo Dnia jest najbardziej popularnym źródłem informacji na terenie Kielc i czytelnicy w sporej części przyjmują zawarte w dzienniku wiadomości bezkrytycznie. Nie mają oni czasu lub ochoty sprawdzać wiarygodności zapisanych w nim artykułów u źródeł. Tym bardziej boli mnie, że wykorzystują Państwo swoją pozycję do manipulowania opinią publiczną wciskając czytelnikom nieprawdę. Przecież każdy racjonalnie myślący mieszkaniec Kielc będzie przeciwny tej inwestycji jeśli się dowie z pewnego dla niego źródła, że galeria ma zawierać hipermarket! Czyżby Echo Dnia i Galeria ECHO to nie tylko zbieżność nazw? Być może reprezentujecie Państwo istniejące centrum handlowe w mediach i oczerniacie na wstępie niewygodną dla niego konkurencję? Za moją tezą przemawia również fakt, iż planowaną rozbudowę Galerii ECHO przedstawiacie jako "z marzeń" (artykuł z 4 stycznia b.r.). Tymczasem z wiarygodnych mi źródeł wiem, że w porównaniu z projektem Galerii IX Wieków, inwestycja Echa Investment wypadnie dosyć blado...
Na koniec pragnę zawrzeć posiadane przeze mnie aktualne materiały dotyczące planów budowy Galerii IX Wieków (chociaż nie sądzę, aby nie dotarła Pani do nich wcześniej):
"Na terenie położonym niemal w samym centrum miasta powstanie nowoczesna galeria handlowa. W obiekcie znajdzie się m.in. około 100 punktów handlowych. Powstaną także multikino, kręgielnia oraz pasaż z restauracjami i kawiarniami. Galeria będzie miała parking mieszczący ponad 1000 samochodów. Wewnątrz budynku zaprojektowano ogromny telebim, kaskadę wodną, tuby świetlne i dużo zieleni. Działka, na której zostanie wybudowane centrum została wydzierżawiona holenderskiemu inwestorowi na 90 lat. Jest to pierwsza tego typu inwestycja firmy Church Land Development w Polsce.
Zawartość galerii:
* Parter: pawilony handlowe, kawiarnia, księgarnia, ścianka wspinaczkowa, plac z zielenią, zimowy ogród, kaskady wodne, telebim.
* I piętro: sklepy (o powierzchni ponad 2 i prawie 4 tys. metrów kwadratowych), butiki, ścianka wspinaczkowa, kaskada wodna.
* II piętro: lokale gastronomiczne, sklepy o powierzchni ponad 2,5 i prawie 6 tys. metrów kwadratowych, restauracja, sale kinowe, szklane zadaszenie z rzeźbą przestrzenną i szklane tuby świetlne.
* Powierzchnia handlowo-usługowa: 27 290 m2
* Powierzchnia magazynów: 1 500 m2
* Powierzchnia parkingu: 24 270 m2 (1 026 miejsc parkingowych)
* Komunikacja: 9 786 m2
* Powierzchnia całkowita: 64 176 m2
* Powierzchnia zabudowy: 17 559 m2"
Ponadto wizualizacje:
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_1.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_2.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_3.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_4.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... _wiz_5.jpg
http://www.inwestycje.kielce.pl/image/g ... rzut_1.jpg
Wszystkie te informacje zaczerpnięte ze strony: http://www.inwestycje.kielce.pl/galeria ... _wwska.htm
Z poważaniem
Michał Pajek
Ostatnio zmieniony 6 marca 2007, o 23:09 przez MeehoweCK, łącznie zmieniany 1 raz.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
No niestety...cegla tez nie widzi roznicy miedzy delikatesami a hipermarketem
z tym,ze ona nie ma rozumu
ED podalo charakterystyke pierwotnego projektu, nowy jest chyba dla nich tematem tabu
W poniedzialek odbedzie sie prezentacja inwestycji + prezentacja przygotowana przeze mnie, ktora zawiera opinie na temat wplywu galerii na centra miast oraz przyklady takich inwestycji w Polsce i Europie. Zapraszam Was serdecznie, bo jest to spotkanie otwarte. Rozpocznie sie ok. 14-14:30, w Urzedzie Miasta, na tej sali, gdzie odbywaja sie sesje RM.
W poniedzialek odbedzie sie prezentacja inwestycji + prezentacja przygotowana przeze mnie, ktora zawiera opinie na temat wplywu galerii na centra miast oraz przyklady takich inwestycji w Polsce i Europie. Zapraszam Was serdecznie, bo jest to spotkanie otwarte. Rozpocznie sie ok. 14-14:30, w Urzedzie Miasta, na tej sali, gdzie odbywaja sie sesje RM.
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2007, o 19:13 przez Autor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie należy się przejmować co nasi rodzimi redaktorzy ED piszą ,piszą to co im pasuje bo boją się ,że jak nie napiszą to wylecą z pracy a wtedy gdzie znajdą pracę -w szkolnej gazetce czy zakładowej a że tych coraz mniej więc -ich nie będzie a GALERIA bedzie.W Echu Makro stale uważają za hipermarket niedługo i Viva będzie hipermarketem.Z wypowiedzi na forum ED wynika ,że nasi forumowicze mają szanse stać się radnymi i jak tak dalej będzie to sam zgłoszę pare kandydatur do RM i sejmiku z posród naszych uzytkowników.Może nawet pomyslimy o powstaniu partii,która będzie konkurencją dla istniejących w miescie.
Ben Kielce
Szczerze mówiąc, nie jestem przekonany co do budowy CH Warszawska [robocza nazwa
] Obawiam sie, ze ta inwestycja mogłaby zakwestionowć ekonomiczny sens istnienia galerii o jakiej sie mowi przy okazji przebudowy/budowy dworca PKP. Pozatym, istnienia Galerii w dworcu PKP dzialałoby na zasadzie magnesu - koncentrujac ludzi w centrum, przedłużając 'trakt handlowy' ul Sienkiewicza. Niestety polskim hight street grozi wymarcie, gdy na niekorzysc domow handlowych lokowanych w centrum miast, bedą budowane malle poza nim...a nie czarujmy sie, to CH na ul Wa-skiej bedzie działać juz poza ścisłym centrum...ludzie pakuja sie w samochod, wysiadaja w CH i tam juz maja wszystko czego potrzbują...po co isc na miasto 
Niestety w Echu-Dnia nadal funkcjonuje zasada, że co powie redaktor naczelny, to trzeba napisać. Potem dziennikarze dzwonią do bohaterów artykułów i przepraszają...
A co do zasadności budowania kolejnych centrów/galerii handlowych (przy dworcu PKP, na Warszawskiej, na Zagnańskiej czy na Ślichowicach), to chciałbym zwrócić uwagę na fakt przytoczony chyba na tym forum: w największych miastach w kraju rynek jest już przesycony, w przeciwieństwie do miast średnich, takich jak Kielce. Oby tylko takie obiekty budowano w centrum lub jego bezpośrednim sąsiedztwie.
A co do zasadności budowania kolejnych centrów/galerii handlowych (przy dworcu PKP, na Warszawskiej, na Zagnańskiej czy na Ślichowicach), to chciałbym zwrócić uwagę na fakt przytoczony chyba na tym forum: w największych miastach w kraju rynek jest już przesycony, w przeciwieństwie do miast średnich, takich jak Kielce. Oby tylko takie obiekty budowano w centrum lub jego bezpośrednim sąsiedztwie.